printlogo


کد خبر: 2597تاریخ: 1393/1/20 00:00
دولت به اطلاعات مردم اعتماد کند
لاریجانی: تفتیش حساب مردم قانونی نیست

گروه اقتصادی: روز گذشته معاون برنامه‌ریزی و راهبردی رئیس‌جمهوری با حضور در صحن علنی مجلس شورای اسلامی به ارائه گزارشی از عملکرد اصلاح لایحه بودجه 92 و قانون بودجه سال 92 پرداخت. در ادامه نیز غلامرضا مصباحی‌مقدم به بیان گزارشی درباره هدفمندی یارانه‌ها و لزوم اجرای اقتصاد مقاومتی پرداخت و پس از آن علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی درباره چگونگی شناسایی یارانه‌بگیران و اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها خطاب به دولت خواست مبنای پرداخت یارانه‌ها، گزارش مردم باشد. لاریجانی تصریح کرد دولت اساس کارش را بر اعتماد به گزارش‌های مردم بگذارد و پایه کار را بر این اعتماد قرار دهد. به گفته وی، در روزهای اخیر مسائلی را در رسانه‌ها می‌شنویم که نباید مبنای کار قرار گیرد. وی معتقد است مردمی که نیاز دارند باید برای ثبت‌نام یارانه‌ها اسم‌نویسی کنند و این بحث که دولت حساب‌ها را بررسی می‌کند ناامنی روانی به وجود می‌آورد و این درست نیست. به گفته وی، اصل بر رفتار صادقانه مردم است و پایه کار دولت بر همین باشد. وی با اشاره به افزایش قیمت حامل‌های انرژی تاکید کرد: مجلس اختیار را به دولت داده است و باید با بررسی کارشناسی در حد طاقت مردم قیمت‌گذاری و برنامه‌ریزی شود و همچنین بر حسب خدماتی که دولت ارائه می‌کند. لاریجانی در توصیه‌ای به دولت اظهار داشت: مبنای کار بر صداقت گزارش مردم باشد و تغییراتی که در قیمت حامل‌های انرژی به وجود می‌آید در حد طاقت مردم و تورم موجود باشد و در ازای خدماتی که می‌دهند فشار از روی مردم کاهش یابد. رئیس مجلس با اشاره به تبلیغاتی که این روزها درباره هدفمندی یارانه‌ها انجام می‌شود، اضافه کرد: در تبلیغات این‌روزها جوری از یارانه‌ها صحبت می‌شود که هرکس فقیر است یارانه می‌گیرد اما این درست نیست. به تأکید لاریجانی کسی که از یارانه‌ها استفاده می‌کند، می‌خواهد در شأن خود زندگی کند و به معنای فقیر بودن نیست.
پرداخت 134هزار میلیارد تومان یارانه
در ادامه این جلسه معاون برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رئیس‌جمهوری با ارائه گزارشی درباره عملکرد اصلاح لایحه بودجه 92 و قانون بودجه سال 92 به نمایندگان، گفت: کل منابعی که ناشی از افزایش قیمت‌ها از سال 89 تا پایان 92 به خزانه واریز شد، 95 هزار میلیارد تومان است. نوبخت ادامه داد: طبق قانون براساس ماده 7 قانون هدفمند کردن یارانه‌ها باید 50 درصد این رقم را میان مردم تقسیم می‌کردیم یعنی 5/47 هزار میلیارد تومان باید میان خانوارها، 30 درصد مربوط به تولید و 20 درصد مربوط به خزانه بود که باید به طرح‌های مختلف دولت کمک می‌کرد؛ اما آنچه اجرا شد این 95 هزار میلیارد تومان نه تنها تقلیل پیدا نکرد بلکه آنچه میان خانوارها تقسیم شد 134 هزار میلیارد تومان بود. به گفته وی، یعنی اگر قانون هدفمندی را اجرا نمی‌کردیم 95 هزار میلیارد تومان درآمد به دست نمی‌آمد و چیزی هم بین مردم تقسیم نمی‌شد و مردم مطابق روال گذشته از یارانه‌ها استفاده می‌کردند اما ما با اجرای این قانون بیش از 37 هزار میلیارد تومان از خزانه عمومی برداشت کرده و میان مردم علاوه بر