printlogo


کد خبر: 259188تاریخ: 1401/11/1 00:00
پارلمان اروپا در قطعنامه‌‌ای غیر الزام‌آور سپاه پاسداران را در فهرست سازمان‌های تروریستی قرار داد؛ با این وجود به بند تعلیق برجام رأی نداد
حماقت و درماندگی
* بورل: این قطعنامه فاقد ظرفیت اجرایی است و صرفا بازتاب‌دهنده نگرانی‌های اروپاست

گروه بین‌‎الملل: پارلمان اروپا پنجشنبه گذشته در اقدامی مداخله‌جویانه، قطعنامه‌‌ای ضدایرانی با عنوان «پاسخ به اعتراضات و اعدام‌ها در ایران» را به تصویب رساند. متمم پیشنهادی مربوط به درج سپاه پاسداران در فهرست سازمان‌های اصطلاحا تروریستی اتحادیه اروپایی که چهارشنبه پس از رای‌گیری به این قطعنامه اضافه شده بود نیز در قالب این قطعنامه به تصویب رسید. قطعنامه مذکور علاوه بر این شامل بندهای دیگری است که خواستار تحریم رئیس‌جمهور و دادستان کل ایران است. 
چهارشنبه هفته قبل پارلمان اروپا متممی را تصویب کرد که بر اساس آن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در لیست موسوم به تروریسم و برخی نهادهای ایرانی هم در لیست سیاه تحریم قرار گرفتند؛ موضوعی که باید توسط شورای اتحادیه اروپایی تأیید شود تا توان اجرایی داشته باشد. درخواست برای اضافه شدن این متمم به متن یک قطعنامه کلی‌تر علیه ایران با ۵۹۸ رأی مثبت مورد توافق اعضای پارلمان اروپا قرار گرفت. قطعنامه کلی‌تر که «پاسخ اتحادیه اروپایی به تظاهرات‌ها و اعدام‌ها در ایران» نام گرفته است نیز پنجشنبه گذشته به رأی گذاشته و تصویب شد. این تقاضای پارلمان اروپا بدون اجماع تصویب شد و باید در شورای اروپا بررسی و درباره آن تصمیم‌گیری شود.
مفاد این قطعنامه ماهیت پیشنهادی دارد و شورای اروپا باید تصمیم نهایی را درباره اجرایی شدن آن بگیرد. مصوبات شورای اروپا عموماً با رأی حداقل 15 کشور که دست‌کم 65 درصد جمعیت اروپا را نمایندگی می‌کنند تصویب می‌شود اما در موارد حساس نظیر موضوعات سیاست خارجی، شورای اروپا عموماً بر اساس اجماع تمام اعضا تصمیم‌گیری می‌کند. چارلی ویمرز، یکی از اعضای پارلمان اروپا در توئیتی نوشت: پارلمان اروپا به درخواست برای وارد کردن نام سپاه پاسداران جمهوری اسلامی به لیست گروه‌های تروریستی توسط این اتحادیه و اعضایش رای داد. او گفت که نمایندگان پارلمان اروپا به اصلاحیه‌ای برای گزارش سالانه اجرای سیاست خارجی و امنیتی اتحادیه اروپایی (CFSP) رای داده‌اند که بر اساس آن، از اعضای این اتحادیه خواسته شده سپاه پاسداران را در فهرست سازمان‌های تروریستی اتحادیه اروپایی قرار دهند. این در حالی است که تصمیمات پارلمان اروپا پیشنهادی محسوب شده و تصمیم‌ نهایی را شورای اروپا می‌گیرد. شورای اروپا هم درباره مواردی نظیر این مورد بر مبنای اجماع و نه اکثریت تصمیم‌گیری می‌کند. در واقع قطعنامه پارلمان اروپا سندی غیرالزام‌آور است و نمی‌تواند شورای اروپا را ملزم به اجرای آن کند. بنا بر اعلام بی‌بی‌سی، این اصلاحیه توسط فراکسیون «محافظه‌کاران و اصلاح‌طلبان اروپا» که یک فراکسیون راست میانه محسوب