printlogo


کد خبر: 260853تاریخ: 1401/12/16 00:00
حجم آب سدهای کشور بهبود یافت
6 سد کشور در آستانه سرریز

بارش‌های نرمال و فرانرمال از نیمه دوم پاییز تاکنون، وضعیت حجم آب در سدهای کشور را بهبود بخشیده است؛ آن‌ طور که میزان پرشدگی سدهای کشور که هفته گذشته ۴۷‌ درصد بود، در هفته جاری (پایان ۱۳ اسفند) با یک‌درصد افزایش به ۴۸‌ درصد رسید. از طرفی پیش‌بینی  هواشناشی حکایت از بارش‌های مناسب از نیمه دوم اسفند تا نیمه نخست فروردین سال آینده دارد که این موضوع نویدبخش بهبود مناسب ذخایر آبی سدهای کشور است به طوری که طبق اطلاعات به دست آمده از مخازن سدهای کشور، سدهای جگین، دولت‌آباد، شی‌کلک، صلاح‌الدین‌کلا، کمایستان و کوثر بیشتر از 95 درصد آب ذخیره دارند و ممکن است در بارندگی‌های اخیر به طور 100 درصد پر از آب شوند. این سدها با ظرفیت 773 میلیون متر مکعب معادل 3 درصد از ظرفیت فعلی آب‌های سطحی، تحت تاثیر سامانه بارشی اخیر در آستانه سرریز شدن قرار دارند. در این راستا سد جگین با 98.54 درصد پرشدگی، دولت‌آباد با 100 درصد پرشدگی، صلاح‌الدین‌کلا با 95.24 درصد پرشدگی و کمایستان و کوثر نیز با 100 درصد پرشدگی مجموعا 773 میلیون متر مکعب آب ذخیره کرده‌اند. این ذخیره با توجه به ظرفیت 23 میلیارد متر‌مکعبی سدهای کشور در حال حاضر 3 درصد از ظرفیت منابع آب کل سازه‌های سطحی را شامل می‌شود. 
همچنین مطابق تازه‌ترین گزارش دفتر اطلاعات و داده‌های آب شرکت مدیریت منابع آب ایران، حجم موجودی آب سدهای کشور با رشد ۵ درصدی همراه شده است. افزایش حجم موجودی آب در پی بارش‌های مناسب زمستان تا حدودی وضعیت سدهای کشور را بهتر کرده اما همچنان خیلی از سدها از حجم قابل قبول موجودی آب برخوردار نیستند، به طوری که موجودی آب در سدهای پنج‌گانه استان تهران ۲۲۴ میلیون مترمکعب است که در مقایسه با مدت مشابه پارسال ۳۰ درصد کاهش نشان‌ می‌دهد.  براساس تازه‌‌‌ترین گزارش دفتر اطلاعات و داده‌‌‌های آب شرکت مدیریت منابع آب ایران، حجم آب موجود در سدهای کشور از ابتدای سال آبی جاری (اول مهرماه ۱۴۰۱) تا ۱۳ اسفندماه در حالی به رقم ۲۳ میلیارد و ۷۲۰ میلیون مترمکعب رسیده که این رقم در سال آبی گذشته ۲۲ میلیارد و ۶۶۰ میلیون متر مکعب بوده است. میزان آب ورودی به سدهای کشور از ابتدای سال آبی جاری تا ۱۳ اسفندماه ۱۳ میلیارد و ۳۳۰ میلیون مترمکعب شده است، در حالی که میزان آب ورودی به سدهای کشور در مدت مشابه سال آبی گذشته ۱۳ میلیارد و ۳۷۰ میلیون متر مکعب بوده است که مقایسه آن با مدت مشابه سال آبی جاری کم و بیش برابری را نشان می‌دهد. حجم خروجی آب از سدها نیز از ابتدای سال آبی جاری تا ۱۳ اسفندماه رقم ۸ میلیارد و ۷۲۰ میلیون متر مکعب است، در حالی که این میزان در مدت مشابه سال گذشته 10.05 میلیون متر مکعب بوده و ۱۳‌ درصد کاهش یافته است. با توجه به اینکه ایران در کمربند خشک جهانی قرار گرفته است و حدود یک‌‌‌سوم متوسط جهانی بارندگی دارد که متناسب با جمعیت و وسعت کشورمان نیست، صرفه‌‌‌جویی در مصارف آب و سازگاری با کم‌‌‌آبی توسط همه نهادها و سازمان‌ها ضروری است. البته گزارش‌ها از میزان بارندگی حاکی از آن است که از ابتدای سال آبی جاری تا ۱۲ اسفندماه بارش‌‌‌ها نسبت به دوره بلندمدت ۱۳‌ درصد کاهش یافته است.
* تداوم بارش‌ها در اغلب استان‌ها
