printlogo


کد خبر: 265784تاریخ: 1402/5/19 00:00
نشست وزیر اقتصاد، رئیس‌کل بانک مرکزی و رئیس سازمان برنامه و بودجه
وعده خبرهای خوب ارزی
فرزین: مذاکرات خوبی در رابطه با آزادسازی منابع بلوکه‌ کشورمان انجام شده که بزودی آثار آن را در بازار مشاهده می‌کنیم

نشست مشترک رئیس کل بانک مرکزی، وزیر امور اقتصادی و دارایی و رئیس سازمان برنامه و بودجه برگزار شد و محمدرضا فرزین ضمن اعلام اقدامات و دستاوردهای اقتصادی دولت، آماری را در رابطه با رشد نقدینگی و کنترل تورم در کشور بیان کرد. 
رئیس‌کل بانک مرکزی در توضیح ناترازی بانک‌ها با تأکید بر اینکه ناترازی با ورشکستگی تفاوت دارد، گفت: نظام بانکی ما ورشکسته نیست و تمام بانک‌ها تحت کنترل بانک مرکزی هستند. برای بانک‌ها برنامه‌های اصلاحی تعریف کرده‌ایم.
محمدرضا فرزین با بیان اینکه ناترازی نظام بانکی ایران به‌ دلیل کسری نقدینگی است که باید حتماً حل شود، گفت: باید دارایی‌های منجمد در شبکه بانکی به چرخه اقتصاد بازگردد.
رئیس‌کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه هیچ بانکی خارج از کنترل بانک مرکزی نیست، ادامه داد: اگرچه برخی بانک‌ها اضافه ‌برداشت دارند و در برنامه‌های آتی اصلاح خواهند شد، تمرکز ما در سیاست‌های بانکی بر کاهش ناترازی بانک‌هاست.
فرزین همچنین از برگزاری مجامع انحلال 3 مؤسسه اعتباری تا پایان مهر خبر داد و گفت: درباره سایر بانک‌ها هم برنامه مشخصی با همکاری وزارت اقتصاد داریم.
* خبرهای خوبی در راه است
وی درباره آزادسازی منابع بلوکه‌ ایران در کشورهای دیگر گفت: مذاکرات خوبی در این خصوص انجام دادیم که به نتیجه رسیده است. هر کشوری همکاری نکند شکایت می‌کنیم. بزودی آثار این موضوع را در بازار مشاهده می‌کنیم.
فرزین با بیان اینکه «تأمین ارز دستگاه‌ها با رقم 23 میلیارد و 822 میلیون دلار در سال جاری رشد 6.8 درصدی داشته است»، گفت: 42 میلیارد دلار صادرات غیرنفتی در اوج تحریم اتفاقی نادر و بی‌سابقه است.
فرزین با ابراز اینکه «ضمن راه‌اندازی مرکز مبادله، رویه‌های ارزی را هم اصلاح کردیم»، ادامه داد: در بازار اسکناس روزانه 30 میلیون دلار تقاضا می‌شد که تقاضای سفته‌بازی بود و الآن با تدبیر الزام حساب ارزی، ضمن جمع شدن صف‌های طولانی مقابل صرافی‌ها، به میانگین 5 میلیون دلار رسیده است و برای نیازهای واقعی تقاضا می‌شود.
وی از راه‌اندازی صندوق تثبیت ارزی خبر داد و تصریح کرد: این صندوق به ما کمک می‌کند در مقابل تکانه‌های ارزی از آن استفاده کنیم، ضمن اینکه با کشورهای همسایه به ‌دنبال طراحی «ریال آف‌شور» هستیم که می‌تواند منجر به تقویت ریال شود. ما به‌ عنوان بانک مرکزی مرزبان ریال هستیم نه دلار.
* رشد نقدینگی 27.5درصد شد
رئیس‌کل بانک مرکزی از کاهش نرخ رشد نقدینگی از 40 درصد به 27.5 درصد در تیر سال جاری خبر داد و گفت: در 3 ‌ماه اول نقدینگی تنها 3.9 درصد رشد داشته است. سال 99 نرخ رشد نقدینگی 40.6، سال 1400، 39 درصد، سال 1401، 31.5 درصد و تیر امسال 27.5 درصد بوده است.
فرزین با تأکید بر اینکه «نرخ تورم از ابتدای امسال 15 درصد کاهش یافته است»، تصریح کرد: نرخ تورم ماهانه کاهش یافته و شدیداً تحت کنترل است. آثار کاهش نرخ تورم را در بازارهای خودرو و مسکن می‌بینیم و کاهش اقلام محسوس است.
وی با اعلام اینکه «ماه گذشته نرخ رشد تورم ماهانه کالا به صفر درصد رسید»، گفت: برخی کالاها با نرخ رشد منفی رو‌به‌رو بودند.
* برخی می‌گویند «فنر ارز خواهد پرید» اما ما نمی‌دانیم این فنر چیست!
