printlogo


کد خبر: 260996تاریخ: 1401/12/22 00:00
آغاز معاملات شمش طلا در بورس کالا و معاملات گواهی سپرده نفت خام و میعانات گازی در بورس انرژی
تعمیق بازارهای سرمایه‌گذاری

گروه اقتصادی: توسعه ابزارهای نوین مالی می‌تواند مسیر سرمایه‌گذاری مولد را هموار کند و موجب عمق‌بخشی به بازارهای مالی و سرمایه‌گذاری شود. سرمایه‌گذاران با استفاده از ابزارهای مختلف مالی می‌توانند ریسک خود را پوشش داده و از سوی دیگر با افزایش این ابزارها، کارایی بازار افزایش یافته و موجب تخصیص بهینه سرمایه به شرکت‌ها و پروژه‌های مختلف می‌شود. در تازه‌ترین اقدام دولت سیزدهم جهت افزایش ابزارهای مالی، روز گذشته آیین افتتاح معاملات شمش طلا در بازارهای مالی و مشتقه بورس کالای ایران با حضور معاون اول رئیس‌جمهور، وزیر اقتصاد، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس و رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در محل وزارت اقتصاد برگزار شد.
به گزارش «وطن امروز»، محمد مخبر در این مراسم با تاکید بر برنامه‌ریزی و زمانبندی دولت سیزدهم برای تمام موضوعات و مسائل اقتصادی، رشد نقدینگی زیر ۳۰ درصد امروز کشور را مورد اشاره قرار داد و گفت: این دستاوردها بدون برنامه‌ریزی دقیق میسر نمی‌شد. تمام ناترازی‌های اقتصاد کشور زیر ذره‌بین دولت قرار دارد اما باید بدانیم حل این مسائل کاری سخت و زمانبر است.
وی با اشاره به اقدامات دولت برای کنترل نوسانات نرخ ارز و به دنبال آن تلاش‌های جدی دشمنان برای ایجاد نابسامانی در بازار ارز ایران تصریح کرد: هر حرکت و اقدامی که دولت برای کنترل نرخ ارز انجام داد، دشمنان بلافاصله اقدام دیگری را برای بی‌تاثیر کردن تدابیر دولت در دستور کار خود قرار داده و تلاش کردند با فشار بر کشورها، تحریم بانک‌ها، افراد و شرکت‌های ایرانی، فضاسازی روانی در ایران انجام دهند و از این طریق اثرگذاری تدابیر دولت را برای کنترل نرخ ارز کاهش دهند.
معاون اول رئیس‌جمهور تصریح کرد: امروز مساله نوسانات نرخ ارز و نابسامانی‌های موجود در بازار ارز در دستور کار قرار دارد و دولت حل مسائل ارزی را با جدیت دنبال می‌کند.
مخبر با اشاره به اینکه مردم گاهی برای حفظ سرمایه‌ها و دارایی‌های خود ناچارند به بازارهایی نظیر بازار ارز و طلا ورود کنند، گفت: مردم از تعقل، مدیریت و خلاقیت برخوردارند و اگر بستر مناسبی برای سرمایه‌گذاری جامعه فراهم شود، دارایی‌های مردم می‌تواند در بخش‌های مولد سرمایه‌گذاری شود که به ثبات اقتصادی در کشور منجر خواهد شد. در این زمینه با ایجاد تنوع در سرمایه‌گذاری باید به مردم برای هدایت سرمایه‌های‌شان به بازارهای مولد کمک کنیم.
وی با یادآوری اینکه در بخش اقتدار نظامی به نقطه بازدارندگی رسیده‌ایم، افزود: امروز دیگر دشمنان ملت ایران جنگ نظامی با ما را حتی از تصور خود نیز خارج کرده‌اند و اگر بتوانیم شاخص‌های کلان اقتصادی را به ثبات برسانیم، دشمنان آگاه خواهند شد با ایجاد نوسانات نمی‌توانند بازارهای کشور را مختل کنند و از این طریق در بخش اقتصادی نیز به نقطه بازدارندگی خواهیم رسید.
