امیر طالبی، روزنامهنگار: در روزهای پایانی شهریور 1401 ناوگروه ۸۶ نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران برای نخستینبار در تاریخ عازم ماموریت دریانوردی دور دنیا شد؛ ماموریتی که در لبیک به فرمایشات رهبر حکیم انقلاب مبنی بر حضور نیروی دریایی ایران در آبهای دور و بینالمللی انجام شد. این ماموریت قریب 8 ماه به طول انجامید و به رغم لفاظی آمریکاییها مبنی بر اینکه از انجام این ماموریت جلوگیری خواهند کرد، بدون هیچ مشکلی با موفقیت به پایان رسید و اردیبهشت 1402 دریانوردان ایران وارد آبهای سرزمینیمان شدند. این ماموریت به قدری حائز اهمیت بود که رهبر انقلاب اسلامی در دیدار روز گذشتهشان با اعضای ناوگروه 86 و خانوادههایشان، از آن به عنوان یک افتخار بزرگ یاد کردند. به همین بهانه، «وطن امروز» سراغ دریادار شهرام ایرانی فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران رفت تا درباره برخی ابعاد ماموریت ناوگروه 86 با وی گفتوگو کند.
دریادار ایرانی دلیل اصلی اعزام ناوگروه86 دور دنیا را پاسخی به فرمایشات رهبر انقلاب اسلامی مبنی بر حضور فعال نیروی دریایی ایران در آبهای آزاد و بینالمللی دانست و اظهار کرد ماموریت هشت ماهه ناوگروه 86، ظرفیتهای جمهوری اسلامی ایران در حوزه دریانوردی را برای کشورهای دنیا به نمایش گذاشت.
آنچه در ادامه میخوانید متن گفتوگوی «وطن امروز» با فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران است.
***
* چرا نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، مأموریت چرخش دور دنیا را برای ناوگروه 86 تعریف کرد؟
ما فرامینی از رهبر معظم انقلاب در طول 4 دهه گذشته داشتیم که تاکید ایشان بر دقت و توجه در حوزه دریا بود و سال 88 نیز فرمودند نیروی دریایی، یک نیروی راهبردی است. بحث نیروی راهبردی ابعاد و مولفههای مختلفی دارد و اگر شما نیروی راهبردی خوانده میشوید، این موضوع حتما باید در عمل نیز تجلی پیدا کند. در حکم انتصاب بنده از سوی رهبر انقلاب اسلامی به فرماندهی نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران نیز معظمله فرمودند ظرفیتهای زیادی در نیروی دریایی ارتش وجود دارد و شما باید از تمام ظرفیتهای این نیرو استفاده کنید. در همین رابطه رهبر انقلاب از من سوال فرمودند که آیا برنامهای برای دریانوردی طولانی دارید؟ که من در محضرشان عرض کردم اگر اجازه دهید ما ماموریتی برای دور دنیا طراحی و اجرا میکنیم.
* دلیل تاکید رهبر انقلاب بر دریانوردی طولانی توسط نیروی دریایی ارتش چیست؟
خب! تاکید ایشان بر دریانوردیهای طولانیمدت به این دلیل است که «دریا برای همه ملتها است». ما نیز مکلف هستیم تمام فرامین رهبر انقلاب را به درستی و کامل اجرا کنیم. من یک افسر دریایی هستم و دریانوردیهای متعددی انجام دادهام. این موضوع همیشه برای من سوال بود که چرا نتوانیم دور دنیا دریانوردی انجام دهیم؟ آن هم در شرایطی که چنین ظرفیتی در نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران وجود دارد. به لطف خدا ما به فکر انجام این عملیات (دریانوردی ناوگروه 86 دور دنیا) افتادیم و به این نتیجه رسیدیم این کار قابل انجام است. بالاخره با برنامهریزی و اجرای فرآیند علمی کامل، این عملیات طرحریزی شد و به کمک خدا در سلامت کامل، با اقتدار و افتخار برای نخستین بار در طول تاریخ انجام شد که هم برای نسل امروز و هم نسلهای آینده به یادگار خواهد ماند.
* در ارتباط با تحسین رهبر انقلاب از ماموریت موفقیتآمیز ناوگروه 86 که از آن با عنوان «افتخار بزرگ» یاد فرمودند توضیح دهید.
ابتدا باید به این موضوع اشاره کنم که در ماموریت ناوگروه 86، تمام فرامین رهبر انقلاب خطاب به نیروی دریایی ارتش که مهمترین آن حضور در آبهای آزاد و دور بود، در تمام حوزهها اجرایی شد.
