عرضه و تولید گوشت ماکیان (سفید) ۲۰ درصد و گوشت قرمز ۱۲ درصد در خرداد امسال نسبت به خرداد سال قبل کاهش یافته و همزمان تورم سالانه این ۲ کالا ۸۰ درصد را پشت سر گذاشته است. مرکز آمار اخیرا گزارش عملکرد کشتارگاههای رسمی کشور را در خرداد سال جاری منتشر کرد که نشانگر کاهش تولید گوشت قرمز و سفید است. بر این اساس، مقایسه عملکرد کشتارگاههای رسمی کشور در خرداد ۱۴۰۲ با ماه مشابه سال ۱۴۰۱ نشاندهنده کاهش ۲۰ درصدی مقدار عرضه گوشت انواع طیور در کشتارگاههای رسمی کشور است. مقدار عرضه گوشت طیور در خرداد ۱۴۰۲ نسبت به ماه مشابه سال قبل برای ماکیان (مرغ و خروس) ۲۰ درصد، برای بوقلمون ۳ درصد، برای بلدرچین ۴۴ درصد، برای شترمرغ ۲۸ درصد و برای سایر انواع طیور ۴۲ درصد کاهش داشته است. همچنین مقایسه عملکرد کشتارگاههای رسمی کشور در خرداد ۱۴۰۲ با ماه مشابه سال ۱۴۰۱، نشاندهنده کاهش ١٢ درصدی مقدار عرضه گوشت قرمز در کشتارگاههای رسمی کشور است. موضوعات مختلفی در رابطه با کاهش عرضه گوشت قرمز و سفید توسط مسؤولان صنفی و بخش خصوصی مطرح میشود که اکثر آنها ناظر به عدم تامین نهادههای دامی و نقدینگی مورد نیاز تولیدکنندگان است. تورم اعلامی گوشت قرمز و گوشت ماکیان (سفید) از سوی مرکز آمار برای تیرماه 86.3 درصد بوده است که نشان از افزایش قیمت افسارگسیخته این کالاها دارد. هماکنون هر کیلو مرغ در پروتئینیهای پایتخت به بیش از ۱۰۰ هزار تومان و هر کیلو گوشت گوسفندی (ران) به بیش از ۴۰۰ هزار تومان رسیده است. برخی کارشناسان تنها راه عبور کوتاهمدت از این شرایط را واردات میدانند. وضعیت کنونی در حالی است که اساسا فصلهای بهار و تابستان شرایط دامداری و دامپروری به مراتب مناسبتر از فصلهای سرد است.
* مرغ شهرداری به جای مرغ دولتی
مرغ البته در برخی مراکز مانند میادین میوه و ترهبار شهرداری هر کیلو با قیمت نزدیک مصوب (73 هزار تومان) به صورت صفی و سهمیهای (هر فرد 2 مرغ) در حال توزیع است. در چنین شرایطی بساط قطعهفروشی مرغ نیز داغ شده است و برخی عرضهکنندگان این محصول برای در امان ماندن از دست تعزیرات و دیگر نهادهای نظارتی اقدام به فروش قطعات مرغ میکنند. در هفتههای گذشته که میزان عرضه مرغ به بازار کمتر شده، این محصول به صورت قطعهبندیشده و با نرخهای دلخواه به وفور در بازار به فروش میرسد.
* نهاده در حال تأمین است
در این شرایط اما فعالان صنفی و تولیدکنندگان مرغ اخبار امیدوارکنندهای در این رابطه میدهند که نویدبخش آن است شاید قیمت مرغ در روزهای آینده کاهش یابد. حدود ۲ هفته پیش بود که علی ابراهیمی، مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغ گوشتی در رابطه با وضعیت توزیع نهادههای دامی گفت: تامین سویا برای رشد جوجههای گوشتی در واحدهای پرورش با مشکل مواجه شده بود که با پیگیریهای وزارت جهاد کشاورزی و اقدامات و هماهنگیهای انجام شده با واردکنندگان نهادههای دامی، بارگیری و تحویل سویا به سمت واحدهای مرغ گوشتی انجام شده و پیشبینی میکنیم تا چند روز آینده نیاز واحدهای پرورشی به صورت کامل تامین شود. وی ادامه داد: انتظار ما این است که واردکنندگان پس از دریافت وجه از مرغداران، نهاده را در اختیار مرغداران بگذارند، چرا که مرغداران توان تهیه نهاده آزاد را ندارند. ابراهیمی ابراز امیدواری کرد با گشایشی که در نظر گرفته شده شاهد افزایش تولید مرغ گوشتی در کشور باشیم و با هماهنگی با دستگاههای ذیربط بتوانیم تامینکننده داخل و صادرکننده به کشورهای هدف باشیم. به طور کلی تامین نهاده یکی از اصلیترین دلایل افزایش قیمت مرغ طی سالیان گذشته بوده است و همواره تولیدکنندگان در این زمینه با مشکلاتی دست و پنجه نرم کردهاند.