صفر شدن تعرفه تجاری بین ۲ کشور، تأسیس شرکت بیمه مشترک ایران و سوریه و ازسرگیری تولید خودروهای ایرانی در سوریه از اصلیترین توافقهای این نشست بود
گروه اقتصادی: کمیته پیگیری اسناد و تفاهمات سفر رئیسجمهور به دمشق به ریاست وزیر راهوشهرسازی ایران و وزیر اقتصاد و تجارت خارجی سوریه به عنوان رؤسای کمیسیونهای مشترک اقتصادی 2 کشور دیروز در ساختمان شهید دادمان وزارت راهوشهرسازی برگزار شد.
مهرداد بذرپاش، وزیر راهوشهرسازی و رئیس کمیسیون اقتصادی مشترک ایران و سوریه در جلسه افتتاحیه کمیته پیگیری اسناد و تفاهمات سفر رئیسجمهور کشورمان به دمشق، با اشاره به سفر اخیر ابراهیم رئیسی به سوریه گفت: در این سفر ۱۶ سند همکاری بین 2 کشور به امضا رسید و یکی از اصلیترین وظایف ما در کمیسیون پیگیری اجرایی شدن این سندهاست.
وزیر راهوشهرسازی خاطرنشان کرد: طبق تاکیدات روسای جمهوری 2 کشور باید هرچه سریعتر این تفاهمات را به مرحله اجرا برسانیم.
بذرپاش ضمن قدردانی از سفیران 2 کشور گفت: تحول قابل توجهی در پیگیریها و به سرانجام رسیدن پروژهها رخ داده است.
وی با اشاره به جلسه با وزیر حملونقل سوریه گفت: گزارشها حاکی از پیشرفت مناسب در امور و پروژههای مشترک بود.
رئیس کمیسیون اقتصادی مشترک ایران و سوریه ادامه داد: دیدارهای متعدد و موثری نیز برای هیات سوری با مقامات و مسؤولان ایرانی تدارک دیده شده تا مذاکرات درباره تفاهمات انجام شده، ادامه یابد.
* ایجاد تحولات جدید در منطقه
محمد سامر الخلیل، وزیر اقتصاد و تجارت خارجی سوریه نیز در این نشست ضمن تشکر از دعوت وزیر راهوشهرسازی و میزبانی شایسته وی، بر تکلیف رئیسجمهور سوریه برای اجرایی شدن تفاهمات انجامشده در سفر تاریخی رئیسجمهور ایران به دمشق تاکید کرد.
وی افزود: در سفر و ملاقات تاریخی میان روسای جمهور ایران و سوریه نقطه تحول جدیدی در روابط اقتصادی و تجاری ایجاد شده است.
وزیر اقتصاد و تجارت خارجی سوریه گفت: شاهد تحولات جدیدی در منطقه هستیم و امیدواریم این تلاشها به نتیجه ملموس برسد.
سامر الخلیل اظهار کرد: تشکیل جلسه پیگیری بعد از تنها 2 ماه از سفر رئیسجمهور ایران به سوریه نشاندهنده جدیت ایران در اجرای توافقات مهم میان 2 کشور است.
وی افزود: جلسه مهمی با وزیر راهوشهرسازی ایران داشتیم و موضوعات مهمی در بسیاری از حوزهها مطرح شد که در حاشیه این جلسات برخی جزئیات این توافقات اعلام خواهد شد.
همچنین وزیر راهوشهرسازی توافقات انجام شده با سوریه در حوزههای مختلف بانک و بیمه، حملونقل، تجارت، گردشگری، ارتباطات، ترانزیت و نفت را تشریح کرد.
بذرپاش سفر هیات سوری و جدیت و پیگیری وزیر اقتصاد و تجارت خارجی سوریه را قابل تقدیر دانست و گفت: امروز گزارش پیشرفت پروژهها توسط دستگاههای مختلف ارائه شد و نشاندهنده آن بود که تعداد زیادی از توافقات اجرایی شده است.
وی با اشاره به گذشت کمتر از ۳ ماه از سفر تاریخی رئیسجمهور به سوریه بیان کرد که پیگیر توافقات مورد تاکید روسای جمهور 2 کشور است تا این کار هر چه سریعتر به سرانجام برسد.
* تأسیس شرکت بیمه مشترک ایران و سوریه
بذرپاش خاطرنشان کرد: در حوزه بیمهای پیشرفت خوبی حاصل شد؛ شرکت مشترک بیمهای ایران و سوریه تاسیس شده است که امروز میتوانند به شرکتهای ایرانی و مسافران و زوار ایرانی خدمات ارائه دهند.
