همواره طی سالهای اخیر رهبری تاکید ویژهای بر عبور از اقتصاد نفتی داشتهاند. ایشان در سخنرانی نوروزیشان نیز صراحتا در این باره گفتند: «بند ناف اقتصاد کشور را از نفت قطع کنیم؛ یعنی بتوانیم اقتصاد بدون نفت را به وجود بیاوریم». مسلما یکی از وجوه تحول در اقتصاد کشور و حرکت به سمت مهار تورم و رشد تولید کاهش اتکای درآمدهای دولت به نفت است.
یکی از معضلات فعلی کشور که تبعاتی نیز در طول دهههای گذشته برای کشورمان به دنبال داشته است، بحث خامفروشی مواد اولیه و مواد معدنی است. اقتصاد کنونی دنیا در شرایط فعلی بیش از فروش مواد خام و معدنی بر پایه خلق ارزش افزوده، نوآوری و تولید فناوری شکل گرفته که نتیجه آن نیز ایجاد اشتغال و کسب ثروت ناشی از بهرهوری است. رهبر معظم انقلاب بارها در بیاناتشان، بازار نفت را یک بازار غیرقابل اطمینان دانستهاند و بخش معدن را از بهترین جایگزینها برای کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی عنوان کرده و فرمودهاند در معدن نیز باید از ظرفیت بخش خصوصی استفاده و از خامفروشی جلوگیری کرد.
یکی از رایجترین اقدامات در راستای افزایش صادرات و تولید، افزایش مقاصد صادراتی و تنوعبخشی به آنهاست. به طور کلی زمانی که مقاصد صادراتی افزایش مییابد، امکان و احتمال تحریم و مسدودسازی حداقلی میشود. رهبری نیز در بیانات اخیرشان بر این موضوع تاکید داشتند و گفتند: «ما میتوانیم تجارت خارجیمان را افزایش بدهیم، پیش ببریم و آن کاری را که حقیقتا به طور مستقیم به معیشت مردم و سفره مردم ارتباط پیدا میکند، انشاءالله سامان دهیم».
گروه سیاسی: حضرت آیتالله العظمی خامنهای رهبر حکیم انقلاب اسلامی در پیامی به مناسبت آغاز سال ۱۴۰۲ هجری شمسی، با تبریک عید نوروز به آحاد ملت ایران و همه ملتهایی که نوروز را گرامی میدارند، مهمترین مساله کشور در سال گذشته را موضوع اقتصاد و معیشت مردم دانستند و با تاکید بر اینکه امسال نیز اقتصاد، مساله اصلی کشور است، شعار سال ۱۴۰۲ را «مهار تورم و رشد تولید» اعلام کردند.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دفتر مقام معظم رهبری، رهبر انقلاب اسلامی در ابتدای پیام نوروزی خود، با اشاره به تقارن بهار طبیعت با بهار معنویت گفتند: نسیم معنویت در ماه مبارک رمضان شامل حال همه است و باید دلهای خود را در معرض این نسیم الهی و معطر قرار دهیم. حضرت آیتالله خامنهای سپس با مروری کوتاه به سال ۱۴۰۱، این سال را همچون همه سالهای بعد از انقلاب اسلامی، همراه با عوارض گوناگون تلخ و شیرین دانستند و با تاکید بر اینکه اقتصاد مهمترین مساله کشور در سال گذشته بود، افزودند: در قضیه اقتصاد نیز تلخیها و شیرینیهایی بود، تلخیها عمدتا مربوط به تورم و گرانی بویژه گرانی قیمت مواد خوراکی و لوازم اصلی زندگی است که افزایش زیادی پیدا کردهاند و بیشترین فشار آن به دهکهای پایین جامعه وارد میآید. ایشان خاطرنشان کردند: البته در بخش اقتصاد کارهای خوب و سازندگیهایی انجام گرفته که باید به زندگی و معیشت مردم مرتبط شوند. رهبر انقلاب اسلامی، حمایت از تولید در سال ۱۴۰۱ با راهاندازی چند هزار کارخانه تعطیل و نیمهتعطیل همچنین افزایش شرکتهای دانشبنیان وکاهش درصد اندکی از بیکاری را از جمله اقدامات مثبت در بخش اقصاد برشمردند و گفتند: یکی دیگر از نقاط خرسندکننده بخش اقتصاد در سال گذشته، نمایشگاه توانمندیها و دستاوردهای تولیدگران دولتی و غیر دولتی و جلسه با تولیدگران عمده کشور در حسینیه امام خمینی(ره) بود. حضرت آیتالله خامنهای با تاکید بر اینکه قضاوت ایشان درباره اقدامات تولیدگران کشور مثبت است، به رشد برخی شاخصهای اقتصادی نیز اشاره کردند و افزودند: در بخش بیمه، شاخصها خوب است و در بخشهای مربوط به آب، گاز، راه و محیطزیست کارهای خوبی انجام گرفته است.
