printlogo


کد خبر: 259328تاریخ: 1401/11/4 00:00
دیدار رؤسای پارلمان‌های ایران و روسیه درباره توسعه مناسبات راهبردی
نظمی نو در‌اندازیم
* قالیباف: باید قرارداد ۲۵ ساله را در سریع‌ترین زمان ممکن اجرایی کنیم/ * والودین: باید معماری جدیدی در جهان ایجاد کنیم

گروه سیاسی: محمدباقر قالیباف روز گذشته میزبان «ویاچسلاو والودین» همتای روس خود بود. رئیس دومای دولتی مجلس فدرال فدراسیون روسیه و هیأت همراه که شامل جمعی از رؤسای کمیسیون‌های دوما و تعدادی از معاونان وزرای روسیه در حوزه انرژی، تجارت، حمل‌و‌نقل و کشاورزی هستند، برای حضور در سومین نشست کمیسیون عالی مشترک پارلمانی ایران و روسیه روز گذشته به مجلس شورای اسلامی رفتند. بررسی اجرایی‌سازی تفاهمنامه‌ها و قراردادهای تجاری - اقتصادی در زمینه‌های حمل‌ونقل، انرژی، کشاورزی و مبادلات بانکی بین ۲ کشور، مهم‌ترین هدف برگزاری این کمیسیون عالی مشترک پارلمانی بود. 
به گزارش «وطن‌امروز»، روابط تهران و مسکو که با آغاز دولت سیزدهم به سمت روابط راهبردی در حال حرکت بود، طی یک سال گذشته و با آغاز جنگ اوکراین، بیش از پیش گرم شده است. حالا ایده جهان چندقطبی و ایستادن مقابل نظم آمریکایی بعد از جنگ سرد، تبدیل به یکی از شعارهای مشترک 2 کشور شده است. چند روز پیش همزمان با سفر فرستاده ویژه رئیس‌جمهور روسیه به تهران و پیگیری روس‌ها برای تکمیل راه‌آهن رشت- آستارا در چارچوب کریدور شمال- جنوب، بار دیگر گسترش بیش از پیش روابط 2 کشور مورد توجه افکار عمومی قرار گرفت؛ روابطی که حالا در کنار حوزه انرژی و ترابری در حوزه نظامی نیز گسترش یافته و مقامات غربی از آن ابراز نگرانی کرده‌اند. 
* لزوم تسریع در اجرای قرارداد همکاری 25 ساله ایران و روسیه
محمدباقر قالیباف در دیدار ویاچسلاو والودین، رئیس دومای دولتی مجلس فدرال فدراسیون روسیه که در حاشیه سومین نشست کمیسیون عالی مشترک همکاری‌های پارلمانی مجلس شورای اسلامی و دومای دولتی مجلس فدرال فدراسیون روسیه برگزار شد، گفت: بسیار خرسندیم که دوران شیوع ویروس کرونا تمام شده و می‌توانیم سومین کمیسیون عالی مشترک ۲ پارلمان را در تهران تشکیل دهیم. هرچند بین برگزاری نشست دوم تا سوم زمان بسیاری گذشت اما در این مدت اتفاقات مهمی در جهان و منطقه رخ داده است. این اتفاقات سبب شد در سال‌های اخیر شاهد افزایش ارتباطات در بخش‌های مختلف بین فدراسیون روسیه و ایران باشیم. وی در ادامه اظهار کرد: کمیسیون عالی مشترک زمانی در حال برگزاری است که هر ۲ طرف به درک مشترکی از حساسیت‌ها و همکاری‌ها رسیده‌اند و امیدواریم روابط پارلمان‌ها در سال ۲۰۲۳ با شتاب بیشتری در عرصه‌های سیاسی، اقتصادی و همچنین سایر همکاری‌های راهبردی مسیر خود را پیدا کند. 
رئیس قوه مقننه با اشاره به ضرورت توجه به فرصت‌ها افزود: پس از ورود به هر پدیده و اتفاقی، فرصت‌ها و تهدیدهایی به وجود می‌آید و درست این است که مسؤولان ۲ کشور، پارلمان‌ها، دولت‌ها و ملت‌ها بتوانند به نوعی عمل کنند که حداکثر استفاده از فرصت‌ها شود و تهدیدها نیز به فرصت تبدیل شود، در غیر این صورت فرصت‌ها را از دست می‌دهیم و همچنین فرصت‌ها به تهدید تبدیل خواهد شد. قالیباف تصریح کرد: مسؤولان ما در جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه می‌دانند در روابط دو و چندجانبه و موضوعات ملی و منطقه‌ای در نقطه‌ای مهم قرار گرفته‌ایم و زمان مهم‌ترین عنصر در این تصمیم‌گیری است. وی ادامه داد: ما باید نگاه‌مان به آینده باشد و توافق راهبردی ایران و روسیه باید مورد توجه قرار گیرد. ما باید قرارداد ۲۵ ساله را در سریع‌ترین زمان ممکن اجرایی کنیم. 