* آغاز فعالیت بانک ایرانی در سوریه طی هفتههای آتی
وزیر راهوشهرسازی همچنین درباره توافقات انجام شده در حوزه بانکی گفت: برای فعالیت مشترک بانکی، بانک طرف ایرانی معرفی و مجوز بانک مرکزی صادر شد.
وی افزود: به این ترتیب بانک طرف ایرانی طی هفتههای آتی فعالیت خود را در سوریه آغاز خواهد کرد.
به گفته بذرپاش، این کار در حالت عادی حداقل یک سال طول میکشد اما در مدت کمتر از ۳ ماه بانک ایرانی در سوریه برای تسهیل فعالیت تجار آغاز به کار میکند.
* حذف تعرفه تجاری کالاهای 2 کشور
رئیس کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و سوریه گفت: حذف تعرفه تجاری کالاهای 2 کشور در توافقنامه 2 رئیسجمهور به امضا رسید و امروز تقریبا در همه کالاها تعرفه تجاری به صفر رسیده و بزودی به گمرک نیز ابلاغ میشود. بنابراین تجار میتوانند همه کالاهای مورد نظر خود را با تعرفه صفر به سوریه صادر یا از آن کشور وارد کنند.
بذرپاش خاطرنشان کرد: اعزام زائران به سوریه برای زیارت و گردشگری پس از سالها معطلی با چند پرواز آغاز شد و سالی ۵۰ هزار زائر ایرانی به سوریه اعزام میشوند که البته این رقم باید افزایش یابد.
وزیر راهوشهرسازی تاکید کرد: اپراتور سوم و فعالسازی شرکتهای اپراتور سیار ایرانی در سوریه نیز مورد توافق با وزارت اتصالات و ارتباطات سوریه قرار گرفت و پروژه دیگری بعد از سالها در حال اجرایی شدن است که خبر بسیار خوبی برای حوزه ارتباطات کشور است.
بذرپاش در ادامه به اقدامات انجام شده در حوزه تسهیل ترانزیت و فعالسازی زیرساختهای ترانزیتی در حوزههای جادهای، ریلی و خطوط کشتیرانی اشاره کرد و گفت: در این زمینهها توافقات خوبی به نتیجه رسید و انضباط در ارسال کشتیهای ایرانی به بنادر سوریه و بالعکس مورد توافق قرار گرفت.
وی افزود: مقرر شد این اتفاق با زیرساخت بندری مناسب در قالب یک بندر خاص یا یک اسکله مشخص برای پهلوگیری کشتیهای بزرگتر محقق شود یا پسکرانههایی در بنادر فعال سوری در اختیار ایران برای ترخیص بار و کالا قرار گیرد تا هزینه حمل به حداقل برسد.
رئیس کمیسیون اقتصادی مشترک ایران و سوریه خاطرنشان کرد: مسیر ایران - عراق - سوریه یک مسیر کریدوری بسیار خوب برای 3 کشور است که دسترسی از طریق سوریه به اروپا از این مسیر به صرفهتر و آسانتر است.
وی ادامه داد: زیرساختهای ریلی و جادهای هم موجود است که البته به بازسازیهای اساسی نیاز دارد و قرار شد این کریدور برای سهولت بهتر تردد کامیونها و قطارها تجهیز شود.
* از سرگیری تولید 2 خودروساز ایرانی در سوریه
وزیر راهوشهرسازی گفت: سرمایهگذاری خودروسازهای ایران در سوریه با وقفه مواجه شده بود که تسهیلات خوبی از سوی سوریه برای این 2 شرکت خودروسازی در نظر گرفته شد تا این 2 شرکت با رعایت استانداردها و مقررات سوریه تولید خود را از سر بگیرند.
بذرپاش گفت: همچنین مذاکرات برای تولید تراکتور و فعالیت کارخانه تولید لاستیک در سوریه انجام شد و به نتیجه رسید.
وی افزود: توافقات نفتی خوبی هم میان 2 کشور انجام شده و مذاکرات در این خصوص ادامه دارد که وزیر نفت کشورمان جزئیات آن را به اطلاع خواهد رساند.
بذرپاش در ادامه درباره همکاریهای 2 کشور در حوزه گردشگری توضیح داد: از زیرساختهای اصلی توسعه گردشگری، حملونقل و اقامت در هتلهای مناسب گردشگران است که در فاز اول پروازها میان 2 کشور آغاز شده است.
* حذف هزینه خدمات فرودگاهی
وی افزود: برای ارزانتر شدن سفرها مقرر شد هزینه خدمات فرودگاهی 2 کشور حذف شود و به صفر برسد که در کاهش هزینه تمامشده گردشگران تاثیرگذار است.
