printlogo


کد خبر: 261306تاریخ: 1402/1/15 00:00
تصمیم کاهش تولید 1.6 میلیون بشکه‌ای نفت توسط اوپک‌، قیمت نفت را به بیش از 80 دلار رساند
نفت علیه غرب
روسیه و عربستان بیشترین سهم از میزان کاهش تولید نفت را در بین اعضای اوپک به خود اختصاص دادند

گروه اقتصادی: تصمیم اعضای سازمان اوپک پلاس مبنی بر کاهش تولید روزانه 1.6 میلیون بشکه‌ای نفت از ماه آتی میلادی باعث افزایش 5 درصدی قیمت نفت از 13 فروردین تا زمان تنظیم این گزارش شد. 
به گزارش «وطن امروز»، تولیدکنندگان عضو ائتلاف سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و غیراوپک (اوپک‌پلاس) روز یکشنبه (۱۳ فروردین ۱۴۰۲) از کاهش عرضه داوطلبانه روزانه یک میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه‌ای افزون بر تصمیم کاهش تولید روزانه ۲ میلیون بشکه‌ای این ائتلاف در اکتبر ۲۰۲۲ که قرار بود از نوامبر ۲۰۲۲ تا پایان سال ۲۰۲۳ اجرا شود، خبر دادند.
به این ترتیب ۲ کشور عربستان و روسیه کاهش 500 هزار بشکه‌ای در روز را در برنامه خود خواهند داشت. پس از این ۲ کشور عراق با 211، امارات عربی متحده با 144 و کویت با 128 هزار بشکه در رتبه‌های بعدی کاهش تولید قرار دارند. 
به گفته تحلیلگران، این اقدام غافلگیرکننده باعث افزایش فوری قیمت‌های جهانی نفت خام می‌شود، در همین حال ایالات متحده آمریکا این تصمیم را غیرعقلانی دانست.
روز دوشنبه در بازارهای جهانی قیمت نفت با افزایش ۵درصدی مواجه شد و نفت برنت اروپا به 83.5 دلار و نفت وست‌تگزاس آمریکا به ۷۹ دلار رسید.
بر اساس محاسبات رویترز، تعهدهای جداگانه کشورهای عضو اوپک‌پلاس، مجموع کاهش تولید روزانه این ائتلاف را به ۳ میلیون و ۶۶۰ هزار بشکه می‌رساند که معادل ۳,۷ درصد تقاضای جهانی است.
تصمیم روز یکشنبه (۱۳ فروردین) یک روز پیش از نشست برنامه‌ریزی‌شده کمیته وزارتی نظارت بر توافق اوپک‌پلاس (JMMC) گرفته شد، در حالی که به گفته منابع اوپک‌پلاس انتظار می‌رفت اعضای این ائتلاف تا پایان سال ۲۰۲۳ به برنامه کاهش روزانه ۲ میلیون بشکه‌ای خود ادامه دهند.
قیمت نفت در ماه گذشته میلادی (مارس) به ‌دلیل نگرانی از آسیب بحران بانکی به تقاضای جهانی نفت به ۷۰ دلار برای هر بشکه و پایین‌ترین رقم در ۱۵ ماه اخیر رسید، با این حال پس از اینکه کارشناسان این چشم‌انداز را کم‌اهمیت جلوه دادند و قیمت‌ نفت تا ۸۰ دلار بهبود یافت، انتظار نمی‌رفت اعضای اوپک‌پلاس برنامه کاهش تولید خود را با هدف حمایت از بازار تغییر دهند.
* برآورد افزایش ۱۰ دلاری قیمت نفت در پی تصمیم غیرمنتظره اوپک‌پلاس
رئیس شرکت سرمایه‌گذاری «پیکرینگ انرژی پارتنزز» (Pickering Energy Partners) روز یکشنبه گفت: تصمیم تازه اوپک‌پلاس برای کاهش عرضه نفت می‌تواند قیمت نفت را ۱۰ دلار برای هر بشکه افزایش دهد، در حالی که مؤسسه پی‌وی‌ام (PVM) پیش‌بینی کرد با آغاز معاملات بازارهای جهانی نفت خام باید منتظر جهش فوری قیمت بود.
عربستان، بزرگ‌ترین تولیدکننده اوپک اعلام کرد به ‌طور داوطلبانه تولید خود را ۵۰۰ هزار بشکه در روز کاهش می‌دهد.
وزارت انرژی عربستان اعلام کرد کاهش داوطلبانه این کشور اقدامی پیشگیرانه با هدف حمایت از ثبات بازار نفت است.
«آمریتا سن» بنیانگذار و مدیر بخش موسسه انرژی اسپکتس گفت: اوپک‌پلاس در صورت هر گونه کاهش احتمالی تقاضا، اقدام‌های پیشگیرانه انجام می‌دهد.
اعضای اوپک‌پلاس اکتبر پارسال تصمیم گرفتند عرضه نفت خود را از نوامبر ۲۰۲۲ تا پایان سال ۲۰۲۳ روزانه ۲ میلیون بشکه کاهش دهند؛ اقدامی که باعث خشم واشنگتن شد، زیرا کاهش عرضه سبب افزایش قیمت‌های جهانی نفت خام شد.
ایالات‌متحده آمریکا استدلال می‌کند جهان برای حمایت از رشد، به قیمت‌های پایین‌تر نفت خام نیاز دارد.
دولت بایدن  نیز اعلام کرد اقدام روز یکشنبه اعضای اوپک‌پلاس عاقلانه نیست.
سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا نیز در این باره گفت: با توجه به ابهام‌های بازار، فکر نمی‌کنیم کاهش قیمت مناسب باشد و ما این را به ‌وضوح اعلام کرده‌ایم.
* آغاز دور تازه کاهش عرضه اوپک‌پلاس از مه ۲۰۲۳
همه اعضای اوپک‌پلاس به این اقدام ملحق نمی‌شوند، زیرا بعضی از آنها اکنون به‌ دلیل کمبود ظرفیت تولید، پایین‌تر از سطح توافق شده تولید می‌کنند. ایران، لیبی و ونزوئلا نیز از توافق کاهش عرضه نفت اعضای اوپک‌پلاس مستثنا هستند.
پس از کاهش یکجانبه روسیه، مقام‌های آمریکایی گفته بودند اتحاد این کشور با دیگر اعضای اوپک در حال تضعیف است اما اقدام روز یکشنبه ائتلاف اوپک‌پلاس نشان داد همکاری آنها همچنان با قدرت ادامه دارد.
* اعضای اوپک به دنبال تناسب‌بخشی به عرضه و تقاضا هستند
سید محمدعلی خطیبی، نماینده پیشین ایران در هیات عامل اوپک در رابطه با تصمیم کاهش تولید نفت از ماه آینده میلادی گفت: این تصمیم کاملا اقتصادی و به موقع گرفته شده است و هیچ مبنای سیاسی و دیپلماتیکی برای تحت فشار قرار دادن کشور‌های دیگر ندارد. مدیر اسبق امور بین‌الملل شرکت ملی نفت ایران ادامه داد: روند قیمت نفت ظرف چند ماه گذشته همواره نزولی بوده به طوری که از بیش از ۱۰۰ دلار به کمتر از ۸۰ دلار رسیده، طبیعی بود که در چنین شرایطی اوپک و کشور‌های تولید‌کننده و صادرکننده نفت تصمیمی جدی در راستای کاهش قیمت بگیرند. خطیبی اظهار داشت: هم اکنون در فصل بهار هستیم و مصرف انرژی کاهش یافته است، از سوی دیگر سیگنال‌هایی مبنی بر کاهش مصرف مصرف‌کنندگان بزرگ نفت به گوش می‌رسد، تمام این مسائل نشان از آن دارد که روند قیمت نفت کاهشی است، بنابراین کاهش تولید امری طبیعی است. نماینده پیشین ایران در هیات عامل اوپک اظهار داشت: مسلما کاهش بیش از این قیمت نفت به نفع هیچ‌کدام از اعضای اوپک نبود؛ کشور‌های تولیدکننده و صادرکننده نفت تلاش می‌کنند تولید نفت متناسب با تقاضای آن باشد.

Page Generated in 0/0068 sec