گروه اقتصادی: اندونزی یکی از اقتصادهای نوظهور شرق آسیا با حجم تجارت بیش از ۵۰۰ میلیارد دلار است. بخش قابل توجهی از قدرت اقتصادی این کشور معطوف به حوزه فناوری است که ایران میتواند از این ظرفیت استفاده کند.
این کشور بازار بزرگ دارو و تجهیزات پزشکی است و نیاز مبرمی به انرژی و نفت دارد، به طوری که پانزدهمین مصرفکننده انرژی دنیاست که کشورمان میتواند تامینکننده نیاز اندونزی باشد. در همین راستا ایران تجارت ۲۰ میلیارد دلاری را با این کشور هدفگذاری کرده است.
به گزارش «وطن امروز»، رئیسجمهور شامگاه دوشنبه به دعوت رسمی «جوکو ویدودو» همتای اندونزیایی خود، تهران را به مقصد جاکارتا، پایتخت اندونزی ترک کرد. امضای اسناد همکاری در بخشهای مختلف، دیدار با مقامات و روسای مجلس نمایندگان و مشورتی، نشست با تجار و فعالان اقتصادی ۲ کشور، گفتوگو با علما و اندیشمندان اندونزیایی و دیدار با ایرانیان مقیم اندونزی از برنامههای سفر ۲ روزه رئیسی به اندونزی است. تجارت غیرنفتی ایران و اندونزی سال گذشته به حدود یک میلیارد دلار رسید که ۸۴۷ میلیون دلار سهم صادرات و ۱۱۹ میلیون دلار سهم واردات کشورمان بوده است.
سیدروحالله لطیفی، سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صمت در آستانه سفر رئیسجمهور به اندونزی گفت: سال گذشته یک میلیون و ۸۱۸ هزار و ۵۵۸ تن کالا به ارزش ۹۶۵ میلیون و ۱۵۹ هزار و ۶۲۶ دلار بین ایران و اندونزی کالای غیرنفتی تبادل شد که یک میلیون و ۷۲۵ هزار و ۳۴۰ تن به ارزش ۸۴۶ میلیون و ۵۳۹ هزار و ۶۵۵ دلار صادرات کالای ایرانی به اندونزی و ۹۳ هزار و ۲۱۹ تن کالا به ارزش ۱۱۸میلیون و ۶۲۲ هزار و ۹۷۱ دلار واردات ایران از اندونزی بوده است.
وی درباره کالاهای صادراتی ایران به اندونزی گفت: بیش از ۹۵ درصد صادرات ایران به اندونزی در سال ۱۴۰۱ محصولات فولادی و آهنی بوده و 5 درصد دیگر شامل خرما، کشمش، ادویه، زعفران، سنگ مرمر، مشتقات پتروپالایشگاهی، قیر، مواد شیمیایی، کفپوش، دارو، سنگ فیروزه، روی، اجزای هواپیما، تلمبههای گریز از مرکز، دوربین چشمی و دستگاههای علائم حیات و تجهیزات پزشکی بوده است.
سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صمت همچنین درباره کالاهای وارداتی از اندونزی در سال گذشته بیان داشت: ماهیهای زینتی، نارگیل، قهوه، ادویه، روغن پالم، روغن نارگیل، گلیسرول، پودر کاکائو، انواع پودر خوراکی، آب اکسیژنه، واکسن، مواد شیمیایی، الکلهای صنعتی، پلیمرهای پروپیلن، براقکننده سطوح، لوله و شیلنگ، ورق کائوچو، تسمه، انواع لاستیک، زغال چوب، تخته فیبری، خمیر چوب و کاغذ، کاغذ و مقوا، قرقره، پنبه، نخ، پارچه، فولاد ضدزنگ، شنی ماشینآلات راهسازی، موتور و لوازم یدکی خودرو، پرینتر، لوازم منفصله و یدکی موتوسیکلت، لوازم الکتریکی خودرو و تجهیزات پزشکی کالاهای وارداتی ایران از پرجمعیتترین کشور مسلمان در سال گذشته بود.
