printlogo


کد خبر: 264967تاریخ: 1402/4/26 00:00
وزنه‌برداری ایران و چالش‌های پیش ‌رو برای المپیک
به ‌دنبال فتح پاریس

کمتر از 2 ماه دیگر مسابقات وزنه‌برداری قهرمانی جهان به میزبانی عربستان در غیاب کیانوش رستمی و سهراب مرادی و با حضور مدعیان جوان برگزار خواهد شد. مسابقات وزنه‌برداری قهرمانی جهان از ۱۱ شهریور به میزبانی ریاض برگزار می‌شود، از این رو اردوی تیم‌ ملی وزنه‌برداری ایران در بابلسر در حال برگزاری است. پولادمردان پنجم مرداد راهی تهران می‌شوند تا ادامه تمرینات را زیر نظر نواب نصیرشلال پیگیری کنند. چند روز پیش فدراسیون جهانی وزنه‌برداری لیست اولیه وزنه‌برداران حاضر در مسابقات قهرمانی جهان را منتشر کرد؛ در این لیست اسامی‌ای چون حسین سلطانی، میرمصطفی جوادی، امیر حقوقی، سیدایوب موسوی، محمد زارعی، رضا دهدار، سیدرسول معتمدی، پیمان جان، مهدی کرمی، امیر عزیزی، آیت شریفی و علی داوودی دیده می‌شود. وزنه‌برداران ایران در مسابقات جهانی ۲۰۲۳ ریاض در دسته‌های ۸۱، ۸۹، ۹۶، ۱۰۲، ۱۰۹ و به ‌اضافه ۱۰۹ کیلوگرم به روی تخته خواهند رفت. ۸۱ و ۹۶ کیلوگرم جزو اوزان المپیکی نیست. در لیست اولیه، نام مدال‌آوران المپیک و جهان همچون کیانوش رستمی و سهراب مرادی دیده نمی‌شود. رستمی دارنده مدال طلای المپیک ۲۰۱۶ ریو و نقره المپیک ۲۰۱۲ لندن به دلیل غیبت در آخرین مسابقه رکوردگیری از دور مسابقات کنار گذاشته شد. طبق قوانین فدراسیون جهانی غیبت در مسابقات قهرمانی جهان به معنای حذف از المپیک ۲۰۲۴ پاریس است و به این ترتیب کیانوش رستمی حضور در سومین المپیک را از دست داد. رستمی المپیک توکیو را هم به دلیل تک‌روی‌هایی که داشت از دست داد. او می‌توانست با سومین حضور در المپیک نامش را در ورزش ایران ماندگار کند اما با رویه‌ای که در این چند سال پیش گرفته بود، خودخواسته به دوران ورزشی‌اش پایان داد. سهراب مرادی اما شرایط متفاوتی داشت. او یک مدال خوش‌رنگ طلا در المپیک ریو و 2 مدال جهانی در کارنامه خود ثبت کرده بود اما مصدومیت بدموقع اجازه نداد همچنان در وزنه‌برداری ایران تاریخ‌سازی کند. اگرچه سهراب با کتف از جا در رفته و مصدومیت بدموقع بارها تلاش کرد دوباره به روزهای اوج خود بازگردد اما پس از حضور در آخرین رکوردگیری، وقتی نتوانست از پس مهار وزنه‌های خود بربیاید، تصمیم جدی برای خداحافظی از دنیای قهرمانی گرفت. پایان رستم و سهراب وزنه‌برداری ایران باعث نگرانی اهالی وزنه‌برداری ایران شد. در چند سال اخیر به خاطر سوءمدیریت، پشتوانه‌سازی درستی در وزنه‌برداری نشد و حالا نبود این قهرمانان ممکن است کار را برای تیم‌ ملی در سال منتهی به المپیک سخت کند؛ البته فدراسیون جدید با مدیریت انوشیروانی و اعضای کادر فنی توجه ویژه‌ای به جوانگرایی در تیم‌ ملی دارند و همین موضوع می‌تواند نقطه قوت این فدراسیون باشد. 
