آژانس بینالمللی انرژی:
تولید نفت ایران به 2.9 میلیون بشکه در روز رسید
آژانس بینالمللی انرژی با اذعان به رنگ باختن تحریمهای نفتی آمریکا علیه ایران نوشت: به رغم تحریمهای سخت مالی، تولید روزانه نفت ایران در سال ۲۰۲۲ حدود ۱۳۰ هزار بشکه و از ابتدای سال جاری میلادی ۳۵۰ هزار بشکه افزایش داشته است. آژانس بینالمللی انرژی در بخشی از گزارش جدید خود تحت عنوان «نفت ۲۰۲۳» به بررسی وضعیت صادرات نفت ایران پرداخته و نوشته است: ایران همچنان بازیگر بالقوه مهمی در بازار نفت جهان است. اگر تحریمها علیه ایران رفع شود، این کشور میتواند تولید نفت خود را بتدریج تا ۹۰۰ هزار بشکه در روز افزایش دهد و به ظرفیت فعلی خود یعنی ۳,۸ میلیون بشکه در روز برساند. مذاکرات برای احیای برجام از سپتامبر ۲۰۲۲ به این سو متوقف شده است اما اخیرا گزارشهایی منتشر شده که از احتمال رفع برخی تحریمها علیه ایران حکایت دارد. این نهاد بینالمللی در ادامه گزارش خود به رنگ باختن تحریمهای نفتی ایران بویژه در دولت سیزدهم اشاره کرده و نوشته است: به رغم تحریمهای سخت مالی، تولید روزانه نفت ایران در سال ۲۰۲۲ حدود ۱۳۰ هزار بشکه افزایش یافت و به 2.5 میلیون بشکه در روز رسید. جریان صادرات نفت ایران به چین در ارقامی قابل توجه ادامه دارد و ایران از ۳ ماه سوم سال میلادی گذشته روزانه حدود یک میلیون بشکه نفت به این کشور صادر میکند. در نتیجه افزایش صادرات و بالا رفتن مصرف داخلی، تولید نفت ایران در مه ۲۰۲۳ به ۲,۹ میلیون بشکه در روز رسیده است. بر اساس این گزارش ایران در سال ۲۰۲۱ به طور متوسط 2.42 میلیون بشکه در روز نفت تولید کرده که این رقم در سال ۲۰۲۲ با افزایش ۱۳۰ هزار بشکهای به 2.55 میلیون بشکه در روز رسیده و از ابتدای سال جاری میلادی تاکنون (حدود ۶ ماه اخیر) با رشد ۳۵۰ هزار بشکهای به 2.9 میلیون بشکه در روز بالغ شده است. بر این اساس از سال ۲۰۲۱ تولید روزانه نفت ایران ۴۸۰ هزار بشکه معادل ۲۰ درصد افزایش یافته است. آژانس بینالمللی انرژی در ادامه گزارش خود چشمانداز رو به رشدی را برای صادرات نفت ایران ترسیم کرده و نوشته است: ما معتقدیم ایران همچنان میتواند شبکه گسترده نفت خود را زنده نگه دارد و اگر تحریمها برداشته شود، قادر خواهد بود با سرعت تولید و صادرات نفت خود را افزایش دهد. این گزارش به یکی از آثار مثبت تحریمها بر بخش نفت ایران اشاره کرده و نوشته است: کاهش تولید، شرکت ملی نفت ایران را واداشته تا برخی چاههای فراساحلی را که هزینه تولید بالایی داشتند ببندد و عملیات تعمیر و نگهداری در میادین سالخورده نفتی را آغاز کند. توقف تولید از میادین سالخورده برای این میادین مفید است، زیرا امکان میدهد دوباره فشار درون این میادین افزایش یابد و بهرهبرداری دوباره از آنها آسانتر شود. تحریمها نتوانسته ایران را متوقف کند و این کشور انتظار دارد ظرفیت تولید نفت در میدان آزادگان جنوبی را که در مرز عراق قرار دارد تا ۲ برابر (۳۲۰ هزار بشکه در روز) در سال ۲۰۲۳ افزایش دهد.
***
آرامش و ثبات بر بازار طلا حاکم است
کارشناس بازار طلا گفت: در هفته پایانی خرداد و در نخستین روز تیر طلا دارای بازاری آرام و باثبات بود و ریزش قیمتها در این هفته همچون هفتههای قبل ادامه داشت و پیشبینی میشود این روند ادامه داشته باشد. محمد کشتیآرای اظهار داشت: هفته گذشته قیمت طلا و فلزات گرانبها همچون نقره، پالادیوم و پلاتین بشدت با کاهش همراه بود. وی بیان کرد: بهای انس جهانی طلا با ۳۲ دلار کاهش هفتگی در آخرین معاملات به ۱۹۲۶ دلار رسید. از طرفی با توجه به نوسانات کم نرخ ارز و افت بهای جهانی، قیمت طلا باز هم در بازار داخل سیر نزولی داشت. این فعال صنفی گفت: در آخرین معاملات روز پنجشنبه سکه طرح قدیم نسبت به ابتدای هفته قبل ۶۳۰ هزار تومان، سکه طرح جدید ۷۰۰ هزار تومان، نیمسکه ۱۰۰ هزار تومان، ربعسکه ۱۰۰ هزار تومان و سکههای گرمی ۲۰۰ هزار تومان کاهش قیمت داشت. کشتیآرای تصریح کرد: در مجموع قیمت انواع سکه با توجه به کاهش قیمت جهانی و ثبات نرخ ارز با کاهش همراه بوده است. وی ادامه داد: قیمت هر مثقال طلای آب شده در آخرین معاملات پنجشنبه ۱۲۵ هزار تومان نسبت به ابتدای هفته کاهش قیمت داشت. هر گرم طلای ۱۸ عیار نیز ۲۴ هزار تومان افت قیمت هفتگی را ثبت کرد. وی به ایرنا گفت: حباب انواع سکه بویژه نیمسکه، ربعسکه و سکههای یک گرمی به دلیل کاهش تقاضا در طول هفته گذشته کاهش یافت و حباب سکه طرح جدید به 5 میلیون و ۷۰۰ هزار تومان رسید.
***
رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین:
ارزهای آزادشده صرف توسعه زیرساختهای کشور شود
رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین گفت: بهترین محل برای هزینه ارزهای آزاد شده ایران، سرمایهگذاری برای توسعه زیرساختهای جادهای، هوایی و ریلی است. هر چند در برخی حوزهها نیازمند تامین ارز به عنوان آرامبخش برای عبور از بحرانهای مقطعی هستیم. مجیدرضا حریری ادامه داد: در کنار مسائل زیرساختی به هر حال بخشی از درآمدهای ارزی را باید صرف تامین نیازهای بازار جهت کاهش قیمتها کنیم. این اقدام ممکن است از نظر علمی مطرود باشد اما برای رفع تورم نیاز به تزریق چنین آرامش بخشهایی داریم، چراکه رفاه و تامین نیازهای مردم نیز امری بسیار ضروری است. وی به خبرگزاری دانشجو گفت: در هر صورت نباید فراموش کنیم بخش قابل توجهی از تورم موجود مولود افزایش نرخ ارز است که در سالهای اخیر و با عدم دسترسی کشور به ارزهای بلوکه شده اتفاق افتاده است و دولت باید این عقبماندگی را جبران کند.