printlogo


کد خبر: 261339تاریخ: 1402/1/16 00:00
کاهش 5 هزار تومانی نرخ دلار بازار غیررسمی ظرف 2 روز گذشته معاملاتی؛ دلار در بازار غیررسمی در کانال ۴۸ هزار تومان
فشار دلار افتاد
با تصمیم بانک مرکزی امکان خرید ارز با کارت ملی به صورت نقدی متوقف و ارز به حساب ارزی بانکی واریز می‌شود

گروه اقتصادی: پس از اتمام تعطیلات نوروز و در آغاز معاملات دیروز  بازار ارز، روند نزولی‌ای که از دو روز گذشته شروع شده بود ادامه یافت و نرخ دلار با افت به کانال پایین‌تر همراه شد، به‌گونه‌ای که در کانال‌های تلگرامی، نرخ دلار به نیمه کانال 48 هزار تومان کاهش یافت. همچنین بانک مرکزی در ادامه سیاست‌های ارزی خود در راستای سامان‌بخشی به بازار ارز، روز گذشته جزئیات دریافت ارز با کارت ملی را اطلاع‌رسانی کرد. بر این اساس بانک مرکزی دستورالعمل نحوه فروش اسکناس در سرفصل تامین نیاز‌های ضروری (کد ۵۶) از طریق واریز به حساب ارزی بانکی مشتری را اعلام کرد.
به گزارش «وطن امروز»، بر اساس اعلام بانک مرکزی نحوه دریافت دلار از طریق واریز به حساب ارزی بانکی اعلام شد. طبق این اطلاعیه، تمام بانک‌ها مکلفند جهت فروش و پرداخت ارز بابت سرفصل تامین نیاز‌های ضروری (کد ۵۶) به صورت اسکناس، بنا به درخواست متقاضی نسبت به افتتاح حساب سپرده قرض‌الحسنه پس‌انداز ارزی بدون اخذ موجودی اولیه با رعایت مقررات مربوط اقدام کنند.
پرداخت به صورت اسکناس از محل حساب ارزی موضوع این دستورالعمل صرفا به صاحب حساب (اصیل) امکان‌پذیر است. حساب‌های مذکور صرفا به ارز‌های دلار‏/ یورو و با منشأ اسکناس و برای استفاده برای واریز اسکناس موضوع سرفصل تامین نیاز‌های ضروری (کد ۵۶) خواهد بود. برداشت اسکناس از حساب مذکور، صرفاً پس از گذشت ۵ روز کاری پس از زمان واریز به حساب ارزی متقاضی امکان‌پذیر است. بانک‌ها مکلفند پس از دوره مذکور، نسبت به پرداخت اسکناس موضوع حساب‌های این دستورالعمل در هر زمان حسب درخواست مشتری اقدام کنند. 
کارمزد برداشت از حساب به صورت اسکناس معادل ۵ درصد معادل ریالی مقدار برداشت است. نرخ تسعیر برابر با نرخ فروش اسکناس دلار/ یورو سامانه معاملات الکترونیکی ارز به اضافه یک درصد در روز برداشت خواهد بود. دریافت هرگونه کارمزد از مشتری برای ارائه خدمات موضوع این دستورالعمل به جز موارد تعیین‌شده در دستورالعمل، ممنوع است. حساب ارزی موضوع این دستورالعمل، باید حداقل به مدت ۶ ماه مفتوح بماند.
* التهابات کاذب بازار ارز در تعطیلات نوروز
در طول تعطیلات نوروز کانال‌های تلگرامی به دنبال ایجاد نوسان در بازار ارز بودند تا جایی که در هفتمین روز سال جدید نرخ دلار در بازار غیررسمی و کانال‌های تلگرامی به بالای ۵۵ هزار تومان نیز رسید. دلالان با ایجاد نوسان و اعلام نرخ‌های کاذب در زمان تعطیلات به دنبال فروش دلار خود با نرخ‌های بالا بودند تا پس از پایان تعطیلات و با کاهش نرخ دوباره دلار خریده و منتظر یک فرصت دیگر باشند.
نرخ دلار از هفتم فروردین تا به امروز حدود ۷ هزار تومان کاهش یافته است و فردی که هفتم فروردین‌ماه ۵ هزار دلار از بازار غیررسمی خریداری کرده است با قیمت فعلی بازار که دلار حتی با نرخ ۴۸ هزار تومان نیز خریداری ندارد، تنها در کمتر از ۱۰ روز ۳۵ میلیون تومان ضرر کرده است.
 تجربه زیان‌های اینچنینی در بازار ارز که پیش از این نیز بار‌ها تکرار شده است باید درس عبرتی باشد تا افراد از ورود به بازار‌های پرریسکی مثل ارز دوری کنند.
 البته خریداران ارز بازار غیررسمی علاوه بر ریسک به دام نوسان‌گیران افتادن، با ریسک‌های دیگری از قبیل سرقت، دلار‌های تقلبی، کلاهبرداری و دیگر موارد نیز مواجه هستند که خطر از بین رفتن سرمایه افراد را بسیار افزایش می‌دهد.
* کاهش قیمت ارز ادامه دارد
افت ۵ هزار تومانی نرخ دلار نشان‌دهنده خروج خریداران هیجانی و افزایش فروشنده در کف بازار ارز است. در آغاز معاملات دیروز بازار ارز و در ادامه روند نزولی که از دو روز پیش شروع شده بود، نرخ ارز بویژه دلار با ریزش به کانال پایین‌تر همراه شده است، به گونه‌ای که در کانال‌های تلگرامی، نرخ دلار به نیمه کانال 48 هزار تومان سقوط کرد.
مشاهدات میدانی از بازار ارز در خیابان فردوسی تهران نشان می‌دهد در حال حاضر قیمت دلار آمریکا در محدوده ۴۸۵۰۰ تومان هم خریدار ندارد و سفته‌بازانی که در تعطیلات نوروز چشم‌انداز صعودی برای دلار ترسیم کرده بودند، حالا خریدار ارز نیستند.  
به بیان دیگر دلار آمریکا که در روز‌های نوروز در فضای مجازی به مرز ۵۵ هزار تومان نزدیک شده بود، با شروع رسمی بازار‌های معاملاتی نظیر ارز به کانال 48 هزار تومان در همین کانال‌های مجازی سقوط کرده است.  
این روند کاهشی نرخ ارز در شرایطی رقم خورده است که از روز گذشته بانک مرکزی با تدبیر جدید ارزی، روند فروش ارز با کارت ملی را به‌گونه‌ای تغییر داد که متقاضی واقعی باید ابتدا یک حساب ارزی در شعب بانکی افتتاح و سپس برای ثبت خرید ارز به صرافی‌های مجاز مراجعه کند تا در نهایت ارز به این حساب واریز شود و در گام پایانی با گذشت زمانی مشخص، اسکناس خود را با توجه به حساب ارزی دریافت کند.
این اقدام سیاست‌گذار باعث شده تا بسیاری از اقدامات دلالان در راستای اجاره کارت ملی و ایجاد فضای منفی در بازار با شکست مواجه شود و چرخه عرضه با تقویت و شفافیت همراه شود.
کارشناسان معتقدند با توجه به مولفه‌های بنیادین اقتصاد کشور و وضعیت منابع ارزی و همچنین گشایش‌های ارزی اخیر با کشور‌های عربی و توافق با عربستان و از طرفی اقبال سرمایه‌گذاران به بازار بورس، امکان ریزش بیشتر قیمت ارز در روز‌های آینده وجود دارد.
* جلوگیری از سوءاستفاده دلالان با اقدام اخیر بانک مرکزی
یک کارشناس اقتصاد گفت: اقدامات بانک مرکزی باعث جلوگیری از سوءاستفاده دلالان و مدیریت سمت تقاضا می‌شود. مرتضی افقه، کارشناس اقتصاد  بیان کرد: بانک مرکزی برای کنترل ارز می‌تواند به سراغ سمت عرضه، تقاضا یا هر دو برود. کشور ما هم اکنون در شرایط تحریمی قرار دارد، به همین علت ورودی ارز به آن کم است و بانک مرکزی نمی‌تواند تسلطی بر سمت عرضه ارز داشته باشد، البته عرضه ارز در شرایط سخت مفید نبوده چون هر زمانی که بانک مرکزی شروع به عرضه ارز در بازار کرده اثر آن به صورت موقت بوده است.
 وی افزود: سمت تقاضا تنها دامنه ورود بانک مرکزی به بازار ارز است و بانک مرکزی اقداماتی را برای محدود کردن تقاضا انجام داد تا دلالی را کنترل کند. یکی از این اقدامات واریز به حساب ارزی به جای پرداخت مستقیم اسکناس است که این عمل منجر به نگهداری پول در بانک می‌شود و بانک نیز می‌تواند از این پول استفاده کند. این کارشناس اقتصاد با بیان اینکه کاهش سهمیه از ۵ هزار به ۲ هزار دلار، تقاضا را کاهش می‌دهد، گفت: این اقدام باعث ایجاد محدودیت در سمت تقاضا می‌شود، همچنین گذشت ۳۶۵ روز از آخرین خرید نیز منجر به مدیریت سمت تقاضا می‌شود. افقه در رابطه با واریز به حساب ارزی به جای پرداخت مستقیم اسکناس گفت: افراد به جای ذخیره ارز در خانه آن را وارد سیستم بانکی می‌کنند و بانک می‌تواند از ارز مانند دیگر ذخایر در فرآیند تولید و رونق اقتصادی استفاده کند. با استفاده از این روش اجاره کارت ملی افراد و دلالی از بین می‌رود.

Page Generated in 0/0054 sec