رکورد 2 ساله ورود پول حقیقی به بورس شکست؛ رشد 15 درصدی شاخص کل از ابتدای سال 1402
گروه اقتصادی: سال 1402 تا امروز برای سهامداران بورس سال نکویی بوده است. در 20 روز فعالیت بورس در سال جدید، شاخص کل این بازار 15 درصد رشد را تجربه کرده است. این در حالی است که روند قیمت در بازارهای دیگر رقیب بورس این چنین پرشتاب نبوده است. شاخص کل بازار سرمایه از یکمیلیون و 998 هزار واحد 5 فروردین، روز گذشته به 2 میلیون و 253 هزار واحد رسید و در این میان برخی، شرایط کنونی را آشتی حقیقیها با بورس عنوان میکنند.
به گزارش «وطن امروز»، بازار سرمایه پس از 2 روز افت، روز گذشته روندی کاملا غافلگیرکننده داشت و در 20 دقیقه ابتدایی معاملات بیش از 45 هزار واحد رشد کرد. بورس تهران دیروز از ابتدا با تقاضای بالایی در همه صنایع و سهامها مواجه شد و خریداران پرقدرت در بازار عرض اندام کردند و در نهایت بورس یک روز پربازده دیگر را در سال ۱۴۰۲ برای سهامداران به ثبت رساند.
شاخص کل و شاخص کل هموزن بورس بالاترین رشد در سال جدید را پشت سر گذاشتند. از نظر درصد تغییر نیز شاخص کل بیشترین رشد در سال 1402 را ثبت کرد اما شاخص کل هموزن دیروز دومین صعود بزرگ سال را داشت.
تردیدی نیست اصلاح و تعدیل قیمتها پس از چند روز صعود مداوم اتفاقی معمول در بازار سهام است که دور از انتظار نبود اما عیان است که بازار علاوه بر روندهای درونی و افت و خیز تقاضا و عرضه، متأثر از عوامل بیرونی است. همچنان که هفته گذشته اخبار و حواشی حول قیمتگذاری خودرو هم بر قیمت سهام نمادهای خودرویی اثرگذار بود و هم بر روند بازار اثر داشت.
شاخص بورس تهران اواخر هفته گذشته با رسیدن به سقف کانال صعودی فرضی وضعیت منفی به خود گرفت. در این حالت شاخص با احتمال واگرایی در سقف خود در اندیکاتور RSI رویه منفی را برای این چند روز ایجاد کرد.
در همین ارتباط علی مومنی، کارشناس بازار سرمایه گفت: اهالی بازار سرمایه به گزارش پایان سال شرکتها در سامانه کدال امیدوار هستند و این انتظار را دارند که بازار بتواند در ماههای ابتدایی سال جدید بازدهی قابل قبولی برای آنها داشته باشد.
وی ادامه داد: سهامداران در زمان اصلاح بازار میتوانند پرتفوی خود را تغییر دهند. سرمایهگذاران باید به این موضوع نیز دقت داشته باشند که در صفهای خرید و با هیجان اقدام به معامله نکنند. وی تاکید کرد: باید دید در هفته جاری بورس میتواند یک بار دیگر به سمت سقف کانال فرضی خود حرکت کند یا خیر.
* شکسته شدن رکورد 30 ماهه بورس
در جریان معاملات روز گذشته بازار سرمایه، شاخص بورس 74 هزار و 23 واحد نسبت به روز چهارشنبه صعود کرد و تا سطح 2میلیون و 253 هزار و 946 واحد بالا آمد. بازدهی این شاخص مثبت 3.4 درصد بود.
شاخص کل هموزن بورس نیز با رشد 26 هزار و 793 واحدی در رقم 719 هزار و 738 واحد ایستاد. بازدهی این شاخص نیزمثبت 3.87 درصد بود.
شاخص کل فرابورس نیز با رشد 910 واحدی به رقم 28 هزار و 610 واحد رسید. شاخص هموزن در فرابورس هم روند صعودی داشت و با افزایش 5 هزار و 129 واحد به سطح 126 هزار و 801 واحد رسید.
* سرانه خرید خالص 15 میلیون تومانی برای حقیقیها
دیروز ارزش معاملات کل بازار سهام به 81 هزار و 248 میلیارد تومان رسید. ارزش معاملات اوراق بدهی در بازار ثانویه 47 هزار و 910 میلیارد تومان بود که 59 درصد از ارزش کل معاملات بازار را شامل میشد.
ارزش معاملات خرد نیز با افزایش 18 درصدی نسبت به روز معاملاتی قبل به 16 هزار و 350 میلیارد تومان رسید. از این ۱۶35۰ میلیارد تومان، ۱۰۱۰۰ میلیارد متعلق به بازار بورس، 3750 میلیارد متعلق به فرابورس و ۲5۰۰ میلیارد متعلق به صندوقهای سهامی بوده است.
سرانه خرید اشخاص حقیقی نیز دیروز به عدد ۴۱ میلیون تومان رسید و سرانه فروش اشخاص حقیقی نیز به ۲۶ میلیون تومان رسید که تفاوت این دو سرانه نشان از قدرت بالای خریداران در بازار داشت که خبر از سرانه خرید خالص 15 میلیون تومانی برای حقیقیها میداد.
