استفاده فراجا از ظرفیت فناوریهای نوین بویژه هوش مصنوعی در انجام خدمات و مأموریتها
پلیس با عبور از ارائه خدمات در بستر اینترنت، اینترانت و اپلیکیشنهای طراحیشده، سرویسدهی مدرن با استفاده از هوش مصنوعی را در دستور کار قرار داده است. به گفته معاون فناوری اطلاعات و ارتباطات فراجا با بهرهگیری از ظرفیتهای پارکهای علم و فناوری و دانشگاهها از این ظرفیتها برای هوشمندسازی پلیس و به صورت ویژه برای به خدمت گرفتن هوش مصنوعی در ماموریتهای سازمانی استفاده میشود. سرتیپ پاسدار احمد دولتخواه گفت: ما امروز در فراجا از ظرفیتهای پارکهای علم و فناوری و دانشگاهها برای هوشمندسازی پلیس و به صورت ویژه برای به خدمت گرفتن هوش مصنوعی در ماموریتهای سازمانی استفاده میکنیم. وی دیروز در مراسم رویداد تخصصی هوشمندسازی پلیس اظهار کرد: رویداد تخصصی هوشمندسازی پلیس با مشارکت معاونت فاوای فراجا و پارک علم و فناوری دانشگاه تهران در محل صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری با حضور ۲۰ پارک علم و فناوری از دانشگاههای سراسر کشور، ۶۲ شرکت دانشبنیان و ۲۱ شرکت فناور با محوریت طرحها و ایدههای مرتبط با برنامههای هوشمندسازی پلیس از خرداد شروع شد. این رویداد که طبق برنامهریزی انجامشده ۲ روز به طول میانجامد، فرصت مناسبی برای تعامل پلیس با حوزههای پیشرو در هوش مصنوعی و فناوریهای نوین در راستای منویات مقام معظم رهبری و فرمانده معزز کل قوا مدظلهالعالی برای حمایت از توانمندیهای بومی و اتکا به علم و دانش داخلی است. دولتخواه گفت: در این رویداد شرکتهای دانشبنیان با تعامل کارشناسان و متخصصان حوزه فاوا و پلیسهای تخصصی نسبت به ارائه توانمندیهای خود در بخشهای حکمرانی و تحلیل داده، کشف علمی و هوشمند جرائم و کاربرد هوش مصنوعی در ماموریتهای پلیس اقدام کردند. وی افزود: همچنین موافقتنامهای بین معاونت فاوای فراجا و پارک علم و فناوری دانشگاه تهران و تفاهمنامه همکاری با شرکتهای دانشبنیان امضا و مبادله و در ادامه جلسات B2B با شرکتهای منتخب به منظور احصای نیازهای پلیس و شناخت توانمندی شرکتهای مذکور برگزار شد.
دولتخواه با اشاره به تعدد، تکثر و پیچیدگی ماموریتهای فراجا و گسترگی آنها از نقاط مرزی گرفته تا جادهها و داخل شهرها، محدودیت در منابع و مقدورات سازمانی را مطرح کرد که این موضوعات لزوم بهرهگیری و استفاده از فناوریهای نوین را بیش از پیش نمایان میکند. وی با بیان نیازهای هوشمندسازی پلیس با 2 دیدگاه چشماندازمحوری که باید توسط حوزههای دانشگاهی و تحقیقاتی نسبت به تهیه آنها اقدام کرد و مسالهمحوری که با شناسایی مسائل پلیس روزآمد و ارائه راهکار برای آنها با تعامل و همکاری حوزههای دانشبنیان و فناور با اتکای حداکثری به دانش و فناوری بومی انجام میشود، اشارهای به برخط بودن فراجای امروز و ارائه خدمات در پنجره ملی خدمات هوشمند و ارتباطات با سایر سازمانها داشت. دولتخواه همچنین بهرهگیری از ظرفیتهای پارکهای علم و فناوری و دانشگاهها را فرصتی مناسب دانست و اضافه کرد: ما امروز در فراجا از این ظرفیتها برای هوشمندسازی پلیس و به صورت ویژه برای به خدمت گرفتن هوش مصنوعی در ماموریتهای سازمانی استفاده میکنیم. معاون فناوری و اطلاعات فراجا در پایان تاکید کرد: امروز هیچ پروژهای در فراجا معطل اعتبار نبوده و اگر به این اطمینان برسیم که یک ایده میتواند باری از دوش پلیس بردارد و مشکلی را برطرف کند، حمایت خواهیم کرد.
