توضیحات وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درباره دلایل عقب افتادن زمان اعطای کالابرگ
در روزهای اخیر موضوع کالابرگ دوباره سر زبانها افتاده است؛ ۲ سال از زمانی که قرار بود دولت در ازای اصلاح ارز ترجیحی کالابرگ در اختیار مردم قرار دهد گذشته اما این موضوع فراگیر نشده است، البته اقبال گستردهای نیز در بین مردم برای تبدیل یارانه نقدی به یارانه کالایی مشاهده نمیشود و طی نظرسنجیهای مختلف انجامشده اکثریت مردم تمایل چندانی به دریافت کالابرگ به جای یارانه نقدی ندارند. محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی نیز در گفتوگوی رسانهای اخیر به این موضوع اشاره کرد و گفت: «مجلس در ارتباط با ارز ترجیحی یک قیمت مقطوع برای برخی کالاها به خصوص کالاهای اساسی تصویب کرد. مجلس در واقع ارز ترجیحی را حذف اما در کنار آن کالابرگ الکترونیکی را مصوب کرد. بر اساس قانون بودجه ۱۴۰۱، حتی در کالابرگ الکترونیک گفتیم قیمت کالاهای اساسی براساس قیمت شهریور سال ۱۴۰۰ باشد». وی افزود: «ما در بودجه سال ۱۴۰۱ ارز ۴۲۰۰ تومانی را حذف کردیم اما طبق قانون کالابرگ الکترونیک اجرا نشد و دولت کالابرگ الکترونیک را با پرداخت یارانه نقدی جبران کرد، البته با وجود شتاب تورم در کشور یارانه نقدی نمیتواند سیاست جبرانی افزایش قیمتها باشد. همه باید برای رفع این اشکالات کمک کنیم. مجلس نیز در حوزه مسؤولیت خود و براساس کار کارشناسی به این موضوع پرداخت. دولت هم در لایحه پیشنهادی خود ارز ترجیحی را حذف کرده بود. حذف ارز ترجیحی هم نظر دولت و هم نظر مجلس بود». وی درباره علت اجرا نشدن کالابرگ الکترونیک و کاهش قدرت خرید مردم بیان کرد: «مجلس برای بار دوم در قانون بودجه سال ۱۴۰۲ موضوع کالابرگ الکرونیک را مصوب کرد و به دولت اجازه داد از کالابرگ الکترونیک استفاده کند. دولت سال گذشته اعلام کرد برای رسیدن به چگونگی اجرای کالابرگ الکترونیک به زمان نیاز دارد و الان برای اجرای این مصوبه اعلام آمادگی کرده است، بنابراین افراد میتوانند یارانه خود را به صورت نقدی یا کالابرگ الکترونیک دریافت کنند».
* شرایط آماده نبود
البته این موضوع با پاسخ صولت مرتضوی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی همراه شد. وی در توضیحات خود گفت: قانونگذار در شرایطی دولت را مکلف به حذف ارز ترجیحی کرد که زیرساخت کالابرگ الکترونیک آماده نبود. مرتضوی در ادامه گفت: تأکید همیشگی رهبر معظم انقلاب به مجالس شورای اسلامی، در نظر گرفتن شرایط اجراست و همچنان که در دیدار اخیر مجلس فرمودند، قانون باید به شکلی نوشته شود که قابل اجرا باشد. وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: به هیچوجه برای دولت قابل قبول نبود که ارز ترجیحی را حذف کند و با این توجیه که زیرساخت کالابرگ آماده نیست، جبرانی برای مردم در نظر نگیرد. بنابراین دولت برای جلوگیری از ایجاد مشکل در زندگی مردم، همزمان با اجرای حذف ترجیحی، رویکرد مردمیسازی و توزیع عادلانه یارانهها را در پیش گرفت، یعنی یارانههای معیشتی را چندین برابر کرد و یارانه نقدی ۳۰۰ و ۴۰۰ هزار تومانی به مردم اختصاص داد. وی افزود: همزمان با پرداخت یارانه نقدی، کار آمادهسازی زیرساخت کالابرگ آغاز شد، به طوری که دی ۱۴۰۱ چهار استان به صورت نمونه و تا پایان سال قبل همه استانها به زیرساخت کالابرگ الکترونیک مجهز شدند، البته استقبال عمومی از طرح کالابرگ تاکنون بسیار کم بوده و مردم ترجیح میدهند از یارانه نقدی استفاده کنند.
***
افزایش ۲۰ درصدی یارانه کالابرگی برای 3 نخست
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: با ایجاد مشوقهای جدید و پیشبینی منابع، مقرر شد میزان یارانه یارانهبگیران در ۳ دهک اول افزایش ٢٠ درصدی داشته باشد؛ این ۲۰ درصد معادل ۸۰ هزار تومان است که لازمه برخورداری از آن استفاده از کالابرگ است. در صورتی که افراد ۳ دهک نخست ۷۰ درصد مبلغ یارانه را از طریق کالابرگ الکترونیک خرید کنند، مشمول افزایش ٢٠ درصد میشوند. صولت مرتضوی ادامه داد: یک ماه زودتر یارانه در سامانه ملی اعتبار واریز میشود و افراد میتوانند در زمان مشخص از کالابرگ بهرهمند شوند. همچنین وی با اشاره به مباحث مطرح شده درباره تغییر دستمزد کارگران گفت: بر اساس قانون، تصمیمگیرنده دستمزد، شورای عالی کار است. دستمزد برای سال ۱۴۰۲ تعیین و ابلاغ شده است و بنای دولت طبق تاکید رهبر معظم انقلاب اسلامی، اهتمام به مهار تورم است. مرتضوی افزود: آمارهایی از مراکز رسمی اعلام شده که با شیب ملایم، تورم مدیریت میشود و امیدواریم با کاهش تورم سفره کارگران رونق بگیرد. وی تاکید کرد: تصمیم شورای عالی کار لازمالاجراست و اگر مباحثی مطرح شود در شورای عالی کار تصمیمگیری میشود.