نشست فنی معاونان وزرای خارجه روسیه، ایران، سوریه و ترکیه
نشست فنی چهارجانبه معاونان وزرای خارجه روسیه، ایران، سوریه و ترکیه روزهای دوشنبه و سهشنبه برگزار شد و طرفها مواضع و دیدگاههای خود را شفاف و صریح بیان و توافق کردند رایزنیهای خود را ادامه دهند. 14 و 15 فروردین 1402، رایزنیهای چهارجانبه در سطح معاونان وزرای خارجه روسیه، ایران، سوریه و ترکیه در مسکو برگزار شد. طرفها موضوعات مربوط به آمادهسازی نشست آتی بین وزرای خارجه ۴ کشور را مورد بحث و بررسی قرار دادند. در این نشست 2 روزه هر کشور مواضع و دیدگاههای خود را شفاف و صریح بیان و طرفها توافق کردند رایزنیهای خود را ادامه دهند. پیش از این خبرگزاری رسمی سوریه در این باره بیان کرده بود هیات سوری به ریاست ایمن سوسان، معاون وزیر خارجه، در این نشست حضور دارد و روی ۳ نکته اصلی تمرکز خواهند کرد: لزوم پایان دادن به حضور غیرقانونی ترکیه در اراضی سوریه، عدم مداخله در امور داخلی سوریه و مبارزه با تروریسم در همه اشکال آن. در این نشستها علیاصغر خاجی مشاور ارشد وزیر امور خارجه ایران در امور سیاسی، میخائیل بوگدانف معاون وزیر خارجه روسیه، ایمن سوسان معاون وزیر خارجه سوریه و بوراک آکچابار معاون وزیر خارجه ترکیه حضور داشتند. سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه نیز در این دیدارها حضور داشته است.
***
هراس آمریکا از افشای حقیقت درباره خرابکاری نورد استریم
سفارت روسیه در واشنگتن اعلام کرد کاخ سفید علاقهای به افشای حقیقت درباره انفجار در خط لوله گاز نورد استریم ندارد. به گزارش ایرنا، در بیانیه سفارت روسیه در آمریکا آمده است: رویدادهای هفتههای اخیر، از جمله تلاشهای متعدد ناشناس برای انتشار اطلاعات نادرست در رسانههای محلی، بار دیگر تایید میکند که کاخ سفید علاقهای به علنی کردن حقیقت تلخ درباره آغازگران و عاملان این اقدام خرابکارانه ندارد. روزنامه آمریکایی واشنگتنپست به تازگی گزارش داده است که مقامات غربی اعتراف کردهاند دولت لهستان یا اوکراین احتمالا عاملان خرابکاری در خط لوله نورد استریم هستند اما نه اروپا و نه ناتو حاضر به کشف حقیقت این حادثه نیستند.
سیمور هرش، روزنامهنگار آمریکایی ۱۹ بهمن سال ۱۴۰۱ گزارشی منتشر و اعلام کرد غواصان نیروی دریایی ایالات متحده مواد منفجره را برای از بین بردن خطوط لوله نورداستریم در جریان تمرینهای ناتو در تابستان ۲۰۲۲ کار گذاشته بودند. طبق گفته نروژ ۳ ماه بعد این بمبها فعال شدند.
در شهریور سال گذشته (سپتامبر ۲۰۲۲) انفجارهای زیر آب در ۳ رشته از ۴ رشته خطوط لوله زیرآبی نورد استریم ۱ و ۲ که برای انتقال سالانه ۱۱۰ میلیارد متر مکعب گاز روسیه به اروپا ساخته شده بودند، رخ داد. هرش گفت: تردید احتمالی آلمان در زمینه تامین سلاحهای بیشتر برای اوکراین به انگیزهای برای رئیسجمهوری آمریکا و تصمیم او برای دستور خرابکاری در خطوط لوله نورد استریم تبدیل شد. وی تصریح کرد: «سابقه دیرینه نخبگان آمریکایی» در «ایجاد آشفتگی در روند فروش گاز و نفت روسیه به اروپای غربی» به این معنی است که تعحبآور نیست اگر بایدن به عمد امنیت انرژی متحد خود در ناتو را خراب کرده تا مسکو را تضعیف کند. وی در عین حال گفت مطمئن نیست که تصمیم بایدن ناشی از خشم بوده یا قصد داشته آلمان را تنبیه کند اما آنهایی که در بمبگذاری این خطوط لوله نقش داشتند یک جور فکر میکردند. صرفنظر از انگیزههای او (بایدن)، با توجه به اینکه جنگ نیابتی غرب علیه روسیه برای طبقه حاکم آمریکا «بهخوبی پیش نمیرفت»، رئیسجمهور آمریکا «در اواخر سپتامبر تصمیم گرفت مینها را در بستر دریا قرار دهد».
***
واکنش آمریکا به ادعای پیشنهاد توافق موقت با ایران
یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا ادعای مطرحشده در گزارش پایگاه خبری آکسیوس را درباره پیشنهاد جدید دولت آمریکا به ایران جهت احیای توافق هستهای رد کرد. به گزارش ایسنا، در پی ادعای مطرح شده در گزارش وبگاه خبری آکسیوس مبنی بر اینکه دولت آمریکا طی هفتههای گذشته پیشنهاد توافق موقت با ایران را با متحدان خود مطرح کرده است، یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به سوالی در این باره به بخش فارسی شبکه صدای آمریکا گفت: قرار نیست به جزئیات مکالمات دیپلماتیک بپردازیم یا به شایعاتی که بسیاری از آنها دروغ هستند پاسخ دهیم. واکنش این مقام وزارت خارجه آمریکا در پی این مطرح شده که پایگاه خبری آکسیوس در گزارشی به نقل از 10 مقام صهیونیستی، دیپلماتهای غربی و همچنین متخصصان مطلع آمریکایی نوشت دولت بایدن طرح توافق موقت با ایران را که موجب رفع برخی تحریمها در ازای توقف بخشهایی از برنامه هستهای ایران میشود با شرکای اروپایی و صهیونیستی خود مطرح کرده است. به گفته این منابع، دولت بایدن بررسی این طرح را در ماه ژانویه (دی - بهمن) آغاز و آن را در ماه فوریه (بهمن - اسفند) با اسرائیل و تروئیکای اروپایی مطرح کرده است. یک مقام صهیونیستی و همچنین یک دیپلمات غربی مدعی شدهاند ایران از گفتوگوهای آمریکا اطلاع دارد و تاکنون این ایده را رد کرده است.