عضو کمیته علمی مقابله با کرونا با تأکید بر رعایت پروتکلها، نسبت به شیوع موارد تازه بیماری «کووید-۱۹» در دنیا هشدار داد
۳۷ فوتی و شناسایی ۸۸۴ بیمار جدید «کووید-19» در کشور؛ 94 شهرستان در وضعیت قرمز و نارنجی کرونایی
پس از کاهش شدید التهاب بیماری «کووید-19» در کشور طی ماههای گذشته و ثبت روزهای فراوان بدون فوتی کرونا، این بیماری مدتی است دوباره فعال شده به طوری که شمار جانباختگان ناشی از آن در کشور هم اکنون طی یک شبانهروز در مرز 40 نفر قرار گرفته و بخش عمده مبتلایان نیز بستری میشوند. کارشناسان بهداشت کمتوجهی مردم به رعایت پروتکلهای بهداشتی و کاهش شدید استفاده از ماسک را علت شیوع دوباره «کووید-19» اعلام کرده و تاکید دارند این بیماری همچنان تهدیدکننده سلامت جامعه است و چنانچه آمار مبتلایان افزایش یابد، باید منتظر افزایش میزان جانباختگان این بیماری بود. در چنین شرایطی آن دسته از افرادی که تاکنون واکسن کرونا تزریق نکردهاند یا افراد مسن، همچنین کسانی که دارای بیماری زمینهای هستند، ضمن رعایت سفت و سخت پروتکلهای بهداشتی باید برای تزریق واکسن کرونا هر چه زودتر اقدام کنند، چرا که زیرسویه جدید این بیماری در کشورهای دیگر مشاهده شده و در صورت ورود آن به کشور، احتمال همهگیری بعید نیست. در این باره عضو کمیته علمی کشوری مقابله با کرونا XBB51 را جدیدترین سویه کرونا معرفی کرد و گفت: هرچند هنوز در ایران گزارشی از مشاهده آن نداشتهایم اما لازم است حساسیت و مراقبتهای خود را افزایش دهیم.
سیداحمد طباطبایی درباره آخرین وضعیت کرونا در کشور گفت: متاسفانه اکنون نسبت به نیمه دوم اسفند ۱۴۰۱ تعداد مبتلایان به بیماری افزایش یافته و این موضوع حتی در رنگبندی کرونایی شهرهای کشور هم مشهود است؛ چنانکه تعداد شهرهای نارنجی و قرمز افزایش یافته است.
وی افزود: هر چند تعداد فعلی بیماران در مقایسه با آمار موجهای قبلی نظیر موج دلتا افزایش چندانی نداشته است اما در مقایسه با روزهای پاییز سال قبل و روزهایی که حتی یک فوتی کرونایی هم گزارش نمیشد، آمار فعلی قابل توجه است.
او یکی از دلایل افزایش آمار مبتلایان به کرونا را بیتوجهی به رعایت پروتکلهای بهداشتی خواند و ادامه داد: دست دادن، روبوسی، در آغوش گرفتن، عدم استفاده از ماسک، تجمع در اماکن سربسته و شرکت در میهمانیهای عید نوروز و... مواردی است که توانسته سبب گسترش بیماری از فردی به فرد دیگر شود.
عضو کمیته علمی کشوری مقابله با کرونا تاکید کرد: رسیدن به این باور که باید با کرونا زندگی کنیم، بسیار مهم است و مردم باید این مهم را مد نظر قرار دهند. هر چند شاید دیگر نیاز به محدودیتهای سخت نباشد اما خود افراد باید رعایت کنند.
طباطبایی به ایسنا گفت: از سوی دیگر در دنیا شیوع سویههای جدیدتری از کرونا مانند XBB51 که از خانواده اٌمیکرون است، گزارش شده؛ هر چند هنوز در ایران گزارشی از مشاهده آن نداشتیم اما لازم است حساسیت و مراقبتهای خود را افزایش دهیم.
وی با اشاره به تداوم روند افزایشی بروز کرونا در کشور اظهار کرد: برآورد اولیه حکایت از ادامه روند فعلی تا پایان فروردین داشت اما ممکن است مجددا با مسافرتها و رفت و آمدهای تعطیلات عید فطر و عدم رعایت مردم، روند افزایشی ادامهدار شود. عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا ادامه داد: با افزایش تعداد مبتلایان کرونا هم عوارض بیماری و هم مرگومیر ناشی از آن افزایش مییابد. البته عوارض کرونا در مبتلایان به بیماریهای زمینهای بسیار بارزتر است. سیر بروز علائم کرونا هنوز هم مانند گذشته مشابه سرماخوردگی است.
