«زن و خانواده» 2 کلیدواژهای است که همواره در آثار نمایشی، تلویزیونی و سینمایی کشور وجود داشته است. در این میان جشنواره «حوا» که بر همین محور استوار است و از چندی پیش خبر برگزاری آن در رسانهها پیچید، بازتابهای متفاوتی را به همراه داشته؛ جشنوارهای که بر آن است به موضوع زن و خانواده بپردازد و در راستای تحکیم خانواده در جامعه ایرانی گام بردارد.
بنا به گفته مسؤولان برگزاری، این جشنواره مورد استقبال قرار گرفته و آثار زیادی به آن ارسال شده است. رویکرد اصلی جشنواره «حوا» حمایت از خانواده، لزوم شناساندن تصویر زن، بازنمایی زن مسلمان در سینمای ایران و جهان و پرداختن به زن عفیف است؛ نکات و مواردی که خلأ آنها در سینمای ایران احساس میشود و این جشنواره میتواند در جلب توجه و تمرکز بر این مهم موثر واقع شود.
در بخش بینالملل جشنواره با وجود برگزاری نخستین دوره آن ۱۹ اثر از کشورهای مختلف حضور دارند. همچنین در طول جشنواره، آثار در استانها اکران خواهند شد.
دبیرخانه این رویداد تعداد آثار متقاضی حضور در بخش ملی جشنواره بینالمللی «حوا» را اعلام کرد. بر این اساس ۶۳۴ اثر به دبیرخانه این رویداد ارسال شده است؛ شامل ۳۸ فیلم بلند، ۴۵۹ فیلم کوتاه داستانی و ۱۳۷ فیلم مستند. همچنین پیش از این آمار دریافت ۳۰۰ فیلم در بخش بینالملل جشنواره «حوا» نیز اعلام شده بود.
یکی از ویژگیهای هر رویداد فرهنگی - هنری این است که تا چه اندازه توانسته آدمهای جدید و بااستعداد به جامعه معرفی کند. اساسا یکی از دستاوردهای هر رویداد فرهنگی - هنری همین میزان معرفی آدمهای تازه به محافل هنری و جامعه است. حتی در بعضی رویدادهای سینمایی میزان معرفی آدمهای تازه یک اعتبار برای آن محسوب میشود. از آنجا که جشنواره «حوا» عمری کوتاه دارد و یک پدیده نوظهور است، باید منتظر ماند و دید میتواند خوب ظاهر شود و به دیگر محافل هنری قابل تسری باشد یا نه.
نخستین جشنواره بینالمللی فیلم «حوا» به همت بنیاد بینالمللی گوهرشاد و به دبیری مهدیهسادات محور تا ۲۳ تیر ماه سال جاری در سطح کشور و از ۲۰ تا ۲۳ در تهران برگزار میشود. این رویداد محوریت موضوع زن و خانواده را در دستور کار خود دارد و با همکاری مراکز و سازمانهای فرهنگی مختلف فعالیت خود را دنبال میکند.
همچنین در آستانه برگزاری نخستین جشنواره فیلم «حوا» از پوستر و جدول نمایش آثار این جشنواره با عنوان مادری که زندگی میبافد، رونمایی شد.
میکائیل براتی، طراح پوستر ملی نخستین جشنواره بینالمللی فیلم «حوا» با اشاره به نحوه شکلگیری ایده این پوستر بیان کرد: ایده طراحی این پوستر را در مشورت با میکائیل دیانی و دستاندرکاران جشنواره پیش بردیم. سوژه اصلی آن هم مادری است که در حال بافتن است که با موضوع محوری جشنواره که زن و خانواده است، پیوند دارد.
همچنین در دامن او نگاتیوها و برشهایی از زندگی خود و تاثیری که بر رشد و بالندگی خانوادهاش دارد، دیده میشود و نشان از این باور دارد که در دامان مادر است که فرزندان و اعضای خانواده رشد یافته و پیشرفت میکنند. وی درباره سبک به کار گرفته در این پوستر توضیح داد: با توجه به بینالمللی بودن جشنواره سعی کردیم از سبکی نه کاملا ایرانی که ایرانی با رگههای بینالمللی استفاده کنیم که برای مخاطبان غیرایرانی نیز قابل درک و باور باشد. براتی درباره دشواری طراحی پوستر برای جشنوارههای موضوعی گفت: به دلیل اینکه جشنوارهها عمدتا موضوعمحور هستند و قرار است اطلاعات زیادی را به واسطه پوسترشان مطرح کنند، کار برای طراحان سخت میشود؛ چرا که اساسا ذات گرافیک نیز بر اختصار بنا شده است.
وی درباره زمان طراحی عنوان کرد: طراحی پوستر جشنواره فیلم «حوا» در زمان کوتاهی اتفاق افتاد و شاید از شکلگیری ایده تا پایان طراحی آن در مجموع 4 یا 5 روز زمان برد. همچنین برای این پوستر از هوش مصنوعی هم استفاده کردم به این شیوه که بخشی را از هوش مصنوعی گرفتم و بعد روی آن خودم طراحی و نقاشی کردم. وی درباره رنگهای موجود در پوستر نیز بیان کرد: به دلیل رعایت و هماهنگی و حفظ هارمونی جشنواره از رنگهایی استفاده کردیم که در تبلیغات جشنواره هم به کار رفته است.
مهدیهسادات محور، دبیر نخستین جشنواره بینالمللی فیلم «حوا» نیز در آستانه برگزاری این رویداد، این جشنواره را تاکیدی بر نقش مهم زن در حفظ، تقویت، رشد خانواده و جامعه بالنده دانست. وی در پیام مکتوبی نوشت: «زنان ایستاده بر فراز قلههای افتخار، زنان نجواگر لالاییهای مادرانه، زنانی با آغوش گشاده برای تربیت فرزندان آیندهسازشان، زنان مدالآور و قهرمان، زنان پشتیبان و حامی دفاع مقدس، زنان پیشران در عرصه علم و دانش، زنان در اوج هنر و خلاقیت، همه اینها را وقتی در مدیوم سینما و روایت تصور میکنیم، آرایههای زیبایی را نظارهگر هستیم که متعهدانه، مسؤولانه و با اشتیاق، موتور پیشران خود، خانواده و جامعه هستند و با انگیزه و توان شگرف، سعی دارند طرحی نو در اندازند. نخستین جشنواره بینالمللی حوا، روایتهای ارزشمندی را از زنان در ایران و جهان معرفی میکند که بسیار برایمان آشنایند؛ تصاویر اثرگذار که تاکیدی است بر نقش با اهمیت زنان بر حفظ، تقویت و رشد خانواده و جامعه بالنده.
روایتهایی که در وهله اول، ضرورت بازتعریف تصویر بجا، کامل و صحیح از زنان به عنوان نیمی از جامعه را به همه ما یادآوری میکند و از زاویه دیگر تلنگری است برای مدیران و اصحاب هنر، قلم و رسانه در باب لزوم بازنمایی و روایت زیبا و درست این کنشگران در قاب سینما و رسانه. این جشنواره نه تنها پیشکشی به همه زنان ایران و جهان است که متعلق به همه کسانی است که سهم و جایگاه زنان در خانواده و جامعه را بیبدیل و بیهمتا قلمداد میکنند».