مخبر با قدردانی از وزیر امور اقتصادی و دارایی برای تلاش و پیگیری اولویت‌های اقتصادی دولت و همچنین آغاز به کار معاملات شمش طلا در بورس کالای ایران تصریح کرد: بورس و بازار سرمایه باید واسط رشد دارایی‌ها و خلق ثروت برای مردم و کشور قرار گیرد.
وزیر امور اقتصادی و دارایی نیز در این مراسم اظهار کرد: اتفاقی که صبح امروز درباره گواهی سپرده نفت افتاد و اتفاقی که اکنون در حوزه گواهی سپرده شمش طلا در حال رقم خوردن است، مدیون تاکیدات شخص رئیس‌جمهور و تلاش‌های دکتر مخبر بوده است. امیدواریم مقارن شدن این ۲ اتفاق در کنار ثبات در بازار ارز باعث شود در آینده شرایط هفته‌های گذشته را تجربه نکنیم.
احسان خاندوزی تصریح کرد: اگر سال‌ها قبل به این فکر می‌افتادیم که دارایی‌های مصون از تورم ایجاد کنیم، بسیاری از مصیبت‌های سال‌های گذشته که به صورت نوسانی گریبانگیر مردم بود، اتفاق نمی‌افتاد.
خاندوزی تاکید کرد: علت ضرر و زیان افرادی که در بازارهایی نظیر ارز سرمایه‌گذاری کرده‌اند آن است که بازارهای ما عمق ندارند و ورود و خروج تعداد معدودی، می‌تواند موج ایجاد کند.
وی ابراز کرد: اگر در حوزه بازار طلا، آقایان زودتر چنین ابزارهایی ایجاد می‌کردند، حراج ده‌ها تن طلا در دوره‌های قبل رخ نمی‌داد و همان طلا می‌توانست ذخیره و پشتوانه ابزارهای ما باشد.
* حلقه مفقوده سرمایه‌گذاری در بازار طلا رونمایی شد
رئیس سازمان بورس نیز در این آیین افتتاح اظهار کرد: یکی از حلقه‌های مفقوده در حوزه سرمایه‌گذاری در طلا، ابزار معاملات برای شمش طلا بود که امروز مفتخریم این ابزار را در بورس کالا رونمایی کنیم.
مجید عشقی ادامه داد: بورس کالا در حوزه‌های مختلف از جمله محصولات پتروشیمی، کشاورزی، فولاد و سیمان توانسته به نقش خود عمل کند و بازار را به صورت شفاف کنترل کند.
وی افزود: وقتی کالایی در بورس کالا معامله می‌شود، یک ابزار قوی نظارتی در دست سیاست‌گذار است که می‌تواند برای آینده برنامه‌ریزی کند.
رئیس سازمان بورس تشریح کرد: یک‌ معضل جدی معادن طلا برای فروش شمش در بازار وجود داشت که در حال حاضر با قطعات کوچک یک‌دهم گرم افراد می‌توانند در حوزه طلا سرمایه‌گذاری کرده و به تولیدکننده شمش طلا کمک کنند.
وی گفت: این گواهی هم به مردم که می‌خواهند در حوزه طلا سرمایه‌گذاری کنند کمک می‌کند و هم به ذخایر طلای کشور کمک می‌کند که حفظ شود. این گواهی سپرده براحتی می‌تواند حتی به صورت الکترونیک مورد وثیقه برای دریافت وام قرار بگیرد. امیدواریم با تکمیل این زنجیره، سرمایه‌های خرد بتوانند خود را در مقابل نوسانات حفظ کنند.
