گروه بینالملل: مراسم عاشورای حسینی روز گذشته در سراسر عراق با حضور میلیونها مسلمان این کشور و برخی کشورهای اسلامی در امنیت کامل برگزار شد. روز گذشته همزمان با روز عاشورای حسینی در عراق، مراسم «رکضه طویریج» (هروله طویریج) مانند هر سال تحت تدابیر امنیتی و پیشگیرانه با حضور هزاران ارادتمند و عاشق سرور و سالار شهیدان، حضرت اباعبداللهالحسین (ع)، پس از ادای نماز ظهر و عصر برگزار شد. هر سال هزاران عزادار از داخل و خارج عراق در این مراسم باشکوه که به نشانه تجدید بیعت با اباعبداللهالحسین (ع) است، شرکت میکنند. مراسم «رکضه طویریج» در ظهر عاشورا (روز دهم محرم) برگزار میشود. طویریج نام قدیمی شهر هندیه در نزدیکی کربلاست. ظهر روز عاشورا عزاداران حسینی هرولهکنان و بر سر و سینهزنان برای یادآوری حادثه عاشورا به سمت حرم مطهر امام حسین (ع) در کربلا حرکت میکنند. دسته طویریج، بزرگترین دسته عزاداری روز عاشورا در عراق است. زائران حسینی از کیلومترها دورتر از کربلا برای زیارت حرم امام حسین(ع) حرکت و بعد از نماز ظهر و عصر، مراسم هروله به سمت حرم را آغاز میکنند. طبق رسم هر ساله در روز عاشورای حسینی در عراق، زائران و عزاداران حسینی که ساعتها برای زیارت حرم امام حسین (ع) پیادهروی کردهاند، پس از هروله و زیارت خیمهگاه حسینی، با نوای «واحسین»، «لبیک یا حسین» و «یا لثاراتالحسین» به سوی حرم سیدالشهدا (ع) حرکت کرده و پس از عزاداری در حرم ارباب به حرم حضرت عباس علیهالسلام مشرف میشوند. سازمان حشدالشعبی عراق نیز با انتشار تصاویری از تامین امنیت و سازماندهی امور برای برگزاری آیین عزاداری طویریج خبر داده و اعلام کرده بود بیش از 2 هزار نیرو برای تامین امنیت و فراهم کردن شرایط لازم به منظور برگزاری این آیین، مستقر کرده است. «خالد المخنا» سخنگوی وزارت کشور عراق هم به الفرات گفت طرح امنیتی و خدماتی ویژه عاشورای حسینی با موفقیت اجرا شد. وی با بیان اینکه آیین طویریج روز گذشته برگزار شد، افزود هیچ مشکل و نقص امنیتی یا تلاش برای ایجاد شایعه و برهم زدن فضای زیارت رخ نداد و طرح امنیتی تا زمان خروج آخرین زائر عزادار از کربلای معلی ادامه داشت.
در دوران رژیم بعث، برگزاری این مراسم مانند بسیاری از دیگر عزاداریهای امام حسین(ع) ممنوع بود و بسیاری به صورت فردی و پراکنده آن را انجام میدادند. مورخان گفتهاند این عزاداری اول بار سال 1855 یا 1872 میلادی برگزار شد و متولی برگزاری آن فردی به نام میرزا صالح قزوینی بود که در دهه اول محرم در خانه مسکونی خود در منطقه هندیه یا همان طویریج مراسم عزاداری برپا میکرد و روز عاشورا عزاداران از خانه او به سمت مرقد مطهر به راه میافتادند. بر اساس سنتی که از همان زمان تأسیس رایج شد، عزاداران از منطقه هندیه یا طویریج به راه میافتند و در منطقه قنطرهالسلام که دروازه طویریج بوده، نماز ظهر و عصر را اقامه و سپس به سمت مرقد مطهر حرکت میکنند. در زمان رژیم بعث، نیروهای امنیتی در طول مسیر مستقر میشدند تا عزاداران را شناسایی کنند و تحت تعقیب قضایی قرار دهند. بعد از سقوط رژیم بعث در سال 2003، مراسم عزاداری طویریج هر سال با شکوه بیشتر و با حضور عزاداران بیشتری برگزار میشود. عاشورای سال 2004 گروه تروریستی القاعده در مسیر این عزاداری در نزدیکی بینالحرمین دست به انفجار تروریستی زد که در آن جنایت دست کم 178 تن شهید شدند. امسال نیز میلیونها تن از عاشقان اهل بیت در این مراسم حضور داشتند و استان کربلا در حالت آمادهباش امنیتی، خدماتی و درمانی بود. در همین ارتباط صالح الحسناوی، وزیر بهداشت عراق گفت شخصا به صورت میدانی بر طرح پشتیبانی بهداشتی زیارت عاشورا نظارت کرده است. وی با اشاره به اینکه از خدمات پزشکی به زائران مطلع شده، بر ارائه خدمات بهداشتی به بهترین وجه تاکید کرد. الحسناوی تصریح کرد مراکز بهداشتی، میزبان هزاران مراجعهکننده بوده و خدمات بهداشتی یکپارچهای ارائه دادهاند.
***
شرکت 16 میلیون عزادار در مراسم عاشورای کربلای معلی
باقر الساعدی، نایبرئیس کمیسیون خدمات پارلمان عراق گفت برآورد اولیه نشان میدهد حدود 16 میلیون زائر وارد کربلای معلی شدهاند.