* ملی‌پوش جوان جا پای کیانوش می‌گذارد؟
پس از اینکه کیانوش رستمی به خاطر غیبت در رکوردگیری از تیم‌ ملی کنار گذاشته شد، برخی حامیان کیانوش رستمی این اتفاق را سرمایه‌سوزی دانستند اما سرمربی تیم‌ ملی که تصمیمش را گرفته بود، به این مسائل توجهی نکرد. در همان زمان نام میرمصطفی جوادی به عنوان جایگزین کیانوش بر سر زبان‌ها افتاد. جوادی سال ۲۰۲۱ در مسابقات قهرمانی جهان موفق به کسب عنوان نایب‌قهرمانی شد. او در دسته ۸۹ کیلوگرم یکی از امیدهای ایران به شمار می‌رود. البته این ملی‌پوش جوان وزنه‌برداری ایران در مسابقات جهانی ۲۰۲۲ کلمبیا نتوانست موفقیتی به دست آورد اما در مسابقات آسیایی و درون‌اردویی از کیانوش پیشی گرفت. او قرار است در وزن ۸۹ کیلوگرم در مسابقات جهانی روی تخته برود و باید دید جایگزین کیانوش رستمی چه عملکردی خواهد داشت. البته جوادی هنوز ابتدای راه است، او هم‌اکنون در رنکینگ المپیک قرار دارد و نفر دوم ایران محسوب می‌شود اما بتازگی از دسته ۸۱ به ۸۹ کیلوگرم آمده و در آخرین رکوردگیری ۳۷۲ کیلوگرم را به ثبت رسانده و قطعاً تا مسابقات قهرمانی جهان ارتقای رکورد خواهد داشت. 
* رقبای مرادی در دسته ۱۰۲ کیلوگرم به صف شدند
مصدومیت بدموقع سهراب مرادی باعث شد در دسته ۱۰۲ کیلوگرم کمتر از رقبای خود روی تخته برود، با این حال سهراب توانست در این دسته رکورد یکضرب ۱۸۶ کیلوگرم و رکورد دوضرب ۲۳۰ کیلوگرم و مجموع ۴۱۶ کیلوگرم را به نام خود ثبت کرد. قطعاً اگر کتف سهراب او را یاری می‌کرد، می‌توانست با همین رکوردها عملکرد خوبی در جهانی و المپیک داشته باشد اما نشد و او عرصه را برای ملی‌پوشان جوان این دسته خالی کرد. در این دسته نام 2 مدعی برای رسیدن به المپیک به چشم می‌خورد. 
* معتمدی به روزهای اوج بازمی‌گردد؟
چهره مدعی این دسته سیدرسول معتمدی است. معتمدی را پدیده وزنه‌برداری ایران می‌دانند. او سال ۲۰۲۱ در مسابقات قهرمانی جهان به میزبانی تاشکند موفق به کسب مدال خوشرنگ طلا شد. در مسابقات قهرمانی آسیا هم در سال ۲۰۲۰، این وزنه‌بردار اصفهانی نشان طلا را از آن خود کرد. معتمدی اما سال گذشته با یک بدشانسی بزرگ روبه‌رو شد. او در جریان رقابت‌های لیگ برتر، برای تیم ذوب‌آهن روی تخته رفت اما زمانی که می‌خواست وزنه را بالای سر ببرد، از ناحیه دست دچار مصدومیت شد و به مدت 2 ماه از مسابقات دور ماند و رقابت‌های قهرمانی جهان کلمبیا را از دست داد. 
مصدومیت معتمدی از ناحیه دست شدید بود به طوری که زیر تیغ جراحی هم رفت. او بتازگی در مسابقه جایزه بزرگ گزینشی المپیک کوبا شرکت کرد تا وارد چرخه گزینشی المپیک شود. معتمدی قرار است در مسابقات قهرمانی جهان در دسته ۱۰۲ کیلوگرم روی سکو برود؛ در صورتی که او بتواند به شرایط ایده‌آل برسد، یکی از مدعیان این وزن برای المپیک محسوب می‌شود. 