در روز نخست و افتتاحیه این رویداد، سیاوش ملکیفر، معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی ریاستجمهوری ضمن خیر مقدم به حاضران، خلاصهای از اقدامات صندوق مذکور را گزارش داد. وی همچنین بیان داشت: در حال حاضر از بین ۸۵۰۰ شرکت دانشبنیان نزدیک به ۳۸۰۰ شرکت در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات فعالیت میکنند.
در ادامه این رویداد علی اسدی، رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران با اشاره به اینکه پارکهای علم و فناوری و شرکتهای دانشبنیان توانستهاند در جهت رفع نیازهای کشور به وظایف خود عمل کنند، گفت: با تمام تلاشهای انجام شده همچنان خلأهایی وجود دارد که باید بین شرکتهای دانشبنیان و پارکهای علم و فناوری شبکهسازی ایجاد شود و در کنار این شبکهسازی، دستگاههای مختلفی که نیازمند بهرهمندی از محصولات دانشبنیان هستند، مورد توجه قرار گیرند و در این راه میتوان از ظرفیتها و پتانسیلها موجود داخلی استفاده کرد. رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران با بیان اینکه این رویداد دومین برنامه مشترک با فراجاست، ادامه داد: پارک علم و فناوری دانشگاه تهران به عنوان هاب پارکهای علم و فناوری برای رفع نیازهای فراجا انتخاب شده است. وی با تأکید بر اینکه در ابتدای اردیبهشت ماه سال جاری، جلسات متعددی با همکاری فراجا برگزار شده و ۸۰۰ متقاضی از همه پارکها برای شرکت در این نمایشگاه اعلام آمادگی کرده و در اختیار فراجا قرار گرفتند، افزود: بعد از غربالگری ۵۰۰ شرکت دانشبنیان انتخاب و با تکتک این شرکتها تماس گرفته شد و در نهایت ۱۳۵ شرکت مورد تأیید قرار گرفتند که در نهایت ۶۲ شرکت دانشبنیان با همکاری ۲۰ پارک علم و فناوری کشور و ۲۱ شرکت فناور اقدام به ارائه و معرفی محصولات فناورانه کردند. سخنران دیگر این رویداد رضا باقریاصل، دبیر شورای اجرایی فناوری اطلاعات و رئیس کارگروه تعاملپذیری بود که با اشاره به اهمیت حکمرانی داده و پلیس هوشمند در عصر حاضر اعلام داشت: امروز ناگزیر هستیم از تمام ابزارهای جمعآوری و تحلیل اطلاعات و هر چیزی که باعث خلق یک داده میشود بهره ببریم تا بتوانیم اصل دانش و اطلاعات حکمرانی خود را برای ارائه خدمات هوشمند به مردم ارتقا دهیم.
وی با اشاره به رشد سریع هوش مصنوعی در جهان تصریح کرد: در آخرین اقدام در راه توسعه دادهها و ارتباط بین انسان و ماشین شاهد مکالمه 2 روبات با یکدیگر هستیم، یعنی ماشین با ماشین و در خصوص اینکه چطور این اتفاق افتاده و به این توانمندی رسیدهاند باید گفت این ناشی از نقش داده و اطلاعات بوده و هوش مصنوعی ما را وادار میکند یک تغییر و ارتقا در حکمرانی بدهیم و اطلاعات در کشور داشته باشیم.
باقریاصل با اشاره به استفاده از ابزار وب در گذشته تاکید کرد: در گذشته تعاملات و خدمترسانی به مردم در بستر الکترونیک بود اما شواهد حاکی از آن است که با توسعه هوش مصنوعی، دیگر روشهای قدیمی پاسخگو نخواهد بود. دبیر شورای اجرایی فناوری اطلاعات با بیان اینکه مجموعه فراجا جزو اولین دستگاههای اجرایی کشور بود که به پنجره خدمات هوشمند دولت پیوست، گفت: برخی دستگاهها به عنوان نقاط قرمز نقشه حکمرانی داده در کشور هنوز در خدماترسانی هوشمند به مردم تعلل دارند.