مجمع جهانی اقتصاد:
تورم بالا عامل رکود جهان در سال جاری میلادی است
مجمع جهانی اقتصاد (WEF) اعلام کرد دوسوم اقتصاددانان ارشد بخش خصوصی و دولتی، یک رکود جهانی را در سال 2023 پیشبینی میکنند. آنطور که رویترز گزارش داده است، ترتیبدهنده نشست سالانه مجمع جهانی اقتصاد (WEF) اعلام کرد دوسوم اقتصاددانان ارشد بخش خصوصی و دولتی، یک رکود جهانی را برای سال 2023 پیشبینی میکنند. بر اساس این گزارش، 18 درصد این افراد رکود جهانی را «بسیار محتمل» ارزیابی کردند که بیش از 2 برابر نظرسنجی پیشین در سپتامبر 2022 است. یکسوم پاسخدهندگان نیز رکود را در سال جاری بعید میدانند.
سعدیه زاهدی، مسؤول برگزاری نشست سالانه داوس طی بیانیهای درباره نتایج نظرسنجی گفت: «تورم بالا، رشد پایین، بدهی بالا و محیط با پراکندگی زیاد، انگیزههای سرمایهگذاری مورد نیاز برای بازگشت به رشد و بالا بردن استانداردهای زندگی برای آسیبپذیرترین قشرهای جهان را کاهش میدهد».
این نظرسنجی بر پایه پاسخهای 22 پاسخدهنده متشکل از اقتصاددانهای ارشد نهادهای بینالمللی نظیر صندوق بینالمللی پول، بانکهای سرمایهگذاری، شرکتهای چندملیتی و گروههای بیمه اتکایی تهیه شده است.
این نظرسنجی پس از اینکه بانک جهانی هفته گذشته به علت تشدید تاثیر افزایش نرخ بهره بانکهای مرکزی و جنگ روسیه در اوکراین پیشبینی رشد اقتصادی بسیاری از کشورها در 2023 را به سطح نزدیک رکود کاهش داد، منتشر شده است.
تعریف رکود در سراسر جهان متفاوت است اما به طور کلی شامل چشمانداز کوچک شدن اقتصادها و احتمال تورم بالا در سناریوی «رکود تورمی» است.
درباره تورم، نظرسنجی مجمع جهانی اقتصاد در مناطق مختلف با تنوع روبهرو است: میزان تورم در سال 2023 از 5 درصد برای چین تا 57 درصد برای اروپا جایی که تاثیر افزایش قیمت انرژی به کل اقتصاد سرایت کرد، متغیر است.
بیشتر این اقتصاددانان انتظار دارند در اروپا و ایالاتمتحده سیاستهای انقباضی ادامه یابد که پیشبینی آنها به ترتیب 59 و 55 درصد است.
از دیگر مواردی مورد بررسی میتوان به اختلال در زنجیره تأمین اشاره کرد که این اقتصاددانها انتظار ندارند تاثیر چشمگیری بر فعالیتهای تجاری در سال 2023 بگذارد. هزینههای زندگی نیز ممکن است به اوج خود برسد و 85 درصد اقتصاددانان انتظار دارند تا پایان سال 2023 از شدت آن کاسته شود.
***
نفت به 84.5 دلار رسید
قیمت نفت در بازارهای جهانی تحت تاثیر ضعف رشد اقتصاد چین به هر بشکه 84.51 دلار رسید.
آنطور که رویترز گزارش داده است، پس از اینکه چین ضعیفترین رشد اقتصادی در نیم قرن اخیر را ثبت کرد و از طرفی با برداشتن محدودیتهای کرونایی در اواخر سال 2022، امید به بهبود تقاضا برای سوخت در این کشور در سال جاری تقویت شد، قیمت نفت در معاملات دیروز در نوسان بود. قیمت نفت برنت با 5 سنت افزایش به 84.51 دلار در هر بشکه رسید و هر بشکه نفت خام آمریکا با 70 سنت کاهش 79.16 دلار معامله شد.
تحلیلگران بخش کالاهای اساسی بانک ANZ در یادداشتی اعلام کردند:«قیمت نفت برنت در 10 روز گذشته به علت خوشبینی درباره بازگشایی چین، نزدیک به 10 درصد رشد قیمت داشته است». بانک ANZ همچنین خاطرنشان کرد عرضه نفت روسیه جهش داشته و بر بازار تاثیر گذاشته است به طوری که محمولههای صادراتی این کشور در هفته گذشته به 3.8 میلیون بشکه افزایش یافته است که بالاترین میزان از ماه آوریل به شمار میرود. تولید ناخالص داخلی چین در سال 2022 حدود 3 درصد افزایش یافته و از رقم هدف 5.5 درصد عقب مانده است و دومین عملکرد بد از 1976 را به خود اختصاص داده است. آمارهای دیروز نشان داد تولید پالایشگاهی چین در سال 2022 نسبت به مدت مشابه سال گذشته 3.4 درصد کاهش یافته است که نخستین کاهش سالانه از سال 2001 به شمار میرود.
با وجود برداشتن محدودیتهای کرونایی که میتواند به رونق تقاضا در این کشور منجر شود اما همچنان با مشکلات قابل توجهی نظیر رکود در آمریکا و اروپا در سال جاری مواجه است. مجمع جهانی اقتصادی در جدیدترین بررسی خود اعلام کرده است دوسوم اقتصاددانان بخش خصوصی و عمومی بشدت احتمال میدهند امسال در جهان رکود اتفاق بیفتد.
***
افزایش 6000 واحدی شاخص بورس تهران
شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات روز گذشته با افزایش 6373 واحد همراه شد.
بورس اوراق بهادار تهران دیروز هم در روند رو به رشد قرار گرفت، به گونهای که شاخص کل در پایان معاملات با افزایش 6372 واحد به رقم یک میلیون و 687 هزار و 47 واحد رسید. همچنین شاخص کل با معیار هموزن با رشد 3315 واحد به رقم 523 هزار و 647 واحد رسید. ارزش بازار نیز به بیش از 6 میلیون و 227 هزار میلیارد تومان رسید. معاملهگران دیروز بیش از 16.6 میلیارد سهام، حقتقدم و اوراق مالی در قالب 842 هزار فقره معامله و به ارزش 10 هزار و 4 میلیارد تومان دادوستد کردند.