انجام 2 آزمایش موشک بالستیک در شب جشن اول ژانویه در کره شمالی دستور ایجاد قدرت واکنش سریع هستهای علیه آمریکا
گروه بینالملل: گرد و خاک موشکی کرهشمالی و نمایش قدرت رهبر جوانش در نخستین روز سال جدید میلادی میتواند نمادی از به چالش کشیده شدن قطعی هژمونی آمریکا در جهان تکقطبی در سال 2023 باشد.
به گزارش رویترز، کره شمالی سال نو میلادی را با پرتاب یک موشک بالستیک کوتاهبرد با قابلیت حمل کلاهک هستهای در ساعت ۲:۵۰ بامداد یکشنبه (به وقت محلی) آغاز کرد که واکنش حاکی از نگرانی همسایه جنوبیاش را به همراه داشت. نکته اینجاست که این دومین قدرتنمایی موشکی پیونگ یانگ در یک شبانهروز بود.
پیشتر کرهشمالی بامداد شنبه نیز ۳ فروند موشک بالستیک کوتاهبرد را از پایگاه چانگوا در جنوب پیونگیانگ شلیک کردکه پس از طی ۳۵۰ کیلومتر در آبهای دریای شرقی سقوط کردند.
این نمایش قدرت کرهشمالی توأم با سخنان صریح کیم جونگ اون به مناسبت آغاز سال 2023 با تاکید بر توسعه قابلیتهای موشکی این کشور برای حمله متقابل هستهای سریع – احتمالا علیه آمریکا – و اشاره به لزوم دستیابی پیونگ یانگ به یک«قدرت نظامی عظیم»، برای غرب و متحدان آسیایی و اقیانوسیهایاش کاملا هشداردهنده بود.
مردم ژاپن و کرهجنوبی که به شکل وسیعی مراسم تحویل سال میلادی را جشن میگیرند، شنبه شب و بامداد یکشنبه جشنهای ژانویه را همراه با نگرانی نسبت به تحرکات موشکی کره شمالی در فاصلهای نزدیک از خود برگزار کردند.
نخست ارتش کرهجنوبی بود که در بیانیه شنبه شب خود از فرود آمدن یک موشک کرهشمالی در دریای شمال (ژاپن) پس از طی ۴۰۰ کیلومتر مسافت خبر داد. سپس تنها خبرگزاری کرهشمالی (KCNA) به نقل از ستاد مشترک نیروهای مسلح این کشور، در بیانیههایی مختلف از شلیک ۲ موشک بالستیک به فاصله چند ساعت در شامگاه شنبه و بامداد یکشنبه خبر داد.
مرکز ایندوپاکام (فرماندهی هند و اقیانوسیه ارتش تروریست آمریکا) در واکنش به این اقدام اعلام کرد: «اگر چه پرتاب این موشک تهدیدی برای پرسنل یا خاک آمریکا یا متحدان واشنگتن ایجاد نکرد اما ماهیت ثباتزدای برنامه تسلیحاتی کره شمالی را نشان میدهد».
خبرگزاری رسمی کیودوی ژاپن نیز گزارش داد یاسوکازو هامادا، وزیر دفاع این کشور در پیامی رسمی به دولت کرهشمالی، نسبت به پرتاب این موشک اعتراض کرده است.
کره شمالی سال گذشته میلادی (۲۰۲۲) حدود 40 آزمایش موشکی انجام داد و حتی موشک بالستیک قارهپیمای «هواسونگ-۱۷» را نیز شلیک کرد. سال 2022 کرهشمالی با ثبت رکورد سالانه، ۷۰ موشک بالستیک شلیک کرد. بر اساس گزارشهای غربی این شامل موشکهای بالستیک بینقارهای (ICBM) نیز میشود.
آغاز سال 2023 با شلیک موشکهای بالستیک جدید توسط کرهشمالی، ابعادی فراتر از قدرتنمایی معمول این کشور دارد. به زعم کارشناسان، این حرکت به منزله اعلام شکست تمام مانورهای دیپلماتیک دولتهای مختلف سئول و واشنگتن در سالهای اخیر برای عادیسازی روابط با پیونگ یانگ و تنشزدایی و حل سیاسی بحران شبهجزیره کره با چراغ سبز پکن بوده است. این یک پیام آشکار از سوی پیونگ یانگ و چه بسا پیامی مکتوم غیرمستقیم از سوی پکن و مسکو به متحدان آمریکا در آسیای شرقی باشد مبنی بر اینکه در صورت ادامه دادن به روند نظامیسازی منطقه آسیا-پاسیفیک با تهدید مستقیم نظامی هستهای مواجه خواهند شد. گفته میشود این کشور همچنین در حال برنامهریزی برای پرتاب قریبالوقوع نخستین ماهواره نظامی خود است.