وی درباره صادرات 10 ساله ایران به اندونزی گفت: در آغاز دولت سیزدهم، در سال ۱۴۰۰، بالاترین میزان صادرات 10 سال گذشته به اندونزی رخ داده که این میزان یک میلیارد و ۸۱ میلیون و ۵۰۱ هزار دلار بوده، در سال ۹۹ صادرات به اندونزی ۶۷۴ میلیون دلار، سال ۹۸ حدود ۹۱۵ میلیون دلار، سال ۹۷ هم ۷۵۵ میلیون دلار، سال ۹۶ حدود ۶۴۹ میلیون دلار، سال ۹۵ حدود ۱۷۳ میلیون دلار، سال ۹۴ حدود ۹۶ میلیون دلار، سال ۹۳ حدود ۷۰ میلیون دلار و سال ۹۲ هم ۵۹ میلیون و ۵۰۰ هزار دلار بوده است که نشاندهنده رشد ۱۸ برابری صادرات ایران، در این دوره ۱۰ساله بوده است.
لطیفی درباره میزان واردات 10 ساله از اندونزی نیز اظهار داشت: بیشترین میزان واردات از اندونزی در 10 سال گذشته، مربوط به سال ۹۶ با ۲۶۴ میلیون دلار بوده و بعد از آن سال ۹۵ با ۱۹۲ میلیون دلار واردات انجام شده، در سالهای ۱۴۰۰ حدود ۱۱۵ میلیون دلار، سال ۹۹ حدود ۷۸ میلیون دلار، سال ۹۸ حدود ۵۷ میلیون دلار، سال ۹۷ حدود ۱۳۲ میلیون دلار، سال ۹۴ حدود ۱۱۰ میلیون دلار، سال ۹۳ نزدیک به ۱۲۰ میلیون دلار و سال ۹۲ نیز ۹۷ میلیون دلار کالا از کشور اندونزی به کشورمان وارد شده است.
* تجارت اندونزی
اندونزی با جمعیت 267 میلیون و 663 هزار نفر بزرگترین کشور مسلمان جهان است و اقتصادی به نسبت قوی دارد. در سال 2021 برحسب تولید ناخالص داخلی شانزدهمین کشور جهان بود و بر حسب صادرات بیستوهفتمین کشور دنیا. اقلام عمده صادراتی این کشور بریکت زغال سنگ، پالم اویل، فروآلیاژها و فولاد است که مقاصد عمده آنها چین، ایالات متحده، ژاپن، هندوستان و سنگاپور هستند.
اقلام عمده وارداتی اندونزی شامل فرآوردههای نفتی، نفت خام، واکسن، خون، آنتیسرم، موتورها و قطعات نقلیه میشود و مبدا آنها از چین، سنگاپور، ژاپن، ایالات متحده و مالزی است. بر اساس آخرین آمار بانک جهانی، این کشور 10 توافقنامه تعرفهای با کشورهای جهان دارد و عدد قابل توجه 89 میلیارد و 836 میلیون و 327 هزار دلار از واردات کالا به این کشور معافیت کامل گمرکی دارند، با این وجود فضای کسب وکار این کشور وضعیتی مناسب ندارد و رتبه 73 جهانی را کسب کرده است. تراز تجاری این کشور مثبت 12میلیارد و 130میلیون دلار است.
این کشور در حال حاضر رشد اقتصادی متوسط 4.9 درصد (از سال 2000 به بعد) دارد و پیشبینی میشود تا سال 2045 به چهارمین اقتصاد بزرگ جهان تبدیل شود. اندونزی به عنوان پانزدهمین مصرفکننده انرژی جهان، تنها تولیدکننده هواپیما در جنوب شرق آسیا و قرارگیری تنگه مالاکا در کنار آن، ظرفیت بسیار فراوانی برای توسعه اقتصادی ایران به همراه دارد.