می‌شود، پیشنهاد شده بود. در نسخه اصلی گزارش سالانه اجرای سیاست خارجی و امنیتی اتحادیه اروپایی که توسط دیوید مک‌آلیستر، رئیس کمیته روابط خارجی اتحادیه اروپایی تهیه شده، «سرکوب خشن معترضان در ایران توسط سپاه پاسداران» محکوم شده بود. در اصلاحیه پیشنهادی این بخش از گزارش، متن قبلی حفظ شده اما درخواست اضافه شدن نام سپاه پاسداران به فهرست سازمان‌های تروریستی اتحادیه اروپایی گنجانده شده است. البته هنوز این قطعنامه علیه ایران قابلیت اجرایی ندارد و باید در شورای اتحادیه اروپایی مورد تصویب قرار گیرد. البته به نظر می‌رسد فعلا اروپایی‌ها قصد اقدام عجولانه درباره تعلیق برجام و تروریست خواندن سپاه را ندارند. در همین راستا چارلی ویمرز، نماینده سوئدی پارلمان اروپا پنجشنبه گذشته در توئیتی اعلام کرد: پارلمان اروپا به تعلیق مذاکرات برجامی رای منفی داد. هنوز مسیر زیادی باقی است تا اعضای پارلمان اروپا مرگ مذاکرات برجامی بی‌ثمر را اعلام کنند. همچنین هانا نیومن، یک عضو پارلمان اروپا عصر دیروز با انتشار یک پیام توئیتری از تصویب قطعنامه ضدایرانی در جلسه روز پنجشنبه پارلمان اروپا خبر داد. از سوی دیگر خبرگزاری رویترز خبر داد تحریم علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در چهارمین بسته تحریمی این اتحادیه نخواهد بود. ۲ منبع مطلع به خبرگزاری رویترز اطلاع دادند اتحادیه اروپایی روز دوشنبه 37 تحریم را علیه اشخاص و نهادهای ایرانی اعمال خواهد کرد اما سپاه پاسداران بخشی از این تحریم‌ها نخواهد بود. یک دیپلمات اتحادیه اروپایی افزود: در حال حاضر سپاه پاسداران - به عنوان یک سازمان - هدف تحریم‌ها قرار نخواهد گرفت. وی در این باره گفت: اگر بخواهیم این کار را انجام دهیم، باید از لحاظ قانونی استوار باشد و در حال حاضر در این باره گفت‌وگوهایی انجام گرفته است اما تا روز دوشنبه به نتیجه نمی‌رسد.
همچنین وزارت خارجه آلمان روز جمعه ضمن اشاره به اینکه ایده قرار گرفتن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست «سازمان‌های تروریستی» اتحادیه اروپا منتفی نیست، موانع حقوقی در این مسیر را یادآوری کرد. «کریستوفر برگر» سخنگوی وزارت خارجه آلمان در یک نشست خبری در برلین گفت: «موضع ما این است که چنین اقدامی از لحاظ سیاسی با عقل جور در می‌آید و وزیر خارجه‌مان چندین بار این موضوع را مورد تأکید قرار داده است». وی اضافه کرد: «با وجود این ما همیشه این را خاطرنشان کرده‌ایم که قرار گرفتن در فهرست تروریستی اتحادیه اروپایی نه فقط با موانع سیاسی، بلکه با موانع حقوقی روبه‌رو است».
یک مقام ارشد اتحادیه اروپایی نیز به خبرنگار وال‌استریت‌ژورنال گفت قرار دادن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست سازمان‌های موسوم به «تروریستی» پیشنهاد خوبی نیست. «لاورنس نورمن» خبرنگار وال‌استریت‌ژورنال به نقل از این مقام ارشد اتحادیه اروپا که اشاره‌ای به نام او نشده نوشت: «فکر می‌کنم ایده خوبی نیست، چون باعث می‌شود شما نتوانید به مسائل دیگر بپردازید».