* تنشآفرینی کرهجنوبی
نکته اینجاست که سئول نیز به نوبه خود به تنش نظامی در شبهجزیره کره دامن میزند. دوشنبه هفته گذشته، کرهشمالی ۵ پهپاد را به آسمان همسایه جنوبی فرستاد که کرهجنوبی با اعزام ۳ پهپاد به حریم هوایی همسایه شمالی پاسخ داد. وزیر دفاع کرهجنوبی (لی جونگ سوپ) در این باره به پارلمان گفته بود که رئیسجمهور این کشور به او دستور پاسخی قاطعانه داده، حتی اگر این به معنای خطر تشدید تنش باشد. درواقع تنشها بین ۲ همسایه از اواخر بهار امسال به اوج رسید، زمانی که یون سوک یول پس از ورود به کاخ آبی (ریاستجمهوری) سئول، سیاست «صلح از طریق قدرت» را اعلام کرد که مبتنی بر تقویت بیشتر روابط نظامی با آمریکا بود. اوایل پاییز (اواخر دسامبر) سئول از افزایش مانورهای مشترک با نیروهای پنتاگون خبر داد، در حالی که 20 رزمایش از این دست تنها برای نیمه اول سال 2023 برنامهریزی شده است. دیروز یون سوک یول، رئیسجمهور کرهجنوبی نسبت به ادامه اقدامات تحریکآمیز هستهای و موشکی کره شمالی هشدار داد و تاکید کرد که ارتش این کشور نیز باید به چنین اقداماتی با تلافی آشکار پاسخ دهد.
به گزارش خبرگزاری یونهاپ، او در گفتوگوی مجازی با فرماندهان ارتش کرهجنوبی دستور داد که هرگونه اقدامات تحریکآمیز کرهشمالی را بدون شکست با عزمی استوار تلافی کنند. یون در عین حال هشدار داد که کرهشمالی ممکن است اقدامات تحریکآمیز خود را از راههای متعدد از جمله ابزارهای نامتقارن ادامه دهد، در حالی که برای پیشبرد تهدیدهای هستهای و موشکیاش تلاش میکند.
* دستور اون برای ایجاد قدرت مضاعف هستهای
نمایش قدرت شب اول ژانویه توسط کرهشمالی ظاهرا تنها چند ساعت پس از بازدید روز شنبه رهبر آن از صنایع دفاعی بویژه شهر موشکی این کشور و تمجید ویژه او از تحویل 30 موشک چندگانه فوقبزرگ 600 میلیمتری به ارتش بود. دیروز در اولین روز سال جدید میلادی، خبرگزاری رسمی انکی، با انتشار گزارشی تصویری نوشت: «کیم جونگ اون رهبر کرهشمالی و دخترش اخیراً از دهها موشک بالستیک میانبرد در جایی که به نظر کارخانهای در نزدیکی پیونگ یانگ باشد، بازدید کردند». بر اساس تصاویر منتشره، اون و دخترش در کنار حداقل ۲۶ موشک میانبرد «هواسونگ-۱۲» که هنوز به صورت نهایی بستهبندی و نهایی نشده، در یک محوطه بزرگ که معلوم نیست کجاست، قدم میزنند. او در این بازدید، سامانه با قابلیت حمل اتمی را «سلاح تهاجمی اصلی» کشور توصیف کرد که میتواند با پرتابهای غافلگیرکننده و دقیق به هر نقطه از کرهجنوبی حمله کند. رهبر عالی کره شمالی دیروز نیز در نشست حزب کارگران کره (حزب حاکم کرهشمالی) ضمن انتقاد از تنشآفرینی کرهجنوبی اعلام کرد کشورش باید تعداد کلاهکهای هستهای خود را به طور تصاعدی افزایش دهد. به گفته او، تولید انبوه سلاحهای هستهای تاکتیکی اهمیت دارد. افزایش تصاعدی زرادخانه هستهای ما، جهتگیری اصلی راهبرد استراتژی دفاعی کره شمالی در سال 2023 خواهد بود. در این راستا او خواستار راهاندازی یک سامانه ICBM جدید با قابلیت حمله متقابل هستهای سریع شد. اون اعلام کرد که پیونگ یانگ برای دفاع از خود به «قدرت نظامی عظیم» نیاز دارد، زیرا واشنگتن و «دشمن بیتردید ما سئول» تلاش میکنند کره شمالی را با تجهیزات هستهای مستقر در خاک کرهجنوبی منزوی و خفه کنند. رهبر کرهشمالی با محکوم کردن اقدامات خصمانه آمریکا در سال گذشته میلادی گفت: «در سال ۲۰۲۲ ایالات متحده به طور مکرر ابزارهای مختلف حمله اتمی را در کرهجنوبی در سطح استقرار مداوم قرار داد و سطح فشار نظامی بر کرهشمالی را به حداکثر رساند. وضعیت فعلی مستلزم تلاش مضاعف برای تقویت قدرت نظامی غالب برای تضمین مستمر حاکمیت، امنیت و منافع اصلی کره شمالی در پاسخ به اقدامات نظامی هشداردهنده آمریکا و نیروهای خصمانهای است که کشور ما را هدف قرار میدهند».
او در نهایت هشدار داد: «ما اراده قاطع خود را برای پاسخ دادن به سلاح هستهای در برابر سلاح هستهای و رویارویی همهجانبه برای یک رویارویی همهجانبه اعلام کردهایم».