* ۸۴۴ بیمار کرونایی در بخش مراقبتهای ویژه
وزارت بهداشت دیروز اعلام کرد: در شبانهروز گذشته ۸۸۴ بیمار «کووید-19» در کشور شناسایی شدند و متاسفانه ۳۷ بیمار نیز در این بازه زمانی جان خود را از دست دادند. بر این اساس از ظهر روز جمعه تا ظهر شنبه ۱۹ فروردین بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۸۸۴ بیمار جدید مبتلا به «کووید-19» در کشور شناسایی و ۴۴۷ نفر از آنها بستری شدند. به این ترتیب مجموع بیماران «کووید-19» در کشور به ۷ میلیون و ۵۹۷ هزار و ۹۸۲ نفر رسید. متاسفانه طی این مدت، ۳۷ نفر از بیماران «کووید-19» در کشور جان خود را از دست دادند و مجموع جانباختگان این بیماری به ۱۴۵ هزار و ۵۷۱ رسید. خوشبختانه تاکنون ۷ میلیون و ۳۴۸ هزار و ۷۳۱ نفر از بیماران بهبود یافته یا از بیمارستانها ترخیص شدهاند. این در حالی است که ۸۴۴ نفر از بیماران مبتلا به «کووید-19» در بخشهای مراقبتهای ویژه بیمارستانها تحت مراقبت قرار دارند. از سویی تاکنون ۵۶ میلیون و ۳۰ هزار و ۱۶۳ آزمایش تشخیص «کووید-19» در کشور انجام شده است. همچنین تاکنون ۶۵ میلیون و ۲۱۳ هزار و ۳۴۴ نفر دوز اول، ۵۸ میلیون و ۶۰۸ هزار و ۸۷۳ نفر دوز دوم و ۳۱ میلیون و ۶۸۴ هزار و ۲۸۲ نفر دوز سوم و بالاتر واکسن کرونا را تزریق کردهاند و مجموع واکسنهای تزریق شده در کشور به ۱۵۵ میلیون و ۵۰۶ هزار و ۴۹۹ دوز رسید. بنا به این گزارش، در حال حاضر ۱۸ شهرستان وضعیت قرمز، ۷۶ شهر در وضعیت نارنجی، ۲۲۷ شهر در وضعیت زرد و ۱۲۷ شهر کشور نیز در وضعیت آبی قرار دارند.
* ضرورت تزریق دوز یادآور برای سالمندان و بیماران زمینهای
معاون درمان وزارت بهداشت گفت: افراد زیر ۱۸ سال نیازی به تزریق نوبت یادآور نداشته و تزریق تنها 2 دوز واکسن کرونا کافی است. سعید کریمی گفت: افراد سالمند و بیماران زمینهای اگر 6 ماه از تزریق نوبت قبلی واکسن آنها کرونا گذشته حتما باید اقدام به تزریق این واکسن کنند. افراد بالای ۱۸ سال هم باید نوبت یادآور واکسن کرونا را بعد از گذشت 6 ماه از نوبت قبلی دریافت کنند. به گفته وی، افراد زیر ۱۸ سال نیازی به تزریق نوبت یادآور نداشته و تنها 2 دوز واکسن کرونا برایشان کافی است. علت آن، این بوده که مدت ماندگاری سطح ایمنی در کودکان بیشتر است. کریمی افزود: افراد باید دستورالعملهای بهداشتی و استفاده از ماسک در فضاهای سربسته و شلوغ را به طور جدی رعایت کنند. وی بیان کرد: در گذشته در زمینه تامین داروی بیماران تالاسمی دچار مسائلی شده بودیم که علت آن تولید برند خارجی در داخل است، چرا که برند داخلی به برخی بیماران نمیساخت و به همین دلیل این برند وارد کشور میشد. حفظ ایمنی و سلامتی بیماران اولویت وزارت بهداشت است. کریمی ادامه داد: کمبود کلی دارو برای بیماران تالاسمی را در کشور نداریم اما شاید برند خاصی به صورت موقت دچار کمبود شود. در این صورت وظیفه وزارت بهداشت، نیازسنجی و اعلام آن به سازمان غذا و دارو خواهد بود. بیماران تالاسمی باید بر اساس قانون در سامانه RDA ثبت شوند. وی گفت: وزارت بهداشت پیشبینی و نیاز بیماران به دارو را به سازمان غذا و دارو اعلام و داروها را تامین خواهد کرد.
***
کاهش هزینه درمان از ماه آینده
وزیر بهداشت با اشاره به رونمایی از سامانه یکپارچه پرونده الکترونیک و نظام ارجاع گفت: برنامه پزشک خانواده از اول اردیبهشت ۱۴۰۲ در سراسر کشور اجرایی میشود. بهرام عیناللهی، روز شنبه ۱۹ فروردین ۱۴۰۲ در حاشیه برگزاری ششمین جلسه قرارگاه پزشک خانواده، افزود: هدف از اجرای برنامه پزشکی خانواده آن است که هزینه درمان مردم کاهش یابد و افرادی که از سیستم پزشکی خانواده و نظام ارجاع تحت درمان قرار گیرند، هزینه بستری آنها رایگان شود؛ همانطور که اکنون در بوشهر، خراسانجنوبی و کردستان بیمارانی که از سیستم پزشکی خانواده و نظام ارجاع در بیمارستانها بستری میشوند، رایگان تحت درمان قرار میگیرند. وی ادامه داد: برنامه پزشک خانواده از اول اردیبهشت در سراسر کشور عملیاتی میشود و اکنون این برنامه در شهرهای ۲۰ هزار نفر جمعیت و روستاها در حال اجراست. وزیر بهداشت گفت: یکی از مشکلاتی که در کشور داریم، میزان بالای مصرف دارو است به طوری که میانگین تجویز دارو در هر نسخه در جهان ۱.۵ قلم است اما در ایران حدود ۴ قلم دارو در هر نسخه نوشته میشود که بیش از ۲ برابر استاندارد جهانی است. گفتنی است سامانه یکپارچه پرونده الکترونیک سلامت و نظام ارجاع، دیروز با حضور وزیر و معاونان وزارت بهداشت رونمایی شد. اجرای برنامه پزشکی خانواده در شهرهای بزرگ با اولویت مناطق محروم و کم برخوردار، مهمترین اولویت وزارت بهداشت در سال ۱۴۰۲ است.