printlogo


کد خبر: 258886تاریخ: 1401/10/25 00:00
جلال برگزیدگانش را شناخت

گروه فرهنگ و هنر: پانزدهمین دوره جایزه ادبی جلال آل‌احمد در تالار وحدت با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی  و برگزیدگان این رویداد ادبی برگزار شد. علی رمضانی، مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران در این مراسم در سخنانی با اشاره به ارسال 2700 اثر ارسالی به دبیرخانه گفت:‌ «این آثار در یک فرآیند فشرده داوری در 4 بخش نقد ادبی، داستان کوتاه، رمان و  مستندنگاری تقسیم‌بندی و بررسی شد و ما امسال شاهد رشد کمی و کیفی آثار بودیم. آثار منتشر شده ادبیات در سال 1400 در این دوره جایزه مورد ارزیابی داوران قرار گرفت و نامزدهای نهایی معرفی شدند تا امشب برگزیدگان و شایستگان تقدیر از میان نامزدها معرفی شوند. از 31 استان کشور بیش از 180 نفر از دانش‌پذیران دوره جلال توسط 13 استاد مورد آموزش قرار گرفتند».
مدیرعامل خانه کتاب همچنین با اشاره به بخش‌های ویژه این دوره نیز گفت:‌ «در بخش‌های ویژه آثار منتشر شده درباره سردار سلیمانی و مدافعان سلامت و کرونا نیز به صورت اختصاصی ارزیابی شد و آثار برتر ۳ سال اخیر از نظر داوران معرفی و تجلیل خواهند شد. همچنین بخش ویرایش نیز که از دوره قبل ضمیمه جایزه جلال شد،‌ به طور جدی دنبال شد و امشب به بهترین ویرایش هم جایزه تعلق خواهد گرفت».
رمضانی ادامه داد:‌ «آثار 14 ناشر به مرحله نهایی جایزه راه پیدا کرده است،‌ در میان نویسندگان،‌ 4 نویسنده زن داریم و 4 ناشر از 3 استان کشور نیز آثارشان به بخش نهایی راه پیدا کرده است».
وجیهه سامانی، دبیر علمی جایزه جلال نیز در این مراسم در سخنانی به ارزیابی وضعیت ادبیات در 4 بخش جایزه جلال ‌پرداخت و گفت:‌ «طبق بیانیه هیات داوران،‌ بخش نقد ادبی‌  شاخه کم‌برگ‌وبار جایزه جلال است که در مقایسه با دیگر شاخه‌ها رشد کمی و کیفی قابل توجهی نیافته است، نقدهای این دوره نمایانگر حرکت کند، محتاطانه و قدری انفعالی این شاخه ادبی است، فقر نقد بومی و تاثیرپذیری از نقد غربی بسیار مشهود و محسوس است».دبیر علمی جایزه جلال ادامه داد:‌ «در بخش مستندنگاری در سال‌های اخیر شاهد رشد روزافزون این قالب ادبی و توجه جامعه به این رسته ادبی بودیم، در این دوره با رشد 91 درصدی مواجه بودیم که هم به لحاظ کیفی و هم کمی آثار درخور توجه بوده‌اند. اما نکته مهم اینجاست که برخی نویسندگان بویژه نویسندگان نو قلم تنها در پی علاقه و تعهد شخصی وارد این عرصه شده‌اند و از دانش و آگاهی کافی درباره اصول مستندنگاری مطلع نیستند، لازم است که اقدام‌های لازم برای آموزش این نویسندگان انجام ‌شود».
یاسر احمدوند، معاون فرهنگی وزیر ارشاد نیز در این مراسم در سخنانی گفت:‌ «حتما ادبیات کنونی قابل مقایسه با ادبیات پیش از انقلاب نیست، حقاً ادبیات شاخصه نشاط و پویا بودن یک جامعه است، وقتی در طول یک سال حداقل 1500 رمان تولید می‌شود، این جامعه خلاق بانشاط و آفریننده است، امیدوارم سال به سال بر غنای تولیدات ادبی این نویسندگان ارجمند افزوده شود». وی گفت:‌ «احتیاج به تحولی در شیوه برگزاری این جایزه داریم، بعد از برپایی این جایزه سراغ این تحول خواهیم رفت، ایده‌هایی هم حاصل شده است،‌ برای اینکه ما در دوره آینده جایزه متفاوتی داشته باشیم. دعوت می‌کنم از کسانی که دغدغه دارند پیشنهادهای تکمیلی خود برای تحول را ارائه کنند».
در ادامه مراسم، برگزیدگان بخش‌های مختلف اعلام شدند. بر این اساس، در بخش ویژه مدافعان سلامت و کرونا، هیات  داوران شامل خسرو باباخانی‌ و کامران پارسی‌نژاد کتاب «جهاد در قرنطینه ـ روایت فعالیت‌های کارگاه جهادی شهید ابراهیم‌زاده در جهاد مقابله با ویروس کرونا» نوشته فروغ زال را از انتشارات راه یار به عنوان اثر برگزیده معرفی کرد.
در بخش ویرایش، هیات داوران شامل فهمیه شانه،‌ مهدی صالحی و لیلی فیروز لوح تقدیر، تندیس و 15 میلیون تومان وجه نقد را به حسین جلال‌پور، ویراستار کتاب «صور سکوت» نوشته محمد قائم‌خانی از انتشارات شهرستان ادب و نرگس توکلی لشکاجانی، ویراستار کتاب «اینجا سوریه است، صدای زنان راوی جنگ» نوشته زهره یزدانی از انتشارات راه یار تقدیم کرد. همچنین در بخش ویژه شهید سلیمانی، هیات داوران شامل ساسان ناطق و جواد محقق لوح تقدیر، تندیس و مبلغ 25 میلیون تومان وجه نقد را به کتاب «حاج‌قاسمی که من می‌شناسم» نوشته سعید علامیان از انتشارات خط مقدم اهدا کرد.

Page Generated in 0/0059 sec