* سفر به اندونزی
سفر رئیسجمهور به اندونزی فرصتهای فراوانی را پیش روی ایران قرار خواهد داد. نیاز اندونزی به واردات انرژی به عنوان یکی از مصرفکنندگان بزرگ انرژی جهان، ایجاد زمینه برای فعالیت تجار ایرانی در «آسهآن» به واسطه اندونزی، نیاز این کشور به دارو و تجهیزات پزشکی، امکان انتقال فناوری روز دنیا توسط اندونزی به کشور در حوزههای مختلف مانند صنعت هواپیماسازی، صادرات خدمات فنی و مهندسی بهویژه در حوزه ساخت نیروگاه در اندونزی در کنار بازاری با جمعیت 277 میلیونی از جمله فرصتهای این سفر است.
* امضای 11 سند همکاری بین ایران و اندونزی
اسناد همکاری دوجانبه در زمینه نفت و گاز بین ایران و اندونزی در حضور رؤسای جمهوری ۲ کشور امضا شد.
آیین امضای اسناد و تفاهمنامههای همکاری میان جمهوری اسلامی ایران و اندونزی دیروز (سهشنبه دوم خردادماه) برگزار شد و مقامهای ۲ کشور ۱۱ سند همکاری امضا کردند.
تفاهمنامه تجارت ترجیحی، لغو روادید، مبادلات فرهنگی، همکاری نظارتی بر تولید فرآورده دارویی، همکاری در زمینههای علمی، فناوری و نوآوری و همکاری دوجانبه در زمینه نفت و گاز از جمله اسناد همکاری امضاشده میان وزیران امور خارجه، ارتباطات و فناوری اطلاعات، نفت و معاون علمی و فناوری رئیسجمهوری و معاون وزیر صمت با همتایان اندونزیایی بود.
اسناد همکاری امضاشده در حضور رؤسایجمهوری ۲ کشور رونمایی شد.
***
امضای توافقنامه تجارت ترجیحی
وزارت تجارت اندونزی دیروز اعلام کرد ایران و اندونزی قرار است یک توافقنامه تجارت ترجیحی با هدف توسعه مبادلات تجاری امضا کنند. به گفته داتمیکو بریس ویتاکسونو، مدیرکل مذاکرات تجارت بینالملل اندونزی، این دومین توافقنامه بین اندونزی و منطقه غرب آسیا به شمار میآید. نخستین نوع از این قرارداد جولای ۲۰۲۲ میان اندونزی و امارات عربی متحده امضا شد. با تصویب این قرارداد، محصولاتی مانند فرآوردههای دارویی، لاستیک، کاغذ، منسوجات، چوب، کفش، پنبه، ماشینآلات الکتریکی، وسایل نقلیه موتوری، محصولات تولیدی، مواد شیمیایی و آلومینیوم شامل اقلام توافقنامه تجارت ترجیحی خواهد شد. چندی پیش وزارت تجارت اندونزی در بیانیه خود تصریح کرد حجم مبادلات تجاری میان ایران و اندونزی در 3 ماه نخست سال جاری میلادی به 54.1 میلیون دلار رسیده است. روابط تجاری 2 کشور سال گذشته با ۲۳ درصد افزایش نسبت به یک سال قبلتر به 257.2 میلیون دلار رسید. وزارت تجارت اندونزی گفته تهران و جاکارتا توافق کردهاند کالاها و خدماتی که میان 2 طرف رد و بدل میشود بدون انتقال پول و به صورت تهاتر کالا انجام شود. از سوی دیگر عضویت ایران و اندونزی در پیمانها و ائتلافهای مهم منطقهای و بینالمللی همچون سازمان جهانی تجارت (WTO)، جنبش عدم متعهد (OIC) و گروه 8 کشور اسلامی در حال توسعه با نام اختصاری «دی ۸» میتواند بستری برای افزایش همکاریهای دوجانبه و چندجانبه باشد. با وجود چنین ظرفیتها و بسترهایی، ایران و اندونزی به دنبال تعمیق همکاریها در زمینههای مختلف از جمله سیاسی، اقتصادی، تجاری، انرژی، علمی و فناوری، فرهنگی، پارلمانی و امنیتی برآمدهاند. در همین راستا شبکه تلویزیونی الجزیره اعلام کرد طی توافق بین ایران و اندونزی تعرفه ۲۳۰ کالا در تجارت بین ایران و اندونزی حذف خواهد شد.