printlogo


کد خبر: 265634تاریخ: 1402/5/16 00:00
وزارت جهاد کشاورزی: مازاد تولید کشاورزان بدون هیچ محدودیتی خریداری می‌شود
راحت بکارید
سال گذشته ۴ میلیون تن کالای کشاورزی شامل گوجه، پنبه، زعفران، زیتون، جو، پیاز و سیب‌زمینی به صورت توافقی و حمایتی از کشاورزان خریداری شد

گروه اقتصادی: امنیت غذایی امروز به عنوان یکی از مولفه‌های اساسی تامین امنیت و پویایی اقتصادی کشورها به حساب می‌آید. این مهم محقق نمی‌شود مگر با حمایت تمام‌قد از صنعت کشاورزی و دامداری توسط دولت‌ها. در سال‌های اخیر به دلیل تصمیمات خلق‌الساعه‌ای مانند محدودیت صادرات یا واردات افسارگسیخته برای اصلاح قیمت مقطعی کالاهای پرمصرف خوراکی، صدمات جدی به کشاورزان وارد شده است. همین موضوع باعث آن شده کشاورزان دست به عصا اقدام به کاشت کنند اما از سال گذشته با اولویت قرار گرفتن مفهوم امنیت غذایی، محصولات مازاد کشاورزان توسط دولت در حال خریداری است. البته در این مسیر مشکلاتی نیز رخ می‌دهد (مانند زمانبر شدن تسویه با گندمکاران) اما در حالت کلی کشاورزان با طیب خاطر در حال کشت و برداشت هستند. معاون فنی و بازرگانی سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران از خرید ۴ میلیون تن محصولات از کشاورزان به صورت توافقی و حمایتی در سال گذشته خبر داد و گفت: دولت و وزارت جهاد کشاورزی طبق روال همیشه و بدون هیچ محدودیتی محصول مازاد کشاورزان را خریداری می‌کنند. مرتضی معتمد افزود: نیاز سالانه کشور برای محصول سیب‌زمینی ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار تن، پیاز ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تن و گوجه‌ فرنگی ۴ میلیون و ۶۰۰ هزار تن است که مازاد بر این میزان به طور مستمر از کشاورزان خریداری می‌شود. معاون سازمان مرکزی تعاون روستایی تصریح کرد: وزارت جهاد کشاورزی هر ساله برای ماه‌ها و مناطق استان‌های مختلف برنامه کشت ابلاغ می‌کند و برای اینکه احیانا بر اثر حوادث طبیعی و سرمازدگی دچار کمبود نشود، در محاسبات خود ۲۰ درصد ضریب اطمینان اضافه می‌کند. وی اضافه کرد: کشاورزان بر اساس برنامه ابلاغی، کشت انجام می‌دهند اما ممکن است برخی کشاورزان از این برنامه تبعیت نکنند که باعث مازاد تولید خواهد شد.
* خرید حمایتی ۴ میلیون تن محصول از کشاورزان
معتمد با اشاره به اینکه بخش عمده‌ای از محصولات به صورت تازه‌خوری، بخشی برای صنایع فرآوری و بخشی هم صادر می‌شود، گفت: سال گذشته بالغ بر ۴ میلیون تن کالای کشاورزی شامل گوجه ‌فرنگی، پنبه، زعفران، زیتون، جو، پیاز و سیب‌زمینی به صورت توافقی و حمایتی از کشاورزان خریداری شد و بحث خرید حمایتی به صورت مستمر ادامه دارد و اتفاق تازه‌ای نیز در این باره نیفتاده است.
معاون سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران ادامه داد: امسال سال خوبی از نظر تولید محصولات کشاورزی بوده است، بنابراین در برخی محصولات با مازاد تولید روبه‌رو شده‌ایم، برای مثال برای گوجه‌فرنگی علاوه بر تامین نیاز داخلی ۲۰۰ هزار تن مازاد محصول داریم که ورود آن به بازار باعث افت قیمت‌ها شده است، بنابراین برای تنظیم بازار این محصول تشکل‌ها وارد حیطه خرید توافقی شده‌اند تا قیمت‌ها به تعادل برسد.
* وزارت جهاد کشاورزی وظایف خود را انجام می‌دهد
معتمد گفت: وزارت جهاد کشاورزی به عنوان یک دستگاه تخصصی وظایف خود را انجام می‌دهد اما برخی یاد گرفته‌اند تا نخستین نشانه‌های مازاد محصول در بازار را می‌بینند، بلافاصله با انجام مصاحبه انتقاد می‌کنند و رسانه ملی هم که عهده‌دار انعکاس واقعی مشکلات مردم است به طور طبیعی اینها را منعکس می‌کند اما این موضوع می‌تواند این فضا را ایجاد کند که وزارت جهاد کشاورزی بی‌برنامه است و هیچ فکری برای کشاورزان نکرده است، در حالی که این وزارتخانه در یک پروسه منطقی و یک روال مهندسی‌شده پیش می‌رود.