* دست بالای حقیقیها در مالکیت بازار
دیروز خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی بازار سهام برای دومین روز کاری متوالی مثبت شد و 2 هزار و 309 میلیارد تومان پول حقیقی به بازار سهام وارد شد که بالاترین رقم از مهرماه 1399 تاکنون بود. دیروز نماد وبملت (بانک ملت)، شتران (پالایش نفت تهران) و کوثر (بیمه کوثر) بیشترین ورود پول را داشتند. در سوی دیگر، وکغدیر (بینالمللی توسعه صنایع و معادن غدیر)، بپاس (بیمه پاسارگاد) و اتکام (بیمه اتکایی امین) بیشترین خروج پول حقیقی را تجربه کردند.
* سبزپوشی 97 درصد نمادهای بازار
در جریان معاملات دیروز قیمت سهام 97 درصد نمادهای بازار رشد کرد و 3 درصد نمادها افت قیمت داشتند.
در پایان معاملات دیروز 373 نماد صف خرید داشتند و 5 نماد با صف فروش مواجه بودند. مجموع ارزش صفهای خرید با رشد 74 درصدی نسبت به روز قبل به 2 هزار و 649 میلیارد تومان افزایش یافت و مجموع ارزش صفهای فروش نیز با کاهش 63 درصدی به 4 میلیارد تومان رسید.
***
داستان صعود 1402
بازار سهام در حالی معاملات خود در سال ۱۴۰۲ را آغاز کرد که با واکنش مثبت نسبت به تلاشهای دولت و سازمان بورس همراه شد و روزهای پررونقی را در تعطیلات نوروز پشت سر گذاشت؛ به گونهای که شاخص بورس در نخستین روز معاملاتی سال ۱۴۰۲ و در نخستین ساعات معاملات با بیش از ۴ هزار واحد رشد در محدوده کانال ۲ میلیون واحد قرار گرفت. رشد پرشتاب بورس در تعطیلات نوروز فقط به نخستین روز تعطیلات منتهی نشد، بلکه این روند تا جایی ادامه پیدا کرد که شاخص بورس در تاریخ ۶ فروردین از کانال ۲ میلیون واحد عبور کرد که این اتفاق از سال ۹۹ تاکنون بیسابقه بود. بازار سرمایه معاملات خود را در آخرین روز معاملاتی تعطیلات نوروز با عدد ۲ میلیون و ۷۸ هزار واحد پایان داد. ارزیابیهای انجام شده حاکی از آن است که شاخص بورس در تعطیلات نوروز با بیش از ۶ درصد بازدهی نسبت به آخرین روز معاملاتی اسفند پارسال همراه شد. در ادامه چنین روندی، شاخص بورس با به پایان رسیدن تعطیلات نوروز، معاملات خود را از ۱۴ فروردین با روند صعودی آغاز کرد و با بیش از ۱۱ هزار واحد رشد، در ۲ میلیون و ۸۹ هزار واحد معاملات خود را به پایان رساند. سقف تاریخی شاخص بورس در ۱۵ فروردین و تحت تاثیر خوشبینیهای ایجاد شده میان سهامداران برای سرمایهگذاری در بورس شکسته شد و در نخستین دقایق معاملات با ۴۱ هزار واحد رشد به ارتفاع ۲ میلیون و ۱۳۱ هزار و ۸۲۱ واحد رسید اما این رشد بازار در پایان معاملات همان روز به دلیل نوسانات ایجادشده به ۲۹ هزار واحد کاهش یافت و شاخص بورس در کانال ۲ میلیون و ۱۱۹ هزار واحد ایستاد. روند صعودی بازار تا جایی ادامه پیدا کرد که شاخص بورس در ۱۹ فروردین قله 2.2 میلیون واحدی را فتح کرد و در همان روز معاملات خود را در کانال ۲ میلیون و ۲۰۲ هزار واحد پایان داد که این عدد در ۲۰ فروردین در ادامه روند صعودی بازار به عدد ۲ میلیون و ۲۱۲ هزار واحد رسید. با تداوم رکوردشکنیهای شاخص بورس از نخستین روز معاملاتی سال ۱۴۰۱ تا هفته گذشته، اکثر کارشناسان هشداری مبنی بر اصلاح احتمالی شاخص بورس را به سهامداران داده و معتقد بودند رخ دادن چنین روندی در بازار موقتی نیست و سهامداران نباید از ترس دائمی بودن چنین روندی دست به رفتارهای هیجانی بزنند و اقدام به فروش هیجانی سهام خود در بازار کنند، چرا که این اتفاق میتواند تکرار روزهای پرنوسان و منفی شاخص بورس در سال ۹۹ باشد. با توجه به مطرح شدن چنین هشداری از سوی کارشناسان، شاخص بورس در ۲۱فروردینماه نسبت به رشد خود عقبنشینی و با ۲۲هزار و ۳۳۲ واحد کاهش، بخشی از رشد خود را اصلاح کرد که این روند موقت تا روز سهشنبه ۲۲ فروردین ادامه یافت.