printlogo


کد خبر: 264241تاریخ: 1402/4/6 00:00
میزان واردات ایران بهار امسال 1,5 میلیارد دلار بیشتر از صادرات بوده است
زنگ خطر تراز تجاری
ذرت، دانه سویا، روغن دانه آفتابگردان، برنج، گندم و جو عمده‌ترین اقلام اساسی وارداتی به کشورمان بوده‌اند

گروه اقتصادی: بهار امسال تجارت خارجی ایران 26.5 میلیارد دلار شد که از این میزان سهم صادرات 12.5 میلیارد دلار و سهم واردات ۱۴ میلیارد دلار بوده است.
 بر اساس اعلام گمرک ایران، بهار امسال تجارت خارجی ایران 26.5 میلیارد دلار شد که از این میزان 35.5 میلیون تن کالا به ارزش ۱۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار به استثنای نفت خام، نفت کوره، نفت سفید و تجارت چمدانی سهم صادرات و ۸ میلیون و ۶۰۰ هزار تن کالا به ارزش ۱۴ میلیارد دلار سهم واردات بوده است.
بنا بر این گزارش، در این مدت صادرات غیرنفتی کشورمان به لحاظ وزنی نسبت به مدت مشابه سال قبل 24.42 درصد افزایش و از حیث ارزش8.84 درصد کاهش و واردات کشورمان به لحاظ وزن و ارزش به ترتیب یک درصد و 5.79 درصد افزایش یافته است.
لازم به ذکر است به دلیل کاهش قیمت‌های جهانی برخی کالاهای صادراتی از جمله محصولات پتروشیمی که از نظر وزنی ۱۶درصد افزایش اما از نظر ارزش ۱۸درصد کاهش داشته است، میزان کلی صادرات غیر نفتی کشورمان با چنین تغییرات وزنی و ارزشی مواجه شده است.
* عمده کالاهای صادراتی و وارداتی
بهار امسال ذرت، دانه سویا، روغن دانه آفتابگردان، برنج، گندم و جو عمده‌ترین اقلام اساسی وارداتی به کشورمان بوده‌اند که در مجموع از نظر وزنی 56.15 درصد و از نظر ارزشی 19.79 درصد از کل واردات کشور را به خود اختصاص داده‌اند.
چین، عراق، ترکیه، امارات متحده عربی و هند ۵ کشور اول مقصد کالاهای صادراتی بوده که به ترتیب ۳ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار، ۲ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار، یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار، یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار و ۴۸۹ میلیون دلار به این ۵ کشور صادر شده است.
همچنین ۵ کشور اول مبدا کالاهای وارداتی در ۳ ماه اول امسال به ترتیب شامل امارات متحده عربی با ۴ میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار، چین ۴ میلیارد دلار، ترکیه یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار، آلمان ۵۴۸ میلیون دلار و هند ۵۰۱ میلیون دلار بوده است.
همچنین در این مدت ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تن کالا از مسیر ایران ترانزیت شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل 7.86 درصد کاهش داشته است.
بررسی‌ها نشان می‌دهد یکی از دلایل منفی شدن تراز تجاری در بهار 1402 موضوع آزادسازی دارایی‌های بلوکه کشورمان در عراق و کره‌جنوبی بوده است که صرف واردات کالاهای اساسی شده است.
اما در کل تراز تجاری منفی می‌تواند پیامدهای منفی مانند افزایش ارز و کاهش درآمدهای ارزی را به بار بیاورد. در همین راستا پیشنهاد می‌شود روی کالاهای وارداتی مدیریت شود.
* رشد ۷۰ درصدی صادرات ایران به اوراسیا در ۲ ماه نخست ۱۴۰۲
مدیرکل دفتر آسیای میانه، قفقاز و روسیه سازمان توسعه تجارت گفت: با انعقاد موافقتنامه تجارت ترجیحی با اتحادیه اقتصادی اوراسیا، صادرات ایران به این کشورها در ۲ ماهه ۱۴۰۲ نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۷۰‌درصد رشد داشته است.
رحمت‌الله خرمالی از برگزاری نشستی درباره دور دوم نمایشگاه اختصاصی کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا در تهران خبر داد و اظهار داشت: دور نخست این نمایشگاه تیرماه ۱۴۰۰ در تهران با حضور مقامات و شرکت‌های کشورهای عضو این اتحادیه برگزار شد.
وی افزود: با توجه به اهمیت بازار ۱۸۰ میلیونی این کشورها برای توسعه صادرات محصولات غیرنفتی و نزدیکی سیاسی و اقتصادی آنها با کشورمان و همچنین اتمام موفقیت‌آمیز مذاکرات با اتحادیه مذکور برای انعقاد موافقتنامه تجارت آزاد، در نظر است دور دوم این نمایشگاه در فضایی بالغ بر ۵ هزار متر مربع و با حضور مقامات و شرکت‌های بیشتری از ۱۳ لغایت ۱۶ آذر سال جاری در تهران برگزار شود.
مدیرکل دفتر آسیای میانه، قفقاز و روسیه سازمان توسعه تجارت گفت: با انعقاد موافقتنامه تجارت ترجیحی با اتحادیه اقتصادی اوراسیا، در مرحله نخست خوشبختانه صادرات کشورمان به این کشورها در سال ۱۴۰۱ نسبت به مدت مشابه قبل ۲۸ درصد و در ۲ ماهه ۱۴۰۲ نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۷۰ درصد رشد داشته که بیشترین رشد صادرات به کشورهای روسیه و ارمنستان بوده است.
خرمالی ادامه داد: با توجه به اهمیت کشورهای شورای همکاری خلیج‌فارس و عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای و همچنین اهمیت افزایش مبادلات تجاری کشورمان با این کشورها، در این دور از برگزاری نمایشگاه در تلاش هستیم از مقامات و شرکت‌های کشورهای این مناطق نیز برای حضور در نمایشگاه و برگزاری همایش‌های تجاری دعوت به‌عمل آوریم.
به گفته وی، حجم مبادلات تجاری کشورمان با کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای در ۲ ماهه ۱۴۰۲ بالغ بر ۶ میلیارد دلار بوده است و در این مدت حجم مبادلات تجاری با کشورهای شورای همکاری خلیج‌فارس بیش از ۳ میلیارد دلار بوده است.
مدیرکل دفتر آسیای میانه، قفقاز و روسیه سازمان توسعه تجارت اضافه کرد: این نمایشگاه در حوزه‌های مختلف صنعت، معدن و کشاورزی برگزار خواهد شد و در نظر است در حاشیه نمایشگاه، همایش‌های تخصصی درباره موضوعات زیرساختی از جمله حمل‌و‌نقل و کریدور شمال- جنوب، مسائل پولی و بانکی و گمرکی و موافقتنامه‌های تجاری و همکاری‌های علمی، فرهنگی و دانش‌بنیان نیز برگزار شود.
وی بیان کرد: در حال حاضر افزایش صادرات کالاها با ارزش افزوده بالا در اهداف صادراتی این سازمان قرار گرفته و امید است با برپایی این نمایشگاه و حضور شرکت‌های بزرگ و توانمند کشورمان در این نمایشگاه شاهد تنوع سبد صادراتی باشیم.
نشست نحوه برگزاری دور دوم نمایشگاه اختصاصی کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا امروز ۶ تیرماه برگزار می‌شود.

Page Generated in 0/0056 sec