ایشان گفتند: با تاکید میگویم کارهای خوبی که در بخش اقتصاد انجام گرفته باید منجر به گشایش در زندگی و سفره مردم بویژه طبقات ضعیف شود و این موضوع هم جز با برنامهریزی دقیق و استمرار این کارها، امکانپذیر نیست. رهبر انقلاب اسلامی درباره ارزیابی از وضعیت اقتصادی کشور این نکته را متذکر شدند که باید در ارزیابیها، تلخیها و شیرینیها را کنار یکدیگر دید و مجموع آنها را محاسبه کرد. حضرت آیتالله خامنهای با تاکید بر اینکه مشکلات اقتصادی فقط مخصوص ایران نیست بلکه تقریبا همه کشورها از جمله کشورهای دارای اقتصاد قوی و پیشرفته نیز گرفتار مشکلات اقتصادی و حتی ورشکستگی بانکها و بدهکاریهای فوقالعاده هستند، گفتند: مسؤولان دولتی و همچنین فعالان اقتصادی، سیاسی و فرهنگی باید تمام تلاش خود را به کار گیرند تا با کاسته شدن تلخیها و افزایش موفقیتها، امسال یک سال شیرین برای ملت ایران باشد.
ایشان درباره سال ۱۴۰۲ خاطرنشان کردند: مساله اصلی و محوری کشور در سال جاری نیز اقتصاد است. البته این به معنای نبود مشکل در بخشهای دیگر نیست. در کشور مشکلات گوناگونی در زمینههای فرهنگی و سیاسی وجود دارد اما اگر دولت و مجلس و فعالان اقتصادی و گروههای مردمی جوان و پرانگیزه تمام تلاش خود را بر حل مشکلات مردم قرار دهند، بسیاری از مسائل دیگر نیز حل خواهند شد. رهبر انقلاب اسلامی، حل مشکلات مردم را در گرو فعالیتهای بنیانی و اساسی اقتصادی همچون تولید و کارهای انسانی همچون مواسات و همیاریهای مردمی و کمک به طبقات ضعیف جامعه دانستند و خاطرنشان کردند: از دیگر کارهای اساسی در کنار تولید، موضوع مهم سرمایهگذاری است که باید مسؤولان دولتی و بخش خصوصی توجه ویژهای به آن داشته باشند.
حضرت آیتالله خامنهای با اشاره به عقبماندگی کشور در زمینه سرمایهگذاری در دهه 90 تاکید کردند: یکی از خلأهای جدی موضوع سرمایهگذاری است که باید با برنامهریزی زمینه آن فراهم و انجام شود. ایشان افزودند: من با در نظر گرفتن همه این جهات بخصوص موضوع تورم به عنوان مشکل اصلی و همچنین تولید به عنوان یکی از کلیدهای نجات کشور از مشکلات اقتصادی، شعار سال ۱۴۰۲ را «مهارتورم و رشد تولید» اعلام میکنم. حضرت آیتالله خامنهای تاکید کردند: باید مسؤولان و فعالان اقتصادی و فرهنگی و همچنین صداوسیما که وظیفه فرهنگسازی را برعهده دارد، همه همت خود را بر این دو موضوع قرار دهند تا در درجه اول تورم مهار شود و کاهش یابد و در درجه بعد زمینه افزایش تولید فراهم شود. رهبر انقلاب اسلامی در پایان پیام نوروزی خود ضمن ابراز ارادت به حضرت بقیهاللهالاعظم(عج) و طلب علو درجات برای روح مطهر امام بزرگوار و شهدا، از خداوند متعال خوشبختی و شادی و نوروزی ملت ایران در سال جدید را مسألت کردند.