وی با بیان اینکه همه دنیا با بیش بودن و با کمبود محصولات کشاورزی روبه‌رو است، افزود: وزارت جهاد کشاورزی بخش مازاد محصول را شناسایی و مراکز خرید را راه‌اندازی کرده و در حال خرید لیموترش مازاد است تا از چرخه بازار خارج شود.
* خرید لیموترش از کشاورزان با ۲ برابر قیمت
معاون بازرگانی سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران درباره خرید توافقی و حمایتی لیموترش و گوجه ‌فرنگی از کشاورزان، اظهار داشت: در حال حاضر خرید لیموترش در استان هرمزگان کیلویی ۱۰ هزار تومان انجام می‌شود و برای خرید در جنوب کرمان نیز ابلاغیه صادر شده و به صورت کنسانتره آب‌لیمو یا لیموعمانی خشک می‌شود. به گفته معتمد، پیش از این هر کیلوگرم لیموترش بین ۵ تا ۶ هزار تومان از تولیدکننده خریداری می‌شد که باعث نارضایتی کشاورزان شده بود اما با ورود دولت با قیمت کیلویی ۱۰ هزار تومان، نرخ این محصول افزایش یافته و جلوی ضرر تولیدکنندگان گرفته شده است. وی درباره خرید گوجه‌ فرنگی مازاد بر نیاز داخلی نیز بیان کرد: در حال حاضر برای خرید گوجه فرنگی تشکل‌های بخش کشاورزی وارد عمل شده‌اند و هر کیلوگرم گوجه ربی درجه ۳ را ۳ هزار و ۸۰۰ تومان از کشاورزان خریداری می‌کنند تا محصول مازاد صفر تا ۱۰۰ آن وارد بازار نشود. معاون سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران افزود: برخی بر این باورند که خرید گوجه فرنگی کیلویی ۳۸۰۰ تومان قیمت سبد خالی آن هم نمی‌شود، در حالی که دولت گوجه فرنگی درجه ۳ ربی را با این قیمت خریداری می‌کند و گوجه فرنگی درجه دو و یک با قیمت‌های مناسب به بازار عرضه می‌شود.
* تولید ۱۳۰ تا ۱۵۰ تن تولید گوجه‌فرنگی در هر هکتار
معتمد تاکید کرد: اگر کشاورزی در یک هکتار ۱۳۰ تا ۱۵۰ تن تولید گوجه فرنگی داشته باشد، اگر گوجه فرنگی درجه یک تا ۳ را کیلویی ۴ هزار تومان هم بفروشد مبلغش ۶۰۰ میلیون تومان می‌شود در حالی که هزینه نگهداری یک هکتار گوجه‌فرنگی ۲۵۰ میلیون تومان می‌شود و مابقی آن برای کشاورزان سود است. وی گفت: برخی مدعی هستند قیمت رب گوجه فرنگی نیم‌ کیلویی ۷۸ هزار تومان است اما این‌گونه نیست و طبق قیمت مصوب سازمان حمایت باید در بازار عرضه شود به طوری که هر قوطی رب گوجه فرنگی ۸۰۰ گرمی حدود ۴۵ هزار تومان برای مصرف‌کنندگان و درب کارخانه‌ها ۳۶ هزار و ۵۰۰ تومان است. معاون سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران گفت: گوجه فرنگی ربی را هم از کشاورزان ۳ هزار تومان خریداری می‌کردند که دولت ۳۸۰۰ تومان خریداری می‌کند.
* دولت بدون هیچ محدودیتی محصول مازاد کشاورزان را خریداری می‌کند
معتمد با تاکید بر اینکه با دستور وزیر جهاد کشاورزی خرید حمایتی محصولات کشاورزی انجام می‌شود و نگرانی‌ای در این باره نیست به کشاورزان اطمینان داد وزارت جهاد کشاورزی به عنوان دیده‌بان حقوق کشاورزان به طور مستمر بازار را رصد می‌کند و مسؤولیت دارد در صورت لزوم به‌موقع وارد بازار شود. وی اظهار داشت: دولت بدون هیچ محدودیتی محصول مازاد را خریداری می‌کند تا زمانی که قیمت‌ها به تعادل برسد. معاون سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران درباره پیش‌بینی برداشت پنبه و خرما در ماه‌های آینده گفت: فصل برداشت این ۲ محصول آغاز نشده است اما به طور قطع وزارت جهاد کشاورزی آمادگی دارد برای محصولات مازاد وارد عمل ‌شود و نگرانی‌ای در این باره نداریم.

Page Generated in 0/0099 sec