دفتر اطلاعات و دادههای آب شرکت مدیریت منابع آب ایران: میزان نزولات جوی نسبت به سال آبی پارسال ۱۱ درصد بیشتر شد
زمستان سال گذشته در حالی با بارشهای مناسب، نرمال و در برخی مواقع فرانرمال سپری شد که دامنه این بارشها به سال جدید نیز کشیده شد؛ آنگونه که 2 هفته نخست سال جاری شاهد بارشهای مستمر در اغلب استانهای کشور بویژه مناطق غرب و شمالغربی بودیم. طبق گزارشهای موجود میزان بارندگیها در کشور از ابتدای سال آبی جاری (ابتدای مهرماه ۱۴۰۱) تا روز ۱۱ فروردین1402 ماه به170.2 میلیمتر رسید که نسبت به سال آبی گذشته ۱۱ درصد رشد نشان میدهد. تازهترین گزارش دفتر اطلاعات و دادههای آب شرکت مدیریت منابع آب ایران اعلام کرده است میزان بارشها از ابتدای سال آبی جاری (ابتدای مهرماه ۱۴۰۱) تا ۱۱ فروردین با 170.2 میلیمتر در مقایسه با زمان مشابه پارسال که 160.3 میلیمتر بوده ۱۱ درصد رشد نشان میدهد. البته میزان بارش در این مدت در مقایسه با دوره بلندمدت با 190.5 میلیمتر، کاهش ۱۱درصدی نشان میدهد. بر پایه این گزارش، استان کهگیلویه و بویراحمد در بین استانهای کشور از ابتدای سال آبی جاری تا ۱۱ فروردین با دریافت767.4 میلیمتر بارش در مقایسه با ۵۴۷ میلیمتر بارش پارسال، با رشد ۴۰ درصدی مقام پربارشترین استانهای کشور را دارد. همچنین استان چهارمحال و بختیاری از ابتدای سال آبی جاری تا ۱۱ فروردین ماه با دریافت702.1 میلیمتر بارش در مقایسه با 582.9 میلیمتر بارش سال آبی پارسال با رشد ۲۰ درصدی مقام دوم پربارشترین استانهای کشور را از آن خود کرده است. استان سیستان و بلوچستان نیز در مدت یادشده با دریافت51.7 میلیمتر بارش در مقایسه با62.9 میلیمتر بارش پارسال با کاهش ۱۹ درصدی، دارای بیشترین کاهش بارندگی در بین استانهای کشور است. بنا به این گزارش، ایران دارای اقلیم خشک و نیمهخشک بوده و دارای متوسط بارش ۲۵۰ میلیمتر است که این میزان بارش حدود یکسوم متوسط جهانی است. متوسط بارش کشور در گذر زمان رو به کاهش بوده است بهطوری که میانگین بارش ۵۳ ساله کشور حدود ۲۵۰ میلیمتر بوده اما میانگین ۱۳ساله اخیر به ۲۳۲ میلیمتر کاهش یافته است.
* رشد ۱۶ درصدی ورود آب به سدهای کشور
حجم آب ورودی به سدهای کشور از ابتدای سال آبی جاری تا پایان دوازدهمین روز فروردین ۱۴۰۲ با رشد ۱۶ درصدی روبهرو شد. همزمان با روزهای آغازین سال جدید و با گرم شدن تدریجی هوا، فعالیت ذوبشدگی پوشش برفی سبب افزایش ورودی آب به سدها و افزایش میزان پرشدگی آنها شده است. تازهترین گزارش دفتر اطلاعات و دادههای آب کشور نشان از آن دارد که حجم آب ورودی به سدهای کشور از ابتدای سال آبی جاری تا دوازدهم فروردین ۱۴۰۲ به عدد ۲۱ میلیارد و ۴۸۰ میلیون متر مکعب رسیده است. پارسال و در همین بازه زمانی این میزان ۱۸ میلیارد و ۵۴۰ میلیون متر مکعب بوده که رشد ۱۶ درصدی نشان میدهد. حجم آب موجود در سدهای کشور از ابتدای سال آبی جاری تا دوازدهم فروردین ماه ۲۷ میلیارد و ۹۹۰ میلیون متر مکعب شده است. این در حالی است که پارسال و در همین بازه زمانی حجم آب موجود در سدهای کشور ۲۵ میلیارد و ۲۵۰ میلیون متر مکعب بود که ۱۱ درصد رشد داشته است. حجم آب خروجی از مخازن سدهای کشور هم از ابتدای سال آبی جاری تا دوازدهم فروردین ماه امسال ۱۲ میلیارد و ۵۷۰ میلیون متر مکعب بوده است. این میزان پارسال در همین بازه زمانی ۱۲ میلیارد و ۵۹۰ میلیون متر مکعب بود. درصد پرشدگی سدهای کشور از ابتدای سال آبی جاری (ابتدای مهر ماه ۱۴۰0) تا دوازدهم فروردین ماه به ۵۴ درصد افزایش یافت.
* وقوع رگبار و بارش باران در برخی استانها
رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا از وقوع رگبار پراکنده و بارش باران در برخی استانها، افزایش گرد و خاک در شمال و جنوب و افزایش دما در غالب نقاط کشور خبر داد. صادق ضیاییان درباره شرایط جوی کشور اظهار کرد: چهارشنبه (امروز) در غالب مناطق کشور جوی آرام حاکم خواهد بود و در ساعات بعدازظهر در برخی مناطق شمال غرب و ارتفاعات البرز غربی ابرناکی، بارش پراکنده و وزش باد انتظار میرود. به گفته وی پنجشنبه (فردا) برای برخی نقاط شمال غرب، ارتفاعات و دامنههای البرز، خراسان شمالی، شمال خراسان رضوی همچنین مناطقی از مرکز کشور ابرناکی، رگبار و رعد و برق پراکنده و وزش باد شدید موقت پیشبینی میشود. وی افزود: جمعه ۱۸ فروردین نیز در شمال خراسان رضوی و شنبه ۱۹ فروردین در شرق کشور بارش خفیف باران انتظار میرود. وی اضافه کرد: تا اواخر هفته در اکثر مناطق کشور دما افزایش مییابد.
* خیزش گردوخاک و کاهش کیفیت هوا در ۲۲ استان
سازمان هواشناسی کشور نسبت به خیزش گردوخاک و کاهش کیفیت هوا در ۲۲ استان هشدار داد. این سازمان با صدور هشدار زرد از وزش باد شدید، خیزش گردوخاک در نواحی مستعد و افزایش میزان سرعت باد در مقیاس شدید از بعدازظهر امروز تا فردا خبر داد. این وضعیت جوی در آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، کردستان، اردبیل، مرکزی، همدان، جنوب سیستان و بلوچستان و شرق هرمزگان و فردا در آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل، زنجان، کردستان، کرمانشاه، لرستان، همدان، مرکزی، قزوین، البرز، قم، تهران، اصفهان، سمنان، خراسان جنوبی، خراسان رضوی، یزد، جنوب کرمان و جنوب سیستان و بلوچستان مورد انتظار است. بر اثر این مخاطرات احتمال خیزش گردوخاک و کاهش کیفیت هوا در مناطق مستعد، احتمال خسارت به تجهیزات شهری و برونشهری از جمله سقوط بنرها و تابلوهای تبلیغاتی، داربستها و سازههای موقت، احتمال سقوط اشیا از ارتفاعات و احتمال شکستن نهالها و درختان کهنسال وجود دارد.