سفر امیرعبداللهیان به آفریقای جنوبی و تهیه ۲۶ سند در حوزههای تجاری، سرمایهگذاری سیاسی، اجتماعی و فرهنگی
گروه سیاست خارجی: وزیر امور خارجه پس از برگزاری پانزدهمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاریهای جمهوری اسلامی ایران و آفریقای جنوبی در پرتوریا و دیدار و رایزنی با مقامات ارشد این کشور روز گذشته وارد تهران شد.
به گزارش «وطن امروز»، این نخستین سفر دوجانبه رسمی امیرعبداللهیان به آفریقای جنوبی بود. رئیس دستگاه دیپلماسی خردادماه سال جاری برای شرکت در نشست دوستان بریکس به کیپتاون سفر کرد و با وزیر خارجه آفریقای جنوبی نیز دیدار و گفتوگو کرد.
در پانزدهمین نشست کمیسیون مشترک در پرتوریا، کمیتههای دوجانبه اقتصادی، تجاری و سرمایهگذاری، سیاسی و اجتماعی و فرهنگی ۲۶ سند را بررسی کردند که به احتمال زیاد در سفر آبانماه رئیسی به آفریقای جنوبی به امضا خواهد رسید.
حسین امیرعبداللهیان بعدازظهر پنجشنبه ۱۹ مرداد با «سیریل رامافوزا» رئیسجمهور آفریقای جنوبی در محل کاخ یونیون دیدار و درباره مناسبات دوجانبه و تحولات بینالمللی گفتوگو کرد.
وزیر امور خارجه در این دیدار با اشاره به روابط خوب و رو به رشد ۲ کشور و برگزاری موفق پانزدهمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی، از نهایی شدن توافقات سازنده بخشهای مختلف و آماده شدن چندین سند همکاری ابراز خرسندی کرد. امیرعبداللهیان در این دیدار همچنین از پذیرش دعوت از ایران برای شرکت رئیسجمهور در اجلاس سران بریکس خبر داد. وزیر امور خارجه با اشاره به جایگاه مهم جمهوری اسلامی ایران در منطقه غرب آسیا و جایگاه آفریقای جنوبی در قاره آفریقا و توانمندیهای ۲ کشور در زمینههای مختلف، از توسعه همکاریها استقبال کرد.
رامافوزا، رئیسجمهور آفریقای جنوبی نیز در این ملاقات ضمن ابراز خرسندی از پذیرش دعوت وی از سوی آقای رئیسی به منظور شرکت در اجلاس سران بریکس و بریکسپلاس و همچنین سفر رسمی دوجانبه پاییز به آفریقای جنوبی، سفر وی را مهم ارزیابی کرده و گفت: حضور رئیسجمهور ایران در اجلاس بریکس از اهمیت ویژهای برخوردار بوده و مورد توجه آفریقای جنوبی قرار دارد. وی عنوان کرد: اجلاس سران بریکس در جهان مورد توجه ویژهای قرار گرفته و آفریقای جنوبی علاقهمند است تا ایران به عنوان کشور دوست آفریقای جنوبی، به عضویت بریکس پذیرفته شود و ایران در این خصوص، حمایت کامل آفریقای جنوبی را داراست. رامافوزا افزود: ما از توافقات حاصله در کمیسیون مشترک خرسندیم و آماده اجرای توافقات هستیم.
رئیسجمهور آفریقای جنوبی در پایان این ملاقات ابراز امیدواری کرد در سفر رسمی رئیسجمهور ایران چندین سند همکاری به امضا برسد و در زمینههای مختلف، همکاری ۲ کشور جنبه اجرایی به خود گیرد.
وزیر امور خارجه کشورمان همچنین با نالدی پاندورا، همتای آفریقای جنوبی خود دیدار کرده و در پایان این ملاقات یک نشست خبری مشترک برگزار کردند.
وزیر خارجه آفریقای جنوبی در این ملاقات گفت: «ما اعضای جهان جنوب هستیم و همیشه سیاستهایی را انتخاب کردهایم که از یکدیگر حمایت کنیم. اهداف ما و ایران تشویق به ایجاد جهانی است که به دنبال صلح باشد».
وی اضافه کرد: «۲ کشور ما از چندجانبهگرایی حمایت کرده و قدردان نقش سازمان ملل متحد بودهاند. آفریقای جنوبی علاقهمند است ساختار شورای امنیت سازمان ملل متحد اصلاح شود. امروز میبینیم ما هنوز عضو دائم این شورا نیستیم و باید نمایندگان بیشتری در شورا حضور داشته باشند». او ادامه داد: همچنان امیدواریم کمیته آب بین ۲ کشور را تشکیل دهیم. همچنین توافقات اقتصادی ۲ کشور افزایش یافته و حملونقل میتواند نقش مهمی را در بحثهای ما داشته باشد. پاندورا همچنین گفت: همچنان گفتوگوهایی در بحث انرژی داشتیم و امیدوارم همکاری در بخش نفت و گاز اتفاق بیفتد. از مقامات خودمان میخواهیم به تلاشهای خود ادامه دهند و اطمینان حاصل کنند که در سفر دکتر رئیسی به کشور ما همه توافقنامهها به امضا برسد.
امیرعبداللهیان هم در نشست خبری خود با همتای آفریقایی گفت: ایران آماده همکاری کامل با آفریقای جنوبی در زمینههای مختلف از جمله در حوزههای علمی و تکنولوژی و تبادل همکاریها در حوزههای مختلف از جمله انرژی است. وزیر امور خارجه بیان کرد: امیدواریم ایران بتواند به عضویت بریکس در بیاید.
رئیس دستگاه دیپلماسی درباره برجام خاطرنشان کرد: پیامهای غیرمستقیمی بین ایران و آمریکا از طریق برخی واسطهها تبادل میشود. همواره اعلام کردهایم چنانچه در طرف مقابل ارادهای وجود داشته باشد، ایران از هرگونه ابتکار برای بازگشت همه طرفها به تعهدات خود استقبال میکند. امیرعبداللهیان درباره عضویت ایران در بریکس گفت: نگاه ما به عضویت در بریکس نگاه به تقویت چندجانبهگرایی است. ترکیه، عربستان، امارات و اندونزی و بسیاری از کشورهایی که علاقهمندی خودشان را به همراه ایران برای عضویت در ائتلاف بریکس اعلام کردهاند، دوستان جمهوری اسلامی ایران هستند. وی گفت: ما از عضویت کشورهای مختلف با هدف نیرومندسازی هرچه بیشتر بریکس استقبال میکنیم.