رئیس انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی تشخیص طبی ایران در پاسخ به «وطن امروز» مطرح کرد
مهدی زرین نام: تامین تجهیزات، لوازم و کیتهای آزمایشی با ارز نیمایی هزینه آزمایشگاههای پزشکی را افزایش داده به طوری که نرخ کیتهای آزمایشی 5 برابر شده است. این موضوع باعث شده هزینهها هم برای آزمایشگاهها و هم بیمار بشدت افزایش یابد. از سویی با آنکه باید هزینههای درمان 30 درصد از سوی بیمار پرداخت و 70 درصد نیز توسط بیمهها پوشش داده شود اما چنین فرایندی برعکس شده است. در این باره رئیس انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی تشخیص طبی ایران با هشدار نسبت به خطر تعطیلی آزمایشگاهها در پی افزایش قیمت تجهیزات، گفت: پرداخت از جیب مردم در حوزه خدمات آزمایشگاهی بالاست، چرا که هزینههای آزمایشگاهی افزایش یافته است. شهروز همتی در نشست خبری چهاردهمین کنگره بینالمللی و بیستمین کنگره کشوری ارتقای کیفیت خدمات آزمایشگاهی تشخیص پزشکی ایران که ۲۶ تا ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۲ در مرکز همایشهای برج میلاد تهران برگزار میشود، گفت: فشار افزایش تعرفههای آزمایشگاهی نباید بر مردم وارد شود و نباید پرداختی از جیب مردم افزایش یابد، بلکه سازمانهای بیمهگر باید افزایش تعرفهها را پوشش دهند. وی افزود: باید 30 درصد تعرفه خدمات آزمایشگاهی را مردم و 70 درصد را بیمهها بپردازند اما به دلیل کمکاری بیمهها، الان این روند بر عکس شده و پرداخت از جیب مردم بیشتر از سهم پرداختی بیمههاست و 70 درصد هزینه را مردم و 30 درصد را بیمهها پرداخت میکنند. وی در پاسخ به «وطن امروز» درباره تبعات افزایش هزینهها در بعد کیفیت آزمایشها و تامین تجهیزات آزمایشگاهی با نرخ بالا گفت: قیمت بسیاری از کیتهای آزمایشگاهی 5 برابر شده است، بنابراین خیلی از آزمایشگاهها تمایلی به تهیه آن در قبال هزینه پایین آزمایش ندارند، هرچند این کیتها با قیمت بالا و بهصورت روتین وارد میشود. وی خاطرنشان کرد: افزایش هزینههای آزمایشگاهها به دلیل بالا بودن قیمت کیتها و دستگاهها در کنار پایین ماندن تعرفه خدمات آزمایشگاهی، منجر به این خواهد شد که آزمایشگاههای کوچک در سطح شهرستانها مجبور به تعطیلی شوند. راهکار ما برای جلوگیری از چنین اتفاقی، افزایش سهم پرداختی بیمهها برای افزایش تعرفه خدمات آزمایشگاهی است.
در ادامه امیرحسن زرنانی، دبیر علمی چهاردهمین کنگره بینالمللی ارتقای کیفیت خدمات آزمایشگاهی با بیان اینکه سالانه 5000 نفر در کنگره ارتقای کیفیت خدمات آزمایشگاهی شرکت میکنند، گفت: بیماریهای غیرواگیر شامل 4 دسته عمده بیماریهای قلبی، بیماری مزمن ریه، دیابت و سرطان است. وی افزود: یکی از برنامههای این سازمان پیشگیری از بروز بیماریهاست که با آموزش میتوان از بروز این بیماریها پیشگیری کرد. وی ادامه داد: برنامه دیگری که باید اجرا شود، تشخیص درست و زودهنگام بیماریهاست که به درمان مناسب بیمار کمک میکند. برای آنکه بیماریهای غیرواگیر به موقع تشخیص داده شوند، نیاز به تجهیزات و روشهای تشخیصی صحیح بیماریها داریم تا بتوان پیش از بروز علائم بالینی، بیماریهای ذکرشده را در افراد تشخیص داد. در همین راستا یکی از رویکردهای کنگره، موضوع بیومارکرهاست که میتوانند به تشخیص زودهنگام بیماریهای غیرواگیر کمک کنند. در این کنگره 27 پنل وجود دارد و از تمام تخصصهای علوم پزشکی بالینی نیز دعوت به عمل آمده است.
وی ادامه داد: یکی از مهمترین ویژگیهای این کنگره، رونمایی از راهاندازی محدودههای مرجع آزمایشگاهی است که دستاورد بزرگی برای نظام سلامت کشور خواهد بود. زرنانی گفت: سخنرانیهای کنگره در قالب ۲۷ پنل و ۴ سخنرانی کلیدی برگزار میشود.
در ادامه این نشست، غلامرضا حمزهلو، عضو هیات مدیره انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی تشخیص پزشکی ایران و دبیر اجرایی کنگره گفت: در این کنگره شاهد حضور تمام بازیگران نظام سلامت هستیم و حدود ۴ هزار شرکتکننده حاضر خواهند بود. وی ادامه داد: در این کنگره شاهد برپایی ۴۰ کارگاه و ۲۷ پنل علمی خواهیم بود. حمزهلو افزود: یکی از برنامههای کنگره، جشنواره حکیم جرجانی است که افراد برتر در حوزه علوم آزمایشگاهی مورد تقدیر قرار میگیرند و چهره ماندگار نیز معرفی خواهد شد. علیرضا لطفیکیان، عضو هیات مدیره انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی تشخیص پزشکی ایران و دبیر بینالملل کنگره هم گفت: جامعه آزمایشگاهی ایران یک جامعه متکثر است که به نقطه قوت تبدیل شده است، زیرا تشخیصهای پزشکی مبتنی بر تشخیص آزمایشگاهی است. وی افزود: جامعه آزمایشگاهی ایران با تمام محدودیتها، توانسته نقش خود را در تشخیص بیماریها بخوبی ایفا کند و این مهم، در پاندمی کرونا بدرستی نمایان شد.