بازرسیهای میدانی بانک مرکزی از شعب بانکی در زمینه رعایت ضوابط این بانک درباره نرخ سود سپردههای بانکی از روز گذشته آغاز و اقدامات تنبیهی لازم درباره بانکها و شعبههای متخلف انجام شد. بر این اساس با محرز شدن تخلف چند شعبه بانک در این زمینه، اقدامات لازم درباره عزل رؤسای شعب مذکور اجرایی شد و برخی شعبهها نیز مشمول سایر اقدامات تنبیهی شدند. همچنین بر اساس این بازرسیها، اکثر شعبههای بانکی نسبت به رعایت نرخ سود قانونی اقدام کرده و به ضوابط ابلاغی مربوطه از سوی بانک مرکزی پایبند بودند.
بازرسیهای میدانی بانک مرکزی از شعبههای شبکه بانکی در تهران و استانهای مختلف در قبال لزوم رعایت نرخ سود سپردههای بانکی، امروز و روزهای آینده نیز ادامه دارد.
گفتنی است بانک مرکزی ۱۳ دی سال جاری در بخشنامهای خطاب به شبکه بانکی با تاکید بر لزوم پایبندی بانکها درباره نرخ مصوب سپردههای بانکی از اعمال اقدمات تنبیهی برای بانکها و مؤسسات اعتباری متخلف خبر داد و تاکید کرد ضمن ابلاغ اخطار و تذکر به بانکها و مؤسسات اعتباری ناقض نرخهای سود موصوف و برخورد با آنها از طریق هیأت انتظامی بانکها، اقدامات زیر نیز درباره بانکها و مؤسسات اعتباری متخلف در دستور کار این بانک قرار میگیرد:
- تعطیلی یا غیر فعال کردن شناسه اختصاصی شعب متخلف
- مدنظر قرار دادن تخلفات مذکور به عنوان تخلفات حائز اهمیت در تصمیمگیری برای صدور تأییدیه صلاحیت مدیران بانکها و مؤسسات اعتباری
- بازنگری در حدود رشد مجاز مقرر در ضوابط ناظر بر کنترل مقداری ترازنامه
- بازنگری در تعداد شعبه و باجه
- مدنظر قرار دادن تخلفات موصوف در بررسیهای مربوط به صدور مجوزهای موردنیاز بانک و مؤسسه اعتباری از جمله مجوزهای برگزاری مجامع، افزایش سرمایه، ارائه خدمات ارزی و...
- عزل رؤسای شعبی که در رعایت ضوابط نرخهای سود مرتکب تخلف شدهاند از سوی بانک و مؤسسه اعتباری
همچنین شورای هماهنگی بانکها و کانون بانکهای خصوصی در اطلاعیهای مشترک بر لزوم رعایت نرخ سود قانونی از روز شنبه ۱۷ دی ماه تاکید کردند. بر اساس اعلام شورای هماهنگی بانکها و کانون بانکهای خصوصی و مؤسسات اعتباری، از روز شنبه مورخ 17/10/1401 بازرسان بانکها و بانک مرکزی بر رعایت مفاد این اطلاعیه نظارت جدی به عمل خواهند آورد.
* در تمام دنیا همزمان با افزایش تورم نرخ بهره را افزایش میدهند
رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین گفت: بانک مرکزی برای جلوگیری از متضرر شدن سپردهگذاران خرد بانکی در شرایط تورمی، سود سپردههای بانکی را افزایش دهد. مجیدرضا حریری درباره اهمیت افزایش نرخ سود بانکی و سیاستهایی که در این باره باید مورد بازنگری قرار گیرد، گفت: ارزش بیش از ۸۰ درصد سپردههای بانکی متعلق به ۱۰ درصد افراد جامعه است؛ به بیان بهتر ۸۰ درصد سپردههای بانکی متعلق به اشخاص حقوقی است و افراد حقیقی دارنده حسابهای بزرگ در اقلیت هستند. وی در اینباره توضیح داد: بخشی از سپردهگذاران حقیقی که افراد معمولی جامعه را تشکیل میدهند در حقیقت بازنشستگان یا شهروندان با درآمد ثابت هستند که به امید دریافت سود و بهرهای برای گذران زندگی پول پسانداز حاصل یک عمر کار و تلاش خود را در بانک سپردهگذاری کردهاند تا ضمن اطمینان به ریسک بسیار پایین از دست دادن سرمایه خود، سودی برای گذران هزینههای زندگی دریافت کنند. به عقیده من بیشترین استفاده را از افزایش نرخ بهره همین افراد میبرند. حریری اظهار داشت: در تمام دنیا مرسوم است با افزایش نرخ تورم، بانک مرکزی سیاست افزایش نرخ بهره را کلید میزند، چرا که در صورت عدم افزایش نرخ بهره عمدتا دارندگان سپردههای خرد متضرر میشوند. رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین ادامه داد: سود ۱۸ درصدی در شرایطی که نرخ تورم نزدیک به ۴۸ درصد گزارش شده به منزله زیان بسیار بالای سپردهگذار است به طوری که در پایان سال ارزش دارایی آنها به مراتب نسبت به زمان سپردهگذاری کاهش مییابد. به همین دلیل بانک مرکزی برای جلوگیری از جریمه شدن سپردهگذاران خرد که با سپردهگذاری در بانک در شرایط تورمی به نوعی جریمه میشوند باید سیاستی متناسب با افزایش بهرهمندی این افراد اتخاذ کند.