کد خبر: 260544تاریخ: 1401/12/9 00:00
رئیس فرهنگستان علوم پزشکی کشور عنوان کرد
ضرورت تعمیق «سلامت معنوی» در کشور
دکتر مرندی در پاسخ به «وطن امروز»: سلامت معنوی مانع ناهنجاریهای اجتماعی میشود و کیفیت زندگی فردی و اجتماعی را ارتقا میدهد
رئیس فرهنگستان علوم پزشکی کشور با اشاره به اهمیت توجه بیشتر به گسترش سلامت معنوی در جامعه، بر ضرورت تعمیق «سلامت معنوی» در کشور تاکید کرد. دکتر سیدعلیرضا مرندی روز گذشته در نشست خبری همایش ملی سلامت معنوی، گفت: چهارشنبه آینده هفتمین همایش سه روزه سلامت معنوی اسلامی در قم برگزار میشود. ۱۰ سال است این همایش برگزار میشود و در سالهای کرونا نیز به شکل غیرحضوری برگزار شد. سلامت معنوی قبلا و از بدو تاسیس سازمان بهداشت جهانی جزو تعریف سلامت نبود و سلامت را در بعد جسم و رفاه اجتماعی تعریف کرده بودند اما فقط مریض نبودن کافی نیست و برای اینکه فردی را سلامت بدانیم باید در بعد سلامت روان، اجتماعی و جسمی هم او سالم باشد. وی افزود: کشورهای غربی نمیخواستند موضوع سلامت معنوی با مسائل اعتقادی آمیخته شود، البته کشورهای اسلامی هم تلاش زیادی نکردند اما سازمان بهداشت جهانی نتیجه گرفت که هر کشوری مطابق فرهنگ و وضعیت اجتماعی خود سلامت معنوی را تعریف کند. مرندی اظهار کرد: سال ۱۳۹۲ خدمت رهبری رسیدیم و ایشان ما را برای ارائه تعریف دقیق سلامت معنوی تشویق کردند. وی در ادامه افزود: مطالعات جهانی نشان میدهد دوران بارداری و مدتی پس از آن مناسبترین زمان برای آموزش چنین مفاهیمی به کودک است، چرا که مغز در این سنین در حال تکامل است و قابلیتها و توانمندیهای بسیار بالایی دارد که باید از این ظرفیت استفاده شود. وی ادامه داد: ما باید تمام تلاش خود را بر بهبود کیفیت فرزندپروری بگذاریم تا والدین این کار را آموزش ببینند. جوانان به ما مراجعه میکنند و باید از مقطع انتخاب همسر، درباره مسائل معنوی پیش، حین و پس از بارداری و... با آنها صحبت کنیم و آموزش سلامت معنوی که از روحانیون میآموزیم را ابتدا به دانشجویان پزشکی، پرستاران، ماماها و سپس به جامعه انتقال دهیم.
وی در پاسخ به این سوال «وطن امروز» که توجه به معنویت چه اندازه میتواند بر سلامت جسمی و زندگی اجتماعی افراد تاثیر بگذارد، افزود: سلامت معنوی علاوه بر جلوگیری از افسردگی، سطح زندگی فرد را در جامعه ارتقا داده و مانع از ناهنجاریهای اجتماعی میشود. حال با توجه به حرکت در مسیر سلامت معنوی، امیدواریم نسل بعدی با این آموزشها از نسلهای پیشین بهتر باشند.
وی با اشاره به وقایع اخیر کشور، اظهار کرد: در اغتشاشات اخیر جوانان و نوجوانان بیهدف تحت تاثیر فضای مجازی قرار گرفتند و بدون آموزش صحیح ممکن است این تاثیرپذیری افزایش یابد، پس باید آموزش سلامت معنوی دقیقا مانند واکسن در اختیار بچهها باشد تا به بهترین نحو پرورش یابند و معنویت در نسل آینده افزایش یابد. اگر انسان به مذهب و معنویت اعتقاد داشته باشد خیلی از ناهنجاریها پیش نمیآید.
او تصریح کرد: امیدواریم نسل بعد با این آموزشها از نسلهای پیشین بهتر باشند. وزارت بهداشت هم پذیرفته است که این موضوع به آموزشهای گروه پزشکی اضافه شود. وی با تاکید بر اینکه مقطع پیشدبستانی بسیار مهم است، اظهار کرد: باید بتوان آموزههای سلامت معنوی را به مربیان مهدکودک و حتی معلمان هم آموخت. در ادامه این نشست خبری همایش ملی سلامت معنوی، دکتر حسن ابوالقاسمی، رئیس گروه سلامت معنوی فرهنگستان علوم پزشکی کشور گفت: این همایش یکی از نمادهای وحدت و همکاریهای بین حوزههای علمیه و دانشگاه است که توسط فرهنگستان علوم پزشکی برگزار میشود و هدف آن نهادینه کردن سلامت معنوی در تمام مراکز آموزشی است. وی افزود: سلامت جسمی، روانی و اجتماعی مهم است اما موضوع مهمتر سلامت معنوی است، زیرا این امر تاثیر بسزایی در ۳ گروه دیگر دارد و از سوی دیگر میتواند در تربیت نسلهای جوان نیز موثر باشد، لذا هدف هفتمین همایش سلامت معنوی این است که بتوانیم مجموعه آموزشی کشور را با مقوله سلامت معنوی و التزام به آن آشنا کنیم. اگر معلمان و اساتید با این مقوله آشنا شوند این امر بر آموزش نسل جوان هم موثر خواهد بود. رئیس دانشگاه علوم پزشکی بقیهالله، گفت: در هفتمین همایش سلامت معنوی از آموزش و پرورش، مرکز مدیریت حوزههای علمیه کشور، شورای عالی انقلاب فرهنگی، وزارت ورزش و جوانان، وزارت علوم و سایر وزارتخانههای مرتبط، دانشگاههای علوم پزشکی ایران، تهران، شهید بهشتی، قم و بقیهالله، بسیج جامعه پزشکی و... دعوت کردیم چون سلامت معنوی فقط مربوط به حوزه سلامت، نیست بلکه امری بینبخشی میان نهادهای مختلف است. وی درباره محورهای اصلی همایش، توضیح داد: چیستی، مولفهها و شاخصههای سلامت معنوی با تاکید بر تفاوتهای دیدگاههای اسلام و غرب در این رابطه، ضرورت تعمیق سلامت معنوی در نظام آموزش کشور، راهکارهای نهادینهسازی سلامت معنوی در نظام آموزش، چگونگی استفاده از ظرفیتهای محیطهای بهداشتی و درمانی در جهت ارتقای سلامت معنوی و... از مهمترین محورهای این همایش سه روزه است. از ۱۷ استاد دعوت کردیم تا در این محورها سخنرانی کنند و محققان حوزه سلامت معنوی نیز مقاله ارسال کردند که در همایش ارائه میشود. او در خاتمه تاکید کرد: همایش ملی سلامت معنوی روزهای ۱۷، ۱۸ و ۱۹ اسفندماه در سالن اجتماعات غدیر شهر قم برگزار خواهد شد.