گروه سیاسی: صبح روز گذشته «نورالدین جان اسماعیلاف» رئیس مجلس قانونگذاری ازبکستان در رأس هیأتی پارلمانی وارد تهران شد و با ورود به مجلس شورای اسلامی، مورد استقبال رسمی محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی قرار گرفت.
پس از مراسم استقبال رسمی، رئیس مجلس قانونگذاری ازبکستان و هیات پارلمانی همراه، با رئیس مجلس شورای اسلامی دیدار و گفتوگوهای رسمی خود را آغاز کردند.
محمد باقر قالیباف در نشست خبری مشترک با نورالدین جان اسماعیلاف گفت: در دیدار رئیس مجلس ازبکستان بر همکاریهای پارلمانی 2 کشور تاکید شد و اینکه همکاریها نیازمند وجود سرعت بیشتر در انجام توافقات شکل گرفته و تصویب آن در پارلمانهای 2 کشور است. بسیار خوشحالیم که میزبان آقای نورالدین جان اسماعیلاف، رئیس مجلس ملی جمهوری ازبکستان هستیم که امروز سفر رسمی خودشان را آغاز کردند. اولویت سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی ارتباطات با کشورهای همسایه و منطقه بویژه کشورهای اسلامی است. یکی از محورهای جدی تعاملات و توسعه روابط سیاسی، اقتصادی و فرهنگی در بخشهای مختلف، با کشورهای حوزه آسیای مرکزی است.
رئیس مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: در حوزه آسیای مرکزی کشور دوست و برادر ازبکستان کشوری است که از جهت جمعیت رتبه اول را دارد و فرصتهای بسیار خوبی برای همکاری بین ایران و ازبکستان مهیاست، بویژه در حوزه مسائل اقتصادی و توسعه ارتباطات، حملونقل و ترانزیت در محور شمال – جنوب به عنوان اولویت ویژه منطقه و محور شرقی و غربی که یک نقش جدی و اساسی دارد.
قالیباف با اشاره به سفر سال گذشتهاش به تاشکند گفت: در آنجا صحبتهای مفصلی شد و بعد هم رئیسجمهور سفر رسمی به ازبکستان داشتند و موضوع ارتباطات چندجانبه و دوجانبه مطرح شد. ماه آینده نیز میزبان رئیسجمهور ازبکستان در تهران هستیم. توسعه روابط بویژه از جهت مسائل اقتصادی، حملونقل، تسهیلگری، عبور کامیونها و ارتباطات در محور شمال – جنوب به اضافه نقش در تحولات فرهنگی 2 کشور موضوع مهمی است و اینها فرصتهای بزرگی است که میتواند سقف تجارت و تعاملات فرهنگی را گسترش داده و همچنین همکاریهایی در حوزه امنیت منطقه داشته باشیم.
وی به مشکلات موجود در کشور افغانستان اشاره کرد و گفت: با توجه به موضوعات افغانستان، همکاری جدی باید بین کشورهای همسایه برای کمک به افغانستان شکل گیرد و معتقدیم تمام گروهها در افغانستان باید در تشکیل دولت ملی نقش داشته باشند تا امنیت و توسعه در آنجا شکل بگیرد و این موارد در نشست مشترک با رئیس مجلس ملی ازبکستان مطرح شد و امیدوارم این نشستها و رفت و آمدها باعث توسعه روابط و توسعه مسائل سیاسی، اقتصادی و امنیتی منطقه شود.
قالیباف همچنین تصریح کرد: در این جلسه بر لزوم همکاریهای پارلمانی بین 2 کشور تاکید شد، البته این همکاریها منوط به این است که قراردادها و توافقات با سرعت بیشتری در پارلمانهای 2 کشور تصویب شود. همچنین همکاریهای منطقهای در نشستهای منطقهای و بینالمجالس کشورهای آسیایی و اسلامی و در سطح بینالمللی باید ادامه داشته باشد و با آرای منسجم باعث پیشرفت و انسجام کشورهایمان شویم.
نورالدین جان اسماعیلاف، رئیس مجلس قانونگذاری ازبکستان نیز با بیان اینکه رئیسجمهور این کشور ماه آینده به ایران سفر خواهد کرد، گفت: در سالهای اخیر روابط ایران و ازبکستان در تمام زمینهها توسعه پیدا کرده است. امروز با آقای قالیباف درباره وضعیت کنونی و دورنمای توسعه روابط 2 کشور گفتوگو و تبادل نظر داشتیم، در سالهای اخیر روابط 2 کشور در تمام زمینهها بیش از پیش توسعه یافته که ناشی از اراده قطعی روسای جمهور است.