مهمترین عواملی که باعث موفقیت و کسب این افتخار بزرگ شد، عبارتند از: خوداتکایی و خودکفایی، ایمان و امید همرزمانم در نیروی دریایی ارتش، تکیه بر اینکه عقلانیتی در انقلاب و رفتار ما وجود دارد و احترام به قوانین ملتهایی که در مرز آنها حضور پیدا کردیم. این نکته را هم باید اضافه کنم که ما در سیاست خارجی کشورمان نیز تاثیرگذاری داریم. برای مثال زمانی که در برزیل پهلو گرفتیم، مصادف بود و با صدوبیستمین سالگرد آغاز ارتباط و تعامل ایران و برزیل، همچنین یکی از اهداف ارائه توانمندی مردم عزیزمان به خصوص جوانان مستعدمان به جامعه جهانی بود، آن هم در شرایطی که دشمنان میخواستند ما را تحتالشعاع قرار دهند و در جامعه اینطور تزریق کنند که ما نمیتوانیم و کارآمدی نداریم. در کنار اینها، باید به تجهیزاتی که به دست جوانان و دانشمندان ایرانی و صنایع دفاعی خودمان طراحی و ساخته شد و بهطور کامل در این ماموریت دیده شد نیز اشاره کرد. از دیگر نکات قابل توجه در انجام ماموریت ناوگروه 86 باید به پشتیبانی و اجرای این ماموریت که به مدت 8 ماه و بدون احتیاج به هیچ نیازی به کشورهای دیگر انجام شد، همچنین انتخاب یک مسیر خطرناک برای نخستین بار در طول تاریخ که بسیاری از متخصصان و کارشناسان دریایی معتقد به عدم امکان عبور از آن بودند، اشاره کرد. شکست پروژه ایرانهراسی و مثلث شوم «تحریم، تهدید و توطئه» که 45 سال است بر مردم ما تحمیل میشود، انزواگریزی و تحریمناپذیری مردم ایران نیز به درستی در این ماموریت به جهان نشان داده شد. در کنار همه این موارد ایران این توانمندی را دارد در هر جایی که اراده کند با رعایت تمام قوانین و توجه به محیطزیست حضور پیدا کند و هیچ کشور متخاصمی نیز نمیتواند با اعمال شیطنت مانع فعالیت ما شود. با افتخار و اقتدار تمام آموزههای دینی و انقلابی را به نمایش گذاشتیم. ما از 5 کشور بازدید داشتیم و در 2 بندر ریودوژانیرو و کیپتاون آفریقای جنوبی برای نخستین بار پهلو گرفتیم. در مکانهایی که پهلو میگرفتیم، طوری با دریانوردان ایران رفتار میشد که وقتی همرزمانم برزیل را ترک میکردند، مقامات سیاسی و نظامی و مردم این کشور با گریه به بدرقه آمده بودند و اذعان داشتند تا به حال چنین سربازانی را ندیده بودند. این خیلی نکته مهمی است.
در ارتباط با اقتدار در حوزههای دیگر نظیر پزشکی نیز باید به این موضوع اشاره کنم که 2 عمل جراحی موفقیتآمیز در وسط اقیانوس انجام شد. در حوزه ارتباطی نیز هیچ موقع ارتباطمان با ناوگروه قطع نشد، در تمام مسیر نیز امنیت دریایی برقرار بود. همه این عوامل نشان داد نیروها هم از اعتماد به نفس بالایی برخوردارند و هم اراده و همت بالایی داشتند که رهبر حکیم انقلاب اسلامی نیز در بیانات روز گذشتهشان به این 3 عامل اشاره فرمودند.
* ناوگروه 86 در ماموریت دریانوردی خود به دور دنیا، با چه چالشهایی روبهرو شد؟
مهمترین چالشی که ناوگروه در جریان ماموریت خود با آن روبهرو بود، شرایط و جو اقیانوس بود که تا به حال هیچ تجربهای در مسیر نداشتیم و دانشی که وجود داشت متعلق به غربیها بود؛ کتبی که در اختیار ما بود به روز نبود و به تبع آن اطلاعاتمان، درست و قابل اتکا نبود. از این رو باعث شد دانشمندان این مرز و بوم با وجود تحریمهای ظالمانه، نرمافزاری طراحی کنند که ما بتوانیم وضعیت جوی 8 ماهه مسیر را پیشبینی کنیم و اتفاقا دقیق پیشبینی شده بود. توزین وزن کشتی نیز در شرایط توفانی بسیار نکته مهمی است تا از نظر تعادلی شناور در دریا دچار مشکل نشود. شرکتهای دانشبنیان با وجود تحریم، نرمافزاری را برای این منظور طراحی و اجرا کردند.
* پیام ماموریت ناوگروه 86 به دشمنان چه بود؟
ما در محیطی سفر کردیم که هیچ ساحل قابلاتکایی وجود نداشت. بدون هراس از توفانهایی که در مسیر وجود داشت عبور کردیم، در حالی که در بسیاری از توفانها کشتیها و ناوهای جنگی کشورهای غربی غرق میشوند. در آبهای آزاد، کشورهای متخاصم میخواستند از سفر ناوگروه ممانعت کنند اما موفق به این کار نشدند. علاوه بر این، قوانین بینالمللی نیز این اجازه را به آنها نمیداد. بنا بر فرمایشات رهبر انقلاب نیز آنها «غلط زیادی کردند» و متوجه این موضوع شدند. لازم است به این نکته اشاره کنم به طور کلی سخنانی که ستون پنجم دشمن درباره ایران به آنها اطلاع میدهند با آنچه در واقعیت جاری است فاصله زیادی دارد، چراکه ما دقیقا در شرایطی که بالاترین توطئه در درون کشور وجود داشت این ماموریت را انجام دادیم و مشکلی برایمان پیش نیامد. میانگین سنی همرزمانم در ناوگروه 86 زیر 30 سال بود و یک بافت جوان توانستند این ماموریت را انجام دهند، همچنین 30 درصد اعضای این ناوگروه نخستین دریانوردیشان را تجربه میکردند و این موضوع نشان داد آموزشهای ما در حوزههایی با این پیچیدگی که دانش و تخصص بسیار بالا و تجهیزات مناسبی را میطلبد، کاملا بهروز و متناسب و چه بسا در بالاترین نقطه ممکن قرار دارد. ماموریت افتخارآمیز ناوگروه 86 هدیهای از طرف همرزمانم در نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی به مردم عزیز ایران و به طور خاص خانواده معظم شهدا است. امیدواریم توانسته باشیم دینمان را ادا کنیم و اقتدار مردم شریف ایران را به جامعه جهانی نشان دهیم.