بعد از تصویب قطعنامه ضدایرانی در پارلمان اروپا، وزیر امور خارجه ایران و مسؤول هماهنگ‌کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپایی با یکدیگر گفت‌وگو کردند. در این گفت‌وگوی تلفنی حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران ضمن انتقاد شدید نسبت به رویکرد احساسی پارلمان اروپا، آن را رفتاری نسنجیده و نادرست دانست. امیرعبداللهیان افزود: متاسفانه ما امروز شاهد صدور پیش‌نویس یک قطعنامه احساسی، تند و غیرحرفه‌ای از سوی پارلمان اروپا بودیم که در تعارض با عقلانیت سیاسی و مدنیت است. وزیر امور خارجه کشورمان تاکید کرد: ما بارها گفته‌ایم که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی یک نهاد رسمی و حاکمیتی است که نقش مهم و حیاتی در تأمین امنیت ملی ایران و امنیت منطقه، بویژه در مبارزه با تروریسم داشته و دارد. امیرعبداللهیان افزود: اقدام پارلمان اروپا در اتهام تروریستی خواندن این نهاد امنیت‌آفرین، به نوعی شلیک به پای خود اروپاست. وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به واکنش قانونی و قوی مجلس شورای اسلامی ایران، به پارلمان اروپا هشدار داد که به تبعات منفی این رفتار احساسی خود بر اروپا بیندیشند و بر مسیر دیپلماسی، تعامل سازنده و عقلانیت تمرکز کند. رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان در ادامه خاطرنشان کرد: ضرورت دارد در دنیای دیپلماسی به امنیت متقابل احترام گذاشت و به جای پیروی از زبان تهدید و اقدامات غیردوستانه، افزایش اعتماد متقابل در دستور کار قرار گیرد. در هر صورت پاسخ و واکنش، متقابل خواهد بود. نماینده عالی سیاست خارجی اتحادیه اروپایی نیز در این گفت‌وگوی تلفنی ضمن ابراز خرسندی از دیپلماسی در حال انجام در موضوع توافق هسته‌ای، گفت: من به تلاش‌های خود برای نیل به توافق ادامه می‌دهم. جوزپ بورل افزود: من از شنیدن اخبار همکاری آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و ایران و خوشبینی‌ها در این مسیر خرسند هستم. بورل با اشاره به وضعیت اوکراین گفت: در پی گفت‌وگوهای اخیرمان در اردن، به اوکراین گفتم که برگزاری نشست مشترک فنی ۲ کشور مهم است. بورل افزود: من هم موافقم که در پیش‌نویس پارلمان اروپا احساسات و نگرانی غالب است. وی در ادامه افزود: «اگرچه پارلمان اروپا یک نهاد کاملا مستقل است اما این قطعنامه فاقد ظرفیت اجرایی است و صرفا بازتاب‌دهنده نگرانی‌های اروپاست». آمریکا هم به این قطعنامه ضدایرانی پارلمان اروپا واکنش نشان داده است. ودانت پاتل، معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در این زمینه گفت: «ما از قطعنامه پارلمان اروپا درباره سپاه مطلع هستیم و موضع ایالات‌متحده درباره سپاه مشخص بوده است». رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هم در پاسخ به سوالی درباره این قطعنامه موضعی ملایم اتخاذ کرد. وی گفت: «به‌طور قطع، وقتی شما این موضوع را با موضوعات دیگر همچون حقوق بشر در ایران مقایسه می‌کنید که البته در حوزه وظایف من نیست، نگرانی‌هایی داریم؛ چرا که ممکن است علیه راه‌حل‌های سیاسی ما عمل کند. مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی افزود: «انتظار من این است که شاهد تعاملات بیشتر ایران با آژانس باشم. این روابط در ماه‌های اخیر دشواری‌هایی داشته و ما پاسخ‌های مورد نظر خود را از ایران دریافت نکرده‌ایم». با توجه به موضع‌گیری بورل و گروسی و از طرف دیگر خبر رویترز که اعلام کرد این قطعنامه در شورای اتحادیه اروپایی این هفته بررسی نخواهد داشت، در مجموع می‌توان حدس زد که این قطعنامه بیشتر برای نمایش و شوآف حقوق‌بشری یا امتیازگیری از ایران در ادامه مذاکرات احیای برجام خواهد بود. 
******
حمایت همه‌جانبه از سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در واکنش به تصویب طرح ضدایرانی در پارلمان اروپا
پاسداری از سپاه ایران
گروه سیاسی: اقدام پارلمان اروپا در تصویب یک طرح ضدایرانی و حمله به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با واکنش گسترده‌ای در داخل کشور مواجه شد؛ واکنش‌هایی که هم بر وجود وحدت در داخل کشور تاکید دارد و هم عواقب این تصمیم سیاسی را برای طرف اروپایی متذکر می‌شود. 
به گزارش «وطن‌امروز»، روز پنجشنبه پارلمان اروپا با تصویب طرحی ضدایرانی، خواستار قرار گرفتن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران در فهرست موسوم به «تروریسم» اتحادیه اروپایی شد. اقدام ضدایرانی پارلمان اروپا دنباله‌روی از سیاست ترامپ است که برای نخستین بار نهاد نظامی رسمی یک کشور را در فهرست موسوم به تروریستی قرار داد. 
