printlogo


کد خبر: 264133تاریخ: 1402/4/4 00:00
دور دنیا

عمان: ایران و آمریکا در آستانه توافق تبادل زندانیان هستند
یک رسانه آمریکایی با استناد به اظهارات وزیر خارجه عمان، ایران و آمریکا را در آستانه توافق بر سر تبادل زندانیان دانست.
تارنمای رسانه‌ای المانیتور به نقل از وزیر خارجه عمان نوشت جمهوری اسلامی ایران و آمریکا فاصله اندکی تا توافق بر سر آزادی زندانیان آمریکایی دارند. «سیدبدر البوسعیدی» در مصاحبه‌ای با المانیتور گفت جدیت واشنگتن و تهران همزمان با تلاش مذاکره‌کنندگان آنها برای دستیابی به توافق بر سر پرونده هسته‌ای احساس می‌شود.
به نوشته المانیتور، پس از 18 ماه مذاکره، سپتامبر گذشته مقامات آمریکایی اعلام کردند ایران خواسته‌های جدیدی را مطرح کرد که ورای توافق اولیه ۲۰۱۵ هسته‌ای است و پس از آن مذاکرات احیای توافق هسته‌ای شکست خورد. المانیتور به نقل از تحلیلگران می‌نویسد در چنین شرایطی سرنوشت سیامک نمازی، عماد شرقی و مراد طاهباز که به اتهام جاسوسی در زندان اوین هستند، در خطر قرار دارد و بعید به نظر می‌رسد دولت بایدن بدون اطمینان از آزادی این افراد به توافقی در موضوع هسته‌ای ایران رضایت دهد.
المانیتور مدعی شده به عنوان بخشی از توافق میان تهران و واشنگتن، ایران آزادسازی میلیاردها دلار از دارایی‌های خود را که در بانک‌های کره‌جنوبی هستند و ذیل تحریم‌های آمریکا مسدود شده‌اند، خواستار است. بر مبنای یک سازوکار پیشنهادی به ایران اجازه داده می‌شود تنها برای اهداف بشردوستانه به این دارایی‌های خود دسترسی داشته باشد. کشورهایی نظیر عمان، قطر و انگلیس در مقاطع مختلف در تسهیل این گفت‌وگوها نقش داشتند.
وزیر خارجه عمان درباره توافق احتمالی ایران و آمریکا در موضوع زندانیان گفت: می‌توانم بگویم آنها [به توافق] نزدیک هستند. البوسعیدی همچنین درباره آزادسازی دارایی‌های بلوکه‌شده ایران افزود که ۲ طرف باید چارچوبی زمانی داشته باشند که چگونگی سازماندهی این اقدام را مشخص کند. تصور می‌کنم آنها در حال تهیه چنین چارچوبی هستند. این در حالی است که یک دیپلمات اروپایی آگاه از مذاکرات میان ایران و آمریکا نیز گفت توافق بر سر تبادل زندانیان نزدیک است. سخنگوی نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد نیز در این باره اعلام کرد که این دور از تبادل زندانیان بیش از ۲ سال است در دستور کار قرار دارد و اکنون بیش از هر زمان دیگری به دستیابی به توافق نزدیک شده‌ایم.
المانیتور معتقد است برخی تحولات دیپلماتیک در هفته‌های اخیر به این گمانه‌زنی‌ها دامن ‌زده است. از جمله آنها می‌توان به دیدار روز دوشنبه علی باقری‌کنی، مذاکره‌کننده ارشد هسته‌ای ایران و مدیران سیاسی کشورهای اروپایی طرف توافق هسته‌ای ایران در ابوظبی اشاره کرد. همچنین اندکی پس از آنکه تهران، «اولیویه واندکاستیل» بلژیکی را در تبادل زندانیان با میانجی‌گری مسقط آزاد کرد، «هیثم بن طارق السعید» سلطان عمان اواخر ماه مه به ایران سفر کرد. همچنین چند روز پس از سفر سلطان عمان، ایران یک زندانی دانمارکی و ۲ زندانی اتریشی را در راستای توافقی که عمان واسطه آن بود، آزاد کرد.
المانیتور می‌نویسد در آنچه برخی آن را تلاشی برای تنش‌زدایی می‌دانند، آمریکا دسترسی ایران به حدود 2.7 میلیارد دلار از بدهی خود از عراق بابت صادرات گاز و برق را تایید کرد. وزارت خارجه آمریکا اما در تلاش برای کم‌اهمیت جلوه دادن این تصمیم، آن را یک مجوز معمول برای معاملات بشردوستانه و دیگر معاملات غیرتحریمی عنوان کرد. البوسعیدی در مصاحبه روز چهارشنبه ضمن مثبت ارزیابی کردن فضای پیرامون موضوع هسته‌ای ایران افزود مسقط بر این باور است که ایران برای دستیابی به توافق جدی است. وزیر خارجه عمان تاکید کرد: تا زمانی که طرف مقابل (آمریکا) نیز با حسن نیت متقابل عمل کند، آنها (ایران) مایل به انجام مذاکره هستند. 
***
تظاهرت در جولان
هفته گذشته اعتراضات و راهپیمایی گسترده دروزیان ساکن در ارتفاعات جولان تحت سیطره اسرائیل، به تیتر نخست رسانه‌ها مبدل شد. جمعیت ۱۳۹ هزار نفری دروزیان اسرائیل به لطف مشارکت اجباری جوانان این مذهب در ارتش اسرائیل (برخلاف سایر مذاهب و ادیان) از وضعیت اقتصادی مطلوب‌تری در قیاس با سایر اقلیت‌های ساکن در اسرائیل برخوردار است. با این حال دروزیان طی روزهای گذشته در اعتراض به تلاش‌های مقامات دولتی به منظور احداث نیروگاه انرژی بادی و استقرار توربین‌های نیروگاه مزبور در زمین‌های زراعی کشاورزان این منطقه با نظامیان اسرائیلی درگیر شدند.  درگیری‌های چهارشنبه گذشته با یورش جوانان دروزی به پاسگاه پلیس اسرائیل در منطقه جولان و تلاش برای تصرف آن به اوج خود رسید. همزمان با تلاش جوانان دروزی برای تصرف پاسگاه پلیس اسرائیل در جولان، بنیامین نتانیاهو در دیدار با «موفق ظریف»، زعیم معنوی دروزیان تلاش کرد وی را قانع سازد احداث این نیروگاه آسیبی به منافع دروزیان جولان وارد نخواهد کرد. پافشاری کابینه راست‌گرای نتانیاهو بر پیشبرد طرح مزبور ممکن است در آینده نزدیک سبب شود نارضایتی‌ها در میان دروزیان ساکن در جولان شدت بگیرد، بویژه که بسیاری از اهالی این منطقه به رغم گذشت دهه‌ها از تصرف این مناطق توسط اسرائیل، همچنان بر هویت سوری خویش تاکید دارند. ارتفاعات جولان سوریه در جریان جنگ ۱۹۶۷ به اشغال اسرائیل درآمد و سال ۱۹۸۱ کنست اسرائیل به ‌رغم مخالفت‌های بین‌المللی با انضمام این منطقه به خاک اسرائیل موافقت کرد. پس از آن سال ۲۰۱۹ دولت دونالد ترامپ حاکمیت اسرائیل را بر منطقه جولان را به رسمیت شناخت. 

Page Generated in 0/0141 sec