printlogo


کد خبر: 260754تاریخ: 1401/12/14 00:00
کارشناسان هواشناسی بر آمادگی سازمان‌ها و مدیران استانی در مواجهه احتمالی با بارش‌های شدید 2 هفته نخست سال تأکید کردند
آماده‌باش برای بارش‌های فرانرمال فروردین

فصل زمستان شاهد بارش‌های نرمال بود و در برخی روزها حتی بارش‌های فراتر از نرمال هم اتفاق افتاد و حالا کارشناسان از پیش‌بینی بارش‌های مناسب بهاری در ۲ هفته ابتدایی فروردین خبر می‌دهند؛ بارش‌هایی که اگرچه بر اساس پیش‌بینی‌ها همچون بهار 98 نیست اما مسؤولان باید هشدارهای سازمان هواشناسی را جدی بگیرند. در همین باره رئیس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوای سازمان هواشناسی کشور در گفت‌وگو با «وطن امروز» می‌گوید: نقشه‌ها و داده‌های هواشناسی بیانگر آن است که به احتمال زیاد بارش‌ها در 2 هفته اول فروردین در سراسر کشور مناسب خواهد بود. صادق ضیاییان با بیان اینکه سازمان‌ها و مدیران استانی باید نسبت به بارش‌های اواخر اسفند تا نیمه نخست فروردین آمادگی لازم را داشته باشند، گفت: البته شرایط بارش‌ها به گونه‌ای پیش‌بینی نمی‌شود که اتفاقات جوی چون سال 98 یا مشابه آن رخ دهد اما نباید نسبت به مخاطرات چنین بارش‌هایی بی‌توجه بود.
وی در پاسخ به این سوال که آیا بارش‌های اول بهار ناشی از رخداد پدیده ال‌نینو خواهد بود یا خیر، گفت: ال‌نینو عاملی دورپیوند است که در جایی از کره زمین دمای اقیانوس در سطح استوا تغییر می‌کند،  این رخداد اقلیمی کلانی است که در اثر رها شدن انرژی انباشته در بزرگ‌ترین حوزه اقیانوسی جهان یعنی جنوب اقیانوس آرام رخ می‌دهد، نشانه اولیه آن هم تغییر جهت جریان آب‌های سرد و گرم و همچنین بادهای این منطقه است که بعید به نظر می‌رسد بارش‌های بهاری ناشی از آن باشد. هر چند در پیش‌بینی‌‌های آب و هوایی هر چیزی دور از انتظار نیست، چرا که بارش‌های سیل‌آسا معمولا یک هفته قبل از آن به درستی پیش‌بینی می‌شود. البته باید گفت که بارش ها در فروردین نرمال و در برخی مناطق فرانرمال خواهد بود. 
ضیاییان افزود: اتفاق جوی که سال 98 در ایران رخ داد به دلیل پدیده ال‌نینو بود اما از آنجایی که اغلب سدهای کشور پر بودند و بارش‌ها با شدت بالایی اتفاق افتاد با سیل‌های تندی در برخی استان‌ها مواجه شدیم اما بی‌تردید بارش‌های ۲ هفته اول فروردین مناسب و نرمال پیش‌بینی می‌شود که نباید نسبت به مخاطرات احتمالی آن بی‌توجه بود.
* بارش برف و باران در ۸ استان
سازمان هواشناسی با اشاره به ورود سامانه بارشی به کشور و تشدید فعالیت آن در برخی مناطق از بارش برف، باران و وزش باد شدید تا چهارشنبه خبر داد.
بر اساس تحلیل نقشه‌های همدیدی و‌ آینده‌نگری سازمان هواشناسی، امروز در اکثر مناطق کشور جو آرامی پیش‌بینی می‌شود.
روز دوشنبه با ورود سامانه بارشی به غرب کشور بتدریج در غرب استان‌های آذربایجان غربی، کردستان، کرمانشاه و شمال ایلام بارش‌ روی می‌دهد. روز سه‌شنبه گستره فعالیت سامانه بارشی در غرب،‌ جنوب غرب،‌ دامنه‌های جنوبی البرز و مناطقی از اصفهان و کردستان است، همچنین با شمالی شدن جریانات روی دریای خزر در استان‌های گیلان، مازندران و گلستان بارش رخ می‌دهد. در این روز شدت بارندگی‌ها برای استان‌های خوزستان،‌ چهارمحال‌وبختیاری و ارتفاعات البرز است. بر اساس اعلام سازمان هواشناسی، روز چهارشنبه فعالیت سامانه بارشی ضمن تشدید در مناطق یادشده، شمال شرق کشور را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد.