سپاه پاسداران به‌عنوان یک نهاد و اهرم قدرت‌آفرین برای جمهوری اسلامی ایران همواره مورد غضب دشمنان خارجی کشورمان و گروه‌های ضدانقلاب بوده است؛ مسأله‌ای که در ماه‌های گذشته به بهانه آشوب‌های خیابانی نیز از سوی ضدانقلاب خارج‌نشین بار دیگر نمایان شد. گروه‌های تجزیه‌طلب و ضدانقلاب از نخستین روزهای شروع آشوب‌های خیابانی بر پیگیری سیاست دولت آمریکا برای قرار گرفتن سپاه در لیست گروه‌های تروریستی توسط اروپا تاکید کردند. 
این اقدام بزدلانه در شرایطی است که سپاه پاسداران در دهه گذشته همواره در خط مقدم مبارزه با تروریسم تکفیری در منطقه بوده است. سپهبد شهید حاج‌قاسم سلیمانی قهرمان جریان مقاومت در مبارزه با داعش و دیگر گروه‌های تروریستی مورد حمایت غرب بوده و خود در اقدامی تروریستی از سوی دولت آمریکا 13دی 98 در فرودگاه بغداد به شهادت رسید. 
وجه مضحک دیگر این اقدام پارلمان اروپا به لابی گسترده سازمان منافقین برای تصویب این طرح مربوط می‌شود؛ سازمان دریوزه‌ای که دستش به خون بیش از 17 هزار شهید ترور در ایران آلوده است و سرآمد اقدام تروریستی در تاریخ کشورمان است. همین مسأله به تنهایی کفایت می‌کند تا بر صدق و صحت مسیر سپاه پاسداران در مبارزه با تروریسم تاکید شود. 
* حرکتی از سر استیصال
رئیس‌جمهور ساعاتی پس از تصویب این طرح به اقدام اخیر پارلمان اروپا در قرار دادن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست سازمان‌های تروریستی اتحادیه اروپایی و گسترش تحریم‌ها علیه کشورمان اشاره کرد و گفت: این حرکت از روی استیصال و پس از تلاش‌های ناموفق خیابانی آنها برای ضربه به مردم ایران انجام شد تا بلکه به خیال خود بتوانند ملت ایران را متوقف کنند. حجت‌الاسلام سیدابراهیم رئیسی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را نیروی رسمی و بخشی از سازمان نظامی کشور خواند و افزود: این اقدام بر خلاف قوانین بین‌الملل و منشور سازمان ملل است. 
* مجلس آماده مقابله به مثل
محمد‌باقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی در یادواره شهدای شهرستان انزلی گفت: دستگاه محاسباتی اروپایی‌ها این نوبت هم اشتباه کرد، اگر اتحادیه اروپایی چنین تصمیمی بگیرد و سپاه را به عنوان سازمان تروریستی اعلام کند به این معناست که خود اتحادیه اروپایی یک سازمان بزرگ حمایت از تروریسم است. وی تصریح کرد: سپاه منحصر به فرد‌ترین سازمان ضدتروریستی در منطقه و جهان است، اروپا مراقب باشد حامی خواست داعش نشود، اروپایی‌ها امروز در حال نشان دادن این هستند که حمایت از تروریسم را به سیاست رسمی خود تبدیل کنند. قالیباف تاکید کرد: هشدار می‌دهم در صورت نهایی شدن این تصمیم مجلس ایران قطعا مقابله به مثل خواهد کرد و این کاملا منطقی است که ما دولت‌های اروپایی را حامی تروریسم و ارتش‌های آنها را در گروه تروریستی در نظر بگیریم و به شیوه کاملا متفاوت در منطقه با آنها برخورد خواهیم کرد. 
* اروپا منتظر عواقب تصمیمش باشد
 ارتش جمهوری اسلامی ایران نیز با صدور بیانیه‌ای، اقدام پارلمان اروپا در قرار دادن نام سپاه پاسداران در فهرست آنچه «سازمان‌های تروریستی» نامیده است را محکوم کرد. در بخشی از این بیانیه آمده است: «ملت‌های مسلمان و ستمدیده منطقه و آزادگان جهان در سال‌های اخیر شاهد اقدامات جدی و تعیین‌کننده جمهوری اسلامی ایران در مقابله با تروریسم وحشی، بوده‌اند و بر نقش ایران در سرکوب تروریسم در منطقه واقف هستند. بدون تردید پیشنهاد قرار دادن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست ساختگی و ریاکارانه گروه‌های تروریستی ناشی از تسلیم و تبعیت کورکورانه از سیاست‌های خصمانه آمریکا علیه انقلاب اسلامی و بیانگر وابستگی و سرسپردگی سران اروپایی به آمریکا و صهیونیسم جهانی است. ارتش جمهوری اسلامی ایران ضمن محکومیت قاطع اقدام غیرقانونی پارلمان اروپا در پیشنهاد قرار دادن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست خودساخته و بی‌اعتبار سازمان‌های تروریستی، اعلام می‌دارد که منسجم‌تر از گذشته، دست در دست سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از امنیت و آرامش مردم ایران، نظام جمهوری اسلامی و ثبات منطقه حراست و صیانت می‌نماید».
