کند شدن سرعت رشد تورم مسکن در شهرهای بزرگ و کاهش قیمت در شهرهای اقماری از ابتدای تابستان
مهرداد بذرپاش: قیمت مسکن در تمام شهرهای کشور کاهش یافته است البته هنوز کاهش قیمتها مطلوب نیست
گروه اقتصادی: بررسی آمارهای رسمی ارائه شده از سوی مرکز آمار گویای آن است سرعت رشد تورم در بخش اجارهبها و مسکن در تیرماه کند شده است به طوری که تورم نقطه به نقطه اجارهبها به ۳۷,۹ درصد و تورم مسکن به ۳۸ درصد رسیده است که نشان از کاهش یک و 1,1 درصدی نسبت به ماه قبل دارد.
به گزارش «وطن امروز»، وزیر راه و شهرسازی خبر از کاهش قیمت مسکن در تمام شهرها و احتمال تسری این موضوع به بخش اجارهبها در آینده نزدیک داد. به گزارش «وطن امروز»، مهرداد بذرپاش گفت: درباره قیمتگذاری مسکنهای طرح ملی، از دلایلی که سبب افزایش قیمت در واحدهای ملی شد، کاهش تولید مسکن بود، زیرا تولید مسکن به پایینترین حد خود رسیده بود و سوداگریهای زیادی در حال انجام بود. وی ادامه داد: مسکن یکی از مهمترین کالاهای مورد نیاز مردم جامعه است و ما باید کمک کنیم این بازار به ثبات و آرامش برسد و دولت باید بیشترین سهم را در این حوزه داشته باشد. در کشور برای کاهش قیمت بررسیهای میدانی در حال انجام است و طی ۲ هفته آینده آمار دقیقتری را اعلام خواهیم کرد. وی گفت: همه شهرها مشمول کاهش قیمت شدند اما هر شهر با دیگری فرق دارد، البته هنوز کاهش قیمتها مطلوب نیست و هر چه قیمتها پایین رود تاثیرات را در بازار اجاره هم نشان خواهد داد و توقع ما از نظام بانکی این است که همکاری بیشتری داشته باشد. بررسیهای انجامشده از روند قیمت مسکن در کشور گویای بیمیلی افراد برای خرید و فروش مسکن بوده که خود عامل اصلی این کاهش قیمتها بوده است. کاهش قیمت مسکن در برخی کلانشهرها همچون تهران و البرز به وضوح قابل لمس است و حتی این روند به بسیاری از شهرهای اقماری تهران نیز سرایت کرده است. واسطههای ملکی معتقدند به دلیل ایجاد انتظارات کاهشی و همزمانی با ماه محرم، خریداران از بازار مسکن کنار کشیده و به نوعی رکود در این بازار حاکم شده است که انتظار میرود این شرایط که از ابتدای خردادماه آغاز شده، دستکم تا ۲۵ شهریورماه همزمان با پایان ماه صفر ادامه یابد.
فصل طلایی نقل و انتقالات در بازار مسکن - تابستان - به دلیل همزمانی با ثبات بازارهای موازی و افت نرخ ارز با رکود همراه شده و کسادی بازار که به شکل سنتی در ماههای محرم و صفر ایجاد میشود نیز این رکود را عمیقتر کرده است.
از ابتدای خردادماه که قیمت دلار در مسیر کاهش و ثبات قرار گرفت بازارهای مسکن، خودرو و طلا به آرامش رسیدند. در حال حاضر قیمت خودرو تا ۴۵ درصد کاهش یافته و بررسیها از بازار مسکن شهر تهران از افت ۱۵ تا ۲۰ درصدی نرخهای پیشنهادی حکایت دارد. در صورت ادامه رکود معاملات، قیمت آپارتمان ممکن است کاهش بیشتری را در آینده تجربه کند.
در حال حاضر برآورد میشود که تعداد قراردادهای خرید و فروش مسکن در تهران کمتر از ۳۰۰۰ فقره در ماه باشد؛ در حالی که طی سالهای اخیر به طور میانگین در تهران ماهانه ۱۵ هزار فقره خرید و فروش مسکن انجام شده است. از آذر سال گذشته تاکنون آمار رسمی از تعداد معاملات و قیمت مسکن در پایتخت ارائه نشده اما آنگونه که واسطههای ملکی میگویند به دلیل ایجاد انتظارات کاهشی و همزمانی با ماه محرم، خریداران از بازار مسکن کنار کشیدهاند. خرید و فروشهای سرمایهای نیز در شرایط فعلی وجود ندارد.
با توجه به دیرپذیر بودن بازار مسکن، برای ارزیابی از وضعیت آن دستکم باید یک فصل بگذرد. پایان ماه صفر یعنی ۲۵ شهریورماه رکود این بازار تقریبا ۴ ماهه میشود.
آنچه میتوان از اوضاع فعلی بازار مسکن استنباط کرد اینکه انتظارات کاهشی در بازار ایجاد شده و عرضه بیشتری نسبت به تقاضا وجود دارد، البته این رشد عرضه به معنای افزایش فروشندگان نیست بلکه به دلیل کاهش تعداد خریداران، تناسب بین عرضه و تقاضا به هم ریخته است. در واقع بازار با افزایش حجم عرضه در برابر تقاضا مواجه شده و این شرایط را به نفع متقاضیان تغییر میدهد.
