printlogo


کد خبر: 258764تاریخ: 1401/10/21 00:00
رئیس کل جدید بانک مرکزی در دومین سفر خود به امارات عربی متحده رفت
سیگنال ثبات ارز از امارات
رشد قیمت درهم به عنوان یکی از دلایل اصلی رشد قیمت ارز مطرح بود؛ فرزین می‌تواند کانال ارزی امارات را اصلاح کند؟

گروه اقتصادی: سفر محمدرضا فرزین به امارات از این بابت دارای اهمیت است که نرخ درهم یکی از متغیرهای تاثیرگذار روی قیمت دلار در بازار تهران است. بانک مرکزی اگر بتواند نرخ درهم را مدیریت کند، می‌تواند امیدوار باشد در تهران نیز دلار به آرامش نسبی برسد. البته مسلما در این سفر نیم‌نگاهی هم به آزاد‌سازی منابع بلوکه کشورمان و نقش واسطه‌گری‌ای که  این کشور عربی می‌تواند ایفا کند، وجود دارد.
به گزارش «وطن امروز»، محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی به منظور تسهیل روابط پولی و بانکی با امارات عربی متحده، تامین منابع لازم برای تجارت تجار ایرانی در این کشور و مذاکرات فنی پولی درباره تطابق نظام ارزی و تجاری، شامگاه دوشنبه تهران را به مقصد دوبی ترک کرد. مدیران عامل بانک‌های صادرات، سپه، پارسیان و معاون بین‌الملل بانک ملی در این سفر رئیس ‌کل بانک مرکزی را همراهی کردند. نیمه دی‌ماه نیز فرزین به قطر سفر کرده بود. اینطور که پیداست توسعه و تقویت ارتباطات و مناسبات اقتصادی، پولی و بانکی با کشورهای حاشیه خلیج‌فارس در دستور کار رئیس ‌کل بانک مرکزی قرار دارد.
* سفر به کشورهای میانجی برای آزادسازی
موضوع قابل توجه دیگر در رابطه با 2 سفر اخیر فرزین اهمیت نقش میانجی در آزادسازی منابع مالی بلوکه ایران است. لطف‌الله سیاهکلی، نماینده مردم قزوین و عضو کمیسیون صنایع و معادن در مجلس شورای اسلامی درباره نتایج احتمالی سفر رئیس کل بانک مرکزی به کشورهای همسایه از جمله قطر و امارات گفت: مبادله تجاری با یک یا ۲ ارز مانند یورو و دلار به استعمار نوین کمک می‌کند. دلار، کاغذی بدون پشتوانه است که با قدرت نظامی، هژمونی جهانی آمریکا و ایجاد ترس بر جان دولت‌ها حفظ شده است؛ بنابراین در صورتی که برای دلار آمریکا جایگزینی وجود داشته باشد که براحتی هم در منطقه آسیا با وجود چین، هند و روسیه امکان‌پذیر است، می‌توان با این پدیده شوم مقابله کرد. وی در ادامه اضافه کرد: استفاده از ارز‌های منطقه‌ای راه مقابله با دلار است. چرا نباید از ارز‌های منطقه‌ای استفاده کرد؟ چرا همسایگان معاملات خود را با دلار معامله می‌کنند؟ هر کشوری می‌تواند با پول رایج خود دست به معامله بزند. نماینده مردم قزوین در مجلس شورای اسلامی در این باره یادآور شد: آرام آرام با این استعمار نو باید به مبارزه پرداخت و به اثبات رساند که ارز‌های مطرح دنیا پشتوانه ندارند و کاغذی بیش نیستند. برای دستیابی به این مرحله کار‌هایی مانند سفر رئیس کل بانک مرکزی به کشورهای قطر و امارات تقویت‌کننده است. عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس با اشاره به اینکه پیمان‌های پولی با انجام چنین سفر‌هایی قوت می‌گیرد، ابراز کرد: سفر به کشور‌هایی که نقش میانجی در آزادسازی منابع مالی بلوکه‌شده ایران در کشور‌هایی مانند کره‌جنوبی و مباحثی مانند تحریم‌های پولی و بانکی دارند می‌تواند تاثیرگذار باشد. سیاهکلی در ادامه افزود: رئیس کل بانک مرکزی برخلاف رئیس کل قبلی نباید ارزها را به مرغوب و غیرمرغوب تقسیم کند، این نگاه غلط است. ارزی که بتوان با آن در منطقه دست به معامله زد، باید محترم دانسته شود.
* سیگنال درهم به دلار
یکی از متغیرهای تاثیرگذار روی قیمت دلار در بازار تهران، درهم امارات است. با توجه به اینکه بخشی از منابع ارزی کشور از کانال مالی امارات تامین می‌شود و برای تامین ارز در این کشور احتیاج به درهم است، رشد قیمت درهم می‌تواند باعث افزایش قیمت دلار و در گام اول سیگنالی برای افزایش دلار باشد. بنابراین اگر بانک مرکزی بتواند ثبات قیمتی در نرخ درهم به وجود بیاورد، می‌تواند امیدوار باشد که آرامش نسبی در بازار ارز - و به طور خاصه دلار - محقق شود. سیداحسان خاندوزی، وزیر اقتصاد هم اخیرا با اشاره به اینکه بخشی از نوسانات ارزی ناشی از انتظارات تورمی بود، گفته بود: «بخشی از مشکلی که در آبان و آذر ایجاد شد ناشی از اشتباه تخصیص در زیرمجموعه‌های بانک مرکزی بود و موجب شد در مدت کوتاهی تقاضای کالاهایی که باید با درهم وارد می‌شد، دچار مشکل شود، زیرا در آن ایام درهم کم بود و تصور شده بود کشور ارز کم دارد و برای تأمین آن هجوم آورده شد».
 به طور کلی بازیگران ارزی تهران همواره نیم‌نگاهی به بازار هرات، سلیمانیه و نرخ درهم در امارات دارند. حتی پس از رویداد سیاسی توافق چین و عربستان برخی فعالان بازار ارز کشورمان بر این باور بودند قیمت درهم افزایش خواهد یافت و همین موضوع باعث افزایش قیمت دلار خواهد شد.

Page Generated in 0/0171 sec