ستاد کل نیروهای مسلح هم در بیانیه‌ای نسبت به عواقب این اقدام به طرف اروپایی تذکر داد. در بخشی از این بیانیه آمده است: «سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به عنوان نهاد و مجموعه مقتدر و مردمی است که اگر مجاهدت‌های او در محور مقاومت به فرماندهی قهرمان منطقه‌ای و بین‌المللی مبارزه با تروریسم یعنی شهید حاج‌قاسم سلیمانی نبود، چه‌بسا دولت‌های اروپایی، امروز تحت سیطره و پرچم داعش بودند و سران آن به بردگی گرفته می‌شدند. اقدام اخیر پارلمان اروپا، علاوه بر اینکه بدعتی در قواعد و مقررات بین‌المللی است، امنیت، آرامش و صلح منطقه‌ای و جهانی را تحت تاثیر قرار خواهد داد که پارلمان اروپا باید مراقب عواقب آن باشد». در ادامه این بیانیه با یادآوری اینکه بر اساس ماده ۳۹ منشور ملل متحد، تعیین و شناسایی گروه‌ها و سازمان‌های تروریستی با شورای امنیت است و اقدامات یکجانبه دولت‌های عضو بر اساس بند ۷ ماده ۲ منشور ملل متحد مردود، فاقد وجاهت بین‌المللی و غیرالزام‌آور است، آمده: «این قبیل تصمیمات بدعت‌آمیز و غیرموجه که بیشتر با هدف تحت تاثیر قرار دادن دستگاه محاسباتی جمهوری اسلامی ایران طراحی و به اجرا گذاشته شده است، نخواهد توانست تمرکز تصمیم‌گیران جمهوری اسلامی ایران را در پیگیری منافع ملی دچار اختلال کند».
وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح اقدام پارلمان اروپا در قرار دادن نام سپاه در فهرست آنچه که «سازمان‌های تروریستی» نامیده است را محکوم و تاکید کرد: تداوم این رویه اشتباه با پاسخ قاطع، محکم و پشیمان‌کننده روبه‌رو خواهد شد. در بخشی از این بیانیه آمده است: «آشکارترین دلیل مضحک بودن این اقدام آن است که با هدایت بزرگ‌ترین پدیدآورندگان و حمایت‌کنندگان جریان‌های تروریستی در جهان یعنی آمریکای جنایتکار و صهیونیزم بین‌الملل شکل گرفته و ادامه‌ای بر خطاهای محاسباتی اروپا در حمایت از اغتشاشگران، براندازان و حتی منافقان روسیاهی است که روزگاری در فهرست تروریست‌های اروپا قرار داشتند. وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ضمن محکومیت این اقدام، عواقب آن را متوجه کشورهای اروپایی دانسته و اعلام می‌نماید که تداوم این رویه اشتباه با پاسخ قاطع و محکم و پشیمان‌کننده روبه‌رو خواهد شد».
* بدعت نامشروع پارلمان اروپا
در ادامه واکنش‌ها به اقدام بزدلانه اتحادیه اروپایی هادی طحان‌نظیف سخنگوی شورای نگهبان در توئیتر نوشت: «سپاه از بدو انقلاب اسلامی تاکنون برای حمایت از مستضعفان در برابر جنایات ضدبشری و حفظ صلح و امنیت منطقه، همواره در حال مبارزه با تروریسم بوده است‌. بدعت نامشروع پارلمان اروپا در تروریستی خواندن نهادی برآمده از قانون اساسی، طبق بند ۷ ماده ۲ و ۳۹ منشور ملل متحد وجاهتی نخواهد داشت». ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه نیز در توئیتی در واکنش به اقدام پارلمان اروپا در قرار دادن سپاه در لیست گروه‌های تروریستی نوشت: «رژیم آپارتاید اسرائیل بزرگ‌ترین هویت تروریستی سازمان‌یافته جهان، رژیم انگلیس بنیانگذار و رژیم آمریکا بزرگ‌ترین حامی آن است. علت خشم «کلوپ جهانی تروریست‌ها» از سپاه روشن است؛ «سپاه بزرگ‌ترین نهاد ضدتروریسم جهان» است».

Page Generated in 0/0065 sec