زینب درخشان: در حالی که به نظر میرسید پس از ۳ سال بحران در رژیم موقت صهیونیستی و تشکیل کابینههای ضعیف و شکننده، پیروزی ائتلاف بنیامین نتانیاهو خط پایانی بر این دور باطل سیاسی در فلسطین اشغالی شود اما اوضاع سیاسی در تلآویو همچنان متزلزل است و هر آن ممکن است منفجر و به سقوط یک کابینه دیگر و بحرانی پایانناپذیر منجر شود.
بنیامین نتانیاهو که پس از 12 سال نخستوزیری در چهارمین انتخابات پارلمانی این رژیم قدرت را به ائتلاف «نفتالی بنت - یائیر لاپید» واگذار کرده بود، در پنجمین انتخابات پارلمانی پیروزی چشمگیری به دست آورد و در حالی که به 61 کرسی برای تشکیل کابینه نیاز داشت 65 کرسی تصاحب کرد. نتانیاهو و متحدانش این پیروزی را به مثابه یک چک سفید در نظر گرفته و کابینهای تشکیل دادند که به زعم آنها میتواند باثباتترین کابینه طی 4 سال گذشته باشد.
اما به نظر میرسد اوضاع در سرزمینهای اشغالی چندان مطلوب نیست و کابینه جدید با بحرانهای متعددی روبهرو است.
* ائتلاف افراطیون
اتحاد نتانیاهوی تندرو با احزاب افراطی نظیر حزب صهیونیسم مذهبی، تندروترین و نژادپرستترین کابینه سالهای اخیر این رژیم را شکل داده است؛ مسألهای که از همین ابتدا به پاشنه آشیل رژیم اشغالگر تبدیل شده و اختلافات سیاسی را به اوج رسانده است. نتانیاهو برای اینکه بتواند در مسند قدرت باشد به سهمخواهی تندروترین گروههای افراطی در سرزمینهای اشغالی تن داده است؛ کابینهای که بسیاری از آنها به واسطه اقدامات افراطی دارای سابقه کیفری یا دارای عقاید بسیار تند و عجیب و غریب هستند و میتوانند هر روز کابینه را وارد بحران و چالش کنند. «بزالل اسموتریچ» وزیر دارایی، مخالف سرسخت سکونت اعراب در فلسطین، «الی کوهن» وزیر خارجه و «یوآو گالانت» وزیر جنگ از صهیونیستهای افراطی، «اسحاق گلدکنف» وزیر مسکن که حامی دیوار کشیدن در اماکن عمومی است، «آریه دِری» وزیر داخلی دارای سابقه کیفری و حکم زندان و «ایتامار بن گویر» از حزب افراطی یهودیت، از مهمترین اعضای این کابینه هستند.
* احتمال جنگ داخلی در فلسطین اشغالی
تشکیل این کابینه افراطی و ناهمگون که از بدو کار طرحهای عجیبی نیز روی میز گذاشته است، با مخالفتهای زیادی در محافل سیاسی رژیم صهیونیستی مواجه شده است.
بسیاری از ناظران سیاسی معتقدند این کابینه ۲ سال هم دوام نخواهد آورد و طولی نمیکشد که اسرائیل باید انتخابات زودهنگام دیگری برگزار کند. تعیین چهرههای بسیار افراطی و تندرو از جمله ایتامار بنگویر به عنوان وزیر امنیت داخلی که بسیاری او را نه یک سیاستمدار که یک اوباش و آشوبگر میدانند و طرحهای افراطی کابینه از جمله تلاش برای تغییر قوانین سیستم قضایی، الحاق کرانه باختری و باز گذاشتن کامل و بیسابقه دست نظامیان صهیونیست در مقابل شهروندان بیسلاح فلسطینی، مخالفتهای بسیاری را در درون و خارج از کابینه برانگیخته است.
«یائیل جرمن» سفیر اسرائیل در فرانسه در واکنش به تشکیل این کابینه افراطی و طرح دولت برای رفع ممنوعیت حضور افراد دارای سابقه محکومیت در دولت تهدید به استعفا کرده است. «بنی گانتس» وزیر جنگ پیشین رژیم صهیونیستی نیز به بنیامین نتانیاهو نخستوزیر این رژیم بشدت حمله کرد و هشدار داد شیوه و کابینه وی، بر آینده این رژیم تأثیر منفی خواهد گذاشت. وی هشدار داد ادامه روند کنونی منجر به جنگ داخلی در جامعه صهیونیستی خواهد شد. یائیر لاپید نخستوزیر سابق این رژیم هم بشدت به طرحهای دولت حمله کرد و اصلاحات قضایی را عامل تضعیف دستگاه قضایی و افزایش اختیارات نخستوزیر برای محاکمه مخالفان خود خواند. همچنین روزنامه «هاآرتص» خطاب به اعضای پارلمان رژیم صهیونیستی از آنها خواست یا کابینه نتانیاهو را ساقط کنند یا منتظر جنگ داخلی باشند.
پروندههای فساد و کلاهبرداری نتانیاهو از دیگر مواردی است که کابینه را روی پوست موز قرار داده است. نتانیاهو در زمینه فساد مالی و رشوهخواری با ۴ پرونده مهم روبهرو است. اپوزیسیون رژیم صهیونیستی معتقد است یکی از اهداف «بیبی» برای تغییر قوانین و رویههای قضایی، اعطای مصونیت به خودش برای فرار از محاکمه است. بسیاری از قضات و حقوقدانان در فلسطین اشغالی روز پنجشنبه در اعتراض به طرح اصلاحات قضایی وزیر دادگستری به خیابانها آمدند و با آن مخالفت کردند. «استر حایوت» رئیس دیوان عالی رژیم صهیونیستی میگوید طرحهای جدید وزیر دادگستری برای اصلاح آن نیست، بلکه برای سرکوب آن و گرفتن استقلال دستگاه قضایی و تبدیل آن به یک نهاد خاموش است.