* اگر خواهان افزایش شفافیت هستیم، باید الزامات بورس را بپذیریم
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس اظهار کرد: توسعه بازار سرمایه موجب حذف رانت در کشور می‌شود؛ اگر خواهان ایجاد شفافیت و توسعه بورس هستیم، باید الزامات آن را رعایت کنیم. متاسفانه اظهار نظرهایی بعضا در دولت می‌شود که بازار سرمایه را تحت تاثیر قرار می‌دهد. اگر الزامات بورس رعایت نشود، این اقدامات به نتیجه نخواهد رسید.
محمدرضا پورابراهیمی تصریح کرد: گواهی سپرده شمش اقدام ارزشمندی است که موجب جذب و کنترل نقدینگی می‌شود. این ابزار، شفافیت اطلاعات را به دنبال دارد.
وی افزود: نخستین الزام پذیرش اساس بازار سرمایه، خودداری از تصمیمات دستوری درباره نرخ ارز و... است. تجربه ناموفقی را درباره سیاست‌گذاری نرخ ارز دستوری طی ادوار گذشته و دوره‌های مختلف داشتیم.
وی اضافه کرد: دومین الزام حذف قیمت‌گذاری دستوری در حوزه کالا و خدمات است؛ در حال حاضر تصمیماتی درباره قیمت‌گذاری اتخاذ می‌شود که به نفع مردم نیست.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس ادامه داد: قیمت‌گذاری دستوری به ‌معنای تولید رانت در اقتصاد کشور است؛ این اقدام منفعتی را نه به تولیدکنندگان و نه مصرف‌کنندگان نمی‌رساند.
* آغاز معاملات گواهی سپرده نفت خام و میعانات گازی
از دیروز معاملات گواهی سپرده نفت خام و گواهی سپرده میعانات گازی در تابلوی گواهی سپرده حامل‌های انرژی بورس انرژی ایران آغاز شد.
طرح معاملات گواهی سپرده نفت خام و گواهی سپرده میعانات گازی در تابلوی گواهی سپرده حامل‌های انرژی بورس انرژی ایران دیروز طی آیینی با حضور وزیران نفت و اقتصاد برگزار شد.
محسن خجسته‌مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران پیش‌تر در این باره گفته بود: این طرح همسو با اقتصاد مقاومتی و مردمی‌سازی اقتصاد است و به تنوع روش‌های فروش در شرکت ملی نفت ایران کمک می‌کند.
بر اساس این گزارش، گواهی سپرده نفت خام یک ابزار استاندارد برای معاملات این حامل انرژی به ‌شمار می‌رود. این گواهی نوعی اوراق بهادار و نشان‌دهنده مالکیت دارنده آن بر مقدار معینی از نفت خام موجود در مخازن متعلق به شرکت ملی نفت ایران است و پشتوانه آن قبض انبار استانداردی است که توسط انبارهای مورد تایید بورس صادر می‌شود. این گواهی یک طبقه جدید دارایی برای مشارکت اشخاص حقیقی و حقوقی در معاملات حامل‌های انرژی در بستر شفاف بورس است.
به ‌منظور تشویق متقاضیان نفت خام و میعانات گازی به ورود به معاملات گواهی سپرده، تخفیفاتی از سوی شرکت ملی نفت ایران در زمان تحویل فیزیکی و معافیت از پرداخت هزینه انبارداری تا ۱۸ ماه و اولویت در تحویل نسبت ‌به خریداران خارج از بورس در نظر گرفته شده است.
پس از خرید، همه دارندگان این گواهی‌ها که طبق شرایط اعلامی شرکت ملی نفت در اطلاعیه گشایش انبار استاندارد تحویل را دارند، می‌توانند درخواست تحویل نفت خام و میعانات گازی را ارائه کنند و محموله خود را تحویل بگیرند.
اشخاص حقوقی به شکل مستقیم می‌توانند برای خرید اقدام کنند و اشخاص حقیقی نیز تنها از طریق شرکت‌های سبدگردان می‌توانند خرید داشته باشند.

Page Generated in 0/0073 sec