گروه اقتصادی: بیش از یک سال از شروع عملیات ویژه نظامی روسیه در اوکراین میگذرد. از همان روزهای اول این رویداد، بستههای تحریمی علیه روسیه یکی از سیاستهای اتخاذی اتحادیه اروپایی بود. روسیه یکی از صادرکنندگان عمده غلات، گندم و دیگر محصولات غذایی است. حالا جهان در آستانه کاهش تولید غذا و محصولات کشاورزی قرار دارد؛ قحطی احتمالیای که دلیل اصلی آن تحریم روسیه است.
به گزارش «وطن امروز»، تارنمای پایگاه خبری راشاتودی در گزارشی درباره تبعات جهانی تحریم روسیه آورده است: بازرگانان غربی به دلیل مواضع رسمی دولتهای خود مجبور به ترک واردات از روسیه به عنوان یکی از بزرگترین صادرکنندگان غلات شدهاند.
رئیس سازمان صنعت روسیه در مصاحبه با RT (راشا تودی) بیان کرد صادرکنندگان غلات تحت تحریمهای غیرمستقیم قرار گرفتهاند و کسبوکارهای غربی قادر به ارائه خدمات حیاتی برای صنعت غلات نیستند.
«ادوارد زرنین» رئیس اتحادیه صادرکنندگان غلات روسیه توضیح داد با وجود اینکه این مواد غذایی از تحریمهای اعمالشده توسط قدرتهای غربی مستثناست اما شرکتهای مستقر یا ثبتشده در آن کشورها به طور سیستمی از همکاری با تامینکنندگان روس خودداری میکنند.
زرنین گفت: در میان آنها مؤسسات بانکی این یا آن کشور هستند که پرداختها را با مشکل مواجه کردهاند، یا کشتیهایی که پرچم این یا آن کشور را برافراشتهاند که با وجود همه مجوزهای معتبر، ناگهان از ورود به بنادر روسیه بازماندند.
این مقام روس با بیان اینکه روسیه بیش از 20 درصد محمولههای غلات جهان را به خود اختصاص داده است، افزود: آخرین تلاشها برای حذف یا لغو محصولات روسیه از بازارهای جهانی با شکست مواجه شده است، زیرا حذف چنین مقدار هنگفتی غلات از بازارهای جهانی باعث ایجاد مشکل و بحران جهانی غذا میشود.
وی هشدار داد: «فشار مستقیم غیرممکن است اما اگر با افزایش مجدد تحریمهای پنهانی و غیرمستقیم که محمولههای غلات روسیه را هدف قرار میدهد، مواجه شویم، قحطی جهانی ممکن است اجتنابناپذیر باشد».
* گندم 450 دلاری به جای گندم 300 دلاری در نتیجه تحریم روسیه
تارنمای پایگاه خبری راشاتودی در این گزارش میافزاید: «به گفته زرنین، تحریمهای پنهان اعمال شده علیه صادرکنندگان روس در سال گذشته باعث افزایش قیمت گندم از 300 دلار به 450 دلار در هر تن شد.
او افزود قیمتها تنها زمانی شروع به کاهش کرد که این محدودیتها کاهش یافت، زیرا اتحادیه صادرکنندگان غلات روسیه نگرانیهای خود را در سطح بینالمللی مطرح و سازمان ملل را نسبت به این موضوع آگاه کرد.
زرنین گفت: ما با چالشهای مرتبط با عملیات بانکی مواجه بودهایم و هنوز هم هستیم اما موفق شدیم تقریباً تمام مسائل مربوط به ناوگان را حل کنیم.
زرنین خاطرنشان کرد اتحادیه صادرکنندگان غلات روسیه مجبور به برقراری تماس مستقیم با واردکنندگان عمده محصولات کشاورزی برای کاهش تأثیر تحریمها شده است.
وی توضیح داد: ما بازارهای متمرکز خود را مانند کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا، بزرگترین مصرفکنندگان غلات در جهان تعریف کردهایم، با آنها ارتباط مستقیم برقرار و استراتژیهای جدیدی را برای تجارت با هر کشور جداگانه ایجاد کردهایم».
* افزایش 50 درصدی قیمت جهانی گندم و 63 درصدی کود
تارنمای پایگاه خبری راشاتودی در گزارشی دیگر درباره تبعات جهانی تحریم به عنوان تامینکننده یکپنجم غلات جهان آورده است: «به گفته سازمان تجارت جهانی (WTO)، هزینهها در سال گذشته نزدیک به 20 درصد افزایش یافته است.
سازمان تجارت جهانی (WTO) در چشمانداز تجارت جهانی خود که چهارشنبه گذشته منتشر شد، تخمین زد قیمت مواد غذایی در سال گذشته در سطح جهانی 18 درصد افزایش یافت که شامل افزایش 21 درصدی قیمت غلات بود.
به گفته این سازمان، متوسط قیمت کود نیز نسبت به مدت مشابه سال قبل 63 درصد افزایش یافته است. سازمان تجارت جهانی خاطرنشان کرد از نظر تئوری، هزینههای بالاتر غذا «باید تولید کشاورزی بیشتر را تشویق کند و در نتیجه در دسترس بودن بیشتر محصولات غذایی را به ارمغان بیاورد و قیمتهای پایینتر برای غذا در آینده ایجاد شود» اما هشدار داد استفاده از کودهای گرانقیمت میتواند منجر به کاهش بازده محصول و در نهایت قیمت جدید شود.
این سازمان همچنین خاطرنشان کرد قیمت مواد غذایی در سال 2022 بشدت در نوسان بود. ابتدا بین ژانویه تا مه، پس از شروع عملیات نظامی روسیه در اوکراین، 19 درصد جهش کرد و سپس بین ماه مه تا دسامبر 15درصد کاهش یافت.
به طور کلی، سازمان تجارت جهانی هشدار داد در حالی که «تامین غذای جهانی کمتر از آن چیزی است که بسیاری از آن میترسیدند» در رابطه با بحران اوکراین، «مایه نگرانی باقی میماند». برای مثال، بر اساس محاسبات، حجم تجارت جهانی گندم از سال 2021 تقریباً 7.5 درصد کاهش یافته است.
اوکونجو ایویلا، مدیرکل سازمان تجارت جهانی از اقتصادهای توسعهیافته خواست نسبت به علائم بحران غذایی که باعث گرسنگی در کشورهای فقیرتر میشود، هوشیار باشند. او درخواستهای قبلی خود را برای رفع محدودیتهای صادراتی مواد غذایی و کودها تکرار و خاطرنشان کرد تا آوریل 2023 حدود 67 کشور چنین محدودیتهایی را اعمال کردهاند. او همچنین هشدار داد تجارت جهانی احتمالا در سال 2023 تحت فشار عوامل خارجی باقی خواهد ماند. به گفته او، اینها شامل بحران اوکراین و سایر تنشهای ژئوپلیتیکی، تورم و تأثیر سیاستهای پولی سختگیرانه است.
این امر باعث میشود دولتها از پراکندگی تجارت و ایجاد موانع برای تجارت خودداری کنند. سرمایهگذاری در همکاریهای چندجانبه تجاری و... رشد اقتصادی و استانداردهای زندگی مردم را در بلندمدت تقویت میکند».