با فعال شدن سامانه بارشی در کشور، اغلب استان‌ها تا پایان هفته شاهد بارش باران خواهند بود؛ بارش‌هایی که طبق پیش‌بینی سازمان هواشناسی در 7 استان شدید پیش‌بینی می‌شود. رئیس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا از بارش باران، گاهی وزش باد و رعد و برق، رگبار پراکنده و احتمال تگرگ همچنین کاهش دما در بیشتر استان‌ها تا پایان هفته خبر داد. صادق ضیاییان درباره شرایط جوی کشور اظهار کرد: امروز سه‌شنبه گستره فعالیت سامانه بارشی کل استان‌های واقع در نوار غربی کشور، دامنه‌های جنوبی البرز و برخی نقاط اصفهان را در بر خواهد گرفت و سبب بارش و کاهش دما بویژه در شمال غرب کشور می‌شود، همچنین با شمالی شدن جریانات روی دریای خزر بارش و کاهش دما در سواحل شمالی و خراسان شمالی نیز رخ می‌دهد و دریای خزر مواج است. به گفته وی، بارش‌ها در غرب کردستان و کرمانشاه، ایلام، لرستان، شمال شرق خوزستان و نیمه‌غربی چهارمحال‌وبختیاری شدت خواهد داشت و در ارتفاعات بارش برف و در دامنه‌های زاگرس مرکزی رگبار و رعد و برق با احتمال تگرگ انتظار می‌رود. ضیاییان در ادامه گفت: پنجشنبه (۱۸ اسفند) علاوه بر کل نوار غربی و دامنه‌های جنوبی البرز در غرب سواحل دریای خزر نیز بارش رخ می‌دهد. در جنوب آذربایجان غربی،کردستان، زنجان، کرمانشاه، شرق لرستان، شمال تهران، تهران، البرز، قزوین و گیلان بارش شدت خواهد داشت و در برخی نقاط مرکز، شرق و شمال شرق نیز افزایش ابر و رگبار پراکنده همراه با وزش باد شدید موقتی پیش‌بینی می‌شود. غرب دریای خزر نیز مواج خواهد بود. وی ادامه داد: جمعه (۱۹ اسفند) از مقدار بارندگی در شمال غرب و استان‌های مرزی واقع در غرب و جنوب غرب کشور کاسته می‌شود و بارش پراکنده همراه با کاهش نسبی دما در این مناطق مورد انتظار است. طی این روز در دامنه‌های جنوبی البرز واقع در استان‌های قزوین، البرز، تهران و سمنان و در دامنه‌های زاگرس مرکزی واقع در استان‌های مرکزی، قم، شرق لرستان و خوزستان، چهارمحال‌وبختیاری، کهگیلویه‌وبویراحمد، شمال فارس، مناطقی از یزد، اصفهان، شمال کرمان و منطقه خراسان همچنین در شرق سواحل دریای خزر بارش پیش‌بینی می‌شود. 
* هشدار نارنجی بارش برف و باران و آبگرفتگی معابر در تهران
اداره کل هواشناسی استان تهران نسبت به بارش باران، در ارتفاعات بارش برف، بالا آمدن سطح آب رودخانه‌ها؛ همچنین آبگرفتگی معابر هشدار نارنجی صادر کرد. اداره کل هواشناسی استان تهران با صدور هشدار نارنجی‌رنگ از فعالیت سامانه بارشی، بارش باران همراه با رعد و برق، در نقاط مستعد بارش تگرگ، بعضی ساعات وزش باد شدید، در ارتفاعات بارش شدید برف، باران و کولاک برف و لغزندگی سطح جاده‌ها تا صبح فردا در نیمه شمالی استان بویژه ارتفاعات تهران خبر داد. بر اثر این مخاطره جوی لغزندگی جاده‌ها و مسیرهای کوهستانی و کولاک برف، بالا آمدن سطح آب رودخانه‌ها و مسیل‌ها، آبگرفتگی معابر و اختلال در سفرهای بین‌شهری پیش‌بینی می‌شود. اداره کل هواشناسی استان تهران برای جلوگیری از آسیب‌ها و مخاطرات، پرهیز از سفرهای غیرضروری در جاده‌های کوهستانی، اجتناب از فعالیت‌های کوهنوردی، خودداری از توقف در حاشیه مسیل‌ها و رودخانه‌ها و آمادگی دستگاه‌های امدادرسان را توصیه می‌کند. 

Page Generated in 0/0058 sec