printlogo


کد خبر: 261509تاریخ: 1402/1/20 00:00
تشدید بحران بانکی در ایالات‌متحده؛ بانک مرکزی آمریکا برای نجات بانک‌ها ناگزیر به کاهش نرخ بهره است موضوعی که موجب افزایش تورم در این کشور خواهد شد
روزهای سخت فدرال رزرو

گروه اقتصادی: ۲ ماه پس از شروع عملیات ویژه نظامی روسیه علیه اوکراین، فدرال رزرو به دلیل تشدید تورم جهانی تصمیم به افزایش نرخ بهره گرفت. بر این اساس میزان نرخ بهره از اواسط مه ‌2022 از رقم 0.5 به یک درصد و در مدت 9 ماه به 4.75 درصد رسید. رشد 800 درصدی نرخ بهره در حالی اتفاق افتاد که برخی بانک‌‎های آمریکا توان بازدهی این میزان نرخ بهره را نداشتند، بویژه بانک‌هایی که در حوزه تامین مالی رمز ارزها فعالیت می‌کردند به دنبال این تصمیم بخشی از بازار خود را از دست دادند، البته این موضوع را هم باید در نظر داشت که دلیل دیگر رشد نرخ بهره در ایالات‌متحده آمریکا مهار تورم حاصل از خلق نقدینگی دوره کرونا بود، بنابراین می‌توان گفت یکی از اصلی‌ترین دلایل سقوط ادامه‌دار بانک‌های آمریکایی، روسیه است. به گزارش «وطن امروز»، مدیرعامل بانک جی پی مورگان چیس طی اظهاراتی هشدار داد آشفتگی اخیر در صنعت مالی آمریکا که در پی سقوط بانک سیلیکون ولی (SVB) رخ داد، احتمال رکود در این کشور را افزایش داده است و وام‌دهندگان اکنون در حال کاهش اعطای اعتبار به مشتریان خود هستند.
آن‌طور که راشاتودی گزارش داده است، جیمی دیمون روز پنجشنبه در مصاحبه‌ با شبکه خبری سی‌ان‌ان گفت: ما اکنون می‌بینیم که مردم کمتر پول قرض می‌دهند و کمی پا پس می‌کشند. وی در ادامه تاکید کرد که آشفتگی در صنعت مالی این کشور لزوماً باعث رکود نمی‌شود اما روند کنونی به سمت رکود پیش می‌رود. اظهارات دیمون به دنبال اظهارات قبلی او منتشر می‌شود که گفته بود بحران بانکی هنوز تمام نشده است و سال‌ها احساس خواهد شد. این بانکدار روز سه‌شنبه در نامه سالانه خود به سهامداران تاکید کرد که این چرخش وقایع به طور قابل توجهی انتظارات بازار را تغییر داده است، قیمت اوراق قرضه به طور چشمگیری بهبود یافته، بازار سهام سقوط کرده و احتمال رکود در بازار افزایش یافته است. به گفته رئیس بانک جی‌پی مورگان، بحران اخیر نگرانی‌های زیادی را در بازار برانگیخته است و به وضوح باعث بدتر شدن شرایط مالی خواهد شد، زیرا بانک‌ها و سایر وام‌دهندگان محافظه‌کارتر می‌شوند. در اوایل ماه مارس، هجوم گسترده مردم برای برداشت سرمایه از سپرده‌های خود باعث شد بانک‌های سیلیکون ولی (SVB) و سیگنچر (Signature)   ظرف چند روز با شکست مواجه شوند. دیمون در اظهارات خود همچنین خواستار مقررات بیشتر در بخش مالی آمریکا شد و گفت: سیاستگذاران باید نسبت به فشار بالقوه برخی خدمات مالی به غیربانکی‌ها و به اصطلاح بانک‌های سایه احتیاط بیشتری داشته باشند. او چند روز پیش نیز تحلیل کرده بود که بحران بانکی در آمریکا تمام نشده است. جیمی دیمون، مدیرعامل بانک آمریکایی «جی‌پی مورگان چیس» معتقد است آشفتگی در صنعت مالی این کشور که در پی فروپاشی بانک سیلیکون ولی (SVB) رخ داد، هنوز تمام نشده است و تاثیر آن سال‌ها احساس خواهد شد.
* پس‌لرزه‌های بحران بانکی آمریکا در بازارهای اروپا 
در حالی که سرمایه‌گذاران جهانی نگران عواقب فروپاشی چند بانک از جمله بانک سیلیکون‌ولی (SVB) در آمریکا هستند، سهام بانک‌ها در بازارهای اروپا نیز شاهد سقوط بود و شاخص بورس‌ها را در این قاره کاهش داد. در حالی که سرمایه‌گذاران جهانی نگران عواقب فروپاشی چند بانک از جمله بانک سیلیکون‌ولی (SVB) در آمریکا هستند، سهام بانک‌ها در بازارهای اروپا نیز شاهد سقوط بود و شاخص بورس‌ها را در این قاره کاهش داد. بانک سیلیکون‌ولی هفته گذشته منحل شد و پس از آنکه هجوم مردم برای خارج کردن سرمایه‌های‌شان از این بانک باعث سقوط شدید سهام آن شد، دارایی‌های این بانک نیز توسط سازمان‌های ناظر توقیف شد.
***
از نتایج کاهش تولید غیرمنتظره او؛ پیچیده ‌شدن مبارزه فدرال رزرو  با تورم     
اقتصاددانان معتقدند اعلام غافلگیرکننده کاهش تولید نفت از سوی عربستان سعودی و چند تولیدکننده غیر عضو اوپک، ماموریت فدرال رزرو (بانک مرکزی آمریکا) برای کنترل تورم را پیچیده و احتمالا وضعیت تورم را در آمریکا بدتر می‌کند.
بنا به گزارشی از وبگاه سی‌ان‌ان، قیمت انرژی در سراسر جهان در سال گذشته با حمله روسیه به اوکراین افزایش یافت و به تورم جهانی دامن زد. این اتفاق درست هنگامی روی داد که اقتصادهای بزرگ جهان، پس از همه‌گیری، شروع به تجدید توازن کرده بودند.
از آن زمان، کاهش قیمت انرژی به کاهش تورم آمریکا کمک کرده است. بر اساس شاخص قیمت مصرف‌کننده، تورم که ژوئن (خرداد - تیر) به اوج خود در ۴۰ سال اخیر یعنی 9.1 درصد رسیده بود، به ۶ درصد در فوریه (بهمن -  اسفند) کاهش یافت.
بر اساس گزارش اداره آمار کار آمریکا، قیمت انرژی که حدود 7.5 درصد از شاخص کل را تشکیل می‌دهد، ماه فوریه در مقایسه با ماه مشابه سال قبل، ۵ درصد افزایش یافت که بسیار کمتر از رشد 41.3 درصدی ژوئن گذشته است.
اکنون با افزایش مجدد قیمت نفت، تورم کل شاخص قیمت مصرف‌کننده (headline inflation) ممکن است برای مدتی طولانی‌تر بالا بماند، یا حتی افزایش یابد. آمریکایی‌ها در حال حاضر پول بیشتری برای بنزین می‌پردازند.
طبق گزارش انجمن اتومبیل آمریکا (AAA)، میانگین قیمت ملی هر گالن بنزین پنجشنبه گذشته 3.55 دلار بود که نسبت به 3.40 دلار ماه قبل نشان از افزایش قیمت آن دارد.

 


Page Generated in 0/0055 sec