printlogo


کد خبر: 260540تاریخ: 1401/12/9 00:00
۴ کریدور ریلی ایران آماده میزبانی از سرمایه‌گذاری چینی‌ها
ایران محور ریلی ابتکار کمربند - جاده می‌شود؟

مشاور سرمایه‌گذاری طرح‌های ریلی شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل‌و نقل کشور، به ظرفیت چین برای مشارکت و همکاری در تکمیل کریدورهای ریلی اشاره کرد و گفت: ۴ کریدور اقتصادی ایران می‌تواند با حضور چین کامل و در برنامه راه - کمربند چین نقش‌آفرینی کند. سیدمرتضی ناصریان با اشاره به کریدورهای ترانزیتی ایران، همسو با ابتکار کمربند - راه گفت: کریدور ریلی شرق کشور (چابهار - سرخس) یکی از پروژه‌های مهمی است که می‌توان در تکمیل آن از توانمندی‌های کشور چین استفاده کرد. وی افزود: این کریدور برای توسعه استان‌های شرقی، ایجاد شاخه جدید در کریدور شمال- جنوب با اتصال ریلی چابهار به آسیای میانه (جذب بارهای افغانستان و ازبکستان)، انتقال سنگ‌آهن منطقه سنگان ایران و هرات افغانستان به چابهار و تسهیل سفر زائران پاکستان و استان‌های جنوب شرق به شهر مقدس مشهد، در فهرست طرح‌های مصوب کشور قرار دارد که بخش چابهار - زاهدان با سرعت در حال احداث است و احداث بخش زاهدان - یونسی نیز در دستور کار قرار دارد.
ناصریان گفت: الحاق ایران به کریدور اقتصادی چین- پاکستان (CEPEC) از طریق مسیرهای ریلی، جاده‌ای و دریایی پروژه بعدی است. از آنجا که کشور پاکستان مستقیم با چین همسایه است و مرز طولانی با آن دارد، می‌تواند دسترسی کوتاهی بین ایران و چین را فراهم کند و از این نظر مشابه افغانستان است با این تفاوت که اکنون چین با افغانستان روابط قوی ندارد.
مشاور امور تامین مالی و سرمایه‌گذاری شرکت ساخت خاطرنشان کرد: اتصال ریلی چین و پاکستان (این اتصال ریلی به علت منطقه صعب‌العبور هیمالیا بعید است و در این صورت حمل‌ونقل ترکیبی می‌تواند استفاده شود) و تعمیم آن به شبکه ریلی ایران و سواحل مکران و بندر جاسک موجب تنوع‌بخشی به کریدورهای ترانزیتی و رونق دادن به ترابری ریلی بین ایران و پاکستان در کوتاه‌مدت و شکل‌گیری کریدور ترانزیتی شرقی - غربی (چین - پاکستان - ایران) و اتصال این کریدور به کریدور شمال - جنوب و همچنین ترکیه و کشورهای عربی در افق بلندمدت می‌شود. وی ادامه داد: اتصال ریلی پاکستان و ایران در مرز میرجاوه نیازمند ارتقا و در چابهار قابل اتصال به بندرگوادر است، بویژه اگر اتصال ریلی چین و ایران در این مسیر با عرض استاندارد (۱۴۳۵) میلیمتر ایجاد شود. این کارشناس ریلی به کریدورهای شمالی - جنوبی اشاره کرد و افزود: رونق‌یابی این کریدورها برای ارتباط آب‌های آزاد جنوب به کشورهای شمالی ایران (ترکمنستان، دریای خزر، قزاقستان/ روسیه و جمهوری آذربایجان) و در نهایت به اروپاست. ناصریان به بیان مهم‌ترین محورهای ترانزیت بار شرقی - غربی در ایران پرداخت و گفت: معمولا در کریدور شرقی - غربی به مسیر جنوبی خزر از ترکمنستان به ترکیه اشاره می‌شود که در حال حاضر دایر است. در این مسیر پروژه‌های بهبود مسیر ریلی در ایران شامل ارتقای راه‌آهن اینچه‌برون به گرمسار و همچنین احداث محور میانبر ریلی میانه - تبریز مطرح می‌شود. وی گفت: همچنین مسیر جدیدی که می‌توان در چارچوب ابتکار کمربند راه و کریدورهای شرقی - غربی ایجاد کرد، کریدور ریلی ایران - مدیترانه (ایران، عراق و سوریه) است. وی افزود: در حال حاضر اکثر خطوط طرح ابتکار کمربند - راه، در نهایت از ترکیه عبور می‌کند. جهت تنوع در کریدورها و پوشش کشورهای مختلف اتصال ایران به مدیترانه و سپس اروپا و آفریقا، کریدور ایران -عراق - سوریه - مدیترانه مورد توجه قرار می‌گیرد. ناصریان خاطرنشان کرد: در این کریدور احداث راه‌آهن کرمانشاه - خانقین - بغداد بسیار مهم است. در همین راستا تاسیس کریدور زیارتی - تجاری چین - پاکستان - ایران - عراق - سوریه نیز می‌تواند در دستور کار قرار گیرد. مشاور امور تامین مالی و سرمایه‌گذاری شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل‌و‌نقل کشور کریدورهای شرقی - غربی را شامل شاخه جنوبی کریدور تراسیکا برای ارتباط آسیای میانه - ایران - قفقاز و اروپا (از مرز جلفا یا رازی یا آستارا) و شاخه جنوبی کریدور راه‌آهن‌های آسیایی (پاکستان – ایران - ترکیه) دانست و گفت: در اجرای یک کمربند - راه این پروژه‌ها می‌تواند رونق یابد و کشورهای مسیر با داشتن بستر زیربنایی و فعالیت حمل‌ونقل بین‌المللی، علاوه بر تسهیل صادرات و واردات و انتفاع از درآمد ترانزیت، امکان ایجاد صنایع فرآوری و ایجاد ارزش افزوده محمولات را خواهند داشت.
وی دیگر کریدور ترانزیتی در ایران و همسو با ابتکار کمربند - راه را ایجاد مسیر جدید بین ایران و چین از طریق افغانستان ذکر کرد و گفت: این کریدور دارای موافقتنامه مطالعاتی 5 کشور مسیر (خواف در ایران - افغانستان - تاجیکستان - قرقیزستان - کاشغر در چین) است ولی هنوز عملیاتی نشده است. به گفته ناصریان، ایران پیشنهاد احداث بخش هرات - مزارشریف را به صورت تهاتری (در قبال انتفاع از منابع معدنی) به افغانستان داده است و با احداث این پروژه، امتداد به چین از طریق مسیر فوق یا با عبور از کشور ازبکستان مقدور خواهد بود.

Page Generated in 0/0081 sec