اتفاقات بعدازظهر دوشنبه و انتشار لیست رقم قراردادهای بازیکنان و کادر فنی باشگاه پرسپولیس لیگ برتر را وارد فاز جدیدی کرد. انتشار رقم قراردادها از سوی یکی از خبرگزاریها نشان داد که وزارت ورزش بهرغم تمام جوانب و محافظهکاریها خیلی هم بدش نمیآید تا اذهان عمومی را بعد از نتایج دور از انتظار بازیکنان پرسپولیس به سمت قراردادهای نجومی بازیکنان و مربیان این تیم بکشاند؛ جنگ نرمی که به سبک و سیاق خاص مدیریتی در ساعاتی از بعدازظهر یکشنبه شروع شد و تا پاسی از شب در یک برنامه زنده تلویزیونی ادامه داشت. کالبدشکافی چگونگی انتشار این قراردادها و واکنشهایی که از سوی پرسپولیسیها رقم خورد سؤال بزرگی را مطرح میکند و آن این است که چرا وزارت ورزش تنها یک هفته مانده به پایان لیگ چنین بازی روانی را علیه مدیریت موقت باشگاه و کادر فنی تیم به راه انداخته است؟ وزارتخانهایها به سرکردگی امیر خادم که بیشتر چهرهای دیپلماتیک به خود گرفته تا ورزشی خیلی هم بدشان نمیآید که بعد از آن مصاحبه علی پروین و انتقادهای تندش علیه وزیر آنها را نقرهداغ کنند. این روش برای مدت زمان کوتاه کمی موثر است و هواداران فوتبال را به این فکر میاندازد که چرا بازیکنان میلیاردی پرسپولیس به اندازه چند صد میلیون هم کارآیی برای تیم نداشتهاند و... ولی چیزی که بعد از این تب تند به وجود میآید «لرزی» است که به جان این باشگاه خواهد افتاد و دور شدن این تیم از قهرمانی و گرفتن آرامش از اردوی سرخها بیش از پیش هواداران را غمزده خواهد کرد. نتیجهگیری خیلی ساده است چون در این صورت هواداران سؤال میکنند چرا تنها شفافسازی علیه باشگاه پرسپولیس انجام شده و چرا وزارت ورزش کمی صبر و تحمل مدیریتیاش را بالا نبرده تا در اتمام لیگ اذهان عمومی را از این مساله آگاه کند. این موضوع و سیاست یکطرفه و استفاده از اهرمهای فشار نشان از تمایل وزارت ورزش از عدم قهرمانی پرسپولیس و استقلال دارد چون اگر قرار باشد تمام تاریخ فوتبال دولتی در تمام جهان را زیرورو کنید باز هم میبینید که هیچ دولتی تا به امروز تیمهای تحت حمایت خود را تا این اندازه تحت فشار قرار نداده و چنین شکافی در فوتبال ایران کاملا بیسابقه است.
تحلیل محتوایی از گفتههای خادم
این گفته خادم و استفاده از اصطلاح «پایمان خیس شد» اینچنین میتوان تحلیل محتوا کرد وزارت ورزش خیلی هم بدش نمیآمد تا کارد به استخوان پرسپولیسیها برسد و این تیم توسط شخصی مانند پروین خیلی رک و بیپرده علیه وزارتخانه افشاگری کند.
جلسه عصر دوشنبه با وزیر نشان میدهد وزیر از انتشار لیست بیخبر نبوده و با اینکه بیان شده مدیران زیر دستی این کار را کردهاند ولی در جلسهای که مدیران ارشد نیز حضور داشتند نمیتوان تصور کرد که وزیر نمیدانسته یا حداقل اینکه
بیمیل نبوده است.
در این گفتوگو امیرضا خادم یک بار از کلمه آرامش استفاده کرده است. 3بار از کلمههای جذاب و لذتبخش و 2 بار از کلمه تماشاگران استفاده کرده است. این مساله نشان میدهد انتشار این لیست با علم با دانستن مدیران ارشد صورت گرفته و آنها میدانستند که سرانجام آرامش از پرسپولیس گرفته میشود. استفاده از کلمه لذتبخش و تماشاگرپسند بهرغم کم شدن تعداد تماشاگران و استقبال کم از بازیها این موضوع را نشان میدهد که وزارت ورزش از این حربه علیه تیمهای پایتخت استفاده کرده و قضاوت را برعهده اذهانعمومی میگذارد.