وی با بیان اینکه توسعه روابط اقتصادی و بازرگانی مورد تاکید است، گفت: توسعه روابط و همکاریها در زمینه حملونقل و ترانزیت اهمیت زیادی دارد.
اسماعیلاف با اشاره به توسعه همکاریهای پارلمانی ایران و ازبکستان اضافه کرد: در سالهای اخیر گامهای بلندی برای توسعه همکاریهای 2 کشور برداشته شده و مذاکرات امروز در ادامه گفتوگوهای روسای 2 پارلمان در تاشکند بود. ما امکانات زیادی برای توسعه روابط داریم البته اینها به دلیل فعالیتهای بیشتر گروههای پارلمانی 2 کشور است. وقتی دولتهای 2 کشور برای توسعه روابط تلاش میکنند، پارلمانها هم باید سهم خود را ایفا کنند و به دنبال توسعه پایههای حقوقی روابط و تسهیل اجرای قراردادها بوده و سهم خود را اجرا کنند.
رئیس مجلس ازبکستان با بیان اینکه سیاست خارجی 2 کشور اشتراکات زیادی دارد، اظهار کرد: دولت ازبکستان مانند دولت جمهوری اسلامی ایران توسعه روابط با کشورهای منطقه را در اولویت قرار داده است. امروز با رئیس مجلس ایران درباره فعالتر کردن همکاریها در سازمانهای بینالمللی و منطقهای به توافقاتی رسیدیم.
وی با اشاره به طرح موضوع افغانستان در دیدار با رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: 2 کشور مرز مستقیمی با افغانستان دارند و وضعیت افغانستان برای 2 کشور و کشورهای همسایه بسیار مهم است و اینکه افغانستان از صلح و ثبات برخوردار باشد. از این جهت فکر میکنیم ازبکستان و ایران تا حد امکان تلاش کنند وضعیت افغانستان بهتر شود. ماه آینده رئیسجمهور ازبکستان سفر رسمی به ایران خواهد داشت. امیدوارم این سفر امکانات و اقتضائات جدیدی در توسعه روابط 2 کشور باز کند.
***
افزایش سطح روابط ایران و ازبکستان با اجرای توافقنامهها
سیدابراهیم رئیسی بعدازظهر شنبه در دیدار «نورالدین جان اسماعیلاف» رئیس مجلس قانونگذاری ازبکستان گفت: ۱۸ توافقنامه و تفاهمنامه همکاری میان جمهوری اسلامی ایران و ازبکستان به امضا رسیده که تسریع در اجرایی شدن آنها سطح روابط را بهشدت افزایش خواهد داد. رئیسجمهور در ادامه افزود: تبادل تجربیات میان مجالس ایران و ازبکستان گامی مؤثر و مثبت جهت توسعه روابط میان 2 کشور خواهد بود. حجت الاسلام رئیسی اشتراکات تمدنی و فرهنگی میان ایران و ازبکستان را زمینه مناسبی برای گسترش و ارتقای همکاریهای تجاری و اقتصادی دانست و اظهار داشت: اگر چه رشد روابط سیاسی و اقتصادی ایران و ازبکستان در سال گذشته وضعیت را نسبت به قبل متفاوت کرده است اما ظرفیتهای موجود در 2 کشور ایجاب میکند برای ارتقای روابط اقتصادی و تجاری 2 طرف، تلاش مضاعف داشته باشیم. نورالدین جان اسماعیلاف، رئیس مجلس قانونگذاری ازبکستان نیز در این دیدار با تمجید از سیاست خارجی حجتالاسلام رئیسی در اولویتدهی به توسعه روابط با همسایگان، گفت: در ازبکستان نیز منطبق با این سیاست اصولی، در جریان اصلاح قانون اساسی، توسعه روابط با همسایگان در اولویت قرار گرفته است. رئیس مجلس قانونگذاری ازبکستان با بیان اینکه پارلمانهای 2 کشور باید در توسعه همکاریهای دولتها نقش موثری ایفا کنند، تصریح کرد: اطمینان میدهم پارلمان ازبکستان همه امکانات و ظرفیتهای خود را در راستای اجرایی شدن توافقات میان 2 کشور به کار گیرد.