رئیس‌کل بانک مرکزی در واکنش به برخی اظهارات درباره پرش فنر نرخ ارز در آینده تأکید کرد: برخی می‌گویند «فنر نرخ ارز خواهد پرید» اما ما نمی‌دانیم این فنر چیست. نقدینگی رو به کاهش است، تراز پرداخت رو به افزایش است، فروش نفت خوب است، همه دلایل بنیادی حاکی از این است نرخ ارز قابل کنترل است.
وی ادامه داد: وظیفه بانک مرکزی تنظیم امور پولی و ارزی کشور است. طی 5 سال گذشته حوزه پولی آسیب‌های جدی داشته است، در نتیجه نیاز به اصلاحات اساسی در قوانین و رویه‌ها احساس می‌شد. 
وی با بیان اینکه فروش نفت در حال افزایش است، گفت: فروش نفت در تیر به بالاترین رقم در 5 سال گذشته رسیده است. صادرات نفت 41 درصد رشد کرده و حجم تجارت ایران به 200 میلیارد دلار رسیده است.
فرزین با بیان اینکه ️حساب جاری شامل حساب کالا و خدمات است که از تراز پرداخت‌ها استخراج می‌شود، تصریح کرد: سال 1390 حساب جاری ما 26 میلیارد دلار مثبت بود و سال 1398 یک میلیارد و 356 میلیون دلار منفی. سال 1399 حساب جاری منفی 708 میلیون دلار بود اما سال 1400 به 11 میلیارد و سال 1401 به 14 میلیارد و 433 میلیون دلار رسیده است. همچنین سال 1401 مازاد حساب کالایی کشور به بیش از 22 میلیارد دلار رسیده است.
* کاهش ۴۷ درصدی سرمایه‌گذاری‌های کشور در دهه ۹۰
همچنین وزیر امور اقتصادی و دارایی در این نشست بیان کرد: زمانی در کشور عنوان می‌شد مردم به خادم نیاز ندارند و مردم مدیر می‌خواهند اما آن نگاه در پشت درهای بسته تصمیماتی را اتخاذ می‌کرد که نتیجه این شد که دهه ۹۰ در اقتصاد ایران، دهه افول بسیاری از شاخص‌های مهم اقتصادی شد، به نحوی که در دهه ۹۰ در حوزه سرمایه‌گذاری با شرایطی مواجه شدیم که نه‌تنها اقتصاد ایران رشد نکرد و درجا هم نزد، بلکه سرمایه‌گذاری‌های کشور ۴۷ درصد کاهش یافت.
سیداحسان خاندوزی با بیان اینکه در زمینه سرمایه‌گذاری ماشین‌آلات و ساختمان روند دهه۹۰ کاملا تغییر کرده است، گفت: در سال ۱۴۰۱ با ۶.۷ درصد رشد سرمایه‌گذاری مواجه بودیم که از این عدد 15.3 افزایش رشد در بخش ماشین‌آلات و ۱.۲ درصد در بخش ساختمان بود. در زمینه سرمایه‌گذاری ماشین‌آلات و ساختمان با رشد 6.7 درصد مواجه هستیم و روند کاهشی که در گذشته وجود داشت متوقف شد.
* تاکنون ۶۲۰ هزار مجوز کسب‌وکار به شکل آنلاین صادر شده است
وزیر امور اقتصاد و دارایی گفت: تا ۲ سال قبل اگر جوانی قصد گرفتن مجوز کسب‌وکار داشت باید ماه‌ها در صف دریافت و رفت و آمد بین سازمان‌های مختلف یا روندهای نامناسب گرفتار می‌شد.
وی افزود: نخستین گامی که در این زمینه برداشتیم، شفاف کردن تمام شروط مجوزها در دستگاه‌های صادر‌کننده بود. چون دستور شخص آقای رئیس‌جمهور بود موفق شدیم بر مقاومت‌ها غلبه کنیم. تا امروز ۶۲۰ هزار مجوز کسب‌وکار به شکل آنلاین به کارآفرینان کشور اعطا شده است، همچنین امروز ۱۰۰ هزارمین پروانه کسب یا مجوز صفنی به صورت برخط و  آنلاین صادر خواهد شد.
* دوران شیرینی زیرمیزی برای صدور مجوزها به پایان رسیده است
خاندوزی گفت: دستور رئیس‌جمهور این بود که باید شرایط کسب‌وکار تسهیل شود، در همین راستا با تسهیل صدور مجوزها، از ابتدای سال گذشته تاکنون از درگاه ملی مجوزها ۶۲۰ هزار مجوز کسب‌وکار به کارآفرینان کشور به صورت برخط اعطا شده است. در ادوار قبل فعالان اقتصادی برای دریافت مجوز باید هفت خان رستم را طی می‌کردند.
سخنگوی اقتصادی دولت ادامه داد: در برخی مواقع رسومات بسیار ناپسندی مثل «شیرینی فلان مدیر» یا سایر مسائل پیش پای فعالان اقتصادی بود که هم‌اکنون مفتخریم اعلام کنیم دیگر آن فرآیندها به پایان رسیده است.