خادم در گفتوگوی خود به مساله زمان و مطرح شدن مسائل پر سروصدای دیگری در آینده خبر میدهد. این واژه 3 بار در متن این گفتوگوی تلفنی آمده و نشان میدهد پسلرزههای دیگری که از قبل طبقهبندی شده در راه است. معاون وزارت ورزش با تیزهوشی خاصی مناظره با سران فعلی باشگاه پرسپولیس را به برنامهای میکشاند که تمایل زاویهداری به دولت دارد و بیشتر حمایتش از وزیر ورزش است. پس این اتفاق باید در یک برنامه زنده تلویزیونی بیطرف انجام شود.
نکته قابل توجه در صحبتهای خادم به کار بردن نام کفاشیان است،در این گفتوگوی کوتاه 3 بار به نام کفاشیان و مطلع بودن او از ریز مسائل اشاره میشود به طوری که اذهانعمومی و هواداران پرسپولیس خیلی راحت افکارشان به سمت فدراسیون فوتبال هدایت میشود و بار اصلی به دوش رئیس فدراسیون میافتد. این مساله نیز باز هم نشان میدهد وزارت ورزش ابتدا میخواهد فدراسیون فوتبال را جلو انداخته و نوک پیکان به سمت سازمان لیگ و شخص کفاشیان است.
خادم در ادامه گفتوگویش 4 بار از کلمه قضاوت به عهده مردم استفاده میکند. به نظر میرسد خادم در مدت این 60 روز که به کمک وزارتخانه آمده بیشتر علاقهمند است تا گزارشها از سوی وزارت ورزش به طرق پشتپرده منتشر شود و بعد مردم را درگیر این مساله کنند که آیا این بازیکنان و این کادر فنی شایسته دریافت چنین دستمزدهایی هستند؟ این موضوع همان اشاره کردن به نقطهضعفهای فوتبال داخلی و عدم استقبال مردم از بازیهای لیگ است که اگر قرار باشد به شکل پیمایشی به آن نگاه کنیم این موضوع (افت فنی بازیها) یکی از دلایل نرفتن هواداران به ورزشگاهاست چون دلایل دیگر چون گران شدن قیمت بلیتها و سرویسدهی نامناسب در ورزشگاهها نیز همیشه مطرح بوده است. و در نکته آخر باید عنوان کنیم معاون وزارت ورزش 3بار از کلمههای «نمیخواهم - متاسفم و خوشسلیقگی نبود» استفاده کرده، استفاده از این کلمات کاملا هوشمندانه و آگاهانه بوده و نشان میدهد در بین مجموعه وزارت ورزش نیز اختلافاتی است که بعضیها رای به زمین زدن تیمهایی مانند استقلال و پرسپولیس میدهند و بعضیها رایشان ممتنع است. پس میتوان گفت رای منفی برای برهم نزدن آرامش این تیمها در وزارت ورزش وجود ندارد.
نکته قابل تامل دیگر این است که وقتی از خادم درباره شائبه پرداخت پول به مدیران بعضی رسانههای ورزشی از سوی باشگاه پرسپولیس مطرح میشود خادم ابراز بیاطلاعی نمیکند ولی میگوید سندی در این رابطه منتشر نشده است. این مساله نشان میدهد وزارت ورزش به هیچ عنوان نمیخواهد در این برهه از زمان وارد جنگ با رسانهها شده و از رودررو شدن با خبرنگاران اباء میکند حتی اگر مساله فساد درباره بعضی از آنها مطرح شده باشد ولی هنوز متاسفانه ثابت نشده است. درگیر نشدن وزارت ورزش با مثلث هواداران - رسانهها و پیشکسوتان کاملا هوشمندانه و با برنامه است به دلیل اینکه خادم در گفتوگویی مورخ 27 اسفند 92 اعلام میکند هیاتمدیره پرسپولیس بزودی ترمیم خواهد شد، در آن گفتوگو خادم بیان میکند هیاتمدیره باید ترمیم شود و این مساله نیز باید توسط پیشکسوتان به کمک وزارت ورزش صورت بپذیرد. تمام این تحلیل محتواها درباره صحبتهای معاون وزارت ورزش نشان میدهد اولا وزارتخانه میخواهد از زمانی که در اختیار داشته به درستی استفاده کرده و سیاست خصوصیسازی را بعد از به گل نشستن کشتی استقلال و پرسپولیس به سرانجام برساند و این سیاست تنها با کنار رفتن مجموعه فعلی صورت میگیرد، حالا این روش به چه طریقی انجام شود خیلی برای آنها اهمیت ندارد حتی اگر این مساله به موضوع عدم آرامش سرخابیها و قهرمان نشدن آنها بینجامد. این مساله اگر اثبات شود بدون شک به ضرر وزارت ورزش تمام خواهد شد چون هواداران این دو تیم متوجه این موضوع میشوند چه کسی مسبب اصلی به قهرمانی نرسیدن باشگاههای محبوبشان است.