* کاهش 3.8 درصدی تورم قیمت مسکن در تهران
در همین باره رئیس مرکز توسعه راهبردی وزارت راه و شهرسازی با اشاره به اقدامات انجام شده در حوزههای سیاستگذاری و ایجابی، از بازگشت آرامش به بازار مسکن و کاهش تورم تقریبی 3.8 درصدی قیمت مسکن در روزهای پایانی تیر امسال نسبت به ماه گذشته در شهر تهران خبر داد. سیدجواد سادات افزود: بر اساس آمارها و برآوردهای انجام شده، متوسط قیمت یک متر مربع زیربنای واحدهای مسکونی معامله شده در شهر تهران، در روزهای پایانی تیر نسبت به ماههای گذشته کاهش قابل توجهی داشته است به طوری که در روزهای پایانی تیر بر اساس آمارهای رسمی کاهش 3.8 درصدی قیمتها را شاهد بودیم. مشاور وزیر راه و شهرسازی گفت: اجرای شهر به شهر و محله به محله طرح ساماندهی واحدهای صنفی مشاوران املاک و شناسایی و برخورد با اخلالگران بزرگ حوزه بازار مسکن، رونمایی از سامانه دریافت کد رهگیری رایگان اجاره، اقدام جدی در حوزه شناسایی و دریافت مالیات از خانههای خالی، تصویب طرح تنظیم بازار زمین، مسکن و اجارهبها در مجلس و طرح الزام ثبت رسمی اموال غیرمنقول، از جمله اقدامات وزارت راه و شهرسازی برای ساماندهی و کاهش نرخ تورم مسکن در شهر تهران و سراسر کشور بوده است. وی ادامه داد: همچنین تحویل زمین به بخشی از واجدان شرایط طرح حمایت از جوانی جمعیت، برداشتن گامهای بلندتر در حوزه عرضه مسکن، ترویج بسته نوزدهگانه تشویقی بازآفرینی شهری و تصویب مصوبه مبارزه با احتکار زمین در شورای عالی معماری و شهرسازی، از دیگر اقدامات وزارت راه و شهرسازی برای ساماندهی و کاهش نرخ تورم مسکن در پایتخت و سراسر کشور بوده است.
* فعالان صنعت ساختمان از ظرفیتهای قانونی ایجادشده استفاده کنند
همچنین پنجشنبه هفته گذشته بیست و سومین نمایشگاه بینالمللی صنعت ساختمان با حضور وزیر راه و شهرسازی فعالیت خود را آغاز کرد. مهرداد بذرپاش با اشاره به اینکه فعالان صنعت ساختمان از ظرفیتهای قانونی ایجاد شده استفاده کنند، از سیاست کاهش مصرف انرژی در واحدهای مسکونی، بازارسازی متفاوت برای صنعت ساختمان و خرید انبوه مصالح ساختمانی در وزارت راه وشهرسازی خبر داد. وی گفت: امروز فراوانی تولیدات ایرانی و محصولات ساختمانی، گستردهتر از مرزهای ایران شده و به خارج از مرزهای ایران کشیده شده است که نشان از رشد و بالندگی در صنعت ساختمان دارد. وزیر راه و شهرسازی با تاکید بر اینکه تولید سالانه یک میلیون واحد مسکونی علاوه بر قانون جهش تولید و برنامه رئیسجمهور، نیاز کشور است، احداث یک میلیون واحد مسکونی و رونق گرفتن تولید مسکن را تضمین مناسبی برای فعالان صنعت ساختمان و رشد تولید در این حوزه برشمرد.
* رشد ۴۰ درصدی صدور پروانه ساختمانی در بافتهای فرسوده
بذرپاش گفت: تمهیدات دولت برای تامین زیرساختهای مسکن اندیشیده شده و ارائه تسهیلات در بافتهای فرسوده برای تحریک طرف تقاضا و ایجاد مکانیزمهای شهرسازانه برای رونق ساختوساز نشان از فعالیتهای دولت برای رونق تولید مسکن دارد. عضو کابینه سیزدهم توضیح داد: شاهد رشد ۴۰ درصدی صدور پروانه ساختمانی در بافتهای فرسوده هستیم که بعد از ابلاغ بسته ۱۹ بندی، رشد قابل توجهی یافته است. بذرپاش همچنین از آمادگی وزارت راه و شهرسازی برای تدوین ضوابط برای رونق تولید مسکن در شورای عالی شهرسازی و معماری خبر داد و گفت: یکی از سیاستهای وزارت راه و شهرسازی توسعه شهرها در چارچوب قوانین و مقرارت شهری است. وی از تصویب احداث ۵۰ شهرک مسکونی و ۲۷ شهر جدید ساحلی خبر داد و گفت: این مصوبات ظرفیت مناسبی برای فعالان صنعت ساختمان به شمار میرود که ضرورت دارد از این ظرفیتها استفاده بهینه شود.
* ساخت خانههای یک طبقه حیاطدار
بذرپاش اتخاذ سیاستهای جدید در بخش مسکن روستایی را از دیگر برنامههای وزارت راه و شهرسازی عنوان کرد و گفت: یکی از سیاستهای ما در دولت ساخت واحدهای یک طبقه ویلایی است که ضرورت دارد در ساخت آن از نمادهای تمدنی ایرانزمین بهره کافی ببریم. وی توضیح داد: اتخاذ سیاستهای کاهش مصرف انرژی در واحدهای مسکونی، بازارسازی متفاوت برای صنعت ساختمان و خرید انبوه مصالح ساختمانی بخشی از سیاستهایی است که در دستور کار قرار دارد. بذرپاش گفت: صادرات مصالح ساختمانی از دیگر موضوعاتی است که در دستور کار داریم و بناست در سفرهای خارجی و میزبانی از میهمانان خارجی این موضوع مورد توجه قرار گیرد.