یارانه‌هایی که به صورت غیرمستقیم در حال پرداخت بود، تقسیم کردیم. وی اضافه کرد: الان در شرایطی وارد مرحله دوم هدفمندی یارانه‌ها می‌شویم که هنوز برای سال 93 بیش از 11 هزار و 300 میلیارد تومان باید از خزانه عمومی برداشت کرده و روی رقمی که می‌خواهیم ناشی از افزایش قیمت‌ها به دست آوریم، اضافه کرده و در این راستا میان مردم و موارد دیگر توزیع شود. معاون برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رئیس‌جمهور اظهار داشت: همه تلاش دولت این است که به جای اینکه به ساده‌ترین کار یعنی افزایش قیمت‌ها با رشد بالا دست بزند تا منابع کسب کند و آن را بین مردم، تولید، بهداشت و درمان و حمل و نقل تقسیم کند، از مردم درخواست کند که انتخاب کنند که آیا می‌خواهند قیمت‌ها خیلی بالا برود یا اینکه قیمت‌ها کم تغییر کند.
فرم خوداظهاری، خوشه‌بندی است
فرم‌های ثبت‌نام برای دریافت یارانه‌ها به نوعی اجرای خوشه‌بندی در دولت گذشته است که بخش مهمی از انرژی دولت و مردم را به خود اختصاص می‌دهد و فکر آنها را درگیر این موضوع می‌کند. محمد قاسمی، معاون پژوهش‌های اقتصادی مرکز پژوهش‌های مجلس با بیان این مطلب گفت: این روش بخش مهمی از انرژی دولت و مردم را به خود اختصاص می‌دهد و فکر آنها را درگیر این موضوع می‌کند که آیا یارانه به آنها تعلق می‌گیرد یا خیر؟ بدین ترتیب هزینه اجرای چنین رویکردی و ایجاد زحمت مجدد برای گروه زیادی از مردم احتمالا آنها را تشویق می‌کند که بخش مهمی از درآمدهای خود را پنهان کنند.
مجلس اجازه سرکشی به حساب‌ها را نداد
مجلس این اختیار را به دولت نداده که به حساب‌های مردم سرکشی یا در اموال مردم بازرسی کند. محمدحسن آصفری، نماینده مردم اراک در مجلس شورای اسلامی در این باره گفت: عدم پرداخت وام به خانواده‌ها و جوانان برای ازدواج، مشکلات جدی برای آنها ایجاد کرده است البته افزایش قیمت حامل‌های انرژی تأثیر سوئی بر خانواده‌ها می‌گذارد. آصفری تصریح کرد: در موضوع پرداخت یارانه‌ها هیچ زمانی مجلس این اختیار را به دولت نداده که به حساب‌های مردم سرکشی یا در اموال مردم بازرسی کند.
ارزش یارانه پرداختی ۱۰ هزار تومان است
نماینده مردم اسفراین ارزش یارانه پرداختی را به قیمت سال ۸۹، نزدیک به ۱۰ هزار تومان عنوان کرد. هادی قوامی نماینده مردم اسفراین در تذکری آیین‌نامه‌ای گفت: قوانینی که مجلس تصویب می‌کند دارای جایگاه نظارتی است. قانون هدفمندی یارانه‌ها که در سال 89 اجرایی شد دارای سیاست‌های غیرقیمتی بود که متأسفانه در مرحله اجرا به حاشیه رانده شد. وی افزود: ارزش یارانه 45 هزار تومانی به قیمت سال 89 کمتر از 10 هزار تومان است و ما باید بپذیریم که سیاست‌های غیرقیمتی ناتمام ماند.
کمک روحانی از نمایندگان برای انصراف
رئیس‌جمهور در دیدار نمایندگان عنوان کرد از مردم درخواست می‌کنیم با انصراف از دریافت یارانه نقدی ما را در صرف این اعتبارات در بخش‌های دیگر یاری کنند. حسینعلی حاجی‌دلیگانی، نماینده مردم شاهین شهر در گفت‌وگو با فارس، با اشاره به دیدار تعدادی از نمایندگان مجلس با رئیس‌جمهور گفت: رئیس‌جمهور در این جلسه عنوان کرد که ما اجرای مرحله دوم هدفمندی یارانه‌ها را آغاز کرده‌ایم و مردم باید با انصراف از یارانه نقدی به ما در صرف این اعتبارات در بخش‌های دیگر کمک کنند.


Page Generated in 0/0067 sec