رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی: نزولات جوی در 2 ماه گذشته ۲۰ درصد بیش از حد نرمال بوده است
با ورود سامانه جدید، سازمان هواشناسی نسبت به بارش برف و باران در ۲۱ استان، طغیان رودخانهها و آبگرفتگی معابر هشدار داد
پس از بارشهای کمسابقه برف در اواخر بهمن که ارتفاع آن در برخی مناطق کشور به بیش از 3 متر رسید، سازمان هواشناسی با صدور هشدار جوی، از نفوذ سامانه جدید بارشی، کاهش نسبی دما و وزش باد شدید از بعدازظهر فردا خبر داد که 21 استان را در بر خواهد گرفت. گزارشها حاکی است که بارش زمستانه در برخی مناطق فراتر از نرمال ثبت و موجب بهبود ذخایر آبی، تأمین آبخوانها و ورودی آب به سدها شده است به طوری که هماکنون 15 درصد از کل مساحت کشور پوشیده از برف است. در همین ارتباط رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی درباره وضعیت بارشها گفت: بارشهای زمستانی به طور میانگین ۲۰ درصد بیش از حد نرمال بوده است. احد وظیفه با بیان اینکه از ابتدای زمستان تاکنون به طور میانگین حدود ۸۰ میلیمتر بارندگی دریافت کردهایم، گفت: بر اساس آمارها در چنین شرایطی نیاز به دریافت میانگین ۶۵ میلیمتر بارندگی بود اما در زمستان جاری با دریافت به طور میانگین ۸۰ میلیمتر بارندگی میتوان گفت بارشهای زمستانی ۲۰ درصد بیش از حد نرمال بوده است. رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی با تاکید براینکه افزایش بارندگی مختص به بارشهای زمستانی است، گفت: از ابتدای سال آبی تاکنون به طور میانگین ۱۱۲ میلیمتر بارندگی ثبت شده است که نسبت به بارندگیهای ۱۲۵ میلیمتری بلندمدت حدود ۱۲ میلیمتر کمتر است. وی اظهار کرد: در مناطق جنوب غرب و جنوب کشور همچون استانهای بوشهر، فارس، کهگیلویهوبویراحمد وچهارمحالوبختیاری بارندگیها در حد نرمال و حتی بیش از نرمال بوده است اما استانهایی همچون سیستانوبلوچستان، خراسان رضوی، سمنان، تهران، البرز، قزوین، زنجان، آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، اردبیل، مازندران، گلستان و گیلان با کمبارشی مواجه هستند. وظیفه ادامه داد: به طور مثال در استان تهران میزان بارندگیها ۴۳ درصد و قزوین نیز به همین میزان زیر حد نرمال است. در آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و خراسان رضوی نیز بارشها ۵۰ درصد کمتر از نرمال بوده، بنابراین میزان بارندگی در برخی استانها کمتر از حد نرمال است. وی افزود: در برخی مناطق کوهستانی و ارتفاعات نیز که دما پایینتر از حد نرمال است، بارندگیهایی به صورت برف ثبت شد که از جمله این مناطق میتوان به چهارمحالوبختیاری، کهگیلویهوبویراحمد، ارتفاعات لرستان، ارتفاعات و شرق خوزستان و حوزه زاگرس مرکزی اشاره کرد که مناطق برفگیری هستند و پس از سامانههای بارشی که پی در پی کشور را درگیر کرد، بارش در آن مناطق به بیش از ۲ متر نیز رسید. وی همچنین درباره وضعیت دما در ماههای آینده گفت: طی هفته آینده و ماههای آینده که رو به فصل گرما و افزایش دما میرویم، دمای نرمال و بالاتر از حد نرمال برای غالب نقاط کشور پیشبینی میشود. وظیفه افزود: به طور کلی تا ۳ ماه آینده و همچنین اردیبهشت سال آینده، در جنوب کشور بارندگیهای نرمال و حتی بیش از حد نرمال مورد انتظار است. وی به ایسنا گفت: در نیمه شمالی کشور تاکنون بارندگی مناسبی نداشتهایم. چند سامانه بارشی که در بهمنماه کشور را درگیر کرد نیز نتوانست کمبارشیهای پاییز را در نیمه شمالی کشور جبران کند.
* احتمال بالا آمدن سطح رودخانهها و آبگرفتگی معابر
سازمان هواشناسی نسبت به بارش برف و باران و لغزندگی جادهها و کولاک برف و سقوط بهمن در ۲۱ استان هشدار داد. سازمان هواشناسی با صدور هشدار سطح زرد از نفوذ سامانه بارشی، بارش باران یا برف، کاهش نسبی دما، کاهش شعاع دید و وزش باد شدید موقتی از بعدازظهر پنجشنبه تا جمعه ۵ اسفند خبر داد. این شرایط جوی روز پنجشنبه در شمال کرمان، آذربایجان شرقی، شمال اردبیل، گیلان، غرب مازندران، چهارمحالوبختیاری، نیمهشمالی فارس، کهگیلویهوبویراحمد، جنوب اصفهان، جنوب یزد و شمال کرمان و جمعه در اردبیل، گیلان، مازندران، گلستان، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، خراسان شمالی، خراسان رضوی، اصفهان، یزد، نیمه شمالی کرمان، خراسان جنوبی و شمال سیستانوبلوچستان، کهگیلویهوبویراحمد، چهارمحالوبختیاری و ارتفاعات استانهای سمنان، تهران، البرز، قزوین و زنجان مورد انتظار است. بر اثر این مخاطره جوی اختلال در تردد جادهای، لغزندگی جادهها، پدیده مه، کولاک، سقوط بهمن در مناطق مستعد، احتمال ریزش سنگ در جادههای کوهستانی، بالا آمدن سطح آب رودخانهها و مسیلها و آبگرفتگی محدود معابر عمومی پیشبینی میشود.
این سازمان برای کاهش آسیبها و مخاطرات ناشی از این شرایط جوی احتیاط در سفرهای بینشهری و به همراه داشتن تجهیزات زمستانی، احتیاط در فعالیتهای کوهنوردی، احتیاط در فعالیتهای کشاورزی، مدیریت در مصرف منابع انرژی و آمادگی ارگانهای امدادی و راهداری برای کمک به آسیبدیدگان احتمالی را توصیه میکند.
* بارش باران در نقاط مختلف کشور
رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا از بارش باران در نقاط مختلف کشور و احتمال وقوع بهمن در دامنههای البرز و زاگرس مرکزی خبر داد. صادق ضیاییان در گفتوگو با ایسنا درباره شرایط جوی کشور اظهار کرد: چهارشنبه (امروز) در اغلب نقاط کشور جوی پایدار حاکم است. وی اظهار داشت: طی روزهای پنجشنبه و جمعه در نوار شمالی کشور کاهش ۸ تا ۱۰ درجهای دما و بارش پراکنده نزولات جوی رخ خواهد داد. وی درباره وضعیت جوی تهران طی روزهای آینده نیز اظهار کرد: آسمان تهران چهارشنبه (امروز) صاف همراه با وزش باد، گاهی وزش باد شدید با حداقل دمای ۵ و حداکثر دمای ۱۵ درجه سانتیگراد و روز پنجشنبه صاف همراه با وزش باد با احتمال وزش باد شدید با حداقل دمای ۴ و حداکثر دمای ۱۵ درجه سانتیگراد پیشبینی میشود. بنا به این گزارش، سازمان هواشناسی با صدور هشدار وقوع بهمن در ارتفاعات و احتمال انسداد گذرگاههای کوهستانی از کاهش ۸ تا ۱۰ درجهای دما در نوار شمالی کشور خبر داد.