******
تحول چیست و پیشنیازهای آن کدام است؟
گروه سیاسی: «تحول» کلیدواژه و مفهومی است که رهبر حکیم انقلاب در سخنان نوروزیشان در اجتماع زائران و مجاوران حرم مطهر امام رضا(ع)، بر آن تاکید داشتند. حضرت آیتالله العظمی خامنهای در سخنان نوروزیشان تحول را نیاز اساسی کشورمان خواندند و با اشاره به اهداف و خواستههای ضدتحولی دشمنان درباره ایران گفتند: باید با اراده قاطع، تکیه بر اعتماد به نفس ملی، امیدواری و هوشیاری، کار سنگین و دشوار تحول را آغاز و نقاط ضعف عمدتا اقتصادی را به نقاط برجسته و درخشان تبدیل کنیم. اما تحول به چه معناست؟ رهبر انقلاب در بخشی از بیانات اخیرشان، در پاسخ به این سوال فرمودند: «تحول عبارت است از تغییر بخشها و نقاط معیوب؛ چه در نظام اسلامی، چه در جامعه ایرانی. در نقطه مقابل، تحول مورد نظر دشمنان «عبارت است از تغییر هویت جمهوری اسلامی».
رهبر انقلاب همچنین در مرزبندی تحولی که نیاز اساسی ایران است با منظور و اهداف دشمنان ایران از تحول، گفتند: «غلط بودن منظور دشمنان واضح است، زیرا تحول اساسا ناظر به رفع عیوب و نقاط ضعف است، در حالی که تحول مدنظر آنها تغییر و دگرگونی در نقاط قوت است! لذا «هدفشان هم ضربه زدن به نقاط قوت است».
* الزامات تحول
بنا بر فرمایشات رهبر انقلاب اسلامی در حرم مطهر رضوی(ع) که در نخستین روز فروردین ماه سال جاری انجام شد، تحول در بخشهای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و... نیازمند چند شرط مهم است.
۱- اعتماد به نفس ملی؛ رهبر انقلاب در این رابطه فرمودند: «ملتی که اعتماد به نفس دارد، میتواند اقدامات تحولی را بخوبی به سرانجام برساند؛ مسؤولان این ملت هم جرأت میکنند دم از تحول بزنند و اقدام به تحول کنند».
۲- هوشیاری نسبت به نقاط قوت؛ حضرت آیتالله خامنهای هوشیاری ملت نسبت به نقاط قوت خود را از شرایط الزامی تحول دانستند و تاکید کردند: «اگر هوشیار نباشیم، غافل باشیم، به عنوان تحول، به نام تحول ممکن است به نقاط قوت خودمان ضربه بزنیم... اگر بخواهیم به نقاط قوتمان ضربه وارد نشود، باید نقاط قوت را بشناسیم».
۳- امید به آینده؛ امید به آینده و ترسیم افق روشن نیز از دیگر شرایط و پیشنیازهای ایجاد تحول در کشور است. بنا بر فرمایشات رهبر انقلاب، «امیدآفرینی، خودفریبی نیست... ضعفها هم باید بیان بشود، اشکالی ندارد اما در کنار بیان ضعفها باید امیدآفرینی هم شود، آینده و افق روشن در مقابل چشم قرار بگیرد و نشان داده شود».
* ایمان مردم، بهترین نقطه قوت برای تحول
در نظر رهبر انقلاب اسلامی، بهترین نقطه قوتی که میتواند نقاط ضعف ایران را تغییر دهد و تحول ایجاد کند، «ایمان مردم» است. چنانکه در بیانات نوروزی رهبر انقلاب در حرم مطهر رضوی(ع) نیز شاهد بودیم ایشان در این رابطه فرمودند: «این استحکام بنیه نظام اسلامی، این قوت بنیه نظام اسلامی، استحکام درونی نظام اسلامی و ملت ایران، ناشی از ایمان است. مردم ایران مردم مومنی هستند؛ حتی آن کسانی که ممکن است به چشم به نظر برسد که به بعضی از احکام اسلامی پایبندی درستی ندارند، ایمان قلبیشان خوب است». پیشرفتهای نظام و مردم در دهههای گذشته نیز «در سایه ایمان به وجود آمده است، در سایه احساس عزت ملی، در سایه احساس نیاز به توان داخلی». این مساله آنقدر مهم است که دشمنان «میخواهند نرمافزار واقعی قدرت ملی کشور را از دست ملت بگیرند، بیاثر کنند؛ این نرمافزار عبارت است از ایمان مردم، ارزشهای دینی مردم، ارزشهای ملی مردم، اعتقادهای مردم».