وزیر راهوشهرسازی درباره معرفی ظرفیتهای گردشگری ایران توضیح داد: مکانی به عنوان نمایشگاه دائمی ایران در سوریه در نظر گرفته شده تا خدمات گردشگری و زیرساختی ایران و کالاهای کشورمان معرفی شود.
وی ادامه داد: همچنین در نمایشگاههای فصلی نیز به معرفی کالاها و خدمات در حوزه سلامت و تجهیزات پزشکی و خدمات درمانی، محصولات هایتک و نانو، خدمات فنی - مهندسی، محصولات کشاورزی، منسوجات و لوازم خانگی، کالاهای صنعتی، تجهیزات پولی و بانکی و حوزه پتروشیمی میپردازیم.
رئیس کمیسیون اقتصادی مشترک ایران و سوریه گفت: در حوزه فعالیتهای تجاری توافق شد هر جایی که امکان داشت مبادله کالا با ارز ملی 2 کشور انجام شود و استفاده از ارزهایی مثل یورو و دلار به حداقل برسد.
* گامهای بلندی برای افزایش سطح همکاریها برداشته شده است
محمد سامر الخلیل، وزیر اقتصاد و تجارت سوریه نیز در این نشست خبری، انجام سفر هیات سوری به ایران را تکلیفی از سوی رئیسجمهور دانست و گفت: این سفر با هدف پیگیری و اجرای مباحث و توافقات انجام شده در سفر رئیسجمهور ایران به سوریه انجام شد تا مباحث مرتبط و همکاریهای اقتصادی در همه زمینهها را به سرانجام برسانیم.
وی افزود: تاکید ما آن است که آنچه به دست میآید، در راستای مصالح و منافع 2 کشور باشد.
سامر الخلیل ادامه داد: جلسه مفصلی در حوزه همکاریهای اقتصادی 2 طرف داشتیم و امروز هم مباحث مختلفی درباره همه حوزههای همکاری و ظرفیتهای 2 کشور در این زمینه مطرح شد.
وی افزود: گامهای بسیار زیادی طی 2 ماه گذشته در حوزههای بانکی، بیمهای، حملونقل، تجارت آزاد، گردشگری و زیارت برداشته شده و از همه تلاشهای انجام شده از سوی 2 دولت، مجموعهها و شرکتهای خصوصی ایرانی بویژه وزیر راهوشهرسازی ایران تشکر میکنم.
* لزوم پیگیری مصوبات سفر اردیبهشت رئیسجمهور به سوریه
۱۳ اردیبهشت امسال حجتالاسلام والمسلمین سیدابراهیم رئیسی در رأس هیاتی متشکل از وزرای راهوشهرسازی، امور خارجه، نفت و ارتباطات و فناوری اطلاعات و جمعی از تجار و بازرگانان راهی سوریه شد.
این سفر پس از 13 سال، نخستین سفر یک رئیسجمهور ایران به سوریه بود که در راستای توسعه روابط دوجانبه انجام شد.
رئیسی و بشار اسد، رئیسجمهور سوریه در این سفر برنامه جامع همکاریهای راهبردی و بلندمدت ایران و سوریه در حوزههای مختلف را امضا کردند، همچنین مقامات ارشد ایران و سوریه در حضور رؤسای جمهور 2 کشور ۱۴ سند همکاری در حوزههای همکاریهای تجاری، نفت و انرژی، فنی-مهندسی، مسکن، حملونقل ریلی و هوایی، مناطق آزاد و بخش خصوصی، ارتباطات و فناوری و زلزله و امدادرسانی و تسهیل امور زیارتی به امضا رساندند.
* توسعه زیرساخت و حملونقل 2 کشور محور اصلی پیگیریها
۱۵ اردیبهشت امسال، وزیر راهوشهرسازی طی سفر به سوریه، از نمایشگاه آفاق المستقبل در دمشق بازدید و با هیات مدیره این نمایشگاه دیدار و گفتوگو کرد. از سویی در این مدت موضوع افزایش پروازهای میان ایران و سوریه، توسعه خطوط ریلی سوریه با توان متخصصان ایرانی و اقتصاد دریامحور از جمله زمینههای همکاری مشترک عنوان شده است. طی سالهای اخیر صاحبنظران همواره نسبت به تبادلات تجاری اندک میان ایران و سوریه نقد وارد کردهاند. محورهایی نظیر مسیر غیر بهینه صادرات کالا به سوریه و تاخیر در تحویل محصولات، عدم توجه به خط کشتیرانی منظم برای صادرات به سوریه و نیاز به کشتی رو رو در بنادر طرابلس و مرسین از جمله نقدهای وارد شده به تعامل اقتصادی ایران و سوریه بوده است.
پیشتر نیز رئیس وقت سازمان توسعه تجارت از مانعتراشی برخی سازمانهای داخلی برای صادرات به سوریه خبر داده بود.