* کار سخت دهدار در جهانی
رضا دهدار در مسابقات قهرمانی جهان در کلمبیا در سال ۲۰۲۲ عنوان نایب‌قهرمانی را از آن خود کرد و سهمیه‌اش برای حضور در المپیک ۲۰۲۴ پاریس را قطعی کرد. او برای تأیید این سهمیه باید در مسابقات قهرمانی جهان ۲۰۲۳ عربستان روی تخته برود. دهدار به دلیل جایگاهی که در رنکینگ جهانی دارد بتازگی از سوی فدراسیون جهانی بورسیه ۳ هزار دلاری گرفته که اعلام کرد این بورسیه را بین 3 وزنه‌بردار دیگر تقسیم می‌کند تا آنها هم برای کسب سهمیه المپیک، انگیزه بگیرند. از آنجا که دسته ۹۶ کیلوگرم جزو اوزان المپیکی محسوب نمی‌شود، بنابراین خیلی از قهرمانان این دسته برای شرکت در المپیک به دسته ۱۰۲ کیلوگرم آمدند، از آن طرف برخی قهرمانان ۱۰۹ کیلوگرم هم به دسته ۱۰۲ کیلوگرم آمدند، بنابراین دهدار رقابت خیلی سنگینی پیش‌رو دارد. 
***
سجاد انوشیروانی: برای کاهش تعداد وزنه‌برداران هشدار داده بودیم
رئیس فدراسیون وزنه‌برداری گفت: بارها درباره کاهش وزنه‌بردار هشدار داده بودیم اما گوش شنوایی نبود. سجاد انوشیروانی درباره برگزاری مسابقات قهرمانی کشور به میزبانی اردبیل و عدم استقبال وزنه‌برداران از این مسابقات گفت: یکی از وظایف فدراسیون، برگزاری منظم رویدادهای داخلی است. برای نخستین‌بار این مسابقه در ۳ رده سنی و به صورت امتیاز مدالی برگزار و رکوردها هم بالا در نظر گرفته شد. اگر رکوردهای ورودی مثل سال گذشته پایین در نظر گرفته می‌شد و نتیجه را هم امتیازی در نظر می‌گرفتیم، مجبور بودیم ۳ مسابقه را به صورت جداگانه برگزار کنیم اما به دنبال کیفی‌سازی هستیم، به همین خاطر تعداد نوجوانانی که نسبت به سال گذشته در این مسابقه شرکت کردند کمتر بود. وی افزود: در واقع با کیفی‌سازی، حدود ۲۰ وزنه‌بردار نوجوان کمتر از سال قبل در این مسابقات شرکت کردند. تعداد به نسبت سال‌های قبل کاهش یافته اما ما از یک سال پیش این هشدار را می‌دادیم که وضعیت وزنه‌برداری به لحاظ کمی با مشکلات عمده‌ای روبه‌رو شده است. ما هم به این دلیل مسابقات را کمی و به شکل مدالی برگزار کردیم که اولا این شکل از برگزاری مسابقه را امتحان کرده باشیم و دوم اینکه امسال مسابقات فشرده برون‌مرزی داریم و در سال قبل از المپیک فدراسیون بشدت تحت فشار است. انوشیروانی اظهار داشت: کاهش وزنه‌بردار در رده سنی پایه، زمانی اتفاق افتاد که به لحاظ اقتصادی شرایط سخت شد و باید همان موقع با هر شیوه‌ای که می‌دانستند جلوی آن را می‌گرفتند که متاسفانه این اتفاق رخ نداد. ما هم در آن زمان هشدار دادیم اما متاسفانه گوش شنوایی نبود. در این فدراسیون به دنبال یک برنامه‌ریزی مدون هستیم تا ظرفیت استان‌ها را افزایش دهیم تا آسیبی که وزنه‌برداری دیده مرتفع شود و تا 3-2 سال آینده وضعیت کمی ترمیم شود. اگر طبق برنامه‌ریزی پیش رفتیم و تا ۲ سال آینده وضعیت بهبود نیافت باید برای وزنه‌برداری ایران فکری کرد. البته نباید از این موضوع غافل شویم که وزنه‌برداری در دنیا دچار افت کمی شده که ممکن است خطر حذف از المپیک را به همراه داشته باشد و باید دوستان ما در فدراسیون جهانی به دنبال راه چاره برای آن باشند. رئیس فدراسیون وزنه‌برداری درباره شرایط ملی‌پوشان برای حضور در مسابقات قهرمانی جهان و بازی‌های آسیایی گفت: خدا را شکر رکوردها نسبت به قبل ارتقا یافته و این نشان می‌دهد وزنه‌برداری روزهای خوبی را پشت سر می‌گذارد و وزنه‌برداران رشد خوبی داشتند، به همین خاطر برای ما اهمیت دارد شرایط تیم‌های ملی را بهینه کنیم تا با کیفیت بالا جلو برویم.

Page Generated in 0/0073 sec