printlogo


کد خبر: 260659تاریخ: 1401/12/11 00:00
رئیس قوه‌قضائیه در آسیب‌شناسی مقوله تغییر کاربری‌های غیرقانونی اراضی و ساخت‌وساز‌های غیرمجاز:
برای برآوردن نیاز واقعی مردم برنامه، قانون و سیاست مدون نداشته‌ایم

گروه سیاسی: رئیس قوه‌قضائیه گفت: از فناوری‌های نوین در امر ورود بموقع برای جلوگیری از ساخت‌و‌سازهای غیرمجاز و تغییر کاربری‌ها، یا استفاده نمی‌شود یا بسیار کم استفاده می‌شود.
حجت‌الاسلام والمسلمین غلامحسین محسنی‌اژه‌ای در جلسه شورای‌عالی حفظ حقوق بیت‌المال ضمن تشریح فرآیند ناظر بر جلوگیری از ساخت‌وساز‌های غیرمجاز و دلایل عدم رسیدن به نقطه مطلوب در این زمینه گفت: در نخستین گام، از ساخت‌وساز‌های غیرمجاز، پیشگیری و جلوگیری به عمل نمی‌آید و اعلام می‌شود باید فلان ساخت‌وساز غیرمجاز تخریب شود. در مرحله بعد، در تخریب آن مستحدثات نیز به جهات گوناگون توفیق حاصل نمی‌شود. در موارد بسیاری نیز حکم تخریب صادر می‌شود اما اجرایی نمی‌شود. در مواردی هم که آن حکم تخریب اجرایی می‌شود، دیگر آن زمین زراعی تغییر کاربری داده شده، قابل تبدیل به حالت اولیه نیست. رئیس دستگاه قضا در ادامه با برشمردن دیگر دلایل عدم کسب توفیق مطلوب در جلوگیری از ساخت‌وساز‌های غیرمجاز بیان داشت: عدم اجرای طرح جامع، عدم اجرای طرح تفصیلی، عدم اجرای طرح هادی، مشخص نبودن حریم‌ها، تاخیر در رسیدگی‌ها برای صدور مجوز و احکام قضایی، از جمله دلایل قابل ذکر توفیق مطلوب نیافتن در مقابله با ساخت‌وساز‌های غیرمجاز است. وی با آسیب‌شناسی مقوله تغییر کاربری‌های غیرمجاز اراضی و ساخت‌وساز‌های غیرمجاز گفت: در مواردی، یک دستگاه حاکمیتی مبادرت به تخلف در مقوله تغییر کاربری اراضی و ایجاد مستحدثات در شهر و خارج از شهر می‌کند و همین تخلف موجب می‌شود، مردم عادی نیز به لحاظ ذهنی، خود را مستحق ارتکاب تخلف در این حوزه‌ها بدانند؛ در موارد دیگری، مشاهده می‌شود فردی اقدام به ساخت‌وساز در یک بخش از زمین زراعی می‌کند و سپس ایجاد این مستحدثات را در آن زمین توسعه می‌دهد به گونه‌ای که زمین مورد اشاره دیگر کارکرد زراعی خود را از دست می‌دهد.
محسنی‌اژه‌ای در ادامه آسیب‌شناسی مقوله تغییر کاربری‌های غیرمجاز اراضی و ساخت‌وساز‌های غیرمجاز اظهار داشت: ما باید سیاست مدونی را برای رفع نیازمندی‌های واقعی مردم تعیین کنیم؛ بدون تردید، پر کردن اوقات فراغت مردم با حضور در تفرجگاه‌ها و مناطق خوش آب و هوا، یک ضرورت و در زمره نیازمندی‌های واقعی مردم است؛ ما منکر این نیستیم که عده‌ای در قضیه ساخت‌وساز‌ها و تغییر کاربری‌ها سودجویی و سوء‌استفاده می‌کنند اما باید نیازمندی‌های واقعی مردم در مقوله پر کردن اوقات فراغت را هم در نظر گرفت و در راستای آن سیاست‌گذاری مدون داشت و بر مبنای همین سیاست‌ها، ضمن توجه به حقوق مردم، در مقابل افراد سودجو که مبادرت به تغییر کاربری‌های غیرمجاز اراضی و ساخت‌وساز‌های غیرمجاز می‌کنند، ایستاد و راه آنها را سد کرد. قاضی‌القضات در ادامه با اشاره به اهمیت کاربرد فناوری‌های نوین در امر مقابله با ساخت‌وساز‌های غیرمجاز بیان داشت: متاسفانه امروز از فناوری‌های نوین در امر ورود بموقع برای جلوگیری از ساخت‌و‌ساز‌های غیرمجاز و تغییر کاربری‌ها، یا استفاده نمی‌شود یا بسیار کم استفاده می‌شود؛ این عدم استفاده مطلوب از فناوری‌های نوین در امر پیشگیری و جلوگیری از تغییر کاربری‌ها سبب می‌‎شود هزینه اقدامات بعدی ناظر بر تخریب مستحدثات غیرمجاز افزایش یابد و حتی در صورت تخریب نیز، دیگر زمین زراعی، آن کارکرد اصلی خود را بازنیابد.

Page Generated in 0/0055 sec