* رشد ۵۱ درصدی درآمدهای دولت در 4 ماه نخست امسال
رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور نیز در این نشست از رشد حدود ۵۱ درصدی درآمدهای دولت در 4 ماه نخست امسال خبر داد و گفت: ضریب جینی به عنوان یکی از شاخص‌های نابرابری عدالتی در توزیع درآمدها در پایان سال قبل به 0.387 کاهش یافت.
 سیدداوود منظور در تشریح عملکرد اقتصادی دولت سیزدهم اظهار کرد: سازمان برنامه به عنوان تنظیم‌کننده منابع و مصارف دولت، مراقبت می‌کند تا درآمد و هزینه‌های دولت، طبق قانون بودجه دستگاه‌های اجرایی را پشتیبانی کرده و در حوزه‌های فرهنگی، سلامت، زیرساخت و... به مردم خدمات ارائه دهد که باعث افزایش رضایت و بهبود شرایط معیشتی مردم شود.
وی افزود: در همین ارتباط امسال ۵۱ درصد در 4 ماه اول رشد درآمدهای دولت از همه منابع را داشتیم، از یک‌ سو منابع درآمدهای نفتی ما با وجود شرایط سخت تحریم بهبود یافت و از سوی دیگر منابع درآمدهای مالیاتی و گمرکی رو به رشد بود، ضمن آنکه درآمدهای حاصل از مولدسازی، معادن، تنظیم‌گری ارتباطات و همه زیربخش‌هایی که درآمد دولت را در بودجه تشکیل می‌دهد، رشد داشته است.
وی با بیان اینکه به تازگی انتشار اوراق ۱۸۶ هزار میلیارد تومانی دولت آغاز شده است، هدف از انتشار آن را اجرای هرچه بهتر و تسریع در تکمیل طرح‌های تملک دارایی و زیرساختی برشمرد و افزود: در روزهای گذشته حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان از این اوراق فروش رفته است و منابع آن را بتدریج برای تکمیل طرح‌های عمرانی تزریق می‌کنیم.
معاون رئیس‌جمهور با یادآوری اینکه تمام مصوبات سفرهایی که در 2 سال گذشته تأمین مالی آنها بر عهده سازمان برنامه بود، کامل انجام شده است، افزود: برای امسال ۱۵۰۰ طرح در تمامی استان‌ها با زمان‌بندی مشخص در نظر گرفته شده که تامین منابع مالی مورد نیاز آنها انجام شده است.
وی با یادآوری اینکه تغییر نرخ ارز ترجیحی آثار تورمی هم به دنبال داشت اما اکنون این آثار تقریبا صفر شده و ما شاهد کاهش نرخ تورم هستیم، اظهار داشت: در اسفند ماه تورم ماهانه 5.7 ، در فروردین امسال 3.7 و در تیر ماه امسال ۲ درصد بود، برای خوراکی‌ها هم 1.2 درصد بود. این میل تدریجی تورم به صفر این امکان را فراهم می‌کند تا تورم را تا پایان امسال کنترل کنیم رشد نقدینگی را نیز در ۲۵ درصد متمرکز کرده و تا پایان سال تورم ۵ تا ۷ درصد کاهش یابد. 
* ضریب جینی در پایان سال قبل به 0.387 کاهش یافت
رئیس سازمان برنامه و بودجه ادامه داد: اجرای سیاست‌های بازتوزیعی دولت در قالب تبصره ۱۴ نشانه‌اش در ضریب جینی مشاهده شده است ضریب جینی که نماد نابرابری عدالتی است هر چه به صفر نزدیک شود، نشان‌دهنده توزیع عادلانه درآمدهاست در دولت گذشته ضریب جینی در سال ۹۲ معادل 0.375 بود اما در سال ۹۹ به 0.40 افزایش یافت یعنی نه تنها توزیع عادلانه نشد بلکه نابرابری تشدید شد. این ضریب در پایان سال قبل به 0.387 کاهش یافته است. 
* نرخ رشد اقتصادی کشور در 2 سال دولت سیزدهم 4.5 درصد بوده است
معاون رئیس‌جمهور تأکید کرد: نرخ رشد ما در هر دو سال دولت سیزدهم با احتساب نفت 4.5 درصد بود، در حالی که نرخ رشد در چند سال آخر دولت قبل منفی بود.
منظور با بیان اینکه می‌توانیم این بهبود را در بخش‌های مختلف ببینیم، توضیح داد: در حوزه رشد تولید صنعتی در بخش شرکت‌های بورسی در سال‌های ۹۶ تا ۹۹ متوسط رشد این شرکت‌ها 0.1 درصد اما در دو سال اخیر نرخ رشد 4.1 درصد بوده است. میزان پالایش نفت کشور در سال ۹۹ معادل 2.038 میلیون بشکه نفت در روز بوده که در تیرماه امسال به 2.2 میلیون بشکه در روز رسیده و ۲۰۰ هزار بشکه در روز ظرفیت ما افزایش داشته است.

Page Generated in 0/0070 sec