* معماری جدید جهان
ویاچسلاو والودین هم در ادامه این دیدار ضمن تشکر از دعوت رئیس مجلس ایران و دیدار و گفت‌وگوهای حضوری پس از به پایان رسیدن دوران کرونا، گفت: روابط ایران و روسیه مسیر توسعه مثبتی را پیدا کرده و روابط روسای ۲ کشور نیز نشان از روابط خوب دوجانبه دارد. ما در سطح پارلمان روسیه از همه تلاش‌های خود برای اجرای تصمیمات اتخاذ شده در کمیسیون عالی مشترک استفاده خواهیم کرد، همچنین در زمینه پارلمانی می‌توانیم سهم بزرگی برای توسعه روابط داشته باشیم. 
وی یادآور شد: با توجه به توسعه روابط پارلمانی ایران و روسیه، به دنبال یافتن ساختارهای جدید توسعه و تعمیق روابط هستیم. مقام بلندپایه روس به قرارداد ۲۵ ساله ایران و روسیه اشاره کرد و گفت: این قرارداد تنها شامل روابط جدید نیست، بلکه بنایی را برای توسعه روابط ایجاد خواهد کرد. رئیس دومای روسیه ضمن اشاره به نقش قالیباف در عقد قرارداد ۲۵ ساله و ارائه پیش‌نویس آن در سفرش به مسکو به مقامات روس، اظهار کرد: امیدوارم در آینده نزدیک این قرارداد مورد بررسی روسای دولت‌های ۲ کشور قرار گیرد. این قرارداد تنها یک قرارداد راهبردی نیست، بلکه بنایی برای توسعه همکاری‌ها در تمام زمینه‌هاست و همچنین بنای جدیدی برای همکاری هر چه بیشتر ۲ کشور خواهد بود. 
وی تأکید کرد: ما بخوبی آگاهیم باید همه تلاش خود را به کار ببندیم تا معماری جدیدی در برابر جهان ایجاد کنیم و این به اراده ۲ کشور بستگی دارد. ایران و روسیه قطعاً از مفهوم معماری جهانی چندقطبی حمایت می‌کنند. ویاچسلاو والودین با اشاره به تهدیدها و چالش‌های پیش روی ۲ کشور گفت: ایران و روسیه مدتی طولانی است با تحریم‌ها و چالش‌ها مواجه هستند که این تهدیدات مانع توسعه روابط ما نمی‌شود، در واقع هدف اصلی تحریم‌ها حفظ هژمونی ایالات‌متحده در جهان است اما ما از حاکمیت ملی خود دفاع  و سرنوشت خود را خودمان تعیین می‌کنیم. ما از سنت‌ها، ادبیات و زبان خود حمایت می‌کنیم و حامی سیاست مستقل کشورها هستیم. 
رئیس دومای روسیه تصریح کرد: آنها به دخالت در دیگر کشورها عادت کرده‌اند و می‌خواهند از همه منابع جهان برای افزایش ثروت خود استفاده کنند. البته ایالات‌متحده در حال حاضر آسیب دیده اما اتحادیه اروپایی سیاست‌های آمریکا را دنبال می‌کند، رهبران اروپا بالاجبار باید انرژی و گاز مورد نیاز خود را از بازارهای غیر روسیه و با قیمت‌های بیشتر از قبل تهیه کنند که این برای آنها بسیار سخت است. 
وی یادآور شد: آمریکا حامل‌های انرژی را برای اروپا تأمین می‌کند اما اروپایی‌ها باید نفت و گاز را ۴ برابر گران‌تر از قیمتی که خود ایالات‌متحده استفاده می‌کند، تهیه کنند و این سبب شده بسیاری از کارخانجات تولیدی اروپایی بسته و به کشورهای دیگر منتقل شود. ویاچسلاو والودین تصریح کرد: روابط ایران و روسیه باید بر مبنای اصول احترام متقابل، همکاری و تقویت روابط دوجانبه باشد و قطعاً هر آنچه اتفاق خواهد افتاد، تامین‌کننده منافع ملی و به نفع مردم ۲ کشور خواهد بود. 
* باید از ظرفیت‌های موجود در روابط دوجانبه استفاده کنیم
پس از نشست مشترک رئیس مجلس شورای اسلامی ایران و رئیس دومای دولتی مجلس فدرال فدراسیون روسیه، نشست خبری این دیدار برگزار شد. 
قالیباف در این نشست خبری ضمن خیر مقدم و تشکر از رئیس دومای دولتی فدراسیون روسیه و هیأت همراه که دعوت مجلس شورای اسلامی را پذیرفته‌اند، گفت: روابط جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه به دلایل مختلف از جمله همسایگی که بین ۲ کشور وجود دارد، دغدغه‌ها و مشترکاتی که در حوزه منطقه‌ای داریم و دیدگاه‌های مشترک و همکاری‌هایی که در سطح بین‌المللی بین ۲ کشور وجود دارد اهمیت دارد. 
قالیباف تصریح کرد: عضویت فدراسیون روسیه به عنوان یکی از اعضای دائم شورای امنیت و همچنین روابط تنگاتنگ اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و محیط‌زیستی در بخش‌های مختلف، اقتضا می‌کند ما از این فرصت‌ها حداکثر استفاده را بکنیم و در این کمیسیون عالی مشترک پارلمانی که سومین نشست پس از دوران کروناست، بتوانیم از این ظرفیت‌ها و فرصت‌ها در روابط دوجانبه استفاده کنیم. رئیس قوه مقننه در ادامه اظهار کرد: همین‌طور که این فرصت‌ها در ارتباطات ما وجود دارند، تهدیداتی نیز وجود دارند که مهم‌ترین تهدید امروز تحریم‌های ظالمانه آمریکاست که هر ۲ کشور را تحریم کرد. 
وی افزود: اینها اقتضا می‌کند که ما بتوانیم با هماهنگی و همکاری بیشتر، در راستای تاکید مقامات ۲ کشور، در راستای توسعه اقدامات راهبردی و تعمیق روابط ۲ کشور در همه عرصه‌ها تلاش کنیم. 
رئیس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: ما در پارلمان ۲ کشور باید تلاش کنیم تا بتوانیم در بعد قوانین و نظارت برای دولت‌ها و مردم تسهیل‌گری کنیم. 
قالیباف در ادامه به تشریح اولویت‌های مهمی که در نشست روز گذشته به بحث گذاشته شد، پرداخت و گفت: سرمایه‌گذاری‌هایی که در حوزه نفت و گاز باید شود، بحث مربوط به حوزه هاب گازی، بحث کریدور شمال - جنوب که نه‌تنها فدراسیون روسیه، بلکه همه کشورهای اوراسیا و بخشی از آسیای میانه نیز می‌توانند از این ظرفیت استفاده کنند با اولویت اتصال آستارا به رشت و توسعه آن در بنادر تا بندرعباس و سرمایه‌گذاری مشترک هر ۲ کشور در این زمینه از محور‌های مورد بحث در نشست امروز بود. وی افزود: در حوزه مسائل کشاورزی، غلات، ترانزیت و فناوری‌های مشترک بین ۲ کشور، همچنین در حوزه مسائل مربوط، رتق‌وفتق امور تجار ما در مسائل گمرکی و تسهیل‌گری در مسائل روادید و کنترل‌های الکترونیک و موارد اینگونه که در مرزها دچار مشکلات نشوند نیز بحث شد. 
ویاچسلاو والودین، رئیس دومای روسیه هم در این نشست خبری گفت: تحریم‌هایی که آمریکا علیه ایران و روسیه وضع می‌کند باعث انسجام ۲ کشور می‌شود. وی ادامه داد: روابط ایران و روسیه واقعا توسعه‌یافته است. این روابط باید سودمند و واقع‌بینانه باشد. والودین تصریح کرد: انعقاد تفاهمنامه همکاری ایران و روسیه، روابط ۲ کشور را عمیق‌تر خواهد کرد. امیدوارم روابط ایران و روسیه در همه عرصه‌ها گسترش و توسعه یابد. وی ادامه داد: امیدوارم هیأت پارلمانی ایران در سال 2023 در کنفرانس امنیت در مسکو شرکت کند. ما خواستار ساختار عادلانه و جهان چندقطبی با کشورهای مستقل هستیم. کشورها باید آزادانه سرنوشت و آینده خود را انتخاب کنند. 
***
تأکید بر اجرای کامل توافقات ایران و روسیه   
رئیس‌جمهور روز گذشته در دیدار رئیس دومای دولتی مجلس فدرال فدراسیون روسیه، با بیان اینکه روابط اقتصادی تهران و مسکو به شکل مستمر در حال تقویت و ارتقاست، گفت: ۲ کشور در حوزه‌های مختلف تجاری، انرژی، ترانزیت و حمل‌و‌نقل، ظرفیت‌های متنوع و متعددی دارند که می‌تواند در زمینه گسترش همکاری‌ها فعال شود. حجت‌الاسلام‌والمسلمین سیدابراهیم رئیسی همچنین با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران اجرای کامل توافقات با روسیه را دنبال می‌کند، افزود: ظرفیت‌های 2 طرف می‌تواند مکمل یکدیگر باشد و بهره‌گیری از آنها علاوه بر تأمین منافع ۲ کشور، می‌تواند منافع منطقه‌ای نیز ایجاد کند. «ویاچسلاو والودین» رئیس دومای دولتی مجلس فدرال فدراسیون روسیه نیز در این دیدار مواضع رئیسی درباره تقویت روابط منطقه‌ای و همسایگی را تسهیل‌کننده گسترش همکاری‌های ۲ کشور دانست و گفت: فدراسیون روسیه نیز همین رویکرد و نظر را درباره ارتقای سطح تعاملات با جمهوری اسلامی ایران دارد و دستور کار ما بر اساس اراده سران ۲ کشور تلاش برای توسعه مستمر همکاری‌هاست. 

 


Page Generated in 0/0076 sec