طرح «تامین پایدار غذای اساسی» یکی از طرحهای اولویتدار دولت است که در ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی تصویب شد. افزایش تولید و کاهش وابستگی وارداتی در ۵ کالای منتخب، تنوع مبادی واردات به سمت کشورهای هدف و متنوعسازی مصارف ارزی آن و افزایش تولید مرغ با نژاد آرین از محورهای اصلی این طرح است. اقتصاد مقاومتی یک «الگوی حکمرانی اقتصادی» است، به این معنا که سیاستها، قوانین و اقدامات طوری طراحی شود که اقتصاد کشور با کمترین اثرپذیری از تکانههای داخلی و خارجی، رشد و پیشرفت پایدار داشته باشد.
برای تحقق اقتصاد مقاومتی و پیادهسازی این الگوی حکمرانی، ضروری است دولت طرحهایی را به عنوان اولویت ویژه در چارچوب «نقشه مقاومسازی اقتصاد ایران» که بر «بهروزرسانی و بالفعل شدن مزیتهای بالقوه اقتصادی کشور جهت استحکام ساخت درونی قدرت» و «توسعه تعاملات هدفمند با شرکای بزرگ اقتصادی مبتنی بر آن» استوار است، طراحی و به صورت برنامهریزی شده اجرا کند، طوری که در نهایت، مقاومسازی اقتصاد و رشد و پیشرفت پایدار اقتصادی، با وجود فشار حداکثری دشمن، محقق شود.
نقش دولت در این طرحهای اولویتدار، اجرای «اقدامات عملیاتی» شامل تصدی (اجرای امور)، بسترسازی (ایجاد زیرساخت)، قاعدهگذاری (هدایت و نظارت) و تسهیلگری (حمایت) است و ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی، بستری است که برای این مهم پیشبینی شده و این ظرفیت را برای دولت فراهم میکند.
ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی به عنوان نهادی که با فرمان رهبر معظم انقلاب، بر اساس اصل ۱۳۸ قانون اساسی و به ریاست معاون اول رئیسجمهور شکل گرفت، وظیفه طراحی و تصویب و پیشبرد طرحهای جهشی و اولویتدار جهت مقاومسازی اقتصاد و رفع موانع و تسهیلگریهای لازم برای پیگیری قدم به قدم آنها تا حصول نتیجه را بر عهده دارد و میتواند در تحقق اقتصاد مقاومتی و پیادهسازی نقشه دولت در این زمینه، نقشآفرینی ویژه و راهبردی داشته باشد.
در دولت قبل، این ستاد عمدتا به امور جاری اقتصاد و پروژههایی که اولویت بودجهای داشت میپرداخت اما در دولت سیزدهم، رویه ستاد تغییر کرده و منطبق بر ماموریت اصلی خود قرار گرفته است. بر این اساس، ماموریت اصلی ستاد در دولت سیزدهم «تصویب طرحهای منتخب و محدود و تحولآفرین مبتنی بر نقشه مقاومسازی اقتصاد» و «پیگیری قدم به قدم و مانعزدایی و تسهیلگری تا حصول نتیجه» است.
در همین راستا، پس از تصویب ۲ طرح اولویتدار دولت در جلسه ۱۴ دی ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی تحت عناوین «جهش کریدور ترانزیتی شمال - جنوب» و «توسعه زنجیره ارزش نفت و گاز»، ۳ اسفند ۱۴۰۱ پس از جلسات متعدد کارشناسی دبیرخانه ستاد که از ابتدای سال با خبرگان، مسؤولان و دستگاههای متولی برگزار شد، ۲ طرح اولویتدار دیگر دولت نیز به تصویب رسید. یکی از این طرحها، «توسعه نظامات بانکی بینالمللی» و دیگری طرح «تامین پایدار غذای اساسی» شامل ۳ محور و برنامه کلیدی در حوزه تولید و تجارت محصولات کشاورزی بود که وزارت جهاد کشاورزی متولی آن است.
طرح تامین پایدار غذای اساسی ذیل مواد ۶ و ۷ سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی بر مفهوم «تولید داخلی محصولات اساسی یا تنوع مبادی واردات آنها» قرار میگیرد. اجرای این طرح، ضریب امنیت غذایی کشور را افزایش میدهد و با «تنوع مبادی واردات» که از محورهای اصلی اقتصاد مقاومتی است، وابستگی به واردات از کشورهای همسو با تحریمها را نیز کاهش خواهد داد. به همین دلیل، این طرح راهبردی به اولویت دولت تبدیل شده است.