 همچنین یحیی قائمی‌پور رئیس مرکز پیش بینی هواشناسی خراسان رضوی نیز در گفت‌وگو با «وطن امروز» درباره وضعیت جوی در اوایل سال آینده گفت: پیش‌بینی‌ها حاکیست از 15 اسفند تا 15 فروردین بارش‌ها به صورت پراکنده و در برخی مناطق تند رخ می‌دهد. بنابراین سازمان‌ها و مسؤولان استانی باید نسبت به هشدار‌های هواشناسی آمادگی لازم را داشته باشند.
* مخزن سد کوثر گچساران ۱۰۰ درصد پر شد
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کهگیلویه‌وبویراحمد گفت: حجم مخزن سد کوثر گچساران پس از ۴ سال ۱۰۰ درصد پر و سرریز شد. آرش مصلح اظهار کرد: سد کوثر در گچساران حدود ۵۴۷ میلیون مترمکعب حجم مفید دارد که ۱۰۰ درصد آن پر شده است. وی افزود: این سد تامین‌کننده آب آشامیدنی ۲,5 میلیون نفر در ۵ استان کشور است. مدیرعامل آب منطقه‌ای استان ادامه داد: این سد همچنین آب آشامیدنی گچساران و روستاهای اطراف آن و پتروشیمی این شهرستان را نیز تامین می‌کند. مصلح تصریح کرد: به لحاظ میزان حجم آبگیری، سد کوثر در کشور مقام نخست را دارد و این سد آب کشاورزی ۵ هزار هکتار از زمین‌هایی پایین دست را تامین می‌کند. مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کهگیلویه‌وبویراحمد همچنین با اشاره به سد شاه‌قاسم در شهرستان بویراحمد، گفت: این سد هم‌اکنون ۶ میلیون مترمکعب آب ذخیره دارد و پیش‌بینی می‌شود فروردین‌ماه سال ۱۴۰۲ سرریز شود. 
مصلح اضافه کرد: آب این سد برای مصارف کشاورزی و گردشگری و همچنین برای تغذیه آب چاه‌های آشامیدنی شهر یاسوج مورد استفاده قرار می‌گیرد. طبق آمارهای سازمان هواشناسی کهگیلویه‌وبویراحمد، میزان بارندگی‌های امسال در مناطق آبمورد و لوداب در استان از مرز هزار میلیمتر گذشت. امسال یکهزار و ۱۵۵ میلیمتر باران در ایستگاه باران سنجی آبمورد ثبت شده است که ۳۵۱ میلیمتر از این میزان در هفته گذشته باریده است. همچنین از اول مهر امسال تاکنون هزار و ۲۳ میلیمتر باران در بخش لوداب گزارش شده که ۳۳۴ میلیمتر از این میزان حاصل سامانه اخیر است. سرپرست اداره کل هواشناسی کهگیلویه‌وبویراحمد تاکید کرد: امسال همچنین ۹۳۰ میلیمتر در تنگ سرخ، ۹۱۳ میلیمتر در منصورخانی کاکان،۷۹۷ میلیمتر در وزگ، ۷۴۲ میلیمتر در یاسوج، ۷۲۹ میلیمتر در سیرون شبلیز، ۷۲۰ میلیمتر در کاکان، ۶۷۳ میلیمتر در سی‌سخت، ۶۴۸ میلیمتر در چیتاب، ۶۷۵ میلیمتر در لنده، ،۶۳۰ میلیمتر در گنجه‌ای،۶۲۰ میلیمتر در باشت، ۶۱۵ میلیمتر در بوستان، ۵۰۱ میلیمتر در دهدشت، ۳۹۵ میلیمتر در لیکک و ۳۹۰ میلیمتر باران در دوگنبدان گزارش شده است. علی کرمی عنوان کرد: میانگین بلندمدت سالانه بارش باران در استان کهگیلویه‌وبویراحمد ۵۸۰ میلیمتر است. وی تاکید کرد: میزان بارش بلندمدت سالانه در ایستگاه یاسوج ۷۹۶، سی‌سخت 696.7، دوگنبدان 437.4، دهدشت ۵۰۳، لیکک 406.7، مارگون ۶۲۶ و منطقه امامزاده جعفر ۴۴۱ میلیمتر است. به گزارش ایرنا، براساس آمارهای موجود، کهگیلویه وبویراحمد ۱۰ درصد آب‌های کشور را در اختیار دارد اما بخش عمده‌ای از زمین‌های کشاورزی آن به صورت دیم کشت می‌شود.

Page Generated in 0/0065 sec