printlogo


کد خبر: 260053تاریخ: 1401/11/25 00:00
وزارت امور خارجه: بزودی پیوستن ایران به اتحادیه اقتصادی اوراسیا نهایی می‌شود
ایران - اوراسیا نزد‌تر از همیشه
* پیش‌نویس سند همکاری‌های ایران در زمینه‌های بانکی، حمل‌و‌نقل و انرژی آماده شد/ * رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران: تجارت آزاد با اوراسیا فرصتی برای خنثی‌سازی تحریم‌هاست

گروه اقتصادی: اتحادیه اقتصادی اوراسیا (EAEU) یک اتحادیه اقتصادی میان‌دولتی است که اعضای آن بیشتر کشورهای شمال منطقه اوراسیا در شرق اروپا هستند و شامل 5 کشور بلاروس، قزاقستان، روسیه، قرقیزستان و ارمنستان که در راستای تقویت همکاری‌های اقتصادی و تسهیل مراودات تجاری میان این کشور‌ها شکل گرفته است. معاهده تشکیل این اتحادیه ۲۹ مه ‌۲۰۱۴ (سال 93) توسط بلاروس، قزاقستان و روسیه امضا و از ابتدای سال ۲۰۱۵ عملا اجرایی شد. با شروع به کار دولت سیزدهم و اتخاذ راهبرد‌‌های متفاوت اقتصادی - سیاسی، همکاری با کشور‌های منطقه و پیوستن به گروه‌های اقتصادی همچون بریکس (BRICS) و همکاری‌ شانگهای و ارتباط گرفتن با اتحادیه اقتصادی اوراسیا در دستور کار دولت قرار گرفته است. بر این اساس روز گذشته نشست دیپلماسی ایران و اوراسیا در حوزه کشاورزی و صنایع غذایی برگزار شد که نوید‌دهنده تجارت آزاد و ارتباط بیش از پیش ایران با کشور‌های عضو این اتحادیه اقتصادی در زمینه‌های بانکی، حمل‌و‌نقل و انرژی است. طبق آمارهای منتشره، حجم تجارت ایران - اوراسیا در ماه‌های گذشته از 5 میلیارد دلار گذشت و گفته‌های رئیس سازمان توسعه تجارت ایران در هفته‌های اخیر از هدف‌گذاری برای افزایش 10 میلیارد دلاری تجارت کشورمان با این اتحادیه خبر می‌دهد.
به گزارش «وطن امروز»، مدیرکل دفتر همکاری‌های اقتصادی وزارت امور خارجه گفت: پیش‌نویس سند همکاری‌های ایران در زمینه‌های بانکی، حمل‌و‌نقل و انرژی مبادله شده و در دست بررسی است.
 سیدجلال‌الدین علوی‌سبزواری دیروز در نشست دیپلماسی ایران و اوراسیا در حوزه کشاورزی و صنایع غذایی بیان داشت: همکاری‌های ایران با اتحادیه اقتصادی اوراسیا نباید صرفا تجاری باشد. بر همین اساس پیش‌نویس سند همکاری‌های ایران در زمینه‌های بانکی، حمل‌و‌نقل و انرژی نیز مبادله شده و در دست بررسی است.
مدیرکل دفتر همکاری‌های اقتصادی وزارت امور خارجه افزود: بزودی پیوستن ایران به اتحادیه اقتصادی اوراسیا نهایی می‌شود؛ بنابراین همکاری‌های ما با کشورهای عضو اوراسیا نباید محدود به تجارت باشد که ما این موضوع را به اطلاع اعضا رسانده‌ایم.
وی ادامه داد: در این ارتباط پیش‌نویسی مبادله شده و در دست بررسی است که شامل همکاری‌های حمل‌ونقل، انرژی و بانکی نیز می‌شود. موضوعات حمل‌و‌نقل و انرژی در اولویت دیپلماسی اقتصادی هستند و در مرحله بعد امنیت غذایی مورد توجه قرار دارد.
علوی تصریح کرد: تجارت آزاد با کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا دستاورد بزرگی به حساب می‌آید، بنابراین مناسبات نهادینه شده ۲ طرف باید برای تجارت آزاد افزایش یابد. وی با بیان اینکه سفارت‌های کشورهای عضو اتحادیه‌های اقتصادی اوراسیا همکاری‌های اقتصادی مناسبی در ایران داشته‌اند، یادآور شد: در حال حاضر عضویت دائم ایران در اتحادیه اقتصادی اوراسیا در دستور کار نیست؛ در این زمینه ما نیز تقاضایی از اتحادیه اوراسیا نداشته‌ایم، بلکه عضویت ناظر را در دستور کار داریم.
مدیرکل دفتر همکاری‌های اقتصادی وزارت امور خارجه همچنین با بیان اینکه ایجاد کریدور بین‌المللی هم در میان اعضای اتحادیه در حال بررسی است، افزود: صادرکنندگان کشورهای عضو اتحادیه می‌توانند از مسیرهای خشکی و دریای خزر به بازارهای ایران و دیگر کشورها دسترسی داشته باشند. از مسیر ایران می‌توان به ترکیه، خلیج‌فارس و هندوستان دسترسی داشت، بنابراین توافقی چند‌جانبه است که همه کشورها از جمله ایران از آن نفع خواهند برد.
وی با اشاره به بحران انرژی موجود در جهان گفت: با همکاری کشورهای عضو این اتحادیه می‌توان امنیت انرژی را در دنیا تامین کرد و با توجه به همکاری‌هایی که تولیدکنندگان عضو این اتحادیه دارند، می‌توانیم از بحران‌های جهانی عبور کنیم.
* تجارت آزاد با اوراسیا فرصتی برای خنثی‌سازی تحریم‌هاست
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران نیز در نشست دیپلماسی ایران و اوراسیا در حوزه کشاورزی و صنایع غذایی گفت: تجارت آزاد با اتحادیه اقتصادی اوراسیا فرصتی برای خنثی‌سازی تحریم‌ها ایجاد کرده است.
مسعود خوانساری در این نشست با بیان اینکه منطقه اوراسیا ویژگی‌های منحصر به فرد خاص خود را دارد و نقطه اتصال آسیا به اروپا به حساب می‌آید، اظهار داشت: تجارت ایران با اتحادیه اقتصادی اوراسیا در سال ۲۰۲۲ بیش از ۵میلیارد دلار بوده که رشد قابل توجهی داشته و امیدواریم این روند کماکان افزایش یابد.
رئیس اتاق بازرگانی تهران درباره تجارت آزاد ایران و اوراسیا افزود: تجارت آزاد با اتحادیه اقتصادی اوراسیا فرصتی برای خنثی‌سازی تحریم‌ها ایجاد کرده است.
وی گفت: بخش‌های حمل‌ونقل، انتقال پول، تعیین مقررات یکپارچه در استانداردهای مشترک قرنطینه‌ای و ضوابط استاندارد مشترک کشورها از جمله موارد مورد تقاضای بخش خصوصی ایران با عضویت در این اتحادیه است.
خوانساری تاکید کرد: با امضای توافق تجارت آزاد با این اتحادیه برای نخستین بار مرزهای اوراسیا تا خلیج‌فارس گسترش یافته و فرصت بی‌نظیری برای همکاری همه‌جانبه این کشورها ایجاد شده است.
 

Page Generated in 0/0217 sec