گروه سیاسی: صبح روز گذشته یک مهاجم مسلح به سفارتخانه جمهوری باکو در تهران حمله کرد. در پی این اقدام مسلحانه یک نفر کشته و دو نفر نیز مجروح شدند که هر ۳ آنها از کارمندان سفارت بودند. اندکی پس از این حادثه، ماموران نیروی انتظامی تهران به فرماندهی فرمانده پلیس تهران بزرگ در محل حادثه حاضر شدند و اقدام به دستگیری فرد مهاجم کردند. فرد مهاجم در اعترافات اولیهای که پس از دستگیریاش توسط پلیس داشت، انگیزه خود را مشکلات شخصی و خانوادگی اعلام کرد. متهم در توضیح چرایی حمله به سفارت گفت: فروردین ماه امسال همسرم به سفارت آذربایجان در تهران مراجعه کرده و دیگر به منزل مراجعه نکرده است. در مراجعات مکرر به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران هیچ پاسخی از آنها دریافت نمیکردم و تصور میکردم همسرم در سفارت جمهوری آذربایجان در تهران حاضر است و حاضر به دیدار با من نیست. امروز صبح تصمیم گرفتم با اسلحه کلاشنیکفی که از قبل تهیه کرده بودم به سفارت مراجعه کنم.
مرکز رسانه قوهقضائیه نیز در این رابطه خبر داد: نشانههای بیشتر از انگیزه شخصی مهاجم سفارت جمهوری آذریایجان به دست آمده و این متهم فروردین شکایت مفقودی همسرش را که اهل باکو بوده در ارومیه ثبت کرده است. بررسی سوابق متهم نشان میدهد وی ۲۹ فروردین ۱۴۰۱ شکایتی را مبنی بر مفقودی همسرش در ارومیه ثبت کرده و همسر وی اهل باکو بوده است.
پرونده مفقودی پس از پیگیری و مشخص شدن اینکه همسر وی به جمهوری آذربایجان بازگشته است در این موضوع خاص بسته میشود و پس از آن این فرد موضوع را از وزارت خارجه و سفارت جمهوری آذربایجان پیگیری میکرده است. در ابتدای سال همسر فرد مهاجم با کمک دو نفر دیگر از اعضای خانوادهاش به جمهوری آذربایجان میرود و دیگر بازنمیگردد.
* دستور رئیسی برای بررسی حمله مسلحانه به سفارت آذربایجان
در پی این حادثه، معاون سیاسی رئیسجمهور از دستور رئیسی برای بررسی همهجانبه موضوع حمله مسلحانه به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران خبر داد. محمد جمشیدی در این باره نوشت: «حادثه تلخ حمله به سفارت کشور برادر و همسایه جمهوری آذربایجان را محکوم میکنیم. حجتالاسلام رئیسی بلافاصله پس از شنیدن این خبر ناگوار دستور بررسی همهجانبه موضوع را صادر و مراتب تسلیت و همدردی خود را با دولت، ملت و بازماندگان دیپلمات جانباخته اعلام و برای مجروحان آرزوی شفای عاجل کرد».
* گفتوگوی امیرعبداللهیان با وزیر خارجه آذربایجان
وزیر امور خارجه کشورمان در تماسی تلفنی با جیحون بایرامف، وزیر خارجه جمهوری آذربایجان، درباره حادثه حمله مسلحانه به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران گفتوگو کرد.
حسین امیرعبداللهیان ضمن تسلیت و اظهار تأسف در این رابطه که به کشته شدن یک دیپلمات و مجروح شدن ۲ نفر دیگر از کارکنان این سفارت منجر شد، با وزیر خارجه آذربایجان و خانواده این دیپلمات ابراز همدردی کرد.
وی ضمن محکوم کردن این حادثه، با اشاره به سوءاستفاده دشمنان ۲ کشور از حادثه دیروز تأکید کرد: نباید اجازه دهیم این حادثه بر مناسبات ۲ کشور تأثیر منفی بگذارد. وزیر امور خارجه کشورمان پیشنهاد کرد برای روشن شدن ابعاد مختلف حادثه، نهادهای امنیتی ۲ کشور در همکاری نزدیک با یکدیگر، موضوع را پیگیری و بررسی کنند. در این تماس امیرعبداللهیان همچنین مراتب تأسف و همدردی دکتر رئیسی، رئیسجمهور کشورمان را به الهام علیاف رئیسجمهور آذربایجان، دولت، مردم و بویژه خانواده حادثهدیدگان ابلاغ کرد. وزیر خارجه جمهوری آذربایجان نیز ضمن تشکر از ابراز همدردی و پیام تسلیت رئیسجمهور و وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، از پیشنهاد وزیر امور خارجه کشورمان برای همکاری و هماهنگی نهادهای امنیتی و قضایی ۲ کشور برای روشن شدن ابعاد حادثه استقبال کرد.
* موضوع با اولویت و حساسیت بالا در حال بررسی است
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان نیز با تسلیت و ابراز همدردی عمیق با خانواده این عضو سفارت و دولت و ملت جمهوری آذربایجان اظهار داشت: نیروهای انتظامی و امنیتی بلافاصله وارد عمل شدند و فرد ضارب را دستگیر کردند که هم اکنون در حال بازجویی است.
ناصر کنعانی در ادامه افزود: با دستور ویژه مقامات سیاسی و امنیتی کشور، موضوع با اولویت و حساسیت بالا در حال بررسی است تا ابعاد این اقدام و انگیزه ضارب مشخص شود. کنعانی گفت: نتیجه بررسیهای اولیه مقامات و دستگاههای ذیربط، حاکی از انگیزههای شخصی ورای این اقدام است، بنابراین با توجه به ورود فوری دستگاهها و نهادهای ذیربط انتظامی، امنیتی و قضایی، توصیه میشود رسانهها از انتشار اخبار غیرموثق و گمانهزنیها در این رابطه اجتناب کنند. سخنگوی وزارت امورخارجه تصریح کرد: اطلاعات دقیقتر در این خصوص با تکمیل روند بررسیها منتشر خواهد شد.
* موضعگیری باکو متعهدانه باشد
وحید جلالزاده، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی تعرض به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران را محکوم کرد و درگذشت یکی از کارمندان سفارت را به ملت آذربایجان و دولت این کشور تسلیت گفت و اظهار داشت: دیپلماتهای جمهوری آذربایجان در جمهوری اسلامی میهمان ما هستند و طبق معاهدات بینالمللی امنیت آنها بر عهده ما است، لذا این اقدام موجب تأسف است.
نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی ضمن محکومیت تعرض به سفارت جمهوری آذربایجان در ایران گفت: نیروهای انتظامی و امنیتی از لحظات اولیه این حادثه در صحنه حاضر شده و تا به نتیجه رسیدن این پرونده آن را پیگیری خواهند کرد.
وی ادامه داد: موضعگیری رئیسجمهور آذربایجان پیرامون این حادثه را ملاحظه کردم. موضع خوبی بود، انتظار ما از مقامات دولت آذربایجان این است که با خویشتنداری و با نگاه به روابط ۲ کشور موضع بگیرند.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: جمهوری اسلامی تا به نتیجه رسیدن این پرونده و شناسایی دقیق هویت عامل این حادثه، موضوع را پیگیری خواهد کرد.
جلالزاده تاکید کرد: موضعگیریهای مقامات ۲ کشور درباره این حادثه باید متعهدانه و بهگونهای باشد که به روابط دو کشور آسیبی وارد نکند و اجازه سوءاستفاده به دشمنان را هم ندهد. وی درباره تروریستی بودن این حادثه نیز گفت: اطلاعات و گزارشهای اولیه بر شخصی بودن حادثه دلالت دارد ولی برای اظهار نظر قطعی در این مورد باید منتظر ماند تا دستگاههای ذیربط بررسیهای خود را کامل و اعلام نتیجه نمایند.
* احضار سفیر ایران به وزارت خارجه جمهوری باکو
به دنبال اقدام مسلحانه روز گذشته که به کشته شدن یک نفر از کارمندان سفارت آذربایجان و مجروح شدن ۲ نفر دیگر منجر شد، وزارت خارجه آذربایجان سیدعباس موسوی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در باکو را احضار کرد.
* عجله مقامات باکو در اتخاذ موضع
با وجود اعترافات اولیه مهاجم مسلح مبنی بر مطرح بودن انگیزههای شخصی و خانوادگی برای حمله به سفارت آذربایجان در تهران، مقامات باکو حادثه روز گذشته را تروریستی خواندند. در همین رابطه الهام علیاف رئیسجمهور آذربایجان حادثه روز گذشته را «حمله تروریستی» به سفارت این کشور در تهران خواند و از ایران خواست افراد مسؤول را مجازات کند. علیاف در صفحه خود در شبکه اجتماعی توئیتر نوشت: «من اقدام تروریستی امروز علیه سفارتمان در تهران را بشدت محکوم میکنم. من به خانواده و بستگان ستوان ارشد عسکروف اورخان رضوان اوغلو که در جریان این حمله و در حین اطمینان از امنیت سفارت و کارمندان آن کشته شد تسلیت میگویم».
مهربان علیاف، معاون اول الهام علیاف نیز مدعی شد اقدام مسلحانه در سفارت آن کشور در تهران یک حمله تروریستی بوده است. این اظهارات مقامات باکو در حالی است که طبق اعترافات فرد مهاجم، او از حمله به سفارت آذربایجان، انگیزههای شخصی داشته است.
همچنین مقامات سیاسی کشورمان نیز بر بررسی همهجانبه حادثه تاکید و اعلام کردهاند تا حصول نتیجه، این موضوع را پیگیری خواهند کرد. این اولین بار نیست که فردی مسلح به مقامات دیپلماتیک یک کشور حمله میکند. آذر 95 بود که یک نیروی پلیس ترکیه با حمله مسلحانه به سفیر روسیه در این کشور، با شلیک 5 گلوله او را ترور کرد.