گروه اقتصادی: اوپکپلاس یک کارتل نفتی متشکل از مجموع کشورهای عضو اوپک و کشورهای غیر عضو اوپک است که هر دو گروه تولیدکننده نفت بوده و در بازار جهانی نفت به ایفای نقش میپردازند. اوپکپلاس به قصد همراهی تولیدکنندگانی مثل روسیه، مکزیک، جمهوری آذربایجان، بحرین، سودان، سودان جنوبی، مالزی و عمان با سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در تنظیم بازار شکل گرفته است. هدف شکلگیری این ائتلاف را به نوعی میتوان تعیین سیاستی مشترک در تنظیم بازار عنوان کرد. حال این تولیدکنندگان نفت برای تقویت بازار خود تصمیم به کاهش تولید گرفتهاند که همین امر خود موجب کاهش عرضه و تغییر نهچندان در طرف تقاضا و همچنین باعث افزایش قیمت نفت شده است. این موضوع حال مسائلی را برای برخی کشورها از جمله آمریکا به وجود آورده است.
به گزارش «وطن امروز»، پایگاه خبری آمریکایی CNBC در گزارشی درباره اقدام اخیر اعضای اوپکپلاس نوشت: «چند عضو اوپکپلاس قرار است تا پایان سال تولید جهانی خود را به میزان 1.6 میلیون بشکه در روز کاهش دهند که تلاشهای فدرال رزرو آمریکا برای کاهش تورم را بیشتر تحت فشار قرار میدهد».
این رسانه در ادامه آورده است: «واشنگتن در انتقاد از بیانیه روز یکشنبه که در آن تولیدکنندگان نفت کاهش تولید خود را اعلام کردند، وارد عمل شده است».
جان کربی، سخنگوی شورای امنیت آمریکا در این باره گفته است: «با توجه به عدم اطمینان بازار، ما فکر نمیکنیم که کاهش در حال حاضر مطلوب باشد و ما این را به وضوح نشان دادهایم».
دولت جو بایدن، رئیسجمهور ایالات متحده، بارها اوپکپلاس را به خاطر کاهش تولیدش مورد انتقاد قرار داده است و دلیل آن آسیبهای تورمی بر خانوارها و اتهام رفاقت این گروه با روسیه - به عنوان بک کشورتحریمشده - است. کاهش تولید منجر به عرضه کمتر و به تبع آن باعث افزایش قیمت انرژی در کشورهای واردکننده میشود که در ادامه ارقام تورم کل را افزایش میدهد.
پایگاه خبری CNBC در این گزارش ادامه میدهد: «روابط آمریکا با اوپکپلاس در پایان سال گذشته به جنگ لفظی با عربستان سعودی تبدیل شد، زمانی که گروه نفت بر کاهش 2 میلیون بشکه در روز تا پایان سال 2023 توافق کرد؛ تصمیمی که آن زمان در کمیتههای وزیران و فنی تایید شد. یکی از این شوراهای فنی کمیته نظارت مشترک وزیران اوپک پلاس، دوشنبه با بیانیهای به پایان رسید که کاهش داوطلبانه تولید را تایید کرد و هیچ اشارهای به تغییر گستردهتر در سیاست رسمی تولید نکرد. دبیرخانه اوپک با اشاره به کاهشهای داوطلبانه گفت این کاهش تولید «اقدامی پیشگیرانه با هدف حمایت از ثبات بازار نفت» است. JMMC (کمیته مشترک وزارتی نظارت بر توافق اوپک و غیراوپک) بعدی در 4 ژوئن (14 خرداد) تشکیل خواهد شد و جلسه کامل وزیران متعاقب آن خواهد بود.
