برف اغلب استانهای کشور را سفیدپوش کرد؛ بارش سنگین برف برخی راههای مواصلاتی را بست و ارتباط بین بیش از 1000 روستا را قطع کرد
اسدالله خسروی: با فعال شدن سامانه بارشی جدید در کشور اغلب استانهای کشور از روز گذشته شاهد بارش سنگین برف و باران بودند؛ بارشهایی که طبق پیشبینی هواشناسی تا پایان هفته ادامه دارد. شدت بارشها دیروز بهگونهای بود که در مناطق سردسیر و ارتفاعات بارش برف تا یکونیم متر نیز گزارش شده است. همچنین بارش برف سنگین باعث انسداد برخی راههای مواصلاتی و مسدود شدن ارتباط صدها روستا شد. سازمان هواشناسی هشدار داده است در پی بارشهای شدید طی این روزها احتمال وقوع سیل در خیلی از استانهای کشور وجود دارد.
* احتمال وقوع سیل در ۲۵ استان
سازمان هواشناسی نسبت به فعالیت سامانه بارشی و بارش برف و باران همچنین احتمال سیلابی شدن مسیلها، بالا آمدن ناگهانی سطح آب رودخانهها و آبگرفتگی معابر در ۲۵ استان هشدار داد. این سازمان با صدور هشدار نارنجی از تقویت سامانه بارشی و برف یا باران، رخداد مه، کاهش دید، در نواحی با اقلیم گرم رگبار و رعد و برق و وزش باد شدید و در مناطق سردسیر، ارتفاعات و دامنهها بارش برف سنگین، وقوع بهمن و کولاک برف تا پنجشنبه (فردا) خبر داد. در این شرایط جوی دیروز 25 استان درگیر بارش برف و باران بودند. بر اثر این مخاطره جوی، انسداد راههای روستایی و اختلال در جادههای مناطق سردسیر، ارتفاعات و دامنه استانهای واقع در رشته کوه البرز و زاگرس، جاری شدن روانآب، سیلابی شدن مسیلها، بالا آمدن سطح آب رودخانهها، آبگرفتگی معابر، اختلال در سفرهای بینشهری و داخل شهر، اختلال در فعالیتهای عمرانی، صاعقه، اختلال در ناوگان حملونقل، خسارت به صنعت کشاورزی، رخداد بهمن، اختلال در انتقال منابع انرژی بویژه برق و گاز دور از انتظار نیست. سازمان هواشناسی آمادگی دستگاههای اجرایی برای برفروبی و بازگشایی مسیرها، پرهیز از سفرهای خارج از شهر، اجتناب از فعالیتهای کوهنوردی و جابهجایی عشایر کوچرو، مدیریت در مصرف و انتقال منابع انرژی بویژه گاز و برق، عدم توقف و تردد در حاشیه رودخانهها و مسیلها، پاکسازی آبروها و کانالهای عبور آب درونشهری، پاکسازی دهانه پلها، انجام اقدامات پیشگیرانه از خسارات احتمالی از جمله نمکپاشی توسط شهرداریها، راهداریها و ارگانهای امدادی و مدیریت مناسب توسط سازمان آب و فاضلاب و سایر دستگاههای اجرایی مسؤول را توصیه میکند. این شرایط جوی دیروز در فارس، کرمان، سیستانوبلوچستان، خراسان جنوبی، خراسان رضوی، شرق و جنوب اصفهان و یزد مورد انتظار است.
بر اثر این مخاطره جوی احتمال سقوط اشیا از ارتفاعات، احتمال خسارت به سازههای موقت و سست، احتمال سقوط تابلوهای تبلیغاتی، احتمال شکستن درختان کهنسال، احتمال کاهش کیفیت هوا، کاهش شعاع دید و احتمال تأخیر در پرواز وجود دارد. احتیاط در تردد، پرهیز از صعود به ارتفاعات، عدم توقف و پارک خودرو در اطراف درختان فرسوده و ساختمانهای نیمهکاره و سست، استحکام سازههای موقت از جمله تابلوهای تبلیغاتی و پوشش گلخانهها، احتیاط در فعالیت کویرنوردی از جمله توصیههای سازمان هواشناسی است. سازمان هواشناسی با صدور هشدار زردرنگ از فعالیت سامانه بارشی، بارش باران، در نواحی با اقلیم گرم، وقوع رگبار و رعدو برق و وزش باد شدید و در نواحی مرتفع و سردسیر بارش برف و احتمال کولاک برف، رخداد مه و کاهش دید از سهشنبه تا پنجشنبه (۱۱ تا ۱۳ بهمن) خبر داد. این شرایط جوی روز سهشنبه در گیلان، مازندران، گلستان، خراسان شمالی، خراسان رضوی، سمنان، اصفهان، شمال بوشهر و یزد، چهارشنبه در آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، کردستان، کرمانشاه، سمنان، گلستان، یزد، نیمه شمالی فارس، اصفهان و پنجشنبه در آذربایجان شرقی، زنجان، لرستان، ایلام، چهارمحالوبختیاری، فارس، کهگیلویهوبویراحمد، شمال شرق خوزستان، همدان، کرمان، خراسان جنوبی، بوشهر و هرمزگان پیشبینی میشود.
* بارشهای سنگین در برخی نقاط کشور
سازمان هواشناسی ضمن اشاره به بارش ۱۳۰ سانتیمتری برف در ایستگاههای هواشناسی کوهرنگ استان چهارمحالوبختیاری، از ثبت رکورد ۵۳ سانتیمتر بارش برف در تهران در ایستگاه آبعلی خبر داد. سامانه بارشی جدید که پس از ورود به کشور بسیاری از استانها را فرا گرفته است، پیشبینی میشود فعالیتش امروز 12بهمن به اوج خود برسد.
شدت بارشها بهترتیب در استانهای کردستان، چهارمحالوبختیاری، لرستان، کهگیلویهوبویراحمد، شمال و شرق خوزستان، ایلام، کرمانشاه، شمال فارس، همدان، مرکزی، زنجان، البرز و تهران «بیشتر» پیشبینی میشود.
پدیدهها و مخاطرات جوی مورد انتظار از این سامانه شامل بارش برف و باران، رخداد مه، کاهش دید، در نواحی با اقلیم گرم رگبار و رعدوبرق و وزش باد شدید و در ارتفاعات و دامنهها پدیده بهمن و کولاک برف است. گزارشهای ایستگاههای هواشناسی نشان میدهد شدت بارش برف روز گذشته در برخی مناطق استانهای آذربایجان غربی، اصفهان، آذربایجان شرقی، مازندران، لرستان و چهارمحالوبختیاری «سنگین یا نیمهسنگین» بوده است. شرایط پیش رو ضرورت آمادگی دستگاههای اجرایی برای برفروبی و بازگشایی مسیرها و انجام اقدامات پیشگیرانه از خسارات احتمالی از جمله نمکپاشی را دوچندان میکند، همچنین تاکید میشود تا بهبود شرایط جوی از سفرهای خارج از شهر، فعالیتهای کوهنوردی و جابهجایی عشایرکوچرو در مناطق درگیر اجتناب شود.
* آبعلی رکورددار بارش برف در تهران
در استان تهران نیز ایستگاه آبعلی با نیم متر برف رکورددار بارش در تهران طی شبانهروز گذشته شد. در حالی که برف و باران همچنان در اکثر مناطق استان تهران ادامه دارد تاکنون آبعلی با حدود ۵۳ سانتیمتر برف، رکورددار بارش این سامانه در تهران است. حدود ۴۰ سانتیمتر از برف گزارش شده از این ایستگاه، از دوشنبهشب تا صبح دیروز (۱۰ تا۱۱ بهمن) باریده است. پس از آبعلی بیشترین برف از ایستگاههای فیروزکوه با ۱۹، لواسان با ۱۸ و اقدسیه با ۵ سانتیمتر گزارش شده است. اداره کل هواشناسی تهران اعلام کرده که سامانه بارشی به تناوب تا چهارشنبه (امروز) در استان فعال است و پدیدههای مخاطرهآمیزی همچون بارش برف یا باران، مهآلودگی هوا و کاهش شدید دید، کولاک برف، احتمال رعدوبرق و در نقاط مستعد تگرگ انتظار میرود. بارشها در مناطق کوهستانی از نوع برف و مناطق پایین دست از نوع باران پیشبینی میشود.
* راه ارتباطی 1050 روستا مسدود است
در پی بارش سنگین برف در اغلب استانهای کشور، مدیرکل مدیریت بحران استانداری لرستان اظهار داشت: راه ارتباطی هزار و 50 روستا در این استان هماکنون مسدود است و تلاش برای بازگشایی این محورها ادامه دارد. مهدی پازوکی با بیان اینکه راه ارتباطی خرمآباد به سپیددشت هماکنون مسدود است، افزود: تردد در گردنههای گاماسیاب و گَشور در شهرستان دلفان، منطقه هیراب در شهرستان بروجرد و کلیه محورهای شهرستان الیگودرز فقط با استفاده از زنجیرچرخ امکانپذیر است. مدیرکل مدیریت بحران استانداری لرستان با تأکید به اینکه راه ارتباطی اغلب روستاهای الیگودرز، دلفان و بروجرد مسدود است، عنوان کرد: راه ارتباطی 250 روستای دلفان بهعلت بارش سنگین برف مسدود است و ۴ تیم راهداری در محورهای مختلف این شهرستان مستقر هستند.
همچنین سازمان هواشناسی اعلام کرد: در ارتفاعات کوهرنگ بارش برف به ۱۳۰ سانتیمتر رسیده است.
***
توصیه پلیس به پرهیز از سفرهای غیرضرور
رئیس مرکز اطلاعات و کنترل ترافیک پلیس راهنمایی و رانندگی فراجا از رانندگان خواست در این شرایط جوی از سفرهای غیرضرور پرهیز کنند. سرهنگ احمد شیرانی با بیان اینکه با فعال شدن سامانه جدید بارشی، اغلب استانهای کشور با بارش برف و باران مواجهاند، افزود: در همین راستا نیز رانندگان باید توجه داشته باشند که استفاده از زنجیرچرخ در محورها و گردنههای کوهستانی برفگیر الزامی است. رعایت فاصله طولی مناسب و سرعت مطمئنه و پرهیز از سبقت غیرمجاز موضوع دیگری است که رانندگان باید در شرایط برفی و بارانی رعایت کنند. اطمینان از سالم بودن تجهیزات زمستانی خودرو نظیر برفپاککن و بخاری، پر بودن باک خودرو در شروع سفر، همراه داشتن وعده غذایی کافی و لباس گرم مناسب از دیگر توصیههای پلیس به رانندگان است. وی در همین راستا به رانندگان و مسافران توصیه کرد اولا تا جای ممکن از سفرهای غیرضرور پرهیز کنند و ثانیا اگر قصد عبور از جادههایی مانند چالوس، هراز و دیگر محورهای کوهستانی را دارند، حتما زنجیرچرخ به همراه داشته باشند. رئیس مرکز اطلاعات و کنترل ترافیک پلیس راهنمایی و رانندگی فراجا با اعلام شماره ۱۲۰ از رانندگان و مسافران خواست پیش از شروع سفر حتما با این شماره تماس بگیرند و با اطلاع از آخرین وضعیت جوی و ترافیکی جادهها و نیز محورهای دارای انسداد و محدودیت ترافیکی، مناسبترین زمان و مسیر را برای انجام سفرهای خود انتخاب کنند.