هفته گذشته، پس از یک دهه غفلت از مزایای ارتباط تجاری با قاره آفریقا، رئیسجمهور کشورمان به 3 کشور کنیا، اوگاندا و زیمبابوه سفر کرد تا شاهد توسعه تجاری ایران با این کشورها باشیم.
حجتالاسلام والمسلمین سیدابراهیم رئیسی پس از بازگشت از این 3 کشور در تشریح نتایج و دستاوردهای این سفر گفت: ارتباط ما با قاره آفریقا، مثل ارتباط با کشورهای قاره آسیا و دیگر نقاط جهان اهمیت دارد و نباید ارتباط با این قاره که سرزمین فرصتهاست، مورد غفلت واقع شود.
رئیسجمهوری در ادامه با بیان اینکه هدف اول این سفر تقویت عمق راهبردی جمهوری اسلامی ایران بود، تصریح کرد: گسترش ارتباط با کشورهای قاره آفریقا از اهداف این سفر بود، چرا که آفریقا قاره فرصتهای ارزشمند، منابع سرشار طبیعی، معادن و زمینهها و استعدادهای فراوان است.
* تهاتر محصولات پتروشیمی با کالاهای اساسی
ایران اکنون میتواند بخشی از واردات کالاهای اساسی را از مبادی آفریقایی انجام دهد به طوری که این 3 کشور قاره آفریقا به دلیل شرایط آب و هوایی خود امکان تولید و صادرات محصولات کشاورزی زیادی از جمله چای، دانههای روغنی، غلات، فرآوردههای دامی و آبزیان را دارند.
در همین باره قائممقام باشگاه تجار ایران و قاره آفریقا اظهار داشت: در سال گذشته صادرات ایران به کنیا 53.2 میلیون دلار، به اوگاندا 1.2 میلیون دلار و به زیمبابوه ۲۳۶ هزار دلار بوده و قیر با ۴۱ میلیون دلار، ۷۵ درصد ارزش صادرات ایران به این 3 کشور را به خود اختصاص داده است و بعد از آن به ترتیب روغن صنعتی با 3.7 میلیون دلار، سایر فرآوردههای نفتی با 2.3 میلیون دلار و رشتههای خوراکی با 1.9 میلیون دلار و پلیاتیلن با ۹۵۵ هزار دلار قرار دارد. روحالله لطیفی خاطرنشان کرد: در وضعیت فعلی بیشتر از این 3 کشور چای وارد میکنیم ولی در زمینه سوخت، تجهیزات پزشکی و دارو، گردشگری، حملونقل و انتقال دانش و سرمایهگذاری مشترک در خدمات فنی و مهندسی، پالایشگاه، استخراج و بهرهبرداری از نفت و گاز و محصولات غذایی، بهرهبرداری از معادن، کشت فراسرزمینی و تولید نهادهها، ظرفیتهای بالایی برای فعالیت تجاری و اقتصادی بین ایران و این 3 کشور وجود دارد.
* واردات کالاهای اساسی در قبال ایجاد خط مونتاژ تراکتور
با تأسیس کارخانجات تراکتورسازی یا صادرات تراکتور به این 3 کشور میتوانیم در قبال آن کالاهای اساسی وارد کنیم.
مدیرعامل گروه صنعتی تراکتورسازی ایران در این باره گفت: هیأتی متشکل از مدیران حوزه صادرات گروه صنعتی تراکتورسازی ایران برای آمادهسازی تفاهمنامهای که توسط رؤسای جمهور ۲ کشور ایران و زیمبابوه امضا شد به این کشور اعزام شدند.
مصطفی وحیدزاده افزود: در مذاکرات صورت گرفته بین طرفهای ایرانی و آفریقایی، تأمین حداقل ۲۰۰ دستگاه انواع تراکتور از سوی تراکتورسازی ایران طی سال اول مشخصاً مورد تأکید است. همچنین راهاندازی خط تولید و ایجاد هاب منطقه به منظور تأمین تراکتور مورد نیاز تمام کشورهای این منطقه مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
* گوشت ارزانقیمت وارد و نیسان صادر میکنیم
ذکر این نکته نیز ضروری است که رئیسجمهور کشورمان در دیدار تجار و بازرگانان کنیایی 2 قرارداد همکاری امضا کرد؛ یکی برای فروش نیسان زامیاد ایرانی به کنیا و دیگری برای واردات گوشت قرمز به ایران.
مجوز واردات گوشت قرمز از کنیا که پس از بررسیهای تفصیلی سازمان دامپزشکی و صدور تأییدیههای بهداشتی صادر شده است، میتواند به تعدیل قیمت گوشت در بازار ایران کمک کند، از طرف دیگر چون واردات این محصول در ازای صادرات نیسان زامیاد است، میتوان گفت هیچ ارزی از کشور برای واردات گوشت قرمز خارج نمیشود.
* ظرفیتهای توسعه کشت فراسرزمینی در قاره سیاه
ایران میتواند بخش زیادی از نیاز به کالاهای اساسی را به وسیله کشت فراسرزمینی تأمین کند. رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و آفریقا در این باره میگوید: قاره آفریقا دارای ظرفیتهای مختلفی در حوزههای کشاورزی، معدن، ساختمانی، فناوری و... است؛ یکی از حوزههایی که میتوانیم در این قاره وارد شویم، کشت فراسرزمینی است.
مسعود برهمن میافزاید: قاره آفریقا به دلیل بارندگیهای فراوان و زمینهای حاصلخیز دارای ظرفیت بسیار بالایی در حوزه کشاورزی است. ۶۵ درصد جمعیت قاره آفریقا جوان است که بیش از ۸۰ درصد آنها در بخش کشاورزی فعالیت میکنند. با ورود در بخش کشاورزی هم میتوانیم برای این کشورها اشتغالزایی کنیم و هم برای کشورمان ارزآوری داشته باشیم که این یک تجارت برد - برد است.