احتمالاً دیگر نیازی به اقدام رسمی اوپکپلاس نیست، زیرا قیمتهای فردایی برنت در ماه ژوئن با 4.44 دلار در هر بشکه افزایش نسبت به جمعه هفته اخیر به 84.33 دلار در هر بشکه رسید. برخی تحلیلگران اکنون نسبت به افزایش قیمتها به 100 دلار در هر بشکه هشدار میدهند، در حالی که گلدمن ساکس پیشبینی میکند قیمت نفت برنت با 5 دلار افزایش در هر بشکه مواجه خواهد شد و به 95 دلار در هر بشکه در دسامبر 2023 میرسد. در مواجهه با این مساله ایالات متحده میتواند با آزاد کردن حجم بیشتری از ذخایر استراتژیک نفت خود، با افزایش قیمتها مبارزه کند».
پایگاه خبری CNBC در گزارش خود میافزاید: در این راستا تحلیلگران بر این باورند این اقدام همچنین به تیرگی بیشتر روابط عربستان و آمریکا منجر خواهد شد.
* رشد قیمت بنزین در آمریکا پس از تصمیم اوپکپلاس
در حال حاضر دولت آمریکا به خاطر گرانی قیمت بنزین تحت فشار است و تصمیم اخیر اوپکپلاس قیمت را بالاتر هم برده و حداقل این رشد قیمتی تا تابستان ادامه مییابد.
به نقل از سیانبیسی، پس از تصمیم اوپکپلاسیها برای کاهش عرضه نفت به بازارهای جهانی، قیمت بنزین یعنی آن چیزی که اکنون دولت بایدن به خاطر آن تحت فشار است، افزایش خواهد یافت.
در این گزارش همچنین آمده است: اکنون قیمت بنزین به خاطر تصمیم اخیر اوپک در حال افزایش است. اوپکپلاس اعلام کرده است که عرضه نفت خود را از ماه مه تا پایان سال جاری به بیش از یک میلیون بشکه در روز کاهش خواهد داد.
«مارک گروبا» تحلیلگر ارشد در حوزه نفت و انرژی اعلام کرد که قیمت نفت و فرآوردههای آن پس از اعلام تصمیم اوپکپلاس مبنی بر کاهش عرضه نفت افزایش یافت و به دنبال آن قیمت بنزین هم به رشد قیمتی خود ادامه میدهد.
وی گفته است حتی پیش از تصمیم اوپک هم ما شاهد افزایش قیمت بنزین بودیم، اکنون نیز شاخصها حاکی از رشد این سوخت بسیار اساسی است و نشان میدهد این رشد قیمتی تا تابستان ادامه یابد.
به گفته این تحلیلگر، قیمت بنزین اکنون در منطقه «روچستر» به 3.51 دلار درهر گالن رسیده که نسبت به هفته گذشته 11 سنت رشد داشته است و با اجرای طرح کاهش عرضه اوپکپلاسیها فشار روی قیمت بنزین بیشتر خواهد شد.
در ضمن این تحلیلگر گفته است اگرچه انتظار رشد قیمتی را در ماههای آینده داریم اما به رکورد قیمتی ژوئن گذشته نخواهد رسید.
وی در عین حال پیشبینی کرده است که از پاییز قیمت گازوئیل به دلیل پیشبینی از کاهش رشد اقتصادی در آمریکا افت داشته باشد.
این گزارش میافزاید: در حال حاضر نیز دولت آمریکا به خاطر گرانی قیمت بنزین تحت فشار است و بایدن در صحبتهای خود بارها قول داده قیمت را پایین بیاورد اما با این وضع شرایط برای دولت بایدن سختتر شده است.
* کاهش ذخایر نفت آمریکا عامل افزایشی جدید قیمت نفت
هر بشکه نفت برنت با 30 سنت افزایش 85.24 دلار فروخته شد و هر بشکه نفت خام آمریکا با 18 سنت افزایش 80.89 دلار معامله شد.
این افزایش قیمت به دنبال انتشار آمار موسسه آمریکن پترولیوم درباره خایر نفت آمریکا رخ داد. این آمار نشان داد ذخایر نفت خام این کشور در هفته منتهی به 31 مارس حدود 4.